måndag 22 april 2024

Vad är Panteism och Kristen Panteism?

 Vad är Panteism?

* en doktrin som identifierar Gud med universum, eller betraktar universum som en manifestation av Gud.

* dyrkan eller toleransen av många gudar.

Vad är Kristen Panteism?

Kristen panteism är ett försök att koppla ihop Bibeln med den falska idén att allt som existerar i sig självt faktiskt är Gud. Detta är panteismens centrala idé: att "Gud är allt, och allt är Gud." Men Bibeln talar tydligt om Gud som något skilt från Sin skapelse. Hänvisningar till "kristen panteism" är lika självmotsägande som att tala om "fyrkantiga cirklar". De två idéerna är till sin natur oförenliga. Som ett resultat innebär de flesta försök att tolka Skriften för att stödja panteism att avfärda just den Skriften på något sätt. Detta sker antingen genom att ifrågasätta Bibelns riktighet eller att ta verser helt ur sitt sammanhang.

Panteismen förklarar att bara Gud existerar; allt är Gud. Detta motsäger uppenbart många kärnbegrepp som presenteras i Bibeln. Gud säger uttryckligen att han inte är likadan som människan (4 Mos 23:19), universum är en skapad sak (1 Mos 1:1), människan är skapad till Hans avbild (1 Mos 1:27) och så vidare. Skriften beskriver att människan och Gud talar till varandra (1 Mos 3:9–10; 2 Mos 3:4–5), Gud dömer människan (Jes 2:4; 33:22) och Gud som skiljer sig från vissa varelser (Upp 20:12–15). Hela konceptet med bön innebär att det finns en "annan" som kan höra bönen (Matt 6:9). Därför ber inte sanna panteister; de mediterar, eftersom panteismen förnekar att det finns någon "annan" att kommunicera med.

De som försöker försvara den kristna panteismen tar vissa bibelverser ur sitt sammanhang. Nästan alla sådana misstag fokuserar på idén om Guds Ande som bor i människan. Gal 2:20 talar till exempel om att Kristus lever "i" oss. 1 Kor 3:16–17 hänvisar till människans kropp som ”Guds tempel”. 1 Joh 3:24 nämner att Anden ”förblir” i troende. Dessa verser, enligt panteisten, visar att Gud och människan är en och samma.

Men både de specifika sammanhangen för dessa verser och Bibelns övergripande sammanhang visar att denna uppfattning är falsk. Den Helige Andes boning är inte en obskyr, poetisk metafor för panteism. Om Skriften hade för avsikt att lära ut att "allt är Gud och Gud är allt", skulle den inte referera till begrepp som frälsning, synd, bön eller dom, som alla innebär en absolut, objektiv skillnad mellan två icke-identiska saker.

Skriften är tydlig: Gud är inte densamma som sin skapelse. Han är verkligen inte densamma som människan. Obskyr eller inte, kristen panteism är ytterst ytterligare ett exempel på dålig bibeltolkning och ännu värre logik.

https://www.gotquestions.org/Christian-pantheism.html





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Teofostiska bönministeriet

Av Martin och Deidre Bobgan 1 augusti 2004 Inre helande översatt och inlagt med tillstånd Namnet Theo f osti sk finns kvar. Men istället f...