onsdag 31 augusti 2022

Vad är en cessationist, och är det bibliskt?

 Tillägg av översättaren i brunt.

Cessationism är uppfattningen att "mirakelgåvorna" tungotal och helande har upphört - att slutet av den apostoliska tidsåldern medförde ett upphörande av de mirakel som var förknippade med den tidsåldern. De flesta cessationister tror att medans Gud kan och fortfarande gör mirakel idag, använder den Helige Ande inte längre individer för att utföra mirakulösa tecken.

Den bibliska uppteckningen visar att mirakel inträffade under vissa perioder i det specifika syftet att autentisera ett nytt budskap från Gud. Mose fick möjlighet att utföra mirakel för att autentisera sin tjänst inför farao (2 Mos 4:1-8). Elia fick mirakel för att bekräfta sin tjänst inför Ahab (1 Kung 17:1; 18:24). Apostlarna fick mirakel för att autentisera sin tjänst inför Israel (Apg 4:10, 16).

Jesu tjänst präglades också av mirakel, som aposteln Johannes kallar "tecken" (Joh 2:11). Johannes poäng är att miraklen var bevis på äktheten av Jesu budskap.

(Jesus var tvungen att göra under och tecken, bota de sjuka och uppväcka folk från det döda, för att visa det judiska folket att han var deras Messias)

Efter Jesu uppståndelse, när kyrkan upprättades och Nya testamentet skrevs, visade apostlarna "tecken" som tungo
tal och kraften att hela. "Tungotal är till ett tecken, inte för dem som tror, utan för dem som inte tror" (1 Kor 14:22, en vers som tydligt säger att gåvan aldrig var avsedd att bygga upp församlingen).

(Här går åsikterna isär för de som inte är cessationister. De som inte håller en cessationistisk ståndpunkt tror att gåvorna fortfarande är i bruk idag.)

Aposteln Paulus förutspådde att tungomålsgåvan skulle upphöra (1 Kor 13:8). Här är sex bevis på att det redan har upphört:

1) Apostlarna, genom vilka tungotalet kom, var unika i kyrkans historia. När deras tjänst väl var fullbordad, upphörde behovet av autentisering existera

2) Mirakel (eller tecken) gåvorna nämns bara i de tidigaste breven, såsom 1 Kor. Senare böcker, som Efesierbrevet och Romarbrevet, innehåller detaljerade avsnitt om Andens gåvor, men mirakelgåvorna nämns inte, även om romarna nämner profetians gåva. Det grekiska ordet som översatts med "profetia" betyder "tala fram" och inkluderar inte nödvändigtvis förutsägelse om framtiden.

3) Tungotalets gåva var ett tecken för det otrogna Israel att Guds frälsning nu var tillgänglig för andra nationer. (Se 1 Kor 14:21–22 och Jes 28:11–12. 4)

4) Tungotal var en underlägsen gåva än profetians (predikan). Att predika Guds ord bygger upp de troende, medan tungotal inte gör det. Troende uppmanas att försöka profetera framför att tala i tungor (1 Kor 14:1-3). 5) Historien visar att tungotalet upphörde.

5) Tungotal omnämns inte alls av de postapostoliska fäderna. Andra författare som Justin Martyr, Origenes, Chrysostom och Augustine ansåg att tungotal var något som bara hände i kyrkans tidigaste dagar.

6) Det finns indikationer på att tungotals-gåvan har upphört. Om gåvan fortfarande fanns tillgänglig idag skulle inga missionärer behöva gå på språk-kurser för att lära sig språket. Missionärer skulle kunna resa till vilket land som helst och på ett mirakulöst sätt tala vilket språk som helst flytande, precis som apostlarna kunde i Apg 2.

När det gäller helande-gåvan ser vi i Skriften att helande i första hand var förknippat med Jesu tjänst och apostlarnas (Luk 9:1-2). Och vi ser att när apostlarnas era närmade sig sitt slut, blev helande, som tungomål, mindre frekvent. Aposteln Paulus, som uppväckte Eutykus från de döda (Apg 20:9-12), botade inte Epafroditus (Fil 2:25-27), Trofimus (2 Tim 4:20), Timoteus (1 Tim 5:23), eller till och med sig själv (2 Kor 12:7-9). Skälen till Paulus "misslyckanden att hela" är;

1) gåvan var aldrig avsedd att göra varje kristen frisk, utan för att bestyrka apostlaskapet (2 Kor 2:12; Hebr 2:4)

2) apostlarnas auktoritet hade bevisats tillräckligt.

De skäl som anges ovan är anledningar
na till att cessationister tror att de mirakulösa teckengåvorna har upphört. Det är dock viktigt att komma ihåg att cessationister tror att Gud fortfarande fortsätter att arbeta genom Andens andra gåvor.

Enligt 1 Kor 13:13–14:1 skulle vi göra klokt i att "sträva efter kärlek", den största gåvan av alla. Om vi ska önska gåvor, bör vi önska att tala fram Guds ord, så att alla kan uppbyggas.

https://www.gotquestions.org/cessationism.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Teofostiska bönministeriet

Av Martin och Deidre Bobgan 1 augusti 2004 Inre helande översatt och inlagt med tillstånd Namnet Theo f osti sk finns kvar. Men istället f...