torsdag 16 maj 2024

Vad är en seans?

Att försöka kommunicera med de döda är inte på något sätt speciellt för den moderna västerländska kulturen. Gamla testamentet nämner medier och spiritister (1 Sam 28:3; 2 Krön 33:6; Jes 8:19; 19:3), och Nya testamentet nämner också ockulta sedvänjor (Apg 8:9). Genom hela Bibeln är det strängt förbjudet att kommunicera med döda människors andar (3 Mos 19:31; Gal 5:20).

Det enda exemplet i Bibeln på någon som håller en "séans" finns i 1 Sam 28. Kung Saul anlitade i desperation Endors medium för att kontakta Samuels bortgångna ande å hans vägnar. Otroligt nog var seansen en framgång – Samuel visade sig för häxan, som skrek av skräck och förvåning (vers 12). Mediets reaktion på att se Samuel indikerar att hon normalt förlitade sig på knep eller förväntade sig att en "bekant ande" skulle leverera sitt bedrägliga budskap. Men i det här fallet tillät Gud att Samuel blev kallad, och Samuel bråkade till och med Saul för att han "tog honom tillbaka upp" (vers 15)

Satan är "lögnens fader" (Joh. 8:44) som "utger sig som en ljusets ängel" (2 Kor 11:14). Detta gör en seans till en allvarlig sak och andligt farlig. Satan och hans demoner njuter av att lura människor. En seans ger dem ett gyllene tillfälle att imitera en avliden älskad och tala lögner för de levande.

Ett medium, någon som påstår sig vara en kommunikationskanal mellan den jordiska världen och andevärlden, förlitar sig antingen på illusion och slarv för att försörja sig, eller så är han eller hon i kontakt med en bekant ande – vilket är en demon eller oren ande som är inriktad på bedrägeri.

Eftersom Bibeln förbjuder kontakt med de döda borde vi inte ha något med seanser att göra. Att försöka ta emot kommunikation från en ande är inte ett sällskapsspel eller ringa avledning. Personliga, demoniska krafter är verkliga och de önskar oss aktivt illa (Joh 8:44; 1 Pet 5:8). Istället för att syssla med det ockulta bör vi ta på oss Guds fulla rustning och ta vår ställning mot mörkrets makter (Ef 6:11).

https://www.gotquestions.org/what-is-a-seance.html





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ska kristna avslöja fel i läran?

  Av Harry Ironside, översatt och inlagt med tillstånd från Lighthouse trails. Ofta framförs invändningar – även av såna som har en sund tro...