måndag 29 augusti 2022

Partiell (delad) preterism, vad är det och är det bibliskt? Vad tror de som är partiella preterister?

Ordet "preterism" kommer från det latinska ordet praeter, som är ett prefix som betecknar något som är förbi.

Preterister är människor som tror att den yttersta tiden som beskrivs i Uppenbarelseboken - som förutspås av profeten Daniel - och av Jesus i Matteus bok, är förbi – det vill säga det har redan hänt och vi ser inte längre fram emot att detta ska ske.

Partiella preterister tror att profetiorna i Daniel - i Matteus kapitel 24 - i Uppenbarelseboken (förutom det sista kapitlen) redan har gått i uppfyllelse. Det uppfylldes under romarnas förstörelsen av Jerusalem år 70 e.Kr.

Enligt partiella preterister är "de sista dagarna" som Bibeln hänvisar till = det gamla förbundets sista dagar, snarare än jordens sista dagar.

För att behålla denna position tas beskrivningarna i Uppenbarelse-boken av världsomspännande händelser och förstörelse symboliskt snarare än bokstavligt. Till exempel, eliminering av allt liv i havet (Upp 16:3) eller världsomspännande mörker (Upp 16:10) gäller inte bokstavligen för händelserna år 70 e.Kr.

Partiella preterister hävdar dessutom att de profetiorna redan har uppfyllts - vilket de i själva verket inte alls har gjort i sin helhet. Som ett resultat ser de även vissa av dessa profetior som symboliska.

Jesus profeterade att det templet skulle förstöras, men det hände inte år 70 e.Kr. (Matt 24:2). Jesus talade också om att slutet skulle vara en tid av så stor nöd att ingen människa skulle kunna överleva om dagarna inte förkortades (Matt 24:21-22). Detta gäller inte heller händelserna år 70 e.Kr.

Partiell preterism anses inte vara kätteri, men de flesta kristna har inte åsikten på grund av dess inkonsekvenser. För att stödja uppfatt-ningen att profetian om den sista tiden uppfylldes år 70 e.Kr., måste partiella preterister dela upp de relevanta avsnitten i "bokstavliga" och "symboliska" sätt, på sätt som inte är logiska eller stöds av sammanhanget.

Preterism är mer logiskt konsekvent, men den anses vara kättersk. Den mest konsekventa, logiska och accepterade uppfattningen är den som de flesta kristna har: att även om tanken är skrämmande och fantastisk, är profetian i den sista tiden menad att tas bokstavligt.

https://www.compellingtruth.org/partial-preterism.html









 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Teofostiska bönministeriet

Av Martin och Deidre Bobgan 1 augusti 2004 Inre helande översatt och inlagt med tillstånd Namnet Theo f osti sk finns kvar. Men istället f...