torsdag 16 maj 2024

Vad är spiritism?

Spiritism, enligt definitionen av dess grundare, Allan Kardec, är "en vetenskap dedikerad till förhållandet mellan okroppsliga varelser och människor." Kardec var en fransk pedagog vars riktiga namn var Hippolyte Leon Denizard Rivail. Kardec kodifierade ”Kardecist Spiritism Doctrine = Kardics spiritistiska lära”, vars syfte var att studera andar – deras ursprung, natur, öde och relation till den kroppsliga världen. Spiritismen blev en folkrörelse och finns nu representerad i 35 länder. Kardec skrev också Andarnas bok i ett försök att visa hur spiritism skiljer sig från spiritualism.

Huvudtanken med Spiritism är att odödliga andar reser från en kropp till en annan under flera livstider för att förbättra sig själva moraliskt och intellektuellt. Även om denna övertygelse låter likt reinkarnation, är den annorlunda genom att enligt Spiritism, kan inte andar komma tillbaka som djur eller någon lägre livsform. Andens migration går alltid framåt, och andar bor alltid i mänskliga kroppar. Spiritister tror att detta förklarar skillnaderna i temperament och intellekt hos människor.

Spiritismen hävdar också att kroppslösa andar kan ha välvilliga eller skadliga effekter på de levande och att människor kan kommunicera med andar genom seanser och medier. Spiritismen kom i fördel på 1800-talet, vid sidan av modernismen, och är förenlig med den filosofin på flera fronter, framför allt tron att människan ständigt kan förbättras genom rationell tanke. Författaren Sir Arthur Conan Doyle och hans fru var kända spiritister.

Spiritism är inte en religion utan snarare en filosofi och "livssätt", enligt spiritualister. Det finns inga ministrar, och gruppmöten består av att dela idéer om andar, hur de kan eller inte kan röra sig i världen, resultaten av dessa rörelser, etc. Spiritister värderar vetenskaplig forskning framför dyrkan eller regelföljande, även om de bekräftar moraliskt levande och rationella intellektuella strävanden.

Bibeln förbjuder helt klart spiritism. Guds folk ska inte göra några försök att kontakta andar. Seanser och nekromanti är ockulta aktiviteter som är förbjudna av Gud (3 Mos 19:31; 20:6; Gal 5:20; 2 Krön 33:6). Det faktum att spiritismen placerar det ockulta under en slöja av "vetenskap" gör ingen skillnad. Bibeln säger att andevärlden är förbjuden för oss, för vårt eget skydd.

De andar som spiritismen har att göra är inte mänskliga; Bibeln säger att människors andar möter dom efter döden (Hebr 9:27), och det finns ingenting i Skriften som tyder på att andar återvänder till de levandes land av någon anledning eller i någon form. Vi vet att Satan är en bedragare (Joh 8:44). Den rationella slutsatsen från Skriften är att all kontakt som spiritister har med "de avlidnas själar" faktiskt är kontakt med demoner i förklädnad (Upp 12:9). Spiritism är inte kompatibel med Bibeln och är andligt farlig. "Var alert och nykter. Din fiende djävulen går omkring som ett rytande lejon och letar efter någon att sluka” (1 Petr 5:8).

https://www.gotquestions.org/Spiritism.html


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ska kristna avslöja fel i läran?

  Av Harry Ironside, översatt och inlagt med tillstånd från Lighthouse trails. Ofta framförs invändningar – även av såna som har en sund tro...