måndag 26 september 2022

Är det bibliskt att ”vädja om Jesu blod” eller be om ”blodets beskydd”?

 


Mitt översättarens tillägg, är i brunt. Även bilden är mitt tillägg.

Som vi använde det inom trosrörelsen var det att be om ”blodets beskydd”, (över vår familj, t.ex), snarare än att vädja till Jesu blod. Det är samma oskick, vilket av alternativen man än använder sig av.

"Att vädja om Jesu blod" i bön är en undervisning som är vanlig i pingst- och karismatiska kretsar. När människor talar om att "bönfalla Jesu blod i bön" syftar de på bruket att hävda Kristi makt över alla problem genom att använda frasen "Jag vädjar Jesu blod över; familj, jobb, tankar sjukdom.

Att vädja om Jesu blod har ingen tydlig grund i Skriften. Ingen i Bibeln vädjar någonsin till Kristi blod. De som "vädjatill blodet" gör det ofta som om det fanns något magiskt i de orden eller som om deras bön på något sätt är mer kraftfull genom att använda dem.

Denna lära är född ur en missriktad syn på bön, där bönen är ett sätt att manipulera Gud för att få vad vi vill ha snarare än att be om att hans vilja ska ske. Hela trosrörelsen, som lär ut att vädja om blodet, bygger på den falska läran att tro är en kraft och att Gud garanterar oss hälsa, rikedom och lycka om vi ber med tillräcklig tro.

De som lär ut värdet av att vädja om Jesu blod brukar peka på påsken som ett stöd för sin praktik. (Det är ganska vanligt att trosrörelsen (pingströrelse?) bygger sina doktriner på Gamla testamentets exempel.) Precis som påska-lammets blod skyddade israeliterna från dödsängeln och ledde till deras befrielse från slaveriet, så kan Jesu blod skydda och befria Kristna i dag, om de ansöker eller "vädjar" till det.

De som åberopar Jesu blod gör det ofta i samband med att de söker seger över demoner. Att vädja om Jesu blod är ett sätt att ta upp Kristi auktoritet över andevärlden och förkunna för mörkrets krafter att de är maktlösa. Vissa grundar denna aspekt av att vädja till blodet på

Upp 12:11 De segrade över [Satan] genom Lammets blod och genom sitt vittnesbörds ord.

Om igen, det finns inget exempel i Bibeln på att någon "vädjatill blodet", så i den meningen är det inte uttryckligen bibliskt. Frasen Kristi blod i Nya testamentet används ofta som en metonymi som betyder ”Kristi död”.

Metonymi är en stilfigur som bygger på en närhet mellan det använda uttrycket och det som betecknas. I exemplet "Bryssel tvekar om stöd till bönderna" används staden Bryssel istället för Europeiska unionen som egentligen åsyftas.

Kristi blod / död förlåter vår synd, försonar oss med Gud, garanterar vårt arv i himlen, etc. Bör en kristen vara medveten om allt som Kristi blod / död har åstadkommit för oss? Absolut. Bör en troende vara tacksam för Kristi blod / död? Naturligtvis, och att uttrycka tacksamhet är bra. Behöver en troende påminna Gud om Kristi blod / död varje gång han ber? Inte enligt Bibeln.

Ger orden "Jag vädjar till Jesu blod" våra böner en extra kick? Nej, det är mer vidskepelse än biblisk bön. Att vädja till Kristi blod behövs inte för att besegra Satan. Han har redan blivit besegrad, och om vi föds på nytt har Satan ingen makt över oss annat än vad Gud tillåter för sitt syfte och ära.

Vi har redan blivit "befriade" (förflutna tid) från mörkrets makt och "överflyttade" (förflutna tid) till Guds Sons rike (Kol 1:13). Inget behov av att ständigt vädja om blodet.

I stället för att ”be Kristi blod” om skydd eller makt, bör kristna lyda befallningen i;

Jak 4:7 Underordna dig Gud. Stå emot djävulen och han kommer att fly från dig.

Bibeln ger oss många instruktioner om att leva som segrare i Kristus, och att vädja till Jesu blod är inte ett av dem. Vi har blivit renade av Kristi blod, och nu är han vår överstepräst och medlare som "alltid lever för att gå in i förbön" för oss (Hebr 7:25). Som hans får är vi redan under hans beskydd; vi behöver helt enkelt leva dag för dag och lita på honom för vad han redan har lovat och tillhandahållit.

https://www.gotquestions.org/pleading-the-blood.html

Mer utförligt finns här;

https://www.donobauer.se/blod-del-1-vi-maste-stalla-oss-under-blodets-beskydd/

https://www.donobauer.se/blod-del-2-vi-aberopar-kristi-blod/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Teofostiska bönministeriet

Av Martin och Deidre Bobgan 1 augusti 2004 Inre helande översatt och inlagt med tillstånd Namnet Theo f osti sk finns kvar. Men istället f...