måndag 10 maj 2021

Enneagram av Marcia Montenegro


Dissekera Richard Rohr i ansiktet på den galna tystnaden:”Enneagrammet är Guds Ansikte”

översatt och inlagd med tillstånd















För få människor känner till Richard Rohr. Detta är en anledning till att pastorer och lärare som främjar enneagrammet (och andra) klarar sig när de erkänner Rohr eller berömmer honom, liksom Bill Gaultiere vid Saddleback gjorde när han sa att Rohr var en "klok lärare", eller som när Aaron Niequist jublade över att Rohr "förändrades. mitt liv, "eller när AJ Sherrill rekommenderar Roh'rs-bok (Rohr godkände Sherrills bok ”Quiet = tyst”).

Om kristna i alla kyrkor kände till vad Rohr tror på, när detta förkunnas i kyrkorna, skulle det åtminstone bli en hög protest eller till och med ett litet uppror i kyrkbänkarna, (hoppas man i alla fall eget tillägg). Istället är det en galen tystnad.

Rohr har påverkat kyrkor i flera år, särskilt via enneagrammet eftersom det var hans bok som startade trenden, ”The Enneagram: A Christian Perspective_= Enneagrammet: Ett kristet perspektiv”. Ironin är att Rohr inte kan ge ett kristet perspektiv på någonting eftersom han inte bekänner den kristna tron.

Rohrs ord kan vara vilseledande om du inte känner till hans tro och språk. Nedanför detta citat från Rohrs blogg är min dissektion.

Citat från Richard Rohr:

Enneagrammet används för att urskilja andar, för att hjälpa oss att känna igen vårt falska jag och för att leda oss till att möta vårt sanna jag i Gud. Enneagrammet var ursprungligen avsett att hjälpa andliga regissörer att träna och förfina gåvan av läsa energier, eller ”läsning av själar”, och stödja omvandlingen av människor till de de är i Gud.

Vi övervinner inte vår ondska genom en frontal och heroisk attack, utan genom att känna igen den, namnge den och släppa den. Enneagrammet fungerar genom insikt. När vi väl ser vårt falska jag för vad det är, är vi inte längre knutna till det, och det blockerar oss inte längre från att förverkliga vår inneboende förening med Gud.

Hela Enneagram diagrammet kallas” Guds ansikte. ”Om du kunde titta på verkligheten från nio par ögon och hedra dem alla, skulle du titta på verkligheten genom Guds ögon - ögon fyllda av medkänsla för dig själv och alla andra!" - Från ”The Enneagram as a Tool for Transformation = Enneagrammet som ett verktyg för transformation”, Rohrs dagliga blogg, sönd. den 25 maj 2014 som citerad i Teologisk tanken artikeln om Enneagram på Källa: http://bit.ly/2KNZBOA

Dissektionen:

RR = Richard Rohr

CANA = Christian Answer for the New Age = Kristet svar angående New Age

RR: Rohr tolkar ”urskiljning av andar” som erkännande av det ”falska jaget” som kommer att leda till det ”sanna jaget i Gud.”

CANA: Vad betyder det ”sanna jaget i Gud”? Det betyder inte den ”nya skapelsen i Kristus” från Skriften (2 Kor 5:17). Mer om det senare.

RR: Enneagrammet är till för att hjälpa ”andliga regissörer” att läsa energiernas gåva ”eller” läsning av själar. ””

CANA: Det finns inget bibliskt stöd för en sådan gåva eller till och med ”läsning av själar”. Och vad betyder det? Känna igen vårt andliga tillstånd eller våra motiv? Det är bara Gud som kan göra det. Människor kan gissa på saker men vi kan inte titta på människors hjärtan. Och säkert kan ett falskt verktyg inte avslöja något som någon inte redan vet. Rohr tillskriver Enneagrammet visdom som inte finns där. Lägg också märke till att många lärare i Enneagram är "andliga ledare", vilket är en term från medeltida kloster.

Skuggsjälvet

RR: Att övervinna det onda är inte en "frontalattack" utan "att känna igen, namnge och släppa det."

CANA: Rohr pratar om "skuggjaget", ett koncept från Carl Jung, som Rohr beundrar och ofta refererar till. Rohr använder ofta detta begrepp om skugg självet istället för synd, vilket han avfärdar som ett allvarligt problem. Rohr följer Jungs populära tanke att vi måste konfrontera denna skugga för att vara fria.

Som tidigare professionell astrolog vet jag att det här konceptet är utbrett i samtida astrologi. Det har inget att göra med synd utan med trauma, smärta och ilska. Många astrologiböcker som vi använde skrevs av jungianska astrologer som också var psykoterapeuter eller psykologer. (konceptet om skuggsjälvet plockades upp av George Lucas och kan ses i "Star Wars").

Sanna jag

RR: "När vi väl ser vårt falska jag för vad det är är vi inte längre knutna till det, och det blockerar oss inte längre från att förverkliga vår inneboende förening med Gud."

CANA: Ordet ”inneboende” här är nyckeln. Inherent betyder medfödd, född med. Rohr säger att vi är födda i en förening med Gud. Han har gjort detta påstående många gånger. Alla föds i förening med Gud eftersom den första inkarnationen av Kristus var skapelsen, och eftersom alla är i skapelsen är vi alla i Kristus och med Gud.

För Rohr är bristen att vi inte känner igen denna ”sanning” i vår medfödda union. På detta sätt är Rohr närmare New Age / gnostiska avläsningar av enneagrammet som följde med det via Ichazo och Naranjo, att det verkliga jaget är "ren essens." Målet med enneagrammet när de togs till var att hitta vägen tillbaka till detta rena eller gudomliga jag.

I en intervju med NPR på Wild Goose Festival sa Rohr:

Rohr: "Jag är övertygad om att upptäckten av en sann Gud och upptäckten av det sanna jaget är samtidiga resor, och de matar varandra. När du möter det sanna jaget är du mest öppen för ett större, sannare namn för Gud. När du möter en större, sannare och mer kärleksfull Gud, överlämnar du dig till samma identitet i dig själv."

Det falska jaget, egot, är en konstruktion från social och kulturell konditionering. Detta är ett bekvämt substitut för den syndiga naturen, och det är mycket mindre störande att tro på ett sant jag och ett falskt jag snarare än på ett syndigt oförlåtet jag och ett förlåtet, återlöst jag.

Rohr tror också att alla har "Gudomligt DNA." Rohr är en panenteist och eftersom vi är en del av skapelsen är vi en del av Gud. Detta är det ”sanna jaget i Gud” som Rohr talar om och som han skriver om i sin bok om enneagrammet som används av vissa kristna.

Men jag fruktar att de evangeliska som använder hans enneagrams läror (inte bara från hans bok utan från böcker av hans studenter och kollegor, Chris Heuertz, Ian Cron och Suzanne Stabile) läser det som om det hänvisar till 2 brevet till Korint.

Enneagrammet är "Guds ansikte"

RR: ”Hela Enneagram-diagrammet kallas” Guds ansikte. ”Om du kunde titta på verkligheten från nio ögonpar och hedra dem alla, skulle du titta på verkligheten genom Guds ögon”

CANA: Jag har hört Rohr säga detta i en videointervju och hans mentor, Suzanne Stabile, har sagt det. Det har också karaktäriserats som bland annat ”9 ansikten av Gud”, ”de 9 vägarna till Gud” och ”förkroppsligandet av Jesus.

I en video kallar en enhetsminister som gör en serie på Enneagrammet det (1 minut in) "Guds mångfacetterade ansikte" och "ett system av helig psykologi." Hon säger också att det är sättet att hitta det "sanna jaget". Detta är vad Richard Rohr lär ut och hur många av de kristna böckerna presenterar det. Det är svårt att säga hur hon skiljer sig från vissa kristna jag har hört undervisa om det. Det är en kommentar i och för sig. Men jag kan ursäkta henne eftersom hon inte är kristen; Kristna vet dock bättre (eller borde eget tillägg).

Att säga att enneagrammet är ”Guds ansikte” är att häda. Det använder ett diagram som utformades för att illustrera en ockult princip (Gurdjieffs ”kosmiska verklighet”) som ett sätt att karakterisera Gud. Även om man tror på falskheten att enneagrammet är en färdplan för 9 personlighetstyper (och enligt vem?), Är det fortfarande en hädelse, kanske mer.

---------------------

Resources

Videos on the Ennneagram

This link goes to the first video and has links below it to more info

http://bit.ly/33S9fZ6

\Video no. 2, "The Enneagram Deception"

http://bit.ly/2KLSpDK

CANA Articles

On Richard Rohr's _The Universal Christ_

https://bit.ly/2Dctc10

The Enneagram (History and explanation of its use)

https://bit.ly/2JwR197

The Enneagram Has No Christian Origins

https://bit.ly/2FibSrI

The Christian Enneagram Authors: What You Should Know and Why

http://bit.ly/2Ke9R4c

CANA Posts

Pastors Promoting Richard Rohr

http://bit.ly/2L11jw5

Enneagram Speaker (Bill Gaultiere) who recommends Richard Rohr

http://bit.ly/2KMzh8C

Richard Rohr with Oprah

http://bit.ly/2WhJbGV

Richard Rohr with NPR

http://bit.ly/2kekCc4

Maybe God Is Testing the Church

at http://bit.ly/2Yz3fVj

Utmärkt artikel om Richard Rohrs teologi, Richard Rohr - Är hans undervisning biblisk? Av Jane Krammer, Anglican Mainstream; Krammer har en magisterexamen i kristen etik från Kings College i London

Utdrag: ”Rohr skriver att det sanna jaget, som är” vår själ, vår djupaste identitet ……. Vår unika ritning…. vår unika bit av himlen ', installerades i oss i början av Gud,' vid vår egen "obefläckade uppfattning" '. 23 Rohr säger till oss ”Zen-mästarna kallar det” ansiktet du hade innan du föddes ”. Detta jag kan inte dö och lever alltid ”24; men det har blivit dolt och vi hittar det genom visdom, transcendens och ”skuggarbete”. Rohr tror att själen vaknar naturligt om vi kan lära oss att "hålla oss ur vägen för detta naturliga växande och uppvaknande"; detta är vad Rohr förstår med termerna ”ånger” och ”omvändelse”. 25 'Vi är skapade med en inre drivkraft och nödvändighet som skickar oss alla att leta efter vårt sanna jag oavsett om vi vet det eller inte. Denna resa är en spiral och aldrig en rak linje 26 Att stanna på ytan 'och inte ge sig ut på jakten efter det sanna jaget är' ondskans form '; synd är ”ytlighet och blindhet”. 27 Det är bara genom att hitta vårt sanna jag som vi blir hela ”-

mer på http://bit.ly/2Zi57SN

Källa: http://bit.ly/2kbWnLC:

https://www.facebook.com/FormerNewAger/photos/pcb.10156154311307237/10156154306777237/

Christian answer for the New Age finns på FB länken ligger nedanför

https://www.facebook.com/search/top?q=christian%20answer%20for%20the%20new%20age


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Teofostiska bönministeriet

Av Martin och Deidre Bobgan 1 augusti 2004 Inre helande översatt och inlagt med tillstånd Namnet Theo f osti sk finns kvar. Men istället f...