söndag 28 juli 2024

Vilken roll har den Helige Ande i våra liv idag?

Av alla de gåvor som Gud har gett till mänskligheten finns det ingen större än den Helige Andes närvaro. Anden har många funktioner, roller och aktiviteter. För det första gör han ett verk i alla människors hjärtan överallt. Jesus sa till lärjungarna att han skulle sända Anden till världen för att "övertyga världen om synd och rättfärdighet och dom" (Joh 16:8).

Alla har ett "Gudsmedvetande", oavsett om de erkänner det eller inte. Anden applicerar Guds sanningar på människors sinnen för att med rättvisa och tillräckliga argument övertyga dem om att de är syndare. Att svara på den övertygelsen för oss till frälsning.

När vi väl är frälsta och tillhör Gud, tar Anden bostad i våra hjärtan för evigt och förseglar oss med det bekräftande, intygande och försäkrande löftet om vårt eviga tillstånd som hans barn. Jesus sa att han skulle sända Anden till oss för att vara vår Hjälpare, tröstare och vägledare/guide. "Och jag ska be Fadern, och han ska ge er en annan rådgivare som ska vara med er för evigt" (Joh 14:16).

Det grekiska ordet som här översatts med "Rådgivare" betyder "en som är kallad vid sidan av" och har idén om någon som uppmuntrar och förmanar. Den Helige Ande tar permanent vistelse i de troendes hjärtan (Rom 8:9; 1 Kor 6:19-20; 12:13). Jesus gav Anden som en "kompensation" för sin frånvaro, för att utföra de funktioner mot oss som han skulle ha gjort om han personligen hade stannat hos oss.

Bland dessa funktioner är att avslöja sanningen. Andens närvaro inom oss gör det möjligt för oss att förstå och tolka Guds ord. Jesus sa till sina lärjungar att "när han, sanningens Ande, kommer, skall han vägleda er till hela sanningen" (Joh 16:13). Han uppenbarar för våra sinnen hela Guds råd när det gäller tillbedjan, läran och det kristna livet.

Han är den ultimata guiden, som går före, leder vägen, tar bort hinder, öppnar förståelsen och gör allt klart och tydligt. Han leder den väg vi bör gå i allt andligt. Utan en sådan guide skulle vi vara benägna att hamna i fel. En avgörande del av den sanning han avslöjar är att Jesus är den Han sa sig vara (Joh 15:26; 1 Kor 12:3).

Anden övertygar oss om Kristi gudom och inkarnation, att han är Messias, hans lidande och död, hans uppståndelse och himmelsfärd, hans upphöjelse vid Guds högra sida och hans roll som allas domare. Han ger Kristus ära i allt (Joh 16:14).

En annan av den Helige Andes roller är gåvogivaren. 1 Kor 12 beskriver de andliga gåvor som ges till troende för att vi ska kunna fungera som Kristi kropp på jorden. Alla dessa gåvor, både stora och små, ges av Anden så att vi kan vara hans ambassadörer i världen, visa hans nåd och förhärliga honom.

Anden fungerar också som fruktproducent i våra liv. När han bor i oss, börjar han arbetet med att skörda Sin frukt i våra liv – kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, mildhet och självbehärskning (Gal 5:22-23). Dessa är inte verk av vårt kött, som är oförmögna att frambringa sådan frukt, utan de är produkter av Andens närvaro i våra liv.

Vetskapen om att Guds Helige Ande har tagit bostad i våra liv, att han utför alla dessa mirakulösa funktioner, att han bor hos oss för evigt och att han aldrig kommer att lämna eller överge oss är anledning till stor glädje och tröst. Tacka Gud för denna värdefulla gåva – den Helige Ande och hans verk i våra liv!

https://www.gotquestions.org/Spirit-today.html





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ska kristna avslöja fel i läran?

  Av Harry Ironside, översatt och inlagt med tillstånd från Lighthouse trails. Ofta framförs invändningar – även av såna som har en sund tro...