fredag 17 maj 2024

Ska eller bör en kristen någonsin bli involverad i hypnos / hypnotism ?

Hypnos är problematiskt för en kristen av flera anledningar:

1) Andens frukt är självkontroll (Gal 5:22-23). När vi följer Andens ledning kommer han att ge oss kraften att bättre kontrollera vårt eget jag. Hypnos innebär att kontrollen överförs från oss själva till en annan person.

2) Vi ska överlämna oss själva – kropp, själ och ande – till Gud. Rom 6:12-13 ger oss formeln för att övervinna synden: "Låt därför inte synden råda i din dödliga kropp så att du lyder dess onda begär. Offer inte er kroppsdelar åt synden, som redskap för ondska, utan offra er själva till Gud, som de som har blivit väckta från döden till livet; och ge honom delarna av din kropp som rättfärdighetens redskap." Det handlar om kontroll – som kristna kan vi låta synden styra oss, eller så kan vi låta Gud styra oss. (Se även Rom 6:16–23; 1 Kor 6:9–12; och Jak 4:6–7.) Skriftens formel lämnar inget utrymme för hypnos (att ge oss till en medmänniska).

3) Hypnos leder till ett förändrat medvetandetillstånd där sinnet är mycket mottagligt för förslag utifrån. Den mottagligheten är vad hypnotisören behöver för att modifiera beteendet hos sitt tilltänkta offer. Ordet mottaglig bör dock bekymra oss. Skriften säger att man ska vara vaksam och ”självbehärskad och alert. Din fiende djävulen går omkring som ett rytande lejon och letar efter någon att sluka 1 Pet 5:8”. Hypnotisören är inte den enda som vill modifiera vårt beteende; Satan vill också göra vissa ändringar, och vi bör vara försiktiga med att ge honom någon möjlighet att komma in med sina förslag.

4) Hypnotism främjas ofta som ett enkelt sätt att "omfokusera" oss själva och hitta svaret inom oss. Som troende på Kristus ska vårt fokus vara på vår Frälsare, inte på oss själva eller något annat (Hebr 12:2). Vi vet att svaren inte finns inom oss (Rom 7:18); lösningen vi behöver finns i Kristus (Rom 8:2).

5) Många av de tekniker som används i hypnos delas av mystiska, filosofiska och religiösa system, inklusive det ockulta. "Hypnotismens fader", Franz Anton Mesmer - från vars namn vi får ordet mesmerize - var själv en utövare av det ockulta. Hans metod att framkalla trans var mycket lik hur ett medium genomför en seans. Hypnotism, tillsammans med yoga och transcendental meditation, har alltid varit kopplat till andligt mörker. Den nyfunna respektabiliteten av dessa metoder har inte förändrat deras underliggande karaktär.

https://www.gotquestions.org/hypnosis-Christian.html







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ska kristna avslöja fel i läran?

  Av Harry Ironside, översatt och inlagt med tillstånd från Lighthouse trails. Ofta framförs invändningar – även av såna som har en sund tro...