tisdag 30 juli 2024

Ska kristna avslöja fel i läran?

 

Av Harry Ironside, översatt och inlagt med tillstånd från Lighthouse trails.

Ofta framförs invändningar – även av såna som har en sund tron - när det gäller att avslöja misstag som helt negativt och utan verklig uppbyggelse. På senare tid har nyansen och skriken varit emot all negativ undervisning.

Men de bröder som har denna inställning glömmer att en stor del av Nya testamentet, både av vår välsignade Herre själv och apostlarnas skrifter, består av just denna karaktär av tjänst – nämligen att visa det sataniska ursprunget och , därför de oroande resultaten av spridningen av felaktiga system som Petrus i sitt andra brev så definitivt refererar till som "fördömda kätterier".

Vår Herre profeterade: "Många falska profeter skall uppstå och vilseleda många." Hur många falska profeter har uppstått inom vår tid? och oj, hur många är de som blivitlurade! Paulus förutspådde:

Det vet jag, att efter min bortgång kommer elaka vargar komma in bland er och de ska inte skona hjorden. Också av er själva skall män uppstå, som talar förvrängda ord, för att dra bort lärjungar efter sig. Vaka därför. Apg 20:29-31.

Min egen observation är att dessa "svåra vargar", ensamma och i flock, inte skonar ens de mest gynnade flockarna. Underherdar i dessa ”farliga tider” gör klokt i att lägga märke till apostelns varning:

Tag därför akt på er själva och på hela hjorden, över vilken den Helige Anden har satt er till tillsyningsmän. Apg 20:28

Det är lika viktigt i dessa dagar som i Paulus – i själva verket blir det allt viktigare – att avslöja de många typerna av falsk lära som på alla sidor florerar mer och mer.

Vi uppmanas att "uppriktigt kämpa för tron om en gång överlämnades åt de heliga" (Judas 1:3), medan vi håller sanningen i kärlek. Tron betyder hela kroppen av uppenbarad sanning, och för att kämpa för all Guds sanning krävs en del negativ undervisning. Valet lämnas inte hos oss. Judas sa att han föredrog en annan, trevligare dem:

Mina älskade, när jag ansträngde mig för att skriva till er om den gemensamma frälsningen, var det nödvändigt för mig att skriva till er och förmana er att ni uppriktigt skulle kämpa för den tro som en gång överlämnades åt de heliga. Ty det finns vissa män som smugit sig in omedvetet, som förut var ordinerade till denna fördömelse, ogudaktiga män, som förvandlar vår Guds nåd till löshet och förnekar den ende Herren Gud och vår Herre Jesus Kristus. Judas 1:3-4.

Paulus uppmanar oss också att "inte ha gemenskap med mörkrets fruktlösa gärningar, utan snarare tillrättavisa dem Ef 5:11".

Detta innebär inte hård behandling av dem som är instängda av misstag – snarare tvärtom. Om man invänder att exponering för misstag kräver ovänliga reflektioner över andra som inte ser som vi gör, så är vårt svar: det har alltid varit varje Kristi lojala tjänares plikt att varna för all undervisning som skulle göra honom mindre värdefull eller kasta reflektion över hans fullbordade frälsande verk och all-tillräckligheten av hans nuvarande tjänst som vår store överstepräst och förespråkare.

Varje undervisningssystem kan bedömas efter vad det anger om dessa grundläggande sanningar i tron. "Vad tycker ni om Kristus?" är fortfarande det sanna testet för varje trosbekännelse. Bibelns Kristus är verkligen inte någon falsk "-ism Kristus". Var och en av kulterna har sin avskyvärda karikatyr av vår vackra Herre.

Låt oss som har blivit återlösta på bekostnad av hans dyrbara blod vara ”Jesu Kristi goda soldater”. När kampen mot de onda krafterna blir allt hetare, har vi behov av gudagiven tapperhet.

Det finns ständig frestelse att kompromissa. ’

Låt oss därför gå ut till honom utanför lägret och bära hans smälek Hebr 13:13.

Det är alltid rätt att stå fast för vad Gud har uppenbarat om sin välsignade Sons person och verk. "Lögnens fader" handlar med halvsanningar och specialiserar sig på de flesta subtila villfarelser om Herren Jesus, vår ende och tillräckliga Frälsare.

Fel är som surdeg som vi läser om:

Lite syra gör hela degen sur. Gal 5:9.

Sanning blandat med fel är likvärdigt med allt fel, förutom att det ser mer oskyldigt ut och därför är farligare. Gud hatar en sådan blandning! Varje fel, eller en blandning av sanning och fel, kräver definitivt avslöjande och förkastande. Att acceptera sådant är att vara otrogen mot Gud och hans ord och förrädisk mot utsatta själar för vilka Kristus dog.

Att avslöja fel är det mest impopulära arbetet. Men ur varje verklig synvinkel är det värt arbete. För vår Frälsare betyder det att han från oss, sina blodköpta, får den lojalitet som är vi är skyldiga Honom. För oss själva, om vi anser att ”Kristi smälek är större rikedom än Egyptens skatter”, säkerställer det framtida belöning, tusenfaldig. Och för själar "fångade i fågelfäktarens snara" hur många av dem vet bara Gud - kan det betyda ljus och liv, rikligt och evigt.

Postat i: Defending the Faith, Andligt bedrägeri Taggade: kristna ledare, urskiljningsförmåga, avslöjande fel, harry ironside, ironside, andligt bedrägeri

https://www.lighthousetrailsresearch.com/blog/should-christians-expose-error-2/

söndag 28 juli 2024

Vilken roll har den Helige Ande i våra liv idag?

Av alla de gåvor som Gud har gett till mänskligheten finns det ingen större än den Helige Andes närvaro. Anden har många funktioner, roller och aktiviteter. För det första gör han ett verk i alla människors hjärtan överallt. Jesus sa till lärjungarna att han skulle sända Anden till världen för att "övertyga världen om synd och rättfärdighet och dom" (Joh 16:8).

Alla har ett "Gudsmedvetande", oavsett om de erkänner det eller inte. Anden applicerar Guds sanningar på människors sinnen för att med rättvisa och tillräckliga argument övertyga dem om att de är syndare. Att svara på den övertygelsen för oss till frälsning.

När vi väl är frälsta och tillhör Gud, tar Anden bostad i våra hjärtan för evigt och förseglar oss med det bekräftande, intygande och försäkrande löftet om vårt eviga tillstånd som hans barn. Jesus sa att han skulle sända Anden till oss för att vara vår Hjälpare, tröstare och vägledare/guide. "Och jag ska be Fadern, och han ska ge er en annan rådgivare som ska vara med er för evigt" (Joh 14:16).

Det grekiska ordet som här översatts med "Rådgivare" betyder "en som är kallad vid sidan av" och har idén om någon som uppmuntrar och förmanar. Den Helige Ande tar permanent vistelse i de troendes hjärtan (Rom 8:9; 1 Kor 6:19-20; 12:13). Jesus gav Anden som en "kompensation" för sin frånvaro, för att utföra de funktioner mot oss som han skulle ha gjort om han personligen hade stannat hos oss.

Bland dessa funktioner är att avslöja sanningen. Andens närvaro inom oss gör det möjligt för oss att förstå och tolka Guds ord. Jesus sa till sina lärjungar att "när han, sanningens Ande, kommer, skall han vägleda er till hela sanningen" (Joh 16:13). Han uppenbarar för våra sinnen hela Guds råd när det gäller tillbedjan, läran och det kristna livet.

Han är den ultimata guiden, som går före, leder vägen, tar bort hinder, öppnar förståelsen och gör allt klart och tydligt. Han leder den väg vi bör gå i allt andligt. Utan en sådan guide skulle vi vara benägna att hamna i fel. En avgörande del av den sanning han avslöjar är att Jesus är den Han sa sig vara (Joh 15:26; 1 Kor 12:3).

Anden övertygar oss om Kristi gudom och inkarnation, att han är Messias, hans lidande och död, hans uppståndelse och himmelsfärd, hans upphöjelse vid Guds högra sida och hans roll som allas domare. Han ger Kristus ära i allt (Joh 16:14).

En annan av den Helige Andes roller är gåvogivaren. 1 Kor 12 beskriver de andliga gåvor som ges till troende för att vi ska kunna fungera som Kristi kropp på jorden. Alla dessa gåvor, både stora och små, ges av Anden så att vi kan vara hans ambassadörer i världen, visa hans nåd och förhärliga honom.

Anden fungerar också som fruktproducent i våra liv. När han bor i oss, börjar han arbetet med att skörda Sin frukt i våra liv – kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, mildhet och självbehärskning (Gal 5:22-23). Dessa är inte verk av vårt kött, som är oförmögna att frambringa sådan frukt, utan de är produkter av Andens närvaro i våra liv.

Vetskapen om att Guds Helige Ande har tagit bostad i våra liv, att han utför alla dessa mirakulösa funktioner, att han bor hos oss för evigt och att han aldrig kommer att lämna eller överge oss är anledning till stor glädje och tröst. Tacka Gud för denna värdefulla gåva – den Helige Ande och hans verk i våra liv!

https://www.gotquestions.org/Spirit-today.html





torsdag 25 juli 2024

Vad innebär det att vara stark i Herren i Efesierbrevet 6:10?

När aposteln Paulus börjar avsluta sitt brev till församlingen i Efesierna, gör han denna vädjan: "Till sist, var stark i Herren och i hans väldiga kraft Ef 6:10.” Ordet som här översatts med "var stark" betyder faktiskt "bli stärkt", som återges i den nya engelska översättningen: "Slutligen, stärk dig i Herren och i hans krafts styrka."

Paulus hade undervisat efesierna om Guds höga kallelse i Kristus Jesus och det liv som flödar därifrån. Han beskrev normerna för detta liv för troende individuellt, för gemenskap inom den kristna gemenskapen och för de mer intima familjerelationerna i hemmet. Slutligen påminde Paulus de troende om att det kristna livet innebär deltagande i en andlig kamp. Av egen erfarenhet visste aposteln att motståndet är verkligt och att krigsföringen är intensiv:

Ty vi strider inte mot kött och blod utan mot furstar och väldigheter och världshärskare här i mörkret, mot ondskans andemakter i himlarna. Tag därför på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot på den onda dagen och behålla fältet, sedan ni fullgjort allt. Ef 6:12–13.

Eftersom troende är engagerade i en pågående andlig kamp med mörkrets makter, kan de inte uthärda utan Guds kraft. Att vara stark i Herren och hans krafts kraft är avgörande för att leva ett segerrikt kristet liv.

För det första är det viktigt att förstå vad "var stark i Herren" inte betyder. På det ursprungliga grekiska språket är termen ett passivt röstverb som betyder "att göras mer kapabel eller duglig/skicklig för någon uppgift." Att vara stark i Herren innebär inte att bygga upp din egen styrka. Troende kan inte stärka sig själva i Herren; snarare måste de bemyndigas eller stärkas, som den grekiska rösten indikerar.

Nästa nyckel till att förstå vad det innebär att vara stark i Herren är apostelns användning av "i Herren" snarare än "med/vid Herren" eller "av Herren". Först när våra liv är placerade i Herren, i förening med honom, har vi den lämpliga kraften att övervinna fienden. Jesus sa:

Förbli i mig, så förblir jag i er. Liksom grenen inte kan bära frukt av sig själv, utan endast om den förblir i vinstocken, så kan inte heller ni det, om ni inte förblir i mig. 5 Jag är vinstocken, ni är grenarna. Om någon förblir i mig och jag i honom, bär han rik frukt, ty utan mig kan ni ingenting göra. Joh 15:4–5.

Den troendes bemyndigande kommer från att vara i Jesus. Förutom Honom kan vi ingenting göra, men i Kristus har vi till vårt förfogande all styrka av hans kraft. Genom Guds höga kallelse i Kristus Jesus gör Herrens kraft oss dugliga eller kapabla. Han stärker oss med allt vi behöver för varje uppgift. När han avslutar sitt brev till efesierna, går Paulus in i detalj om hur Herren utrustar oss för pågående andlig krigföring med Guds fulla vapenrustning (Ef 6:13–18).

Tidigare i Efesierbrevet hade Paulus bett att hans läsare skulle förstå och uppleva "vilken är den omätliga storheten av hans kraft med oss som tror, i enlighet med hans kraftfulla kraft. Han utövade denna makt i Kristus genom att uppväcka honom från de döda och sätta honom vid hans högra hand i himlen – långt över varje härskare och auktoritet, makt och herravälde och varje titel som ges, inte bara i denna tidsålder utan också i den komma. Och han lade allt under hans fötter och satte honom till huvud över allt för församlingen, som är hans kropp, fullheten av den som fyller allt på alla sätt” (Ef 1:19–23).

När Paulus uppmuntrar troende att "vara starka i Herren", kallar han dem till trofasthet - att förbli i Kristus och lita på Herrens kraft för allt i livet. Sann kristen styrka kommer från att inse vårt fullständiga beroende av Gud. Detta är vad Paulus menade när han skrev: Jag kan göra allt genom honom som styrker mig (ger mig kraft) Fil 4:13.

Ofta är vi starkast i Herren när vi verkar i den mänskliga svaghetens rike. Gud lät Satan plåga Paulus, men Guds syfte var att hålla Paulus ödmjuk och att visa sin makt i hans liv: ”Men Jesus sade till mig: 'Min nåd är tillräcklig för dig, ty min kraft fullbordas i svaghet. 'Därför kommer jag desto gladare att berömma mig över mina svagheter, så att Kristi kraft kan vila över mig 2 Kor 12:9.” Kristi kraft i den kristnes liv kan definieras som "kraft i svaghet", för Herrens nåd uppfattas endast i erkännande av vår svaghet.

Genom hela Bibeln njuter Gud av att visa sin makt i situationer där mänsklig styrka saknas (1 Sam 14:6–15; 1 Kor 1:27). När vi är svaga i oss själva är vi starka i Herren eftersom Guds styrka blir uppenbar: ”Ty han blev korsfäst i svaghet, men han lever i Guds kraft. Ty vi är också svaga i honom, men när vi handlar med dig ska vi leva med honom genom Guds kraft 2 Kor 13:4.” Att vara stark i Herren betyder att vara i andlig förening med Kristus. Först då kan vi uppleva både korsets svaghet och uppståndelsens kraft (Rom 6:5).

https://www.gotquestions.org/be-strong-in-the-Lord.html



onsdag 24 juli 2024

Vad gör sexuell synd till en så stor sak?

Den moderna kulturen har försökt att omdefiniera sexualitet som en personlig rättighet att utövas på vilket sätt en individ önskar. Sexuellt beteende anses vara ett personligt val, liknande beslutet att köpa ett hus eller hyra en lägenhet. Samtidigt har den allmänna opinionen nästan tagit bort ordet synd från vår kulturs vokabulär.

Det enda sexuella uttrycket som anses vara "fel" är det som anses vara osmakligt för den som bestämmer var gränsen går. Den sociala acceptansen varierar så mycket att även de mest vidriga handlingar anses motiverade av många. Så innan vi kan avgöra varför sexuell synd är en så stor sak, måste vi definiera sexuell synd.

Lyckligtvis har människan aldrig fått privilegiet att definiera synd. Den som skapade sexualiteten har också rätt att sätta gränserna för den, och Bibeln är tydlig med riktlinjerna. När Gud skapade den första mannen, Adam, och förde till honom den första kvinnan, Eva, förenade han dem i äktenskap och uttalade det "mycket bra" (1 Mos 1:31; 2:18, 24).

På den tiden introducerade Gud sexualiteten och satte gränserna för dess uttryck. Gud skapade en förening mellan man och hustru som han kallade "att bli ett kött" (1 Mos 2:24; Matt 19:6; Mark 10:8; Ef 5:31). Han definierade sedan all sexuell aktivitet utanför förhållandet mellan make och maka som en kränkning av hans gåva.

Otukt, homosexualitet, pornografi och lusta är alla kränkningar av Guds avsikt när han skapade den sexuella handlingen (1 Kor 6:9,18; Gal 5:19-20; Jud 1:7; Matt 5:28; Hebr 13:4).

Så varför är överträdelsen av dessa gränser en så stor sak? Den första ledtråden finns i 1 Mos 2:24 med orden ”ett kött”. Det finns en stor sammanhållande kraft inom den sexuella föreningen. Gud utformade den för att involvera inte bara kroppar utan hjärtan och liv. Sex utformades för att fullborda den livstids föreningen mellan en man och kvinna.

Jesus sa: ”Det som Gud har sammanfogat får ingen skilja åt” (Matt 19:6; Mark 10:9). Han designade manliga och kvinnliga kroppar på olika sätt så att de kunde mötas i en fysisk intimitet som förenar dem för livet. De "är inte längre två, utan ett kött" (Mark 10:8). Handlingen att bli en skapar en ny enhet: en familj.

Denna kraftfulla kraft frambringar också nytt liv (1 Mos 4:25). Människosläkten kan bara förökas genom att en man och en kvinna möts. Inom äktenskapet välsignar Gud sexuell aktivitet (1 Mos 1:28; 9:27; Ps 17:3). Sex är en gåva till en man och hustru vilket gör deras förhållande unikt bland alla andra relationer.

Men det som Gud skapar som gott, förvränger Satan. Satan började sin lömska förorening i Edens lustgård med orden "Har Gud sagt?" (1 Mos 3:1). Och den utmaningen mot Guds auktoritet fortsätter fortfarande. När vi använder sexualitet för underhållning eller för att tillfredsställa våra lustar, försämrar vi skönheten i denna kraftfulla gåva och trotsar Den som designade den.

Vi skördar också konsekvenserna av vår synd. Vår sexuella olydnad har skapat en värld som ragglar under tyngden av sjukdomar, abort, perversion, övergrepp mot barn, missbruk och sexuellt utnyttjande. Gud skapade gränser för vårt bästa så att vi kunde njuta av hans gåva som den var utformad för att kunna njutas.

Elektricitet är en kraftfull och hjälpsam sak om den används på rätt sätt. Men om den missbrukas kan el vara dödligt. Detsamma gäller sexualitet. Missbrukas sex är det också dödligt. Att missbruka Guds gåva skapar problem som abort, fattigdom, våldtäkt, äktenskapsbrott, skilsmässa och pornografi. Sexuell synd börjar med frestelse, precis som all synd gör. När vi vägrar att erkänna Guds gränser låter vi lusten styra våra val. Och lust leder aldrig i rätt riktning. Hör bara vad Jakob säger;

Låt ingen säga när han blir frestad: ’Jag blir frestad av Gud’; ty Gud kan inte frestas av ondska, och han själv frestar ingen. Men var och en blir frestad när han bärs med och lockas av sin egen lust. När sedan lusten har blivit gravid, föder den synd; och när synden är fullbordad, föder den döden. Jak 1:13-15

En annan anledning till att sexuell synd är en så stor sak är att den förstör bilden av det okrossbara förbund som Gud har med sitt folk. Bibeln använder äktenskapet som en metafor för att beskriva den förbundsrelation Jesus har med sin "brud", de som han har köpt med sitt eget blod (Upp 19:7; 2 Kor 11:2).

I Gamla testamentet jämförde Gud ofta det upproriska Israel med en egensinnig hustru, och använde äktenskapsbrott som en bild av de mest avskyvärda av synder (Jer 3:6). Gud skapade sexakten för att vara ett fullbordande av en förbundsrelation – ett förbund som Gud deltagit i (Mal 2:14; Matt 19:6; Mark 10:9). Äktenskapsförbundet illustrerar Guds okrossbara förbund med oss. Att ägna sig åt sex utanför äktenskapet bryter mot Guds avsikt och får allvarliga konsekvenser.

Sexuell synd orenar mer än bara våra fysiska kroppar (1 Kor 6:18). Det har andlig betydelse. Nästan varje bok i Bibeln avsäger sig sexuell omoral, vilket tyder på att Gud anser att det är en allvarlig synd. Att begå sexuell synd står i direkt motsats till Guds vilja att helga oss (1 Tess 4:3).

Rom 13:13–14 skisserar det liv som Gud vill att vi ska leva: ”Låt oss uppträda anständigt, som på dagen, inte i tjafs och fylleri, inte i sexuell omoral och utsvävningar, inte i oenighet och svartsjuka. Klä er i stället i Herren Jesus Kristus och tänk inte på hur man kan tillfredsställa köttets begär.

Sexuell synd är ytterligare ett sätt som människor tillfredsställer köttet snarare än att vandra i Anden (Gal 5:16). Jesus sa att de "rena i hjärtat" kommer att "se Gud" (Matt 5:8). Icke omvänd sexuell synd orenar hjärtat, vilket gör det omöjligt att uppleva den Helige Andes kraft i våra liv. Om vi vill vara rena i hjärtat kan vi inte ägna oss åt sexuell synd.

https://www.gotquestions.org/sexual-sin.html



lördag 6 juli 2024

Vad är kristen mystik?

Kristen mystik är ett svårt begrepp att definiera. Det ses ofta som utövandet av den erfarenhetsmässiga kunskapen om Gud. Termen kan också gälla nattvardsmysteriet i romersk-katolicismen samt så kallade dolda betydelser av Skriften, såsom i gnosticismen. Bibeln har inga dolda betydelser, inte heller blir delarna av nattvarden Kristi bokstavliga kropp och blod.

Även om det är sant att kristna upplever Gud, tenderar kristen mystik att höja erfarenhetsmässig kunskap och frossa i det mystiska, med fokus på mystik för andlig tillväxt.

Biblisk kristendom fokuserar på att känna Gud genom hans ord (bibeln) och gemenskap med den helige Ande genom bön.

Mystik tenderar att vara en individuell, subjektiv praktik medan biblisk kristendom är både en individuell relation med Gud och en som nödvändigtvis levs ut i gemenskap. Det finns inget sådant som en solokristen. Inte allt som skulle kunna betraktas som "kristen mystik" är fel, men mycket av det är det, och ett fokus på mystik kan säkert leda till fel.

Mystik finns i många religioner. Ofta involverar det *askes av något slag och söker förening med Gud. Det är förvisso rätt att vilja närma sig Gud, men mystisk förening med Gud skiljer sig från den typ av intimitet med Gud som kristna är kallade till.

*Askes (Asceticism) innebär ”övning” i andlig eller fysisk mening i syfte att nå fullkomlighet, en större helighet. Asketism förekommer i olika former i skilda kulturer. Ursprungligen syftade ordet på försakelser som idrottsmän lade på sig som förberedelse för tävling. En person som ägnar sig åt askes kallas asket.

Mystiken tenderar att söka upp upplevelsen och ses ibland som hemlighetsfull eller elitistisk. Kristna är medvetna om och engagerade i andliga verkligheter (Ef 1:3; 6:10–19) och biblisk kristendom innebär andlig erfarenhet, men intimitet med Gud är avsedd för alla kristna och är inte beslöjad av någon form av mystisk praxis.

Att närma sig Gud är inget mystiskt eller elitistiskt utan involverar saker som regelbunden bön, att studera Guds ord, att dyrka Gud och umgås med andra troende. Våra ansträngningar bleknar i jämförelse med det arbete Gud själv gör i oss. I själva verket är våra ansträngningar mer ett svar på hans verk än att de är något som har sitt ursprung i oss.

Kristna har vad som kan anses vara mystiska upplevelser. När vi tar emot Jesus som Frälsare, är vi inne i den Helige Ande. Den Helige Ande förvandlar oss och gör det möjligt för oss att leva efter Guds kallelse. Ofta, fylld av den Helige Ande, kommer en kristen att visa stor visdom eller tro eller andlig urskillning.

En kristen fylld av den Helige Ande kommer också att visa saker som kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, mildhet, trofasthet och självkontroll (Gal 5:22–23). Den Helige Ande hjälper troende att förstå sanningen och leva ut den (1 Kor 2:13–16). Detta är inte resultatet av mystiska övningar utan ett tecken på den inneboende Helige Ande i arbete. 2 Kor 3:18 talar om den Helige Andes verk i våra liv:

"Och vi alla som med avtäckt ansikte skådar Herrens härlighet som i en spegel, vi förvandlas till en och samma bild, från härlighet till härlighet. Det sker genom Herren, Anden."

Den karismatiska rörelsen, med sin betoning på drömmar och visioner, känslor och upplevelser och nya uppenbarelser, är en form av kristen mystik. Eftersom vi har Guds fullbordade ord, ska vi inte söka efter drömmar och visioner eller extra uppenbarelse från Gud. Även om det är möjligt för Gud att uppenbara sig i drömmar och visioner idag, bör vi akta oss för den subjektiva naturen hos känslor och andliga intryck.

Det är viktigt att komma ihåg att allt som en kristen upplever måste stämma överens med Bibelns sanning. Gud kommer inte att motsäga sig själv. Han är inte författare till förvirring (1 Kor 14:33). Gud är förvisso bortom vår fulla förståelse, och det finns mycket som är mystiskt med honom. Men han har uppenbarat sig för oss. Istället för att söka efter mystiska upplevelser bör vi engagera oss i det som Gud har uppenbarat för oss (5 Mos 29:29).

Ef 1:3–14 talar om andliga välsignelser i Kristus. Delvis säger det stycket: "Gud har gjort oss känt att hans viljas hemlighet i enlighet med sitt välbehag, som han avsåg i Kristus, att den skulle genomföras när tiderna når sin uppfyllelse - för att skapa enhet i allting. i himlen och på jorden under Kristus” (v. 9–10). Gud har uppenbarat mysterium och kallar oss att troget vandra på hans vägar när han fullbordar sin plan (Joh 15:1–17; Fil 3:20–21; 2 Kor 5:16–21).

2 Pet 1:3–8 sammanfattar vår uppmaning fint:

Ty allt som hör till liv och gudsfruktan har hans gudomliga makt skänkt oss genom kunskapen om honom, som har kallat oss genom sin härlighet och ära. Genom dem har han gett oss sina dyrbara och mycket stora löften, för att ni i kraft av dem skall få del av gudomlig natur, sedan ni kommit undan det fördärv som på grund av begäret finns i världen. Gör därför allt ni kan för att i er tro visa dygd, i dygden insikt, i insikten självbehärskning, i självbehärskningen uthållighet, i uthålligheten gudsfruktan, i gudsfruktan broderlig kärlek och i kärleken till bröderna kärlek till alla människor. Ty om allt detta finns hos er och växer till, blir ni inte overksamma eller utan frukt när det gäller kunskapen om vår Herre Jesus Kristus.

https://www.gotquestions.org/Christian-mysticism.html

Ska kristna avslöja fel i läran?

  Av Harry Ironside, översatt och inlagt med tillstånd från Lighthouse trails. Ofta framförs invändningar – även av såna som har en sund tro...