tisdag 30 juli 2024

Ska kristna avslöja fel i läran?

 

Av Harry Ironside, översatt och inlagt med tillstånd från Lighthouse trails.

Ofta framförs invändningar – även av såna som har en sund tron - när det gäller att avslöja misstag som helt negativt och utan verklig uppbyggelse. På senare tid har nyansen och skriken varit emot all negativ undervisning.

Men de bröder som har denna inställning glömmer att en stor del av Nya testamentet, både av vår välsignade Herre själv och apostlarnas skrifter, består av just denna karaktär av tjänst – nämligen att visa det sataniska ursprunget och , därför de oroande resultaten av spridningen av felaktiga system som Petrus i sitt andra brev så definitivt refererar till som "fördömda kätterier".

Vår Herre profeterade: "Många falska profeter skall uppstå och vilseleda många." Hur många falska profeter har uppstått inom vår tid? och oj, hur många är de som blivitlurade! Paulus förutspådde:

Det vet jag, att efter min bortgång kommer elaka vargar komma in bland er och de ska inte skona hjorden. Också av er själva skall män uppstå, som talar förvrängda ord, för att dra bort lärjungar efter sig. Vaka därför. Apg 20:29-31.

Min egen observation är att dessa "svåra vargar", ensamma och i flock, inte skonar ens de mest gynnade flockarna. Underherdar i dessa ”farliga tider” gör klokt i att lägga märke till apostelns varning:

Tag därför akt på er själva och på hela hjorden, över vilken den Helige Anden har satt er till tillsyningsmän. Apg 20:28

Det är lika viktigt i dessa dagar som i Paulus – i själva verket blir det allt viktigare – att avslöja de många typerna av falsk lära som på alla sidor florerar mer och mer.

Vi uppmanas att "uppriktigt kämpa för tron om en gång överlämnades åt de heliga" (Judas 1:3), medan vi håller sanningen i kärlek. Tron betyder hela kroppen av uppenbarad sanning, och för att kämpa för all Guds sanning krävs en del negativ undervisning. Valet lämnas inte hos oss. Judas sa att han föredrog en annan, trevligare dem:

Mina älskade, när jag ansträngde mig för att skriva till er om den gemensamma frälsningen, var det nödvändigt för mig att skriva till er och förmana er att ni uppriktigt skulle kämpa för den tro som en gång överlämnades åt de heliga. Ty det finns vissa män som smugit sig in omedvetet, som förut var ordinerade till denna fördömelse, ogudaktiga män, som förvandlar vår Guds nåd till löshet och förnekar den ende Herren Gud och vår Herre Jesus Kristus. Judas 1:3-4.

Paulus uppmanar oss också att "inte ha gemenskap med mörkrets fruktlösa gärningar, utan snarare tillrättavisa dem Ef 5:11".

Detta innebär inte hård behandling av dem som är instängda av misstag – snarare tvärtom. Om man invänder att exponering för misstag kräver ovänliga reflektioner över andra som inte ser som vi gör, så är vårt svar: det har alltid varit varje Kristi lojala tjänares plikt att varna för all undervisning som skulle göra honom mindre värdefull eller kasta reflektion över hans fullbordade frälsande verk och all-tillräckligheten av hans nuvarande tjänst som vår store överstepräst och förespråkare.

Varje undervisningssystem kan bedömas efter vad det anger om dessa grundläggande sanningar i tron. "Vad tycker ni om Kristus?" är fortfarande det sanna testet för varje trosbekännelse. Bibelns Kristus är verkligen inte någon falsk "-ism Kristus". Var och en av kulterna har sin avskyvärda karikatyr av vår vackra Herre.

Låt oss som har blivit återlösta på bekostnad av hans dyrbara blod vara ”Jesu Kristi goda soldater”. När kampen mot de onda krafterna blir allt hetare, har vi behov av gudagiven tapperhet.

Det finns ständig frestelse att kompromissa. ’

Låt oss därför gå ut till honom utanför lägret och bära hans smälek Hebr 13:13.

Det är alltid rätt att stå fast för vad Gud har uppenbarat om sin välsignade Sons person och verk. "Lögnens fader" handlar med halvsanningar och specialiserar sig på de flesta subtila villfarelser om Herren Jesus, vår ende och tillräckliga Frälsare.

Fel är som surdeg som vi läser om:

Lite syra gör hela degen sur. Gal 5:9.

Sanning blandat med fel är likvärdigt med allt fel, förutom att det ser mer oskyldigt ut och därför är farligare. Gud hatar en sådan blandning! Varje fel, eller en blandning av sanning och fel, kräver definitivt avslöjande och förkastande. Att acceptera sådant är att vara otrogen mot Gud och hans ord och förrädisk mot utsatta själar för vilka Kristus dog.

Att avslöja fel är det mest impopulära arbetet. Men ur varje verklig synvinkel är det värt arbete. För vår Frälsare betyder det att han från oss, sina blodköpta, får den lojalitet som är vi är skyldiga Honom. För oss själva, om vi anser att ”Kristi smälek är större rikedom än Egyptens skatter”, säkerställer det framtida belöning, tusenfaldig. Och för själar "fångade i fågelfäktarens snara" hur många av dem vet bara Gud - kan det betyda ljus och liv, rikligt och evigt.

Postat i: Defending the Faith, Andligt bedrägeri Taggade: kristna ledare, urskiljningsförmåga, avslöjande fel, harry ironside, ironside, andligt bedrägeri

https://www.lighthousetrailsresearch.com/blog/should-christians-expose-error-2/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ska kristna avslöja fel i läran?

  Av Harry Ironside, översatt och inlagt med tillstånd från Lighthouse trails. Ofta framförs invändningar – även av såna som har en sund tro...