torsdag 16 maj 2024

Vad är chakra/chakran?

Ett chakra är en andlig "kraftpunkt" som används i yoga och österländsk mystik. Ordet chakra beskriver ett element i ett mycket komplext tankesystem om kroppens energier.













Följande termer är förknippade med chakrat. Definitionerna återspeglar föreställningar som innehas av många hinduer, buddhister och yogautövare:

Prana – livsenergier som finns i delar av kroppen, även kallade "subtila vindar".

Subtil kropp – liknar en själ, detta är en energikropp som innehåller chakran.

Nadis – energikanaler, eller meridianer, som löper som ådror genom den subtila kroppen och fungerar som kanaler för pranan. Den centrala Nadi löper längs med eller inuti ryggraden och är associerad med det centrala nervsystemet.

Chakran – energipunkterna på ytan av den subtila kroppen. Beläget längs Sushumna eller centrala Nadi. Denna och två andra primära Nadis löper genom kroppens kärna, slingrar sig runt varandra och penetrerar chakran. I vissa traditioner är varje chakra ett centralt nav för tusentals Nadi. Varje chakra är förknippat med ett mantra "frö-stavelse" (vanligtvis ett sanskritord), och ofta med en speciell färg och gudom.

Chakra, eller chakran, spelar en roll i vissa typer av medicin. Akupunktur, till exempel, och andra typer av kinesisk medicin hävdar att de använder kroppsenergier och meridianer för att främja läkning. Oavsett om det finns chakran eller inte, har många människor funnit att akupunktur lindrar smärta. Så det kan finnas en fysisk fördel med akupunktur oberoende av den andliga filosofin bakom den.



Den verkliga faran med att tro på chakran ligger i de andliga övertoner som är kopplade till den. Chakran är centrala i en meditationsteknik känd som Kundalini, som bokstavligen betyder "det som är lindat". Kundalini är också namnet på en gudinna. Tron är att Kundalini är en gudomlig kraft som finns vid basen av ryggraden och, när den "väcks", färdas uppför ryggraden (den centrala Nadi) och genom varje chakra tills den når kronan på huvudet. Längs vägen ger denna ihoprullade "gudinna" andlig medvetenhet till individen. När den når det översta chakrat sägs denna kraft generera en outsäglig, stor mystisk upplevelse.

Människor som har ägnat sig åt denna typ av meditation har vittnat både om dess kraft och dess fara. En kristen kvinna beskriver sin erfarenhet före Kristus med mantra-meditation:

"Mantra-meditation är så förförisk eftersom det genererar en mycket kraftfull, till synes övernaturlig upplevelse som kan få en person att känna sig som om de faktiskt möter 'Guds närvaro' I efterhand tror jag att detta möte verkligen var övernaturligt. Bibeln säger att Satan själv kan maskera sig som en ljusets ängel (2 Kor 11:14). Så jag frågar dig:

skulle Satan våga vara så djärv att han faktiskt låtsas vara Gud? Självklart skulle han det. Han är ingen gentleman. Det är inte så att han skulle säga till sig själv, 'Ja, det skulle vara bedrägligt, det kan jag inte göra!' Jag undrar hur många gånger jag skulle kunna lura folk att tro att de möter Gud, innan någon börjar begripa vad jag håller på med?'

Och Satan gav mig mer än gärna en "upplevelse" om det vände mig bort från den enda sanna Guden." Hon fortsätter med att beskriva de skrämmande efterverkningarna av denna upplevelse. (Lyssna på hennes berättelse här: http://solasisters.blogspot.com/2010/01/fighting-for-faith-interview.html) på engelska”

Den andliga upplevelsen som uppnås genom denna typ av meditation är onekligen verklig, och den kan kännas som en koppling till det gudomliga, men den är inte från Gud. Bibeln säger att vi ska avvisa andliga budbärare som säger sig vara från Gud men talar "ett annat evangelium" (Galaterna 1:8). Och budskapet om österländsk mystik strider mot evangeliet.

Evangeliet berättar att Gud sträckte sig ner för att rädda mänskligheten, men österländska mystiker hävdar att människan kan, via olika tekniker som involverar chakran och Nadi, uppnå ett gudalikt tillstånd eller få kontakt med det gudomliga. Tro på chakran är ett bedrägeri som Satan använder för att leda människor bort från Herrens nåd. Andlig upplysning kommer inte genom chakran utan genom en relation med den sanne Guden (Psalm 36:9).

https://www.gotquestions.org/what-is-a-chakra.html





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ska kristna avslöja fel i läran?

  Av Harry Ironside, översatt och inlagt med tillstånd från Lighthouse trails. Ofta framförs invändningar – även av såna som har en sund tro...