måndag 17 juni 2024

Charles Finney lärde ut ett falskt evangelium

Lite kort om Charles Grandison Finney (29 aug 1792 – 16 aug 1875). Han var en evangelisk väckelsepredikant, som använde sig av manipulation, känslor, upplevelser och entusiasm för att nå folket. Finney hittade på ”den oroliga bänken” föregångare till dagens altar-kallelse. Kom om du är orolig, kom den, ta ett beslut för Jesus (dagens be Jesus flytta in i ditt hjärta).

En del predikningar var bra, andra inte, precis som med dagens predikanter.

Efter att han slutat turnera runt om i landet började rapporter komma in till högkvarteret att människorna som gett sin bekännelse till tron på Jesus, började agera värre än de gjort innan. Så ett gäng ryttare skickades ut för att ta sig runt och undersöka vad som hade hänt. De upptäckte att dessa så kallade ”omvända” var vad de kallade dem för ”kallt kol”.

De hade gjort en falsk bekännelse om tro och nu är de värre än det var innan och deras hjärtan har förhärdats, så det spelade ingen roll vad de gjorde för att försöka tända elden i dem igen. Dessa distrikt kom att kallas ”de över-brända distrikten”.

Charles Finney betraktas av många som en mäktig evangelist som Gud använde för att ge väckelse, ett nytt uppvaknande och för att få tiotusentals människor frälsta. Tänk om! Hans egna skrifter visar oss att han var en falsk lärare och evangelist som förkunnade ett falskt evangelium!

Här är några citat från Finneys "Lectures on Systematic Theology = Föredrag om systematisk teologi" där han undervisar om sina villoläror:

1. "Flera teologer har ansett att förnyelse är enbart den Helige Andes verk ... men jag kan lika lagligen insistera på att det är enbart människans verk." (Charles Finney, 'Lectures On Systematic Theology': Abridged Edition, s. 224)

2. "Läran om tillräknad rättfärdighet, eller att Kristi lydnad till lagen betraktades som vår lydnad, är grundad på ett mycket falskt och meningslöst antagande" (Charles Finney, 'Lectures On Systematic Theology', Worcester: 1851, sidorna 320 -322)

3. Kristus ”kunde inte göra mer än att rättfärdiga sig själv. Det kan aldrig tillskrivas oss ... det var naturligtvis omöjligt för honom att lyda för vår räkning." (Ibid.) Denna lära "om att representera försoningen som grunden för syndarens rättfärdiggörelse har varit ett sorgligt tillfälle att få många att snubbla." (Charles Finney, 'Lectures On Systematic Theology', s. 732)

4. "Vi kommer att se att uthållighet i lydnad till livets slut också är ett villkor för rättfärdiggörelse ..." (Ibid., s. 735-737)
Finney trodde att människan blev frälst när hon bestämde sig för att sluta synda och leva resten av sitt liv i rättfärdighet

5. Frälsning "baseras inte på att Kristus bokstavligen lider det exakta straff som lagen ger dem, och i denna mening bokstavligen köper deras rättfärdiggörelse och eviga frälsning." (Föreläsningar om systematisk teologi, s. 747)

Finney undervisar helt klart "ett annat evangelium", och det leder oss till aposteln Paulus varning: "Men även om vi, eller en ängel från himlen, predikar något annat evangelium för er än det vi har predikat för er, låt honom vara förbannad." (Galaterna 1:8-9)

Genom denna skrift är Charles Finney förbannad. Han är inte på något sätt en pånyttfödd kristen! Istället är han en "ogräs bland vetet"!

Ändå talar dagens kyrkoledare mycket om Finney. Jerry Falwell sa att Finney "var en av mina hjältar." Dr J.D. Packer sa: "Charles Finney, extraordinär väckelseman, var en stor man..." Billy Graham sa: "Finneys liv och engagemang för Kristus blir levande genom sidorna" (i hans memoarer).

Det faktum att Finney prisas av dagens kyrkoledare visar hur långt, trots alla bibelstudiehjälpmedel som finns tillgängliga, kyrkan har avvikit från evangeliets lodlinje

https://bibloscope.com/charles-finney-taught-false-gospel/

"Finney trodde att kristna kunde föra in millenniet genom att befria världen från dess ”stora och såriga ondska". Frances FitzGerald skrev: "I hans predikan låg tonvikten alltid på människors förmåga att välja sin egen frälsning, att arbeta för den allmänna välfärden och att bygga ett nytt samhälle." Wikipedia"





Ska kristna avslöja fel i läran?

  Av Harry Ironside, översatt och inlagt med tillstånd från Lighthouse trails. Ofta framförs invändningar – även av såna som har en sund tro...