torsdag 1 juni 2023

Vad säger Bibeln om kristet beteende?

När vi talar om "kristet" beteende, talar vi om beteendet hos de som genom tro har accepterat Jesus Kristus som sin Frälsare och därmed har den Helige Ande bosatt i sig (Rom 8:9), vilket gör det möjligt för dem att tjäna Gud.

Exempel på kristet beteende vävs genom hela Bibeln. Ja, vår Frälsare själv talade länge om hur vi ska bete oss mot andra, vänner och fiender. Mer än så är dock det liv han levde, accentuerat av hans kärlek och medkänsla för de förlorade, det fulländade exemplet på hur kristet beteende bör se ut.

Kristna är "Guds verk, skapade i Kristus Jesus för att göra goda gärningar" (Ef 2:10). Och dessa sista fyra ord "att göra goda gärningar" symboliserar beteendet som ärar Gud och gör Kristus verklig för andra. Visst finns det hinder i vår
a dagliga liv som kan belasta våra sinnen och hindra våra andliga framsteg, men bara om vi tillåter dem.

Icke desto mindre är kristna kallade att leva ett liv som är "heligt och behagligt för Gud" (Rom 12:1), och ett föredömligt kristet beteende som gör att vi kan förbinda oss helt och hållet att tjäna Herren blir möjliga eftersom vi får kraft av den Helige Ande. som gör det möjligt för oss att göra Faderns vilja (Rom 8:9). Ja, "HERRENs ögon sträcker sig över hela jorden för att stärka dem vars hjärtan är helt övergivna till honom" (2 Krön 16:9).

Kristna är ett utvalt folk som tillhör Gud så att vi kan förkunna hans lovsång (1 Petr 2:9). För att "förkunna hans lovprisningar" är det därför viktigt att vi spenderar tid i hans ord, inte bara så att vi kan lära oss hur vi ska bete oss på kristet sätt, utan också så att vi kan kämpa mot Satans planer. Som aposteln Paulus påpekade, utan denna bibliska kunskap är vi inte bara föremål för att köpa in oss i varje ny lära som kommer, utan vi kan också falla offer för "människors list och list i deras bedrägliga planer" (Ef 4: 14).

Enkom kunskap är dock inte tillräckligt; vi är kallade att göra mer än att veta och tro. Kristna ska vara "Ordets görare" (Jak 1:22). Som aposteln Jakob informerar oss om, bedrar vi oss själva om vi tror att vi är andliga genom att bara höra Ordet. Att höra är inte detsamma som att göra. "Tro i sig, om den inte åtföljs av handling, är död" (Jak 2:17, 26). Tro måste visas genom handlingar.

De "handlingar" som förhärligar vår Fader i himlen är de som bär mycket frukt (Joh 15:8). Det är faktiskt så vi visar att vi är hans lärjungar. Sannerligen, Andens frukt – kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, mildhet och självbehärskning (Galaterna 5:22-23) – borde vara kännetecknet för kristet beteende, särskilt kärlek. Ändå är vår tendens att ibland se ner på icke-troende eller de vars livsstilar inte är i synk med vår kristna tro, och det är här det kristna livet kan vara utmanande. Det är lätt att visa kärlek till dem som går som vi gör. Det är inte alltid så lätt att vara snäll mot dem som förlöjligar vår tro, visar förakt för vår Frälsare eller gör ett hån mot de institutioner som kristna håller heliga. Ändå lärde Kristus oss att älska våra fiender och att be för dem som förföljer oss. Kom ihåg hur han handlade med kvinnan som greps i äktenskapsbrott. Hennes kidnappare ville ha henne död; vår Frälsare visade medlidande även om han var den som skulle behöva dö för hennes (och vårt) syndiga beteende (Joh 8:11). Jesus Kristus kom till världen för att frälsa syndare (1 Tim 1:15), inte för att döma dem (Joh 3:17), och om Kristus inte kom för att döma syndare, borde inte kristna göra det heller.


Kristet beteende inkluderar att lyssna på Jesu uppmaning till oss att vara hans vittnen till "jordens ände" (Apg 1:8). Vi ska dela evangeliet, som Paulus definierade som Kristi död, begravning och uppståndelse (1 Kor 15:1-4). Giltigheten av vårt vittnesbörd ligger i hur vi lever våra liv. I andra halvan av Efesierbrevet (kapitel 4-6) diskuterar Paulus kristet beteende som bäst kan sammanfattas i dessa få ord: "Var efterföljare av Gud ... och lev ett liv i kärlek, precis som Kristus älskade oss och gav upp sig själv. för oss” (Ef 5:1-2).

Paulus uppmanade romarna att ”offer era kroppar som levande offer” (Rom 12:2). Detta är i slutändan kärnan i sant kristet beteende – att överlämna våra hjärtan och överlämna våra kroppar till Kristus så att han kan fortsätta Guds verk genom oss. Vi ska vara ljus/fyrar i en mörk värld och använda våra andliga gåvor för att främja hans rike. Det är att leva här på jorden som Jesus levde när han var här. Det betyder också att leva för att behaga en person – Gud.

Vi gör detta när vi förblir i hans ord och sedan lever ut det när vi är aktiverade av hans Ande, precis som vår Frälsare gjorde tills han tog sitt sista andetag. När han dog på korset, såg Kristus ut på sina bödlar och bad sin Fader att förlåta dem (Luk 23:34). Jesus gjorde mer än att uppfylla profetior och göra "förbön för överträdarna" (Jes 53:12), han praktiserade vad han predikade (Luk 6:27-28).

https://www.gotquestions.org/Christian-behavior.html



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Teofostiska bönministeriet

Av Martin och Deidre Bobgan 1 augusti 2004 Inre helande översatt och inlagt med tillstånd Namnet Theo f osti sk finns kvar. Men istället f...