torsdag 16 maj 2024

Vad är spiritualism?

Under de senaste decennierna har det funnits en ökande fascination för att kommunicera med de döda. De populära tv-programmen ”Ghost Hunters = Spök-jägare, ”Beyond = Bortom” och ”Crossing Over = Gå över” ger goda exempel. Genom de berättelser som berättas av deltagarna på dessa och andra shower, beundras världen av berättelser om kontakt med den andliga världen, en del hjärtvärmande och andra fruktansvärda. De som deltar i den här typen av övningar förstår eller uppskattar inte alltid de avsevärda andliga riskerna som de tar.

Spiritualism är ett pseudo-religiöst system av delade begrepp där ett nyckeldrag är tron att en själ överlever efter den fysiska kroppens död och dessa okroppsliga andar är både villiga och kan kommunicera med levande personer. Liksom kristna tror spiritualister på en enda Gud – som de refererar till som "oändlig intelligens" – och att Gud håller varje själ ansvarig för sina handlingar och livsval, till skillnad från kristna.

Men spiritister tror inte att döden markerar den sista punkten i domen för en ande, utan själar har förmågan att lära sig, växa och utvecklas efter döden till progressivt högre nivåer av kunskap och perfektion. De tror inte att Jesu död betalade straffet för synd och att frälsning kommer av nåd genom tro på Kristus, utan snarare framskrider själar gradvis efter döden genom en rad steg mot ett tillstånd av andlig fullkomlighet. Det är därför en verksbaserad väg till "frälsning" efter döden.

Spiritualismen hade sin storhetstid under 1840-talet och vid sekelskiftet i Nordamerika och Västeuropa. Under dessa perioder av krig och omvälvningar sökte människor tröst genom kontakt med sina avlidna nära och kära. Historiker pekar ofta på den 31 mars 1848, som födelsedatumet för spiritualismens rörelse, när Margaret och Kate Fox från Hydesville, New York, först gjorde det häpnadsväckande tillkännagivandet att de hade kontaktat anden hos en mördad handlare i deras hem.

Handlaren kommunicerade med dem genom att knacka i bordet eller väggen. Efteråt blomstrade seanser bland den övre medelklassen och de rika i Amerika. Medier som Paschal Beverly Randolph och Cora Scott turnerade runt i landet och gav föreläsningar och demonstrationer. Under denna tid påverkade Franz Mesmers skrifter, vars namn termen mesmerism härstammar från, särskilt den spiritistiska synen på livet efter detta och kontakten med det övernaturliga.

Det fanns många berömda anhängare av spiritualism, inklusive Mary Todd Lincoln (fru till Abraham Lincoln) och Sir Arthur Conan Doyle, författaren till Sherlock Holmes-mysterierna. Under slutet av 1880-talet började utredarna avslöja många av de välkända medierna som charlataner, vilket bevisade att deras demonstrationer var påhittade. Harry Houdini blev tidigt populär genom sin kampanj för att avslöja bedrägliga medier.

Spiritualismen lockade många anhängare som var missnöjda med de etablerade kyrkorna och sökte reformer. Faktum är att många av de tidiga abolitionisterna och förespråkarna för kvinnors rättigheter var spiritualister. Spiritualistiska möten var några av de tidigaste platserna r kvinnor fick tala offentligt och auktoritativt i ett mansdominerat samhälle.

Radikala kväkare, som var besvikna på de etablerade kyrkorna på grund av deras misslyckande med att motsätta sig slaveri, använde intresset för spiritualism som ett offentligt forum mot slaveri. Även om rörelsen kulminerade i nödvändiga samhälleliga reformer, resulterade den i att många människor flyttade till en sekulär andlighet, fokuserade på personliga upplevelser och ogrundade budskap från andra sidan, och lade ned en personlig relation med Jesus Kristus.

Paulus hänvisade till religiösa trossystem som förnekar evangeliets sanning, försoningen för synder genom Jesu Kristi död på korset, som "att ha en form av gudsfruktan men förneka dess kraft" (2 Tim 3:1-5). Även om många spiritister går på söndagsgudstjänster, sjunger psalmer och tillber en enda Gud, är spiritualism och kristendom inte kompatibla trossystem.

Förutom sin tro på en evolutionär rörelse av själar genom progressivt högre himmelska plan, söker spiritualister sin sanning från kontakt med andar genom seanser, Ouija-brädor och medier. Många spiritister hävdar att de har sina egna personliga andliga guider, från vilka de får all slags information och vägledning för sina liv. För spiritualister är inte Bibeln den primära källan till sanning och kunskap om livet efter detta och Gud.

Bibeln innehåller faktiskt många stränga varningar mot spiritism (3 Mos 19:31; 20:6; 5 Mos 18:9-13). Israels första kung, kung Saul, bröt Guds bud att inte ägna sig åt spiritualism och förlorade till slut sitt rike på grund av det (1 Sam 15:23; 1 Krön 10:14). När apostlarna mötte människor som hade spådomsförmåga från kontakt med andar, kastade de ut dessa andar som demoner (Apg 16:16-18). Många skrifthänvisningar pekar på ett huvudskäl till att kristna inte bör söka kontakt eller råd med andar, nämligen att de andar som kontaktas är demoniska och kan ge opålitlig och vilseledande information (1 Joh 4:1).

Det är högst troligt att många kontakter med döda genom spiritism helt enkelt är fejkade. Andra så kallade möten med avlidna nära och kära genom användning av Ouija-brädor, medier och seanser är faktiskt möten med demoner som avsiktligt levererar falsk information. En vanlig lögn som många människor får genom övernaturlig kontakt är att det inte finns något helvete och ingen slutgiltig dom från Gud. Men Hebr 9:27 säger uttryckligen: "Det är bestämt om människan att hon ska en gång och sedan dömas." Döden är oundviklig, och det är också bedömningen. Synd åstadkommer den domen, och alla människor är skyldiga (Rom 3:23).

Det enda sättet för en person att undkomma domen är att få en oförtjänt förlåtelse från Gud genom att erkänna synden, acceptera att Jesus dog för den synden och en villighet att underkasta sig Kristus före sin död (Joh 3:16; Rom 3:24). Bibeln visar tydligt att de som dör utan Kristus kommer att lida en evighet i helvetet (Matt 25:41). Att tro på falska läror härledda från "andliga vägledare" kommer att leda många människor bort från Bibelns sunda lära, vilket är Satans avsikt (1 Pet 5:8; 1 Tim 4:1).

De som ägnar sig åt spiritualism ägnar sig åt aktiviteter som verkar ofarliga men som faktiskt öppnar dörren för demonisk kontakt, trakasserier och till och med innehav. Många anhängare av spiritualism har traumatiserats och skadats psykologiskt, om inte fysiskt, av kontakter med demoner, vilket började med seanser, Ouija-tavlor, psykiska konsultationer, Reiki-helanden och möten med medier. För alla dem som söker sanningen säger Jesus otvetydigt i Joh 14:6: "Jag är vägen och sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig."

https://www.gotquestions.org/spiritualism.html





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ska kristna avslöja fel i läran?

  Av Harry Ironside, översatt och inlagt med tillstånd från Lighthouse trails. Ofta framförs invändningar – även av såna som har en sund tro...