fredag 17 maj 2024

Vad är taoism/ daoism?

Taoism (även stavat daoism) är en religion vars anhängare mestadels finns i länder i Fjärran Östern som Kina, Malaysia, Korea, Japan, Vietnam och Singapore där dess tempel finns. Aktuella uppskattningar är att flera hundra miljoner människor utövar någon form av taoism, med cirka 20 till 30 miljoner på det kinesiska fastlandet. Detta är ganska anmärkningsvärt eftersom Kina på fastlandet är en kommunistisk nation och förbjuder många former av religion.

Taoismens ursprung kan spåras tillbaka till 300- eller 400-talet f.Kr. Liksom många religioner har taoismen sin egen uppsättning skrifter, den viktigaste som helt enkelt kallas "Tao". Andra texter ingår, och hela spektrumet av den taoistiska kanon är känt som Daozang. Ordet "Tao" kommer från tecknet i det kinesiska alfabetet med samma namn. Ordet betyder "väg" eller "stig".

Taoism har aldrig varit en enhetlig religion, och vissa forskare placerar den i tre kategorier: filosofisk, religionistisk och kinesisk folkreligion. På grund av detta är det svårt att precisera vad taoister tror på. Grovt uttryckt handlar Tao om universums flöde, eller kraften bakom naturlig ordning som håller allt i balans och ordning. Det anses vara en källa till existens och "icke-existens". Vissa österländska religioner hänvisar till detta som "yin och yang" i universum, vilket också kan uttrycka sig som de lika krafterna "goda" och "onda"

De flesta anhängare av taoismen tror på allt från polyteism (tron på många gudar) till förfäders-dyrkan. Taoister tenderar att dyrka mestadels på helgdagar i deras kalender när mat ställs ut som ett offer till gudarna eller andarna från avlidna förfäder. Andra former av uppoffringar inkluderar att bränna papperspengar så att de kommer att rematerialiseras i andevärlden för en avliden förfader att använda. Ett antal kampsportsgrenar som T'ai Chi Ch'uan och Bagua Zang har sina rötter i taoismen. Få människor i västvärlden utövar taoism, och det verkar som om några har förväxlat Tao med Zen, vilket framgår av böckerna Fysikens Tao av Fritjof Capra eller Puhs Tao av Benjamin Hoff.

Även om ordet Tao betyder "väg", är det inte den sanna vägen. Det finns många religioner som hävdar att de är ett av sätten att komma till Gud. Men Jesus Kristus sa att han är den enda vägen till Gud (Joh 14:6). Eftersom taoismen förnekar detta, misslyckas den genom att den inte gör något för att hantera mänsklighetens syndanatur.

Alla som någonsin har fötts (förutom Jesus) kom till världen med en syndig natur som ärvts från Adam i Edens lustgård, och det är den synden som skiljer oss från Gud. En helig och rättfärdig Gud måste döma synden. Men i sin barmhärtighet sände han sin Son Jesus (som var Gud i köttet) till denna värld för att dö på korset och byta ut sin rättfärdighet mot vår synd (2 Kor 5:21). Det är bara genom att acceptera denna försonande död och tro på Kristus som vi kan undkomma Guds dom och få evigt liv (Ef 2:8-9). Kristus, inte Tao, är vägen till evigt liv.

https://www.gotquestions.org/taoism-daoism.html





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ska kristna avslöja fel i läran?

  Av Harry Ironside, översatt och inlagt med tillstånd från Lighthouse trails. Ofta framförs invändningar – även av såna som har en sund tro...