söndag 4 juni 2023

Menade Jesus verkligen att vi är gudar, när Han citerade Ps. 82:6 i Joh 10:34

Problemet som kommit in med ”trosrörelsen = TR” och även ”NAR = Nya apostoliska reformationen”, är att mångt och mycket av hur de läser och tolkar bibeln på, är hämtat från New Age och New Thought. PÅ samma sätt som dessa så leker de plockepinn med skriften, och rycker verser ur dess sammanhang, och får en vers eller ett litet stycke av en vers att betyda något helt annat än vad som menas.



I detta fallet använder Jesus skriften för att bli fri från att stenas. Så ja, det är korrekt att detta även står i GT, men det är som sagt ryckt ur dess sammanhang. Ska vi förstå vad skriften säger måste vi faktiskt läsa allt i sammanhang, 3 till antalet.

3 sammanhang;

Nr 1. om man funderar över något backa upp ca 10 verser och fortsätt läsa ca 10 verser efter.

Nr 2. läs alla verser som listas under som hänvisning på exakt samma sätt. De stycken som handlar om samma sak kommer hjälpa till att förklaras vad som menas.

Nr 3. Det är summan av skriften som är sanning, så även om ett annat stycke som adresserar samma sak, inte finns listat under som hänvisning, så ingår även det.

I detta fallet har Jesus i Joh 10 just sagt att ”Han och Fadern är ett” och judarna vill stena Honom för att Han har hädat, genom att likna sig själv vid Yahwe / Elohim. Att bli stenad nu, var inte planen, för blev Han stenad till döds, så kunde det ju inte sägas att ”Han gav sitt liv frivilligt, Joh 10:18”.

Så Jesus använder sig av skriften; Står det inte i skriften att Gud säger; Jag har sagt att ni är gudar? Men nu säger ni att Jag hädar när Jag säger samma sak.

Låt oss gå till Psaltaren 82.

Ps 82:1-7 Gud står i gudaförsamlingen, bland gudarna håller han dom. Hur länge ska ni döma orätt och ta de gudlösas parti? Sela Skipa rätt för den fadetlösa, ge den förtryckta och fattiga rättvisa! Befria den svaga och fattiga, rädda honom från de gudlösas hand! De vet inget och förstår inget, de vandrar i mörker. Jordens alla grundvalar vacklar. Jag har sagt att ni är gudar, att alla ni är den högstes säner. Men ni kommer att dö som människor dör och falla som furstar faller.

Vilka är dessa så kallade ”gudar”? Det är änglaliknande varelser som i nya testamentet kallas för ”härskare och makter i den himmelska världen”. Ef 3:10

Gud förkunnar dom över dem för de använder sin auktoritet till att förleda människor som sitter i maktpositioner på jorden – och får dem att göra orättvisa saker i stället för rättvisa. Därför säger Gud det som sedan Jesus citerar; Jag har sagt att ni alla är gudar, den Högstes söner, men, ni ska dö som människor och falla som prinsar.

Med andra ord, de hade an väldigt upphöjd status, som gudar (innebar inte att de var gudar), dessa väldigheter, härskare, makter, änglar, så skulle de falla precis som vanliga dödliga människor, de som missbrukade sin auktoritet.

Ibland i gamla testamentet används ordet gudar om dessa härskare och makter. I t.ex. Jobs första kapitel stöter vi på att ”dessa söner kom och presenterade sig för Gud, även Satan”. Detta är hur psalmisten hänvisar till gudar och guds söner.

Jesus talade inte om att vi människor var gudar, men det förstod inte dessa som dömde Honom. Precis som det är för många idag som har fallit för detta fagra tal om att vi är gudar med litet g.

Vi är inte lika Jesus, hade vi varit det så skulle Han inte behövt dö och ta vårt straff i vårt ställe. Vi skulle då inte behöva en Gud över oss som ger oss regler för hur vi ska leva. Vi är visserligen medarvingar med Jesus, som adopterade söner och döttrar, men det ger oss inte samma exakta status som Guds egen son hade. Han hade en världslig förälder och Gud, vi har två världsliga föräldrar, med andra ord inte exakt lika.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Teofostiska bönministeriet

Av Martin och Deidre Bobgan 1 augusti 2004 Inre helande översatt och inlagt med tillstånd Namnet Theo f osti sk finns kvar. Men istället f...