måndag 29 augusti 2022

Vilken är den preteristiska synen på sluttiden?

Enligt preterismen är all profetia i Bibeln verkligen historia. Den preteristiska tolkningen av Skriften betraktar Uppenbarelseboken som en symbolisk bild av konflikter under det första århundradet, inte en beskrivning av vad som kommer att hända i den yttersta tiden.

Termen preterism kommer från latinets praeter, som betyder ”förflutna”.

Preterism håller alltså uppfattningen att de bibliska profetiorna om "ändens tid" redan har uppfyllts - i det förflutna. Preterism står i direkt motsats till futurism, som säger att sista tidens profetior kommer uppfyllas för framtiden.

Preterism delas in i två typer: fullständig (eller konsekvent) preterism och partiell preterism. Den här artikeln kommer att begränsa diskussionen till fullständig preterism (eller hyperpreterism, som vissa kallar det).

Preterism förnekar den framtida profetiska kvaliteten hos Uppenbarelseboken. Den preteristiska rörelsen lär i grund och botten ut att alla profetior i den sista tiden i Nya testamentet uppfylldes år 70 e.Kr. när romarna attackerade och förstörde Jerusalem.

Preterism lär ut att varje händelse som normalt förknippas med den yttersta tiden – Kristi andra ankomst, vedermödan, de dödas uppståndelse, den slutliga domen – redan har inträffat. (När det gäller den slutliga domen är den fortfarande på väg att uppfyllas.) Jesu återkomst till jorden var en "andlig" återkomst, inte en fysisk.

Preterismen lär att lagen uppfylldes år 70 e.Kr. och att Guds förbund med Israel upphörde. De "nya himlarna och den nya jorden" som det talas om i Upp 21:1 är, för preteristen, en beskrivning av världen under det nya förbundet.

Precis som en kristen görs till en "ny skapelse" (2 Kor 5:17), så är världen under det nya förbundet en "ny jord". Denna aspekt av preterism kan lätt leda till en tro på ersättningsteologi.

Supersessionism, även kallad ersättningsteologi eller uppfyllelseteologi är en kristen teologi som hävdar att det nya förbundet genom Jesus Kristus har ersatt eller ersatt det mosaiska förbundet exklusivt för judarna.”

Preterister brukar peka på ett avsnitt i Jesu ”Olivets diskurs” för att stärka deras argument. Efter att Jesus har beskrivit några av sista tidens händelser, säger han:

Sannerligen säger jag er, denna generation kommer sannerligen inte att förgå förrän allt detta har hänt Matt 24:34.

Preteristen uppfattar detta som att allt Jesus talar om i Matteus 24 behövde ha inträffat inom en generation av hans tal – förstörelsen av Jerusalem år 70 e.Kr. var därför "domens dag".

Problemen med preterism är många. Dels är Guds förbund med Israel evigt (Jer 31:33–36), och det kommer att ske en framtida återupprättelse av Israel (Jes 11:12). Aposteln Paulus varnade för dem som, likt Hymeneus och Filetus, falskeligen lär "att uppståndelsen redan har ägt rum och att de förstör vissas tro" (2 Timoteus 2:17–18). Och Jesu omnämnande av ”denna generation” bör uppfattas som den generation som är vid liv för att se början av händelserna som beskrivs i Matteus 24.

Eskatologi är ett komplext ämne, och Bibelns användning av apokalyptiska bilder för att relatera många profetior har lett till en mängd olika tolkningar av händelser i sluttiden. Det finns utrymme för viss oenighet inom kristendomen angående dessa saker.

Full preterism har dock några allvarliga brister genom att den förnekar den fysiska verkligheten av Kristi andra ankomst och tonar ner den fruktansvärda karaktären av vedermödan genom att begränsa den händelsen till Jerusalems fall.

https://www.gotquestions.org/preterist.html







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Teofostiska bönministeriet

Av Martin och Deidre Bobgan 1 augusti 2004 Inre helande översatt och inlagt med tillstånd Namnet Theo f osti sk finns kvar. Men istället f...