måndag 29 augusti 2022

Vad är preterism och hur tolkar de Uppenbarelseboken?

Den preteristiska synen på den yttersta tiden är baserad på en symbolisk syn på Uppenbarelseboken som innehåller att de flesta av dess profetiorna har redan uppfyllts.

Preterism förnekar en framtida bokstavlig uppfyllelse av de flesta av uppenbar-elsebokens förutsägelser, och fokuserar istället på allegori och symbolik.

Av särskild vikt är argumentet att sista tidens profetior i uppenbarelseboken uppfylldes år 70 e.Kr. när romarna förstörde Jerusalem.

Preterismen uppfattning om Uppenbarelseboken blir svårförståelig, när man tittar närmare på de fakta som finns i sagda bok. För det första skrevs kapitel 6–22 i uppenbarelseboken med största sannolikhet om händelser som ännu inte har inträffat.

Om de tas som det står talar dessa kapitel om en framtida sjuårsperiod under vilken det kommer att finnas en världshärskare, ett nytt judiskt tempel som kommer att byggas och sedan vanhelgas, en tid av stor vedermöda och en sista strid vid Harmageddon mellan Guds folk och hans fiender till vilka Kristus återvänder i seger.

Detta kommer att följas av Jesu tusenåriga regeringstid och i slutändan en ny himmelsk stad, nya himlar och en ny jord där Guds folk kommer att bo hos honom för alltid.

Mycket måste ändras för att dessa svepande förutsägelser ska passa händelser som ägde rum vid Jerusalems fall år 70.

För det andra, ett mer specifikt argument mot den preteristiska uppfattningen är att Uppenbarelseboken nästan säkert skrevs efter år 70. De yttre bevisen stöder det traditionella datumet cirka 95–96 i slutet av aposteln Johannes liv. Mark Hitchcocks

"Ett försvar av Uppenbarelsebokens domitianska datumet" erbjuder en heltäckande titt på de bevislinjer som stöder detta datum.

Domitianus regering uppvisade starka auktoritära särdrag. Religiös, militär och kulturell propaganda främjade en personkult, och genom att utse sig själv till evig censor, försökte han kontrollera offentlig och privat moral.”

De som håller fast vid den preteristiska uppfattningen måste kunna bevisa att Uppenbarelseboken skrevs före år 70 för att visa att dess uppfattning till och med är möjlig.

Ett tredje bekymmer med den preteristiska uppfattningen är att det saknas konsekvens i hur man ska tolka Uppenbarelsebokens symbolik. Om de tas allegoriskt måste många aspekter relatera till andra händel-ser, men tolkarna verkar inte kunna enas om ens de mest grundlägg-ande allegorier som skulle krävas för att stödja den preteristiska uppfattningen.

De historiska bevisen för att stödja den preteristiska uppfattningen om Uppenbarelseboken är otillräckliga, de allegoriska tolkningarna är för inkonsekventa och tolkningsförändringarna är för påtvingade för att den preteristiska uppfattningen konsekvent ska passa Uppenbarelse-bokens skrift.

Medan många bibeltroende kristna har hållit fast vid och fortfarande håller fast vid denna åsikt, är bevisen för att stödja åsikten mycket svagare än att bara ta Uppenbarelseboken skriven som en bok om vad som kommer att hända i de sista dagarna före Kristi återkomst till jorden i slutet av perioden för vedermödans.

https://www.compellingtruth.org/preterist.html




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Teofostiska bönministeriet

Av Martin och Deidre Bobgan 1 augusti 2004 Inre helande översatt och inlagt med tillstånd Namnet Theo f osti sk finns kvar. Men istället f...