tisdag 14 maj 2024

Vad säger bibeln om reinkarnation ?

Att reinkarnera är bokstavligen att "förkroppsligas igen"; det vill säga, reinkarnation är en "återfödelse" till en ny kropp av kött och blod. I de flesta sammanhang hänvisar reinkarnation till processen, efter döden, där en själ återvänder i en ny kropp. Påståenden om att minnas ett "tidigare liv" innebär reinkarnation. Enligt vissa religiösa och filosofiska system involverar reinkarnation mer än mänskliga själar och kroppar: en hunds ande kan reinkarneras till en annan hund, annat djur eller människa. En människa kan reinkarneras som en annan människa eller ett djur,, t.ex. en hund eller en ko. Reinkarnation, även kallad själens transmigrering, vilar på begrepp som själens eviga, oskapade natur och behovet av att själen "mognar", växer, transformerar och utvecklas.

Naturligtvis finns det inget "bevis" för reinkarnation. Alla bevis som presenteras är helt subjektiva: känslor av déjà vu, återkommande drömmar, känslan av att man har en "gammal själ", irrationella fobier och en affinitet för andra kulturer och epoker tolkas alla, av vissa, som en bekräftelse på att de lever i ett annat liv i en annan kropp.

Begreppet reinkarnation, i någon av dess former, är helt utan grund i Bibeln. Sanningen är att vi dör en gång och sedan möter domen (Hebr 9:27). Bibeln antyder aldrig ens att människor har en andra chans i livet eller att de kan komma tillbaka som olika människor eller djur. Reinkarnation har varit en populär tro i tusentals år, men den har aldrig accepterats av kristna eller anhängare av judendomen eftersom den strider mot Skriften.

Det är bestämt om människan att hon ska en gång leva sedan dömas Hebr 9:27

Flera ställen i Skriften motbevisar tanken på reinkarnation. Jesus sa till brottslingen på korset: "I dag ska du vara med mig i paradiset Luk 23:43" - inte "Du kommer att få en ny chans att leva ett liv på jorden." ”Matt 25:46 berättar för oss att troende vid döden går vidare till evigt liv medan de icke troende går vidare till evigt straff”. Vi är skapade som individer, och vår identitet förändras inte efter döden (se Lukas 9:30).

Vissa som tror på reinkarnation pekar på Matteus 17:10–12 som bibliskt stöd för reinkarnation. Lärjungarna frågar Jesus om den allmänt undervisade profetian att Elia måste komma före Messias (vers 10; jfr Mal 4:5), och Jesus svarar genom att identifiera profetians "Elia" som Johannes Döparen (Matt 17:11– 13). Men Jesus lärde inte att Johannes Döparen var Elia reinkarnerad. Dels dog inte Elia; han fördes till himlen i en eldvagn (2 Kung 2:11), så att Elias bokstavliga "kommande" skulle ha varit en nedstigning från himlen, inte en reinkarnation. Jesus kallar Johannes döparen för "Elia" för att han kom i "Elias ande och kraft" (Luk 1:17), inte för att han var Elia i bokstavlig mening. Dessutom hade Elia själv precis dykt upp och pratade med Jesus (Matt 17:3), vilket visar att Elia inte hade ändrat sin identitet – han hade inte blivit Johannes. Slutligen hade folket tidigare frågat Johannes Döparen om han var Elia, och han sa: "Nej, det är jag inte" (Joh 1:21).

Tro på reinkarnation är en central grundsats i de flesta indiska religiösa traditioner som hinduism, sikhism och jainism. Många moderna hedningar tror också på reinkarnation, liksom vissa New Age-rörelser, tillsammans med anhängare av spiritism. För den kristne kan det dock inte råda några tvivel: reinkarnation är obiblisk och måste avvisas som falsk.

https://www.gotquestions.org/reincarnation.html



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ska kristna avslöja fel i läran?

  Av Harry Ironside, översatt och inlagt med tillstånd från Lighthouse trails. Ofta framförs invändningar – även av såna som har en sund tro...