torsdag 27 juni 2019

SOZO bön, vad är det och är det förenligt med klassisk bibeltro?


Sozo bön sprider sig över hela världen, men vad är det?
Av Jeannie Law, Christian Post Reporter

Det finns ett bön och helande departement som du kanske eller kanske inte har hört talas om. Det heter Sozo. Och många kyrkor världen över har genomfört det för att hjälpa kristna att uppleva inre helande och i slutänden dras närmare Gud.

Men reaktionerna har varit blandade. Medan vissa helt har omfamnat detta och vittnar om hur mycket det har förändrat deras liv, har andra fördömt det som obibliskt och varnat kristna att hålla sig borta.

Så vad är Sozo?
Sozo-ministeriet eller Sozo-bönen startade i Redding, Kalifornien, 1997 av Bethel Church - en karismatisk mega-församling utan samfundstillhörighet. Tanken föddes efter att helande evangelist, Randy Clark, hade haft böne-utbildning i kyrkan.

"Sozo" är ett grekiskt ord som finns i Nya testamentet 110 gånger berättar departementets grundare, Dawna DeSilva och Teresa Liebscher, två ledare i Betel.
Strong's Concordance översätter ordet sozo till "för att rädda, hålla säkert och gott." Liebscher definierar det specifikt som "att bli gjort helt".
Matteus evangelium är första gången ordet Sozo används i Nya Testamentet när ängeln Gabriel berättar för Maria att hon kommer att få ett barn som ska namnet Jesus. "Han kommer att rädda sitt folk från deras synder", säger Matteus 1:21. Sozo är översatt till ordet "rädda" i denna passage.

Betel Sozo-webbplatsen beskriver Sozo-ministeriet som "ett unikt inre helande- och befrielses-departement som syftar till att komma till roten till saker som hindrar din personliga förbindelse med Fadern, Sonen och den Helige Ande."

Med-ledare Liebscher beskriver "Sozo-ministeriet" som ett ställe man går för att upptäcka sår eller lögner och deras rötter.

"Sozo är inte rådgivning, det är inte ett bönministerium. Det är ett team av människor som går in för att hjälpa dig att göra kopplingen till Gud-huvudet och därmed ha en plats att hantera alla problem och kriser som kommer att hända med dig, "Liebscher delar med sig av erfarenheten i en reklamfilm. "Det är också ett befrielsedepartement, för när du väl går in och läker såren och lögnerna, läker du orsakerna till att demonen anser att den har laglig tillgång, den demoniska måste lämna, och det är i huvudsak vad befrielse är."

Kyrkor/ församlingar som har Sozo-ministeriet har ledare som utbildas av Bethels lag. Utbildning sträcker sig typiskt över två till fyra dagar.

Vad händer under Sozo?
Assemblies of God = Församlingar av Gud, Pastor Paula Noble, hustru till pastor Jason Noble, ämnet bakom nya blockbuster hit-filmen "Breakthrough = genombrott" är en stor fan av Sozo bön och har använt metoden i sin tjänst genom åren. Hon berättade för Christian Post att hon ursprungligen började träna på grund av hur det påverkat hennes liv personligt.

När hon utför en inre helande-session, anländer Noble och hennes team tidigt för att förbereda sina "hjärtan och verkligen överge sig" själva för att höra Gud. Efter det att mötet är upprättat, möter personen som söker inre läkning med inte mindre än två ledare, en som leder Sozo-bönen och en annan som registrerar vad Gud säger hela mötet.

"I en sammankomst av inre helande, finns det en ledare för sammankomsten och sedan finns det en andra person. Vad de gör är att de skriver ner alla de goda sakerna som Jesus säger till personen under den här sammankomsten, så de har ett skriftligt konto att tala med dem om. Det är inte ett skriftligt konto som vi behåller av någon anledning. Vi skriver ner det så att de kan ta det med sig när de lämnar rummet ", sa hon till CP.

"Vi kommer dit, vi ber, och då när personen kommer kommer vi bara att förklara vad som kommer att hända och sätter igång berättade Noble." Jag ser alltid till att personen håller ögonen stängda under tiden så att de inte ser på mig. Jag vill att de ska hålla ögonen stängda så att de tydligt kan höra vad Jesus säger till dem, på det sätt som han kommunicerar saker till dem, och alla är olika. Vissa ser bilder, vissa människor får upp ordet i huvudet. Det är så annorlunda hur folk kommunicerar med Jesus, men alla kan kommunicera med Jesus. De håller ögonen stängd så att de inte känner att de pratar med mig, jag vill att de ska prata med Jesus. 

Noble fortsatte då att förklara ämnet eller sozo vad som kommer att äga rum under sessionen.

"Jag ska ge dig frågor och det är verkligen viktigt för dig att kommunicera med mig vad han (Gud) säger till dig för det är inte mig han pratar med. Han pratar med dig om det här, så jag vill veta vart han går med dig ", illustrerade hon." Vi ställer många frågor och hör vad han har att säga om de specifika sakerna. Baserat på vad de hör av honom, ger mig en uppfattning om vart han går med dem. Ibland är det snabbt och enkelt och ibland tar det längre. "

En Sozo går långt bortom bara en session i en kyrka, noterade Noble. Det är vanligtvis början eller fortsättningen på någons kommunikation med Gud.

"Jag vill verkligen att personen ska lämna en session och bara smälta det som har hänt. Den kommunikationen slutar inte när jag avslutar en session för nu hör de honom. Vanligtvis fortsätter processen för en person ett tag, några veckor efteråt ", sa hon och tillade att hon alltid uppmuntrar folk att komma tillbaka till en andra session.

Den genomsnittliga Sozo-sessionen kan vara allt från 1-3 timmar lång, men när DeSilva och Liebscher började med det tog det 3-6 timmar.
Bethel-laget skapade sex verktyg att använda som har gjort sessionerna snabbare. Enligt Bethels hemsida kom modellen av "befrielse" de använde från Clarks undervisning som började i Argentina. Följande är de sex verktygen:

1: Fader Stege
Fader Stege verktyget utformades för att undersöka hur subjektets relationer med människorna i deras liv kan påverka hur de relaterar till treenigheten.
En sammansättning av Faderns Stege struktur motsvarar Gud till någons jordiska far eller en myndighetsfigur i sitt liv, Jesus till syskon eller vänner och Den Helige Ande till sin mamma eller vårdarna i deras liv.

2: Fyra dörrar (hat, rädsla, ockult, sexuell synd)
Under en Sozo bön försöker ledaren identifiera vilken av de fyra synder som kan ha öppnat en andlig "dörr" till demonisk besittning eller förtryck. DeSilva presenterade verktyget efter att ha deltagit i en serie möten i hennes kyrka. Trots att verktyget uppmuntrar till bekännelse och försoning av synd, som uppmuntras i Bibeln, kritiseras dess specificitet av bara fyra synder (hat, rädsla, ockult och sexuell synd) ofta eftersom de inte är de enda synder som Skriften talar om som kan "bjuda in den demoniska" i deras liv.

3. Presentera Jesus
"Presentera Jesus" tar en sozoe på en resa in i deras förflutna. De instrueras att återkalla sina mest smärtsamma minnen och upptäcka Jesus i stunderna för att få helande. Dr Ed Smiths Theophostic Prayer Ministry lärdomar sägs ha hjälpt till att bilda de inre helande principerna som inspirerade detta verktyg.
"Detta Sozo verktygs rätar ut lögner som vi tror som gör att vi upplever känslomässig smärta som är större än vad våra förhållanden motiverar. Vi inbjuder sanningen i Jesu Kristi person att tala till platser i våra hjärtan där dessa ogudaktiga trosformer bildats. När Jesus talar sanning, läker känslomässiga sår, och våra nuvarande omständigheter är inte längre så smärtsamma, "en grundläggande Sozo tränings-gratissprov från The Freedom Resource webbplats detaljer.

4: Väggen
Från webbplatsen Flash Card Machine lär vi oss att Väggen är "en negativ blockering i en persons själ som hindrar flödet av Guds kärlek som kan aktivera den människans gåva och karaktär i Kristus". Sozo bönen identifierar alla väggar som sozoe kan ha.
De sista två betraktas som "avancerade verktyg".

5: Utlösningsmekanismer
Det här verktyget identifierar de känslor som är förknippade med våra minnen och påstås inspirerats av "knapptryckning", ett verktyg skapat av hjärnvetenskapsexpert Dr. Aiko Hormann.

6: Gudomlig redigering
Gudomlig redigering har också kopplats till Dr Aiko Hormann i förhållande till Sozo bön.

Om du saknade vård din barndom, bjud in din himmelske Fader att fylla i tomrummen som skapats genom bristande vård. Han kommer att "redigera" dina minnen - både "redigera ut" smärtsamma minnen och "redigera i" hans omsorg ", beskriver Hormanns hemsida.
Tanken var först associerad med Sigmund Freud men utan den "gudomliga" aspekten. Den amerikanska kristna författaren Agnes Sanford ansvarar för att undervisa den kristna metoden för inre helande.
Danny Silk, en ledare vid Bethel Church i Kalifornien, liknade en Sozo-bön till några av de lärdomar han gör i den nya kristna meditationsappen Soultime.

Under en Sozo "hjälper du människor att meditera saker för att finna frihet från dem", berättade Silk för CP i en intervju.

"Märker du meditations undervisningen i Soultime vilket jag gör i hans påstående; Jag gör nästan alltid en mini Sozo-bön i alla de som jag gör, vilka är," Finns det några lögner som jag tror på i detta område av mitt liv?' Om så är fallet, Herre, snälla, visa mig vad de är.”

" Vad är sanningen som du vill att jag ska tro? Behöver jag förlåta någon? - det klassiska hindret för fred eller frihet är att jag inte har förlåtit någon som skämde mig eller skadade mig, oavsett om det var mina föräldrar, min make/maka, en vän eller vad som helst. Många gånger i en Sozo finns en blockering som blir en plats där min själ är som en stor knut. Min ande vill vara fri, men min själ har denna knut."

Bethel-ledaren beskrev en Sozo-bön som en djup massage för din ande.
"En Sozo är där vi bara fortsätter att trycka på dessa fläckar tills du säger "aje" och då ska vi tillämpa det medel som är klassiskt för förlåtelse och anpassa ditt hjärta till sanningen och vända det bort från lögnen" sa Silk.
2002 skapade Bethel ett avancerat Sozo-departement som heter Shabar, vilket är det hebreiska ordet för "brutet". Ministeriet är för dem som fortfarande söker läkning efter att ha upplevt två Sozo böne-sessioner.

"Om personer som går på Sozo-sessioner inte kan fortsätta sitt helande, kan de uppmuntras att söka en Shabar-session .... Shabar är ett ministerium för individer som fortsätter att ha ett inre helande ministerium och ändå inte hålla kvar sitt helande ", berättar Bethel Sozo-webbplatsen.

Vad är Sozo ministerium / Sozo bön? "

Sozo-ministeriet, eller Sozo-bön (från det grekiska ordet för "rädda" eller " befria"), definieras som "ett unikt inre helande- och frälsningsdepartement där huvudsyftet är att komma till roten av de saker som hindrar din personlig kontakt med Fadern, Sonen och den Helige Ande. "Sozo har sina rötter i den karismatiska rörelsen, och skapades av en grupp människor från Bethel-kyrkan i Redding, Kalifornien, och modelleras efter andliga metoder som observerades vid väckelser i Argentina. Gruppen som ursprungligen skapade Sozo är knuten till sådana avvikande rörelser som Torontos välsignelse och den Nya Apostoliska Reformationen = NAR.

En Sozo-session är utformad för att ge en
Heliga Ande ledd helhet och friheten till Sozoen (den som söker befrielse). Sozo kräver närvaro av en medlare eller guide som är utbildad att gå med Sozoen genom en tid av bön och reflektion som ska underlätta intimitet med Gud. Läraren leder Sozoen genom en stigning av "Faderstegen", där Sozoen uppmanas att "visualisera" Gud och tala med Herrens bild skapad i sinnets öga. Detta följs av att identifiera olika "dörrar" som har gjort det möjligt för synd att komma in i ens liv, stänga dem och "försegla" dem genom Jesu blod. Hinder för processen identifieras som "väggar" som måste rivas ner. När en "dörr" är stängd eller en "vägg" rivits ner, uppmanas Sozoen att klappa i händerna en gång, för att hjälpa till att frigöra lögnen som rotat sig i hans/ hennes sinne. Sår från förr utforskas, genom att olika "rum" i sinnet öppnas och letas igenom – Sozo utövare hävdar att man spårar andliga sår som förvärvats i livmodern! Naturligtvis finns inget av detta i Skriften.
Enligt Bethel
s Sozo webbplats är ett av målen för Sozo att göra det möjligt för deltagarna att "läka sitt förhållande till Gud för att kunna uppfylla sitt öde." Sozo syfte är fullständigt helande av kropp, själ och ande. Sozoen kommer att veta att deras befrielse är fullständigt när de kan urskilja att den "starka mannen" har besegrats (baserat på Markus 3:27).

Nej, ingen kan gå in i en stark mans hus och plundra honom på hans bohag, såframt han icke förut har bundit den starke. Först därefter kan han plundra hans hus.

En av Sozos betoningar är att sträcka ut förlåtelse för dem som har skadat eller på något sätt begått ett brott mot Sozoen. Förlåtelse ges för att få vissa välsignelser:

* förlåtelse
friar en person av den börda han har burit
* förlåtelse frigör en person från ett "fängelse av plåga"
* förlåtelse stänger den "dörr" som gav Satan tillgång till personens liv
* förlåtelse tillåter en person att "gå ur vägen" och låta Gud få en "direktlinje" till förövaren

Intimitet med Gud är definitivt något vi borde söka, och förlåta andra är ett bibliskt budskap. Således är Sozo metodiken i bästa fall tveksamt. Att uppnå intimitet med Gud via en underlättad mental resa genom visualiseringar och nya andliga upplevelser är farofyllt. Vår motivation till förlåtelse bör vara mer än bara de välsignelser vi skördar från att "släppa loss". Vi förlåter i lydnad mot Gud och för att vi har förlåtits (Kol 3:13). Mognad i Kristus kommer med utövandet av de andliga gåvorna i kyrkan och "talar sanning i kärlek" (Ef 4:11-16). Helgelse kommer genom Guds ord (Joh 17:17).

Och haven fördrag med varandra och förlåten varandra, om någon har något att förebrå en annan. Såsom Herren har förlåtit eder, så skolen ock I förlåta.

Och han gav oss somliga till apostlar, somliga till profeter, somliga till evangelister, somliga till herdar och lärare. Ty han ville göra de heliga skickliga till att utföra sitt tjänarvärv, att uppbygga Kristi kropp, till dess att vi allasammans komma fram till enheten i tron och i kunskapen om Guds Son, till manlig mognad, och så bliva fullvuxna, intill Kristi fullhet. Så skulle vi icke mer vara barn, icke såsom havets vågor drivas omkring av vart vindkast i läran, vid människornas bedrägliga spel, när de illfundigt söka främja villfarelsens listiga anslag. Nej, vi skulle då hålla oss till sanningen, och i alla stycken i kärlek växa upp till honom som är huvudet, Kristus. Ty från honom hämtar hela kroppen sin tillväxt, till att bliva uppbyggd i kärlek, i det att den sammanslutes och får sammanhållning genom det bistånd var led giver, med en kraft som är avmätt efter var särskild dels uppgift.


Helga dem i sanningen; ditt ord är sanning.

Tveksamt är i mitt eget tycke en grov underskattning, visualisering är ju ren New Age och det har inget alls med den kristna tro att göra. Att säga att det kan vara farofyllt räcker inte på långa väger. Genom ockulta praktiseringar gör vi uppror mot Gud, och gör oss delaktiga i deras syner, och det i sin tur leder bort från Gud, ingen som håller på med sådant har del i Guds rike.

Sozos erfarenhetsbaserade, extra-bibliska pra
ktisering är en mänsklig uppfinning och kräver mänskliga instruktioner - för att inte tala om betalningen genom en "föreslagen donation". Med sin visualiseringsteknik, guidad meditation och "blötläggande bön" är Sozo på många sätt, närmare New Age mysticism än kristendomen.

Den inte bara är närmare, det är New Age mysticism klädd i kristen förpackning.

Bibeln säger att en kristens frid finns i bön och tacksägelse, inte genom att vara "sozoed" (Fil 4: 6-7). Ett kristens öde ska överensstämma med bilden av Guds Son (Rom 8:29), och Gud kommer att fullborda sitt arbete i honom (Fil 1:6). En kristen behöver inget extra, man-skapat program när han redan har blivit välsignad med "varje andlig gåva i de himmelska rikena" (Ef 1:3). En kristen har Guds ord i skriften och behöver inte söka ytterligare budskap från Gud eller nya erfarenheter i det andliga riket.

Så skall Guds frid, som övergår allt förstånd, bevara edra hjärtan och edra tankar, i Kristus Jesus.

Ty dem som förut hava blivit kända av honom, dem har han ock förut bestämt till att bliva hans Sons avbilder, honom lika, så att denne skulle bliva den förstfödde bland många bröder.

Och jag har den tillförsikten, att han som i eder har begynt ett gott verk, han skall ock fullborda det, intill Kristi Jesu dag.

Välsignad vare vår Herres, Jesu Kristi, Gud och Fader, som i Kristus har välsignat oss med all den himmelska världens andliga välsignelse,

Ett av våra mål är att "inte längre vara spädbarn,
som kastas fram och tillbaka av vågorna och blåses hit och dit av varje undervisningsvind" (Ef 4:14). Sozo är ännu en "vind av undervisning" som troende som arbetar för att bli mogna gör väl i att undvika.

Så skulle vi icke mer vara barn, icke såsom havets vågor drivas omkring av vart vindkast i läran, vid människornas bedrägliga spel, när de illfundigt söka främja villfarelsens listiga anslag.

Är Sozo bön bibelsk?
Sozo bön och Sozo ministeriet är inte bibliskt baserade. Sozo bön är i själva verket starkt mystiskt.

Sozo bön utnyttjar en medlare eller guide för att hjälpa deltagarna att dyka djupt inuti sig själva för att upptäcka sånt som avskräcker personen från att dra sig nära Gud. Samtidigt som att dra sig nära Gud bör vara ett mål för varje kristen, behöver kristna inte en medlare eller en guidad resa genom sitt undermedvetna för att göra det. Sozo drar också mycket av sin övning från New Ages mystik, inklusive att gå in i ett milt trance tillstånd och utforska de inre rummen eller sinnena. Detta är inte bibliskt.
Bön, Guds ord, Helige Ande och gemenskap med andra troende förbinder oss med Gud, och kristna bör odla dessa andliga metoder eller discipliner för att närma sig Gud.

Jesus berättar för oss att
vi ska förlita oss på den Helige Ande: "Men när han kommer, som är sanningens Ande, då skall han leda eder fram till hela sanningen. Ty han skall icke tala av sig själv, utan vad han hör, allt det skall han tala; och han skall förkunna för eder vad komma skall. Han skall förhärliga mig, ty av mitt skall han taga och skall förkunna det för eder. Allt vad Fadern har, det är mitt; därför sade jag att han skall taga av mitt och förkunna det för eder. Joh 16:13-15."

Medan vi inte behöver en medlare för att hjälpa oss att ansluta oss till Gud, är det sant att andra människor kan vara till hjälp i vårt förhållande till Gud.
Hebr 10:24-25 säger: "Och låtom oss akta på varandra för att uppliva varandra till kärlek och goda gärningar;låtom oss icke övergiva vår församlingsgemenskap, såsom somliga hava för sed, utan må vi förmana varandra -- detta så mycket mer som I sen huru »dagen» nalkas." Detta är en orsak till att regelbunden församlings-närvaro är viktig.

Dessutom har Gud utrustat sitt folk med olika specifika tjänster till hjälp för andra. I Kor 12:7 står det: "Men de gåvor i vilka Anden uppenbarar sig givas åt var och en så, att de kunna bliva till nytta." I Ef 4:11-14 skriver Paulus: "Och han gav oss somliga till apostlar, somliga till profeter, somliga till evangelister, somliga till herdar och lärare. 12Ty han ville göra de heliga skickliga till att utföra sitt tjänarvärv, att uppbygga Kristi kropp, 13till dess att vi allasammans komma fram till enheten i tron och i kunskapen om Guds Son, till manlig mognad, och så bliva fullvuxna, intill Kristi fullhet. 14Så skulle vi icke mer vara barn, icke såsom havets vågor drivas omkring av vart vindkast i läran, vid människornas bedrägliga spel, när de illfundigt söka främja villfarelsens listiga anslag."

Vårt behov av andlig upplysning eller möjlighet till relation uppfylls fullt ut av Helige Ande och
genom vår studie av Guds Ord under hans vägledning. Följande passage från det första kapitlet av 2 Petrus är lång, men visar oss vad Gud har gett oss och vad vi ska göra för att bygga på vår tro.

"Allt det som leder till liv och gudsfruktan har hans gudomliga makt skänkt oss, genom kunskapen om honom som har kallat oss medelst sin härlighet och underkraft. Genom dem har han ock skänkt oss sina dyrbara och mycket stora löften, för att I skolen, i kraft av dem, bliva delaktiga av gudomlig natur och undkomma den förgängelse som i följd av den onda begärelsen råder i världen. Vinnläggen eder just därför på allt sätt om att i eder tro bevisa dygd, i dygden kunskap, i kunskapen återhållsamhet, i återhållsamheten ståndaktighet, i ståndaktigheten gudsfruktan, i gudsfruktan broderlig kärlek, i den broderliga kärleken allmännelig kärlek. Ty om detta finnes hos eder och mer och mer förökas, så tillstädjer det eder icke att vara overksamma eller utan frukt i fråga om kunskapen om vår Herre Jesus Kristus. 2 Pet 1:3-8"

Slutligen instrueras vi att öva u
rskiljning och visdom.

"Därför har ock Gud upphöjt honom över allting och givit honom det namn som är över alla namn för att i Jesu namn alla knän skola böja sig, deras som äro i himmelen, och deras som äro på jorden, och deras som äro under jorden, och för att alla tungor skola bekänna, Gud, Fadern, till ära, att Jesus Kristus är Herre. Fil 1:9-11".

Sammanfattningsvis är Sozo bön inte en bibliskt baserad praxis och är inte något som är nödvändigt
inte heller ett fördelaktigt sätt för kristna att försöka närma sig Gud . Intimitet med Gud är en produkt av gemenskap med honom genom Jesu verk, upplysning genom Hans Ord genom den Helige Ande och ständigt sträva efter att leva ett liv som ger honom ära och härlighet när vi underordnar oss Hans omvandlingsarbete i oss.



https://www.christianpost.com/news/sozo-prayer-spreading-worldwide-but-what-is-it.html

https://www.gotquestions.org/Sozo-prayer.html

https://www.compellingtruth.org/Sozo-prayer.html



1 kommentar:

  1. Vilket stort vittnesbörd, jag är Torpey Clare och har varit gift, var nöjd med mitt äktenskap, inte förrän när min make började lyssna på skvaller om att jag inte var trogen mot våra äktenskapliga löften, jag försökte få honom att förstå att de var lögner, men han förlorade kärleken, förtroendet och förtroendet för oss. Så vi blev gnagande par och fyllde sedan för skilsmässa, senare blev vi separerade. år efter vår skilsmässa försökte jag leva ett normalt liv men jag kunde inte, så jag började en strävan efter att få tillbaka min man, då hänvisades jag till, BaBa ogbogo en stor och mycket andlig man som kastade en kärleksförtrollning på mig och fick min EX tillbaka till mig inom 48 timmar. med glädjen och lyckan i mig, släpper jag hans kontakt här för dem som har problem med äktenskap och äktenskap. greatbabaogbogotemple@gmail.com. Ta kontakt med honom, han är verkligen en stor och mäktig man. Hjälper också med att följa frågor ...
    (1) Stop Divorce (2) End Barrenness (3) Behöver andlig hjälp (4) Alla typer av stavning

    SvaraRadera

Menade Jesus verkligen att vi är gudar, när Han citerade Ps. 82:6 i Joh 10:34

Problemet som kommit in med ”trosrörelsen = TR” och även ”NAR = Nya apostoliska reformationen”, är att mångt och mycket av hur de läser och ...