onsdag 11 september 2019

Undersökning av New Wine Rörelsen

1 Tim 4:1 "Men Anden säger tydligt att i de sista tiderna kommer några att avfalla från tron och följa villoandar och onda andars läror,"

New Wine Movement = Nytt Vin Rörelsen

Denna rörelse startade i slutet på 70-talet och kallades för ” New Wine in New Wineskins = Nytt Vin i Nya Läglar”. Rörelsen hävdade att församlingen behövde ny smörjelse som skulle förändra densamma om de övergav gamla trossystem och traditioner. Genom hjälp från denna nya smörjelse så kunde människan komma närmare Gud. I och med det här så skulle de få en ny och mer genuin smörjelse från Gud. Smorda apostlar och profeter skulle leda denna rörelse och dessa skulle förmedla nya profetior som skulle visa vad Gud ville skulle ske i framtiden.
Rörelsen skulle föra in en väckelsevåg så att hela värden skulle tro på Jesus Kristus och bli frälst. En grundvers som de byggt sin rörelse på är Nytt vin i gamla läglar (Matt 9:17, Mark 2:22, Luk 5:37-381
Och man häller inte nytt vin i gamla säckar. I så fall sprängs säckarna och vinet rinner ut och säckarna förstörs. Nej, nytt vin häller man i nya säckar. Då bevaras både vin och säckar."
Och ingen häller nytt vin i gamla säckar. I så fall spränger vinet säckarna och både vinet och säckarna förstörs. Nej, nytt vin häller man i nya säckar."
Och ingen häller nytt vin i gamla säckar. I så fall skulle det nya vinet spränga säckarna, och vinet skulle rinna ut och säckarna bli förstörda. Nej, nytt vin ska hällas i nya säckar.

New Wine rörelsen hävdar att de är involverade i en förnyelse. Målet är att få "mer av Gud", vilket kommer att manifestera sig i en övernaturlig utströmning av profetisk insikt, och kommer att uppdatera de som är andligt hungriga. John Arnott (Toronto Airport Vineyard) beskriver New Wine-rörelsen på detta sätt:

Denna förnyelse är främst ett kall till de "svaga" snarare än till de "kloka". Det är en uppmaning till de törstiga att komma och dricka av livets vatten fritt, att ta del av det som är uppenbart för spädbarn (Matt 11:25). Vår far kallar sina barn som djupt önskar mer av Gud och som i barnslig tro kommer gå in i riket (Matt 18:4-6) och få Faderns utlovade välsignelse (Apg 1:4). Detta är säsongen för "kloka jungfrur" att köpa olja från de som säljer (Matt 25). Må du bli fylld med all Guds fullhet och kraftfullt förberedd för skörden. (1) Förespråkare för nytt vin hävdar skriftligt och historiskt prejudikat för deras ”förnyelse” och hävdar att god frukt (verk) som manifesterats under lång tid är ett bevis på att deras rörelse är av Gud. Det kan överraska vissa läsare att lära sig att delar av nytt vin verkligen har länkar i historia och Skrift, och det är till dessa länkar som vi nu kommer att vända. (För en diskussion om att testa "frukt", se Andens frukt, DTF maj / juni 1995.)

Vid den tiden sade Jesus: "Jag prisar dig Far, himlens och jordens Herre, för att du har dolt detta för de visa och kloka och uppenbarat det för de små.
Den som ödmjukar sig som det här barnet, han är den störste i himmelriket. Och den som tar emot ett sådant barn i mitt namn tar emot mig. Men den som förleder en av dessa små som tror på mig, för honom hade det varit bättre att få en kvarnsten hängd om halsen och bli sänkt i havets djup.
Vid en måltid med apostlarna befallde han dem: "Lämna inte Jerusalem utan vänta på vad Fadern har lovat, det ni har hört av mig.
Nya läglar – Gammalt vin

"De flesta människor känner till treenigheten - Fadern, Son och den Helige Ande - men de är inte tydliga om vem den Helige Ande är och vad han gör." (2) Syftet med nytt vin är att introducera människor för den Helige Ande och allt han antagligen har att erbjuda. Inledningen underlättas hävdar New Winers av någon som tidigare har fått "smörjelsen". Inledningen kommer inte som ett resultat av att känna Gud genom Skriften eller sakramenten utan snarare genom att fysiskt vidarebefordra "smörjelsen" eller genom att åberopa "Anden". Detta genomförs ofta vid särskilda förnyelsemöten (som ”Catch the Fire = Fånga Elden” konferenser) eller via uttömmande praktiska kurser sponsrade av olika kyrkor.

Profetior har kommit att spela en viktig roll i New Wine teologi. Många av de bisarra manifestationerna (morrande kurrande, krypa runt på golvet, skrika, etc.) sägs vara en yttre manifestation av en viss vision som winos (deras term) upplever. Dessa visioner sägs vara profetiska och är ofta förknippade med bibliska teman. Till exempel sägs ofta morrande och krypandes runt på golvet vara förknippat med lejonet av Judas stam. Personlig profetia, eller kunskapens ord, främjas också starkt. I Nytt vin är profetior en andlig gåva som förbättras genom praktisering (mer om detta senare); det kräver utbildning för att användas effektivt.

De som kritiserar New Wine rörelsen fokuserar ofta på de bisarra manifestationerna. Även om konstiga manifestationer är ett varumärke för New Wine rörelsen, är de dock inte den enda punkten där New Wine avviker från historisk, ortodox kristenhet. Många av de väsentliga, grundläggande doktrinerna i New Wine teologin är inte förenliga med historisk kristendom. Det är en teologi baserad på esotericism. Kort sagt, det som förmedlas genom New Wine rörelsen är en esoterisk kunskap och kraft - bara de initierade kommer att anpassa och manifestera den.3

Esotericism är ett tvärvetenskapligt fält av andlig kunskap som finns i Alla religioner som rör principerna och egenskaperna för magi och mysticism. alla spirituella vägar en esoterisk aspekt som fokuserar på en gränsöverskridande personlig relation med Gud, ande, det gudomliga, etc. I huvudsak har alla religioner två komponenter inom denna utformning oavsett samfund: det exoteriska och esoteriska. Den exoteriska aspekten är den mer offentliga personligheten i en andlig praxis: dess gemenskap, ritualer och liturgiska praxis. Den esoteriska sidan av en religion betraktar den inre världen, de mer intima och hemliga, mystiska, svårtillgängliga elementen.
Hitta en exakt definition av esotericism är svårt. Men en förståelse kan uppnås genom att definiera dess två huvudkomponenter: mystik och magi. 2

Rörelsen New Wine är endast ny i namn. Det är historia som kan spåras tillbaka till apostlarnas tider. Johannesevangeliet, epistlarna och kyrkans fäder har mycket att säga om den "ursprungliga" nya vinrörelsen; en rörelse som var helt i strid med historisk, ortodox kristenhet från början. Den rörelsen är gnosticismen.

Gnosticismen förkastades och betecknades som kätteri av de tidiga kyrkofäderna. Ändå var det ett trossystem som fortsatte att existera och fungera i olika former inom kyrkan under hela kyrkans historia (ofta under den bredare etiketten "kristen" mystik). Det fortsatte att fungera eftersom anhängare, för det mesta, kunde maskera sina mystiska övertygelser genom att täcka dem i kristen terminologi. Så är fallet med den senaste "kristna" mystiska rörelsen - New Wine rörelsen.

Inte överraskande är det som drar en majoritet av människorna till New Wine rörelsen faktiskt det som har dragit folk till mystik under hela kyrkans historia - en känsla av förtvivlan och en längtan efter upplevelse. Ett dominerande tema som hördes i New Wine kretsarna är att "jag kom till Toronto eftersom jag ville ha något mer." Jämför den upplevelsedrivna andliga uppdraget med New Wine med gnostikerna. Kurt Rudolph sammanfattar i sitt klassiska arbete om gnosticismen den tidiga gnostiska uppdragen / metoden enligt följande.

Gnostiker siktade inte på någon idealisk filosofisk kunskap eller någon kunskap av intellektuell eller teoretisk typ utan en kunskap som samtidigt hade en befriande och förlossande effekt. Innehållet i denna kunskap eller förståelse är främst religiös i den mån det kretsar kring människans, världen och Guds bakgrund, men också för att det inte vilar på ens egen utredning utan på himmelsk medling. Det är en kunskap som ges genom uppenbarelse, som endast har gjorts tillgänglig för de utvalda som kan ta emot den och därför har en esoterisk karaktär. (3)

Ovanstående citat är lika tillämpligt på de inom New Wine som för de första mystikerna. John Arnott upprepar det gnostiska känslan när han säger: "Det kom som en enorm uppenbarelse för mig för flera år sedan att den kristna tron handlar om kärlek och "romantik" eller intimitet. Jag brukade tro att det handlade om att förstå sanningen och få vår doktrin rätt." (4) I Nytt vin "känner man inte" den Helige Ande förrän man har upplevt smörjelsen av Nytt vin. Vid den punkten kommer kraften att börja flöda, och de nya vin initierade kommer förmodligen att ge sig in på en Andefylld resa med övernaturlig insikt, visdom och erfarenhet.

New Winers insisterar på att de är uppfyllandet av Joels profetia om att Gud häller ut sin ande under de sista dagarna (Joel 2:28). Betydelse läggs på "profetisk" tjänst. New Winers ser sig själva som förgrunden för en kraftfull sista dag då den Helige Ande hälls ut över kyrkan på ett sätt som den aldrig tidigare sett. För att testa dessa påståenden kommer vi att börja med en analys av profetior och det profetiska ministeriet som det definieras i New Wine teologi. Som alltid kommer vi att göra det med Guds säkra, objektiva röst. Vi kommer att testa New Wine-rörelsen med Skriften.
Och det ska ske därefter att jag utgjuter min Ande över allt kött. Era söner och era döttrar ska profetera, era gamla ska ha drömmar och era unga ska se syner.

Omdefiniering av profetior

New Wine rörelsen har en uppmärksamhet på att "släppa den profetiska" i livet för dem som deltar på deras konferenser eller omfamnar deras teologi. Mycket av deras undervisning härrör från ord som ges av människor som New Winers tror har fått "inre utbildning av Gud." (5) Det sägs att dessa människor kan underlätta frisläppandet av profetiska gåvor i andra profeter och profetissor.

Rörelsens förståelse av profetior skiljer sig dramatiskt från kyrkans traditionella förståelse av profetior. Eftersom New Wine rörelsen påstår sig ha en skriftlig grund för sina övertygelser kommer vi att använda Skriften för att testa påståendena. Låt oss börja med att definiera ordet profetia som det används i Bibeln.

Nelson's Illustrated Bible Dictionary = Nelsons illustrerade bibel uppslagsverk” (1986) definierar profetior som "Förutsägelser om framtiden och sluttiden; speciella meddelanden från Gud ofta uttalade genom mänskliga talesmän som indikerar den gudomliga viljan för mänskligheten på jorden och i himlen. Fokus för alla den profetiska sanningen är Jesus Kristus. " En studie av ordets profetior i Skriften kommer att avslöja två distinkta betydelser som båda är i linje med Nelsons definition.

För det första kan profetior vara prediktiva. Här förutsäger Gud framtida händelser genom att ge sin profet en speciell uppenbarelse. För det andra kan profetior användas med hänvisning till Guds ord. Framtalande talar av olika skäl fram de sanningar som Gud redan har avslöjat. Att tala Guds ord kan vara till uppbyggnad och uppmuntran av hans folk (till exempel Paulus brev till filipperna). Det kan vara ett ord av korrigering eller en uppmaning till omvändelse som Gamla testamentets profeter så ofta framförts. Kunskapens ord, som talades efter att ha fått särskild uppenbarelse hamnar också in i denna kategori. Sann profetia kommer alltid att vara i harmoni med Guds skriftliga ord. Det kommer aldrig att motsäga det han redan har talat. Sann profetia är ett "säkert" ord från Herren.

Och vi har säkrat profeternas ord och du kommer att göra det bra att uppmärksamma det som på ett ljus som lyser på ett mörkt ställe tills dagen går upp och morgonstjärnan stiger upp i era hjärtan. Framför allt måste du förstå att ingen profetia av Skriften uppstod genom profetens egen tolkning. För profetior hade aldrig sitt ursprung i människans vilja, utan män som talade från Gud när de fördes fram av den Helige Ande. (2 Pet 1:19-21)
Så mycket fastare står nu det profetiska ordet för oss, och ni gör rätt i att hålla er till det som till ett ljus som lyser på en dyster plats tills dagen gryr och morgonstjärnan går upp i era hjärtan. Framför allt ska ni veta att ingen profetia i Skriften har kommit till genom egen tolkning. Ingen profetia har burits fram genom någon människas vilja, utan ledda av den helige Ande har människor talat vad de fått från Gud.

För New Winers "är profetior för det uttryckliga syftet att ge styrka, uppmuntran och tröst till Guds folk. Ingenstans är det ett tillstånd för korrigering eller bestraffning. (6) De undervisar". När vi profeterar idag, förmedlar vi i grund och botten med våra egna ord vad vi tror är Guds tankar och känslor om en person eller händelse. Vi har fått gott om utrymme att lära oss i processen." (7)

Tänk först på att det nya vinet betonar att profetior inte är för korrigering eller bestraffning. En sådan undervisning motsäger helt klart både Gamla och Nya testamentet. 2 Tim 3:16-17 säger följande: "Hela Skriften är utandad av Gud och nyttig till undervisning, tillrättavisning, upprättelse och fostran i rättfärdighet, så att gudsmänniskan blir fullt färdig, väl rustad för varje god gärning”. När Gud säger hela Skriften betyder han hela Skriften. När han säger att Skriften är lönsam för tillrättavisning och korrigering menar han Skriften är lönsam för tillrättavisning och korrigering och bör användas i enlighet därmed. Profetiskt uttalande, i syfte att korrigera och bestraffa, ses genom hela Nya testamentet (Apg 2:1-41, 5:1-11, 7:1-53 ... i oändlighet) Det är tydligt att New Winers har definierat om profetians roll genom att eliminera ett av de huvudsakliga syftena med profetia. De gör det i direkt motstånd till Skriften. Så allvarligt som detta är  de stannar inte där.

Men den profet som i övermod talar i mitt namn vad jag inte har befallt honom tala, eller som talar i andra gudars namn, den profeten ska dö. Du kanske tänker i ditt hjärta: Hur ska vi känna igen det ord som Herren inte har talat? När profeten talar i Herrens namn och det han säger inte sker eller kommer, då är det något som Herren inte har talat. Profeten har talat i övermod. Du ska inte vara rädd för honom.” 5 Mos 18:20-22

För att uttrycka det på ett enkelt sätt säger Skriften att om någon ger en profetia i Herrens namn, och profetian inte inträffar då är han eller hon inte en Guds profet – punkt slut. New Wine rörelsen håller inte med.
Här är vad de har att säga:

Precis som ett litet barn har många olyckor innan han eller hon tränas i att gå på toaletten kommer den profetiska personen som tränar också att snubbla. (8)

Det är möjligt för det profetiska ordet att bli "skämd" och därmed endast en del av det som den profetiska personen säger kommer från Gud. (9)
När jag först började profetera till andra frågade jag Herren: "Vad händer om jag har fel?" "Så länge kärlek är ditt motiv och att bygga upp dem är ditt mål kan du inte missa."" sa han till mig ... Kärlek är det viktigaste problemet i profetiska ministerier. (10)

Om de får rätt berätta för dem. De vet inte .... så att de gör det igen eller annars kommer de att sluta. (11)

Vi har inte hela Guds sinne i en fråga. Ibland misslyckas vi. (1)
Detta betyder inte att sanna profeter aldrig profeterade felaktigt. Skriften tydliggör att sanna profeter ibland medvetet (Ed-not: "medvetet profeterade felaktigt" är dubbelsvar för att ljuga. Profeterar Guds profet lögn?) eller omedvetet felaktigt profeterande, även om de inte dödades eller märkte falska profeter för sådana felaktigheter. ... vad som skilde falska profeter från sanna profeter var mer än bara konsistensen i profetisk noggrannhet. Falska profeter var däremot förmätna och stolta i sin attityd de bar dålig frukt i sina liv och tjänster de var konsekvent felaktiga i sina profetior. (1)

Inte varje profetia kommer bli korrekt. Ingen kommer att vara 100 procent korrekt hela tiden. I detta avseende skiljer sig Nya testamentets profeter från sina Gamla testamentets motsvarigheter. Gamla testamentets profeter talade vad som skulle registreras som Guds ord och kunde därför inte vackla alls. Om orden de talade visade sig vara osann i någon grad, skulle de avrättas. Men Nya testamentet ger större flexibilitet ... (1)

Vi har citerat från många New Wine ledare för att visa den tydliga naturen i deras läror om profetior. Vi kan sammanfatta denna aspekt av deras teologi på detta sätt:

1. Nya testamentets profetior är inte samma sak som Gamla testamentets profetior.
2. Gud talar genom profeter idag.
3. Gud talar exakt.
4. Profeter i Nya testamentet hör inte alltid meddelandet exakt.
5. Därför: En sann Guds profet kan och profeterar felaktigt men kommer förbättras med praktisering.

Låt oss ta itu med nr 1 först. Nya testamentets profetior är inte samma sak som Gamla testamentets profetior. New Winers baserar detta påstående på (a) eftersom Nya testamentet inte kräver dödsstraff för profeter som profeterar felaktigt får Gud inte tänka på om profeter "missar" (så länge "profetens" hjärta är på rätt plats ); och (b) tron på att profetior är villkorade. Det är vid denna tidpunkten som New Wine rörelsen huvudsakligen hoppar in i kultens rike.

Ingenstans gör Bibeln skillnad mellan Gamla och Nya testamentets profeter eller profetior. Varför ändrades straffet? Undersök historia. För det första krävde lagen dödsstraff inte bara för falsk profetia utan också för äktenskapsbrott och för att förbanna sin far eller mor. Det faktum att kyrkan inte genomför straff i Gamla testamentet indikerar inte att Gud har ändrat sin åsikt om hur allvarliga dessa synder är (Gud är oföränderlig). Dödsstraffet krävdes för folket i Israel när de opererade inom sitt teokratiska system; dödsstraffet för dessa synder krävs inte av Nya testamentets kyrka. De "jordiska" påföljderna för ovanstående överträdelser kan ha förändrats men Guds känslor gentemot synd har inte gjort det. New Winers kan tacka Gud för att de inte lever under en teokrati.

Påståendet att alla profetior är villkorade är också lätt motbevisade. New Winers följer Jehovas vittnenas ledning genom att vädja till Jona 3:4. Båda grupperna hävdar att Jonas profeterade felaktigt eftersom profetian inte skedde. Jer 18:7-8 är nyckeln här; Gud sa: "Om jag när som helst meddelar att en nation eller ett kungarike ska utrotas, rivas och förstöras och om den nationen som jag varnade ångrar sin ondska kommer jag att ångra mig och inte tillföra den katastrof jag planerat ." Där har du det; Guds uttalande om vilka profetior som är villkorade. Varje uttalande om att all profetia är villkorad har inget skriftligt stöd.

Jona gick en dagsresa in i staden och predikade och sade: ”Om fyrtio dagar ska Nineve förstöras.
Ena gången talar jag om ett folk och ett rike att jag tänker rycka upp, bryta ner och förgöra det. Men om folket som jag talat om vänder om från sin ondska, ångrar jag det onda som jag hade tänkt göra mot dem.

Ibland citerar en New Winers 1 Kung 22:15 som "bevis" på att även Gamla testamentets profeter misslyckades ibland. Vers 15 ser ut som en misslyckad profetia - tills du läser den i sammanhang - då kommer du att se att Mika i vers 15 inte profeterar, utan spottar! I huvudsak säger Mika: "Visst kung, du vill att jag ska hålla med de andra 400 så kallade 'profeterna' så gå vidare och attackera." Läs versen i sammanhang. Noggrannhetsgraden på Guds profeter är fortfarande kvar.

När han kom till kungen, frågade kungen honom: ”Mika, ska vi dra ut mot Ramot i Gilead för att belägra det, eller ska vi låta bli?” Han svarade honom: ”Dra dit upp, så ska du ha framgång. Herren ska ge det i kungens hand.”

Vi håller med om att punkt 2 och 3 ovan har skriftstöd. På DTF tror vi på evigheten av andliga gåvor och tror att Gud inte gör fel. Den fjärde punkten (att profeter inte alltid hör budskapet korrekt) och slutsatsen (att Guds profeter förbättras med praktisering) är helt motsatt av vad Skriften säger. 2 Pet 1:12 är tydlig: När Gud har ett budskap till människan ser den Helige Ande till att hans profet får meddelandet exakt och kommunicerar budskapet korrekt. Titta igen på texten: För profetior hade aldrig sitt ursprung i människans vilja utan män talade från Gud när de rördes av den Helige Ande. Det är så vi kan veta skillnaden mellan en sann profet och en falsk profet - när den förra hävdar att han talar ett ord från Gud kommer ordet alltid att vara korrekt och ordet kan alltid testas objektivt (enligt de normer som ställts fram i Skriften). Ett ord som talas i Herrens namn och som inte händer är en lögn. Personen som talar en falsk profetia är en lögnare och är inte "uppriktig men förbättrar Nya testamentet profet" som New Wine rörelsen hävdar:
Därför tänker jag ständigt påminna er om detta, trots att ni redan vet det och är befästa i den sanning som ni har.

Men Herren sade till mig: Profeterna profeterar lögn i mitt namn. Jag har inte sänt dem eller befallt dem eller talat till dem. Falska syner, tomma spådomar, löst prat och sina egna hjärtans bedrägerier är vad de profeterar för er. Jer. 14:14

Dina profeters syner var falska och dåraktiga, de visade dig inte din skuld för att vända bort din fångenskap. De budskap de förkunnade för dig var falska och förföriska. Klag 2:14

Slutsats: Om Nya testamentets profetior är karakteristiskt annorlunda än Gamla testamentets profetior så finns det ingen sådan skillnad i Skriften. New Wine rörelsen har inget skriftligt stöd för sin position. New Winers har byggt sin sak på ett cirkulärt resonemang. Deras profetior är inte korrekta, säger de, "därför att profetior har förändrats."Du frågar dem; Hur vet du att profetior har förändrats? "Eftersom våra profetior inte alltid är korrekta."

Fånga elden
Jag befaller profetians anda att stiga ned på denna plats! ...
Jag befaller evangelisering att gå ut över denna plats!
STIG UPP! Stå på dina fötter och ta auktoritet!
Låt Guds ära gå ner på dig!
Låt elden komma Herre; släpp oss i din andes eld! ...
Vi står för dina fötter och säger "oavsett vad" kommer vi betala priset!
Fördubbla det på oss; dubbel, dubbel, dubbel. Låt kraften komma!
Vi slår marken, vi slår marken, vi slår den, slår den, slår den! ...
Låt profeternas profetiska röst komma!
Ring ut det! Öka den, öka den, öka den! ...
Var inte rädd för det här. Var inte rädd för det här ...
Vi kallar på den profetiska smörjelsen för Herrens profeter ...
Profetera i Anden! ... (15)

Vid det första ljudet från John Arnott's invokation fick alla i rummet ett utbrott. Tio timmars musik och undervisning hade lagt den psykiska grunden för detta ögonblick. Som ett, tusen plus människor stod för deras fötter som rop av "Ahhhh! Ahhh! Ja Herre! Mer! Ahhhhhh!" ekade i hela konferenssalen. Människor föll på marken i skratt; högar med halta kroppar fanns överallt. Andra gungade fram och tillbaka och stönade tyst. Några lanserade "profetiska" monologer med feber. En kvinna i närheten gungade på sitt bäcken och klagade. Ett fåtal tittade bara. Denna tid av "tjänsten" pågick långt in på kvällen.

Om du inte har deltagit i en ”Catch the Fire = Fånga elden” konferens kanske du tror att berättelsen ovan är en överdrift. Det är det inte. Det är inte något du kommer att se på möten som sänds via "kristen" tv eller när du hör de redigerade konferensbanden heller. Men du kommer att se det om och om igen om du deltar i Toronto Airport Vineyard's vägshow Catch the Fire. För New Winers är dessa manifestationer yttre tecken som förmodligen är resultatet av en speciell "intim" kontakt med Gud. Detta är den "välsignelse" de kom för att få.

Om New Wine rörelsen i allmänhet, och Catch the Fire showen i synnerhet är lika otydlig kristna som vi säger varför dras så många människor in i den? Varför tillåter vissa "huvudlinjer" och konservativa kyrkor människor och till och med uppmuntrar människor att uppleva denna "nya rörelse av Gud?"

Genom att läsa eller lyssna på dem som främjar dessa läror blir det tydligt att det handlar mycket om manipulation. Hur manipuleras människor - känslomässigt och andligt. Den känslomässiga manipulationen kommer från den specifika stilen och innehållet både i tillbedjan och undervisningen. Andligt manipuleras de via praktiseringar och manifestationer, av vilka vissa verkar vara ockulta.

Rörelser som är grundade på erfarenheter och subjektiva till sin natur mycket på bekostnad av sund biblisk undervisning, har alltid lockat de som är mycket "karismatiska". De i kyrkor som främjar erfarenheter över Ordet har i allmänhet ingen förståelse för hur icke skriftenligt det är att uppmärksamheten till jaget och därmed förhärliga och upphöja köttet snarare än att ge all härlighet till Herren. Detta förklarar verkligen varför Nytt vin har entusiastiskt omfamnats av de mer erfarenhetsdrivna kyrkorna - Nytt vin fokuserar på individen och vad han eller hon kan ta emot.

Det som kanske inte verkar så lätt att förstå, åtminstone på ytan, är varför några av de mer konservativa, eller till och med antikarismatiska, kyrkorna hoppade på New Wines tåget. Andlig torrhet är en anledning. En gynnsam press från de "kristna" medierna är en annan. Människor som så länge bara har "gått igenom rörelserna" ("Jag kom till Toronto för att jag ville ha något mer.") har så längtat efter ett drag av den Helige Ande att de hoppade på det här tåget och vill inte bli "utelämnade".

Oavsett om det beror på andlig hunger eller enkel nyfikenhet, de som så småningom kommer till en Catch the Fire konferens kommer finna showen allt annat än tråkigt. Först kommer "tillbedjan", som är lång, hög och känslomässigt laddad. Tidigt blir det en konsertliknande atmosfär; auditoriet är varmt, mörkt och trångt. Förväntningen är påtaglig; drivs av "tillbedjan" texter som betonar vad Gud kommer att göra för dig idag, och hur vi ska bli förälskade i Jesus. Texterna, i kombination med den laddade atmosfären i auditoriet, föder förväntningar. Gud kommer att "flytta" - Gud måste "flytta" - du "vet" det i ditt hjärta; du ser det i mängden. Några av dem som redan har smakat på det nya vinet från "Joels Bar" börjar "manifestera den Helige Ande." Gud hedrar vårt lov/ pris !
Efter att ha fått igång dig, så att säga, börjar den första talaren med att fråga, "Vill du ha mer av den Helige Ande i ditt liv?" Vilken kristen skulle säga nej? Han förklarar sedan att vi måste vara öppna för vad som händer. Gud kommer ju inte att ge dig en sten, eller hur? Va, är du fortfarande skeptisk? Du får se upp, annars kanske du inte får allt som Gud vill ge dig. När allt kommer omkring, "När det finns brist på tro eller en skeptiker i rummet, tro mig, då krävs det allt av dig för att komma med profetior." (16) Du vill inte vara ansvarig för att stänga av den Helige Ande, eller hur? Vet du inte att "kritik kommer att stänga av profetior?" (17) Släpp, och låt Gud! Du kan testa det senare! Nu är praktiskt taget alla omkring dig på väg att ge upp och släppa taget. Du vill inte vara utelämnad, eller hur? Du vill inte att dina vänner ska tro att du har missat välsignelsen eller hur? Självklart inte. Tänk om talaren har rätt; tänk om ditt tvivel kommer att hindra någon annans mottagande? Dessutom är ingen skada skedd om du bara "prova det"; du kanske till och med tar elden. Det värsta som kan hända är ingenting, eller hur? Inte så snabbt.
En mycket störande aspekt av denna rörelse är vad som verkar vara deras omfamning av, eller åtminstone tolerans av vissa metoder och idéer som är förankrade i ockultism och trolldom. Till exempel berättar Stacey Campbell hur "jag faktiskt lämnade min kropp ... kunde känna mig gå nerför trappan ... vidröra eldstaden ..." (18) Stacey beskriver astral projicering. Astralprojektion är en ockult praxis; det finns inget sådant som "kristen" astralprojektion. Hon fortsatte med att säga att sådana upplevelser är "normala".

På Catch the Fire såg vi också följande: Två kvinnor, innan evenemanget inleddes började dansa en dans som spöklikt påminner om en som användes i ett trolldomsritual. Under resten av dagen sågs de utöva en ockult praxis som ofta kallas ”warding”.

Warding: I ockultism är warding ett begrepp som hänvisar till avskärmning av en ond ande. Olika tekniker används. I det här fallet skulle kvinnorna återkalla i sina säten medan de lade händerna över huvudet i en borstande rörelse. Vissa har föreslagit att det är ett sätt att distribuera den Helige Ande till sig själv och andra. Snarare är det en otydlig ockult praxis som inte har någon kristen motsvarighet.

Tydligen ansåg konferensgästerna att dessa kvinnor var särskilt "smorda", eftersom de kontinuerligt var involverade i att "överföra" sin "välsignelse" via handpåläggning. De "profetiska" monologerna som utbröt spontant under bön- och "gudstjänst" tiden föregicks ofta av en period av "återställande" - flera minuter av stönande och skrikande som liknade primär skrik terapi (en praxis som är förankrad i ockultism) snarare än välsignelse. Några av välsignelserna verkade alltför sexuella till sin natur: En kvinna stötte rytmiskt sitt bäcken och stönade i flera minuter, till synes glömsk för de omkring henne. Kanske hämtade hon sin "profetiska inspiration" från den populära lovsången New Wine (”True Love = Sann kärlek” av David Ruis) som framfördes tidigare samma dag:

Jesus jag behöver känna sann kärlek Djupare än kärleken som finns på jorden Ta mig in i kungens kammare Orsaka min kärlek att mogna Låt mig veta dina kyssar från munnen ...

Oavsett om det var design eller olycka var ockulta teman och praxis tydliga vid Portland Catch the Fire - de var tydligt uppenbara. Även om "ministerieteam" stod i stort antal i hela auditoriet, såg vi inte ett enda försök att begränsa eller bestraffa någon manifestation. Underlåtenheten att begränsa dessa "profetiska" utbrott berodde inte på att de inträffade ur synvinkel eller i ett hörn; de inträffade ofta och i full vy.

Gud behöver inte manipulera människor. Satan måste. Det framgår av personlig observation och primär källforskning att metoder som används av de i denna rörelse inte är av Herren; inte heller är många av deras doktriner och praktiseringar. När en struktur är olämplig, kolla in grunden.

Grund av Strå

Ett sötare offer

New Winers hävdar att doktrinära frågor inte är vad deras rörelse handlar om. Nytt vins fokus hävdar de ligger på kärlek och inte på doktrin. Trots dessa påståenden är doktrinära frågor grunden för New Wine teologi. Du skulle inte ha en "smörjelse" för nytt vin utan en proklamation om nytt vin (doktrin) angående Helig Andes natur och arbete. Budskapet om att kärnan i kristendomen är "intimitet" och "romantik", och att dessa är viktigare än att förstå sådana saker som rättfärdiggörelse, helgelse och Guds natur, är i sig en doktrinär proklamation. Faktum är att varje teologiskt system bygger helt klart på sin egen unika doktrinära grund. New Wine rörelsen är inget undantag. Låt oss analysera grunden:
Det kom som en enorm uppenbarelse för mig för flera år sedan att den kristna tron handlar om kärlek och "romantik" eller intimitet. Jag trodde att det handlade om att förstå sanningen och att få vår doktrin rätt ...
Detta är ett kall till "romantik", en uppmaning att ha en djupare intim relation med Jesus. Att vara förälskad i Jesus är viktigare än att ha ren, perfekt läran. (19)

I Herrens slutliga instruktioner till sina lärjungar före sin död gör Jesus klart att hans syfte med att komma var att dela med sina följare samma intimitet som han kände till Fadern. (20)

För vissa kan ovanstående citat (som ger exempel på New Wine rörelsens kärnlära) låter "Nytestamentligt"; men är det? Ingen bestrider att kärlek är ett viktigt tema från Bibeln, men är New Wines kärlek "romantik" och "intimitet" från Gud är det den kärlek som Gud kallar oss till? Är det verkligen kärnan i kristendomen? Är det något att värdera ovanför "sanning och att få vår doktrin rätt?

För det första är kärleken hos Nytt Vins kärlek inte det som Gud kallar oss till. En kärlek som kännetecknas av "romantik" och "intimitet" är inte vad Gud önskar. Hur vet vi? Gud har sagt det till oss. I Mark 12:29-31 säger Jesus att följande är det viktigaste budet:

"Jesus svarade: "Det främsta är detta: Hör Israel! Herren vår Gud, Herren är en. Och du ska älska Herren din Gud av hela ditt hjärta, av hela din själ, av hela ditt förstånd och av hela din kraft. Sedan kommer detta; Du ska älska din nästa som dig själv. Inget annat bud är större än dessa."

Det grekiska ordet för kärlek i dessa verser är ordet agapao. Jesus sa att det största budet är att agapao Gud med hela vår varelse. (Observera också att Jesus inkluderar ett doktrinalt uttalande om Guds natur i detta "största" bud.) Det grekiska språket är mycket specifikt - agape (agapao) är inte en romantisk eller intim känsla. Agape är inte en känslo baserad kärlek; agape är en kärlek härledd från vilja. Agape är en attityd vi ska omfamna - det är inte ett känslomässigt svar. Nytt vins kärlek - romantisk och intim känslomässig baserad kärlek - faller i kategorin phileo kärlek. Phileo används inte i Mark 12:29-30 och det används inte någon annanstans i Bibeln för att beordra män att älska Gud. Gud befaller oss aldrig att phileo honom.

Varför kräver Gud agape snarare än phileo? För det första ska vi anpassas till Kristi bild. 1 Joh 4:8 lyder: "Den som inte älskar (agapao) känner inte Gud, för Gud är kärlek (agape)." Gud är av naturen agape; varför Jesus sa att det största budet är att agapao Gud. Vi ska anpassas till bilden av Kristus som är agape.

Nytt Vins teologi definierar kristendomen. Den ser på kristendomen som "romantik" och "intimitet" snarare än Kristi evangelium. (Paulus definierar det sanna evangeliet i 1 Kor 1-8.) Oavsett hur uppriktigt så försöker New Winers (liksom Kain) att närma sig Gud på ett sätt som han inte har befallt - ett sätt de anser vara sötare. Ett farligt drag - en grund av strå.

Bara gör det (du kan inte förlora)

Nytt vins teologi omdefinierar kristendomen. Den ser essensen av; Finns det någon far bland er som ger sin son en orm när han ber om en fisk? Eller en skorpion när han ber om ett ägg? Om nu ni som är onda förstår att ge goda gåvor till era barn, hur mycket mer ska då inte er Far i himlen ge den helige Ande åt dem som ber honom?" Luk 11:11-13

Om du ber om den Helige Ande får du inte en demon. Om du faller ner och skakar och skramlar och rullar efter att du har frågat den Helige Ande har du då fått en ohelig ande? Nej. Du fick det du bad om enligt Lukas 11 - den Helige Ande. (21)

Gå med intimitet och låt honom komma och röra dig på djupet och fylla dig och fylla dig och fylla dig. Du kan analysera och testa det senare. (22)
Var inte rädd för det här. Var inte rädd för detta .... (23)

En andra kritisk doktrin i New Wine rörelsen har att göra med urskiljning och den Helige Ande. Budskapet är att så länge den sökande är uppriktig kommer han eller hon att "ta emot den Helige Ande" och inte få en "ohelig ande". Om mottagaren av någon anledning vill analysera det måste han eller hon göra det senare med hjälp av det långsiktiga goda frukten provet. Under tiden får du allt och var inte rädd för manifestationerna. De skrikande, ryckande, skrattande, "profeterande" bisarra manifestationerna och visionerna är bara, New Winers sätt att säga; Gud arbetar genom den mänskliga anden för att uppnå sin vilja. Luke 11:11-13 är en bevistext för att stödja denna väsentliga New Wine doktrin. Men innan vi tittar på Luke, märker du något. På sidan 137 i Faders välsignelse har Arnott detta att säga:

Som jag redan påpekat är urskiljning mycket viktigt. Kyrkans ledare är särskilt ansvariga om de tillåter att köttet och den demoniska aktiviteten fortsätter .... Vår erfarenhet har varit att manifestationer av köttet och det demoniska faktiskt är sällsynta även om de tenderar att få all uppmärksamhet .... Men här är utmaningen: Det som är demoniskt måste hanteras - förhoppningsvis kan personen bli befriad från det demoniska inflytandet. Det som är köttet måste pastorn hjälpa till med att korrigera och omdirigera. Det som är av den Helige Ande måste omfamnas. Ibland ser manifestationerna nästan desamma ut. Två personer kan vara på golvet och göra exakt samma sak men en är under smörjelsen och den andra personen önskar att han var under smörjelsen.

Detta skulle få dig fundersam till "be om det, ta emot det, testa det inte nu och var inte rädd" eller hur? Genom att erkänna närvaron av demoniska och köttsliga manifestationer vid New Wines samlingar motsäger Arnott sitt populära påstående (som upprepas av andra New Winers) om att du inte kan bli lurad om du uppriktigt ber Gud om denna "välsignelse". Sammanfattningen som Arnott uppriktigt avslöjar, är att människor som söker New Wines "välsignelse" kan bli lurade. Nytt Vins tolkning av Luk 11:11-13, en väsentlig grund i Nytt Vins teologi och den håller inte med sitt eget erkännande. Problemet är naturligtvis New Wines tolkning av Lukas 11.

"Finns det någon far bland er som ger sin son en orm när han ber om en fisk? Eller en skorpion när han ber om ett ägg? Om nu ni som är onda förstår att ge goda gåvor till era barn, hur mycket mer ska då inte er Far i himlen ge den helige Ande åt dem som ber honom?" Luk 11:11-13

Lukas 11, och dess parallella avsnitt i Matteus 6 är bön. Lärjungarna bad Jesus att lära dem att be korrekt. Jesus svarade med att ge dem vad vi ofta kallar "Herrens bön" (Matt 6:9-13Luk 11:2-4). Han utarbetade sedan de olika aspekterna av bönen. Bönen sammanfattar de saker som alla troende borde uttrycka för Gud: erkännandet av att Gud är helig och suverän, en begäran om att se Hans rike etablerat på jorden, en önskan att se Hans vilja uppnås i våra egna liv, förlåtelse för våra synder, tillgång till våra behov och skydd mot ondska. I huvudsak hittar vi trestegets liv för en kristen som visas i denna korta bön; det omfattar rättfärdiggörelse, helgelse och förhärligande. Denna bön kan inte bes på allvar om man inte är i gemenskap med den Helige Ande. Jesus avslutade med att säga i Lukas 11:13, "Hur mycket mer kommer din Fader i himlen att ge den Helige Ande till dem som (nu och ständigt) ber honom!" Ordet "fråga" är i nuvarande tid; som hänvisar till nuvarande och kontinuerlig handling. Jesus säger att det här är de goda saker du bör be för, och det är de goda saker som kommer att inträffa när du nu och ständigt överensstämmer med min bild genom fortlöpande gemenskap med den Helige Ande.

Så ska ni be: Vår Far i himlen, låt ditt namn bli helgat. Låt ditt rike komma. Låt din vilja ske,
på jorden som i himlen. Ge oss i dag vårt dagliga bröd. Och förlåt oss våra skulder, så som vi förlåter dem som står i skuld till oss. Och för oss inte in i frestelse, utan fräls oss från det onda.

Då sade han till dem: "När ni ber, ska ni säga: Far, låt ditt namn bli helgat. Låt ditt rike komma. Ge oss var dag vårt dagliga bröd. Och förlåt oss våra synder,
för också vi förlåter var och en som står i skuld till oss. Och för oss inte in i frestelse."
Om nu ni som är onda förstår att ge goda gåvor till era barn, hur mycket mer ska då inte er Far i himlen ge den helige Ande åt dem som ber honom?"

Sammanhanget och grammatiken i Luke 11:2-4 förnekar all användning av det till stöd för New Wines "Välsignelse". Genom att erkänna att bedrägerier verkligen inträffar visar New Wine ledare att deras bisarra tolkning av Lukas inte håller i praktiken. Ett annat grundläggande Nytt Vin fundament faller sönder.

En annan oroande undervisning i New Wine, en grund av strå är förkunnandet att de har makten att förmedla och "släppa" de profetiska gåvorna. Stacey Campbell har uttalat, "den (profetians gåva) kan smitta av sig på dig." (24) Vid Portland Catch the Fire fanns det "ministerie tider" för de som hade disciplinerats eller avskräckts av sina kyrkor för att ha gett falska profetior inklusive övningar där den profetiska läran kunde återställas och gåvan släpptes ut igen. Enligt 1 Kor. 12, det är den Helige Ande och den Helige Ande ensam som bestämmer våra gåvor. Han bestämmer våra gåvor och han avgör hur de ska användas.

När det gäller de andliga gåvorna, bröder, vill jag inte att ni ska vara okunnigaDet finns olika nådegåvor, men Anden är densamme. Men hos var och en visar sig Anden så att det blir till nytta. Den ene får av Anden ord av vishet, den andre får ord av kunskap genom samme Ande. En annan att göra kraftgärningar. En får gåvan att profetera, en annan att skilja mellan andar. En får gåvan att tala olika slags tungomål, en annan att uttyda tungomål. Men i allt detta verkar en och samme Ande, som fördelar sina gåvor åt var och en som han vill. 1 Kor 12:147-810-11

Vart är de på väg

New Wine initierade faller inte för något nytt utan för något gammalt. Irenaeus 'beskrivning (andra århundradet) avseende överföring av falsk ande och förfalskade andliga gåvor är lika tillämpligt för New Winers som det var för gnostikerna på hans tid. Irenaeus skrev:

Genom att adressera dem med sådana förföriska ord som dessa ... "Se Charis (nåd) har kommit över dig; öppna din mun och profetera. "På kvinnan som svarade:" Jag har aldrig någon gång profeterat och vet inte hur jag ska profetera." sedan engagerar han sig för andra gången i vissa invokationer, för att förbluffa sitt bedrägliga offer säger han till henne: "Öppna din mun tala vad som än händer, och du ska profetera." Hon sedan, fåfängt uppblåst och upphetsad av dessa ord och väldigt upphetsad i själen av förväntningarna över att det är hon själv som ska profetera, hennes hjärta slår våldsamt [av känslor] når den erforderliga tonhöjden av tonhärdighet, och passivt såväl som olyckligt uttrycker lite nonsens när hon känner det komma till henne, som man kan förvänta sig av en uppvärmd en tom ande ... Hittills räknar hon sig själv som en profetissa. (25)

Den mänskliga naturen är i grunden oförändrad - människor har alltid sökt efter kraft av en eller annan typ. Det som driver New Wine rörelsen är samma sak som drev de första mystikerna; (1) tron att "djupare" kunskap och makt finns, och (2) antagandet att det är deras "rätt" att skaffa den. Att avsiktligt gå utöver de gränser som fastställts av Gud (etablerade i Skriften), att obevekligt sträva efter det som i verkligheten är anti-skriftligt, men alla försäkrar ett djupare glid in i andliga bedrägerier. Nytt vin är en erfarenhetsbaserad sekt; nya erfarenheter kommer att behövas för att hålla "elden" brinnande. Räknar med att se allt mer bisarra manifestationer och avvikande läror dyka upp från Nytt vin.

För vissa New Winers kommer bilden bara gå från dum till dummare när de debatterar komplikationerna med deras smörjelse. New Winers har nyligen diskuterat sådana frågor som vilken kroppsdel är mest mottaglig för att få "smörjelsen", huruvida djur kan få "det" eller inte och om "helig" spottning är av Gud eller inte. Vissa i rörelsen har uttryckt oro över att Gud kan kräva att New Winers börjar profetera nakna. (26)

Eftersom vissa ockulta teman och praktiseringar är tydliga i New Wine, förväntar du dig att se en växande fascination för ockulta teman (som kommer att paketeras som "kristna").

Mycket av det som passerar för Guds sanningar i denna rörelse kommer inte från Bibelns Gud. De som är involverade i detta bedrägeri måste varnas och uppmuntras att vända tillbaka till Sanningen, Guds ofelbara ord. Vi måste be för deras ledare. Be att deras ögon öppnas och att de omvänder sig och vänder sig tillbaka till Gud.

Under dessa många månader med forskning, frågade vi om och om igen hur professorer som är "kristna", människor som förmodligen studerar sin bibel, kunnat sugas in i en så otydlig oandlig rörelse. Det är ironiskt att uppenbarligen uppriktiga människor inte kan följa de riktiga profeternas varningar och istället lyssnat på de falska profeternas söta ord. 

Uppriktighet är aldrig en ersättning för urskiljning som kommer från att känna skriften. En ledare för New Wine har kommenterat, "Det finns inga ”Lone Rangers = ensamma soldater” i den här branschen. Vi är alla medlemmar den ena av den andra, lika ansvariga mot varandra för de saker vi säger och gör. Det finns ett gammalt talesätt: Om du inte kan spela enligt reglerna kan du inte spela. " (27) I New Wine kan du inte "spela" om du inte spelar enligt deras regler. Bibeln presenterar en annan uppsättning regler; oföränderliga regler fastställda av Guds riktiga profeter. De två är diametralt motsatta. Rörelsen New Wine är inte av Gud. Det är en förfalskad "välsignelse" som tilltalar en era som präglas av subjektivt pragmatiskt tänkande. Vi varnades.

När han satt på Olivberget kom lärjungarna till honom privat och sade: "Säg oss när kommer dessa saker kommer ske? Och Jesus svarade och sade till dem: "Var uppmärksam på att ingen vilseleder er."

slutnoteringar och källförteckning

1. John Arnott. (1995). The Father's Blessing, (Orlando: Creation House) 10.
2. Ibid., 34.
3. Kurt Rudolph. (1987). Gnosis: The Nature & History of Gnosticism. (San Francisco: Harper) 55.
4. John Arnott. (1995) The Father's Blessing, (Orlando: Creation House) 16-17.
5. Cindy Jacobs. (1995) The Voice of God, (Ventura, CA: Regal Books) 58.
6. James Ryle. (1993) Hippo in the Garden, (Orlando: Creation House) 255.
7. Ibid., 249.
8. Cindy Jacobs. (1995) The Voice of God, (Ventura, CA: Regal Books) 57.
9. Ibid., 61.
10. James Ryle. (1993) Hippo in the Garden, (Orlando: Creation House) 250-251.
11. Stacey Campbell (speaker). (December 1995). Catch the Fire conference, Portland, OR.
12. Ibid.
13. Cindy Jacobs. (1995) The Voice of God, (Ventura, CA: Regal Books) 95.
14. James Ryle. (1993) Hippo in the Garden, (Orlando: Creation House) 248-249.
15. - 18. John Arnott (Speaker). (December 1995). Catch the Fire conference, Portland, OR.
19. . Iranaeus. Against Heresies, Book I. Ante-Nicene Fathers (Vol. 1, pp. 334-335). Peabody, Massachusetts: Hendrickson.
20 - 27. Topics recently covered on a New Wine discussion group



http://www.oocities.org/heartland/hills/5977/newwine.html
1http://www.kotipetripaavola.com/newwinedeception.html
2https://www.danielmolerweb.com/single-post/2017/04/14/What-is-Esotericism

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad är teofastisk rådgivning och är det bibliskt?

Theophostisc google översätter det med teofastisk, men jag hittar ingenstans att vare sig det eller teofostisk existerar på svenska. Så jag ...