Först lite allmänt.
Ordet hedonism kommer från antikens Grekland och betyder lust. Endast lust eller smärta motiverar oss Teorin inom psykologin går ut på att det enda mål som människor handlingar ytterst handlar om är att uppnå lust eller lycka, och undvika olust och lidande, för egen del.
Joseph Butler kritiserade skarpsinnigt denna teori redan på 1700-talet. I etiken är hedonism inte en teori om hur människor handlar utan om vad som har värde i sig. Den går ut på att det enda som har värde för sin egen skull (egenvärde) är lust och lycka samt frånvaro av olust och lidande.
Psykologisk och etisk hedonism har ofta blandats ihop. Epikuros var känd företrädare för hedonismen i dess båda former. (341–270 f.Kr.).
källor: https://sonesgarden.se/Kult_ide_hist/vardeteori/Hedonism.html
https://plato.stanford.edu/entries/hedonism/
Lite mer och hur det ställer sig mot kristen hedonism
”Hedonism av grekiskan hedone, "njutning", "lustkänsla" är en familj av filosofiska och psykologiska teorier som sätter njutning som centralt mål för människans strävanden. Dessutom talar man idag ofta om vad som utgör ett gott liv, eller vad som bidrar till ens välmående, och hedonistens svar är då att njutning är det enda betydelsefulla i skapandet av en människas livsbana. Idag ses hedonismen som en av de tre mest betydelsefulla teorierna om välmående, bredvid begärelse-relaterade teorier och objektiv lista-teorier. Hedonismen spårar sina rötter till antikens filosofer. Nr1”
Jag väljer att översätta det Alyssa har skrivit.
”Betydelse
och ursprung till hedonism
Termen
hedonism går tillbaka till det antika grekiska ordet för nöje.
Filosofin om hedonism tros ha undervisats först av Aristippus från
Cyrene, en student av Sokrates. Han lärde ut
att
meningen med livet är njutning, och därmed bör njutning vara den
ultimata strävan.
Även om Aristippus kan ha varit den första som lärde ut hedonism, var han inte ensam. Ungefär samma tid lärde den kinesiska filosofen Yang Zhu att eftersom det inte fanns något efterliv och ingen gud, kunde man lika gärna sträva efter så mycket nöje som möjligt i nuet.
Aristippus efterträddes av Epicurus, som också lärde att det inte fanns något efterliv och det yttersta målet var nöje, fast han erkände att ibland viss smärta eller återhållsamhet kunde vara bra om det ledde till större nöje. Den epikuriska tankeskolan blomstrade, särskilt i Rom, och var en av de krafter som tidigt var motståndare till kristendomen.
Under ett tag låg hedonismen lågt, även om den ibland behandlades, till exempel av Aquinas. Det växte fram framträdande i slutet av 1700-talet under filosofer som Jeremy Bentham och började få dragkraft igen. Det utvecklades till en mer nyanserad psykologisk och etisk teori, men huvudidén om hedonism kvarstår: en person borde sträva efter det största nöjet.
"Vad
är kristen hedonism - hedonism som betyder i det moderna
sammanhanget?
Även om idén har vuxit fram och nu lärs ut och
stöds av en mängd olika ledare inom olika samfund, myntades kristen
hedonism först av den reformerade baptistpastorn John Piper 1986 i
hans bok ”Desiring God = Längta efter Gud. Piper definierar
kristen hedonism på detta sätt:
Kristen hedonism är övertygelsen att Guds yttersta mål i världen (hans ära) och vår djupaste önskan (att vara lycklig) är en och samma sak, eftersom Gud är mest förhärligad i oss när vi är mest nöjda med honom. Han hänvisar vidare till Westminster Shorter Catechism's berömda uttalande; Människans främsta slut är att förhärliga Gud och att njuta av honom för alltid. Vidare hävdar Piper att detta istället bättre kan förstås som att människans främsta uppgift är att förhärliga Gud genom att njuta av honom för alltid.
Enligt Piper bör kristna sträva efter glädje genom att jaga Gud. Piper hävdar att strävan efter nöje bara leder till problem eftersom, enligt C. S. Lewis ord; Det verkar som om vår Herre tycker att våra önskningar inte är för starka, utan för svaga. Vi är halvhjärtade varelser, lurade av dryck, sex och ambition när oändlig glädje erbjuds oss, som ett okunnigt barn som vill fortsätta bygga lerpajer / sandslott i en sandlåda för att han inte kan föreställa sig vad som menas med erbjudandet om semester vid havet. Vi är alldeles för nöjda. ” - predikan; "The Weight of Glory = tyngden av härlighet" 8 juni 1942.
Således tror Piper att Gud i slutändan vill att den kristna ska förfölja honom som den högsta glädjen och tillfredsställelsen. Enligt Piper är ett av målen med kristen hedonism att ersätta den kantianska (= en person som stöder den tyska filosofens Immanuel Kants verk.) moralen att godhet bara kommer om man gör något av plikt trots att man inte har någon önskan att göra det, utan intresse för att vinna en belöning. (inklusive nöje)
Piper
vill utrota pliktfokuserad kristendom och ersätta den med
glädjefylld kristendom där gärningsmannen aktivt strävar efter
att göra gott och tycka
om det. Han
tror att nöje är en barometer
på
vad man värdesätter. Han jämför detta med äktenskapet och
åberopar analogin med att en man ger blommor till sin fru. Om hon
frågar varför och mannen svarar; Eftersom det är min plikt, så
kommer svaret
vara ett icke tillfredsställande
svar. Men hon värdesätter
och ära hans anledning om
han gjorde
det för att gör henne
lycklig. På samma sätt hävdar Piper att Gud är förhärligad när
vi
kristna
tycker om honom. Alyssa”
Jag
delar inte allt av hennes slutpunkter, då det inte blir ett helt
klart nej, förrän
i den absolut sista meningen angående varför,
kristen hedonism inte fungerar. För
mig blev det för rörigt med positivt och negativt.
Så varför kan de två, hedonism och kristen, inte gifta sig med varandra? För att det är taget ur en annan källa. John Piper tog idén från en falsk källa som anser att ingen Gud finns och inget liv efter detta. Och han förändrade det som dessa sade om att leva ett liv i njutning, till att få njutningen att handla om Gud. Vi kan inte blanda, då Gud hatar blandning. Vi hamnar då vid att ge Gud tillbedjan på fel sätt.
3 Mos 10:1-2 Men Arons söner Nadab och Abihu togo var sitt fyrfat och lade eld i dem och strödde rökelse därpå och buro fram inför HERRENS ansikte främmande eld, annan eld än den han hade givit dem befallning om. Då gick eld ut från HERREN och förtärde dem, så att de föllo döda ned inför HERRENS ansikte.
1 Joh 2:15-17 Älsken icke världen, ej heller vad som är i världen. Om någon älskar världen, så är Faderns kärlek icke i honom. Ty allt som är i världen, köttets begärelse och ögonens begärelse och högfärd över detta livets goda, det är icke av Fadern, utan av världen. Och världen förgår och dess begärelse, men den som gör Guds vilja, han förbliver evinnerligen.
Källor: https://sv.wikipedia.org›wiki›Hedonism
Artikel av intresse https://www.christianity.com/wiki/christian-terms/what-is-christian-hedonism.html Alyssa Roat
https://www.desiringgod.org/articles/what-is-christian-hedonism John Piper
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar