lördag 3 september 2022

Fem orsaker till att kalvinismen är en falsk lära.



Fem orsaker till att kalvinismen är en falsk lära.

Av Keith Rivas 17 Jan 2013

En av de växande trenderna inom populärkristendomen är det teologiska förhållningssättet mer känt som kalvinismen. Detta tillvägagångssätt, uppkallat efter dess grundare John Calvin, hävdar att Gud redan har förutbestämt vem som ska hamna i helvetet eller himlen men har lämnat oss människor okunniga om vilket.

Denna ståndpunkt om frälsning och Guds karaktär passerar inte bara kätteriets staket – den spottar Bibelns Gud i ansiktet.

Vi varnas i Bibeln för doktriner om demoner som kommer in i kyrkan i den yttersta tiden. Några av dessa doktriner inkluderar saker som vilken mat vi kan eller inte kan äta, förvirring relaterade till sanningarna om äktenskap och sökarkänsligt innehåll (1 Tim 4:1–4; 2 Tim 4:1–5). Detta leder till en känsla av stolthet istället för ödmjukhet och kan vara en dörr till många andra falska och farliga doktriner.

Kalvinismen faller inte i kategorin en dietdoktrin eller en icke-biblisk syn på äktenskap, men den blir ganska snabbt sökarkänslig. Inte bara det, utan till försvar av kalvinismen kommer du att börja se egenskaper hos förespråkare för denna idé börjar ta sin anpassning till John Calvin istället för skrifterna.

Vi varnades också för just detta – att förknippa dig för mycket med en lärare som är mänsklig istället för att ta Gud på hans ord – i 1 Kor 3:4.

Med det sagt, vi har en skyldighet att ta den här frågan på allvar om det finns människor runt omkring oss som håller fast vid denna doktrin. Vi ska inte vara stolta, utan snarare försöka vinna våra bröder och systrar i Kristus genom att dela med oss av sanningen.

Bibeln är tydlig att sanningen är det som gör oss fria (Joh 8:32) – och det inkluderar alla träldomar som är kopplade till en falsk uppfattning om vem Gud är och vad hans karaktär verkligen är.

Låt oss ta en titt på de fem punkterna i kärnan av kalvinismen och gå därifrån med en förståelse för vad de fem punkterna betyder och hur de står i jämförelse med vad Bibeln säger oss om vem Gud är.



Punkt ett: Total fördärv



Per definition är begreppet totalt fördärv att vi är helt oförmögna och ovilliga att känna igen sanningen utan att Gud drar oss. Denna slutsats, från det kalvinistiska perspektivet, härleds från att läsa Joh 6:44.

Här är vad det skriftstället säger och citerar Jesu ord:

Joh 6:44 Ingen kan komma till mig om inte Fadern som har sänt mig drar honom, och jag skall uppväcka honom på den yttersta dagen.

Baserat på denna läsning är det lätt att se var de kommer ifrån. Bibeln hävdar att sanningen fastställs på grund av två eller tre vittnen, och att denna regel till och med är något som bestämmer ordningen på saker som görs från himlen (1 Joh 5:7, Matt 18:16, Hebr 10:28, Upp. 11:3, 2 Kor 13:1–14).

Det betyder att vi måste se till att uttalandet i Joh 6:44 inte tas upp eller uppfylls senare i skrifterna. Om så är fallet ändrar det innebörden och tolkningen helt.

Jesus gör det klart att vi inte kan komma till honom utan att dras – eller hur? Senare i Johannesevangeliet finner vi att Jesus, när han stiger upp till himlen är det som kommer att dra alla människor till sig. (Joh 12:32).

Det är vid punkten av uppstigningen som alla män nu dras med förmågan att välja att följa efter eller välja att göra uppror. Om vi dras är nästa fråga som behöver besvaras hur vi kan veta att vi har ett val.

Det här är en enkel punkt att förklara, men en viktig sak att komma ihåg, förstå och dela med andra som har samma fråga i huvudet.

Evangeliets goda nyheter är att vi genom tro får nåd och förlåtelse för våra synder på grund av vad Jesus gjorde för oss genom att dö på korset och komma tillbaka till livet. Att tro på något är lika mycket ett val som alla andra val som du har gjort i livet - men kalvinismen förnekar att kristna har den förmågan.

Vi vet att Gud inte förändrar vem han är (Mala 3:6, Hebr 13:8, Jak 1:17) vilket i sin tur betyder att Guds karaktär inte skiljer sig mellan det gamla och det nya testamentet. I det gamla testamentet gör Gud det klart för nationen Israel att de har två alternativ framför sig.

Dessa alternativ är att välja liv eller död (5 Mos 30:15–20, Joh 3:16–18).

Som ett annat exempel, i Edens lustgård, var djävulen tvungen att få Eva att välja att göra uppror mot vad Gud hade befallt henne och Adam att göra.

Vi får höra i skrifterna att vi inte kan behaga Gud utan att ha tro (Hebr 11:3, Hebr 11:6, Jak 1:5–8).

Vi får också veta att Gud vill att ingen av oss ska gå under (2 Petr 3:8–9) och att evangeliet nu är tillgängligt för alla människor genom Jesu död och uppståndelse (Tit 2:11).

Med tanke på sammanhangen för dessa delar i skrifterna, särskilt i Jakobs bok, ser vi att valet ligger mellan att ha tro eller att tvivla, med mycket verkliga konsekvenser för båda handlingarna.

Kalvinisternas motsats till detta motbevis är att Guds förmåga att förutse saker och ting betyder att han redan har förutbestämt saker. Där detta kommer ifrån är ett missförstånd av skriften som pekar på att det finns en plan för Jesus att vara offret för hela världen från tidernas begynnelse och för de som tror på honom att bli frälsta som en del av planen.

Verserna som diskuterar denna handlingsplan, om du så vill, är Apg 2:23, Upp 13:8 och Rom 8:29. Särskilt avsnittet i Rom 8:29 talar om människor som Gud "kände i förväg" - det här är en annan plats där kalvinister kommer att hoppa in och sannolikt säga att detta bevisar att Guds förutseende är lika med predestination / förutbestämmelse.

Men vi kan bekräfta med andra vittnen i Bibeln att Gud känner oss alla i förväg och att planen i Rom 8:29 uppenbaras för att vara en där de som är förut bestämda (alla) har chansen att bli frälsta genom Jesus (val) .

Verserna som talar om att Gud förut-känner oss inkluderar: Ps 139:13–16, Gal 1:15, Ef 1:3–4. Om Gud vet allt, inklusive saker som ska ske i framtiden, är det ett förstärkt påstående att det förutseende som nämns i Rom 8:29 gäller för alla människor som har möjlighet att formas efter Jesu bild genom tro.

Varför skulle vi annars bli tillsagda att berätta för hela världen om de goda nyheterna? Det verkar cyniskt att göra det med vetskapen om att Gud redan på förhand har godkänt vem som hamnar vart – dessa är naturligtvis på den säkra sidan och en del av de exklusivt utvalda.

För att inte tala om det faktum att Gud säger till oss att Jesu offer var för hela världens synder och att planen att låta Jesus dö för hela världen kom ur den kärlek som Gud har till hela sin skapelse.

Utmärkelserna från denna första punkt är att vi har ett val; det valet måste vara att tro på vad Jesus Kristus åstadkom på korset för att bli frälst och att vi inte kan behaga Gud utan att välja att ha tro.

TL; DR: Vi har alltid haft ett val att lyda eller inte lyda Gud – denna förmåga att välja är förenlig med Guds karaktär i det gamla och det nya testamentet.



Punkt två: Ovillkorligt val



Den andra punkten i kalvinismen är begreppet villkorslöst val. Detta är tanken att vi inte kan göra någonting för att bli frälsta eftersom Gud är så suverän att om det var förutbestämt att hända kommer det att hända.

Detta förinställda tänkesätt om frälsningen är inte bara motsatt till skrifterna, utan det är precis hur Satan kan minimera effekten av tjänsten i de sista dagarna. Det ger utrymme för att fortfarande betjäna dem runt omkring oss, men påverkar vårt motiv bakom det allvarligt.

Istället för att närma oss en situation om en persons frälsning utifrån ett kunskapsperspektiv som behövs för att komma till insikt om sanningen (Ordspr 11:30, Hos 4:6) tar vi oss helt ur situationen. Detta tänkesätt gör oss passiva gentemot frälsning, ibland till och med tillåter vi människor att gå bort från ett oavslutat samtal utan uppföljning och utan uthållighet.

Vi får höra i Bibeln att det inte är möjligt att behaga Gud utan att ha tro (Hebr 11:6). Det har redan konstaterats att tro är ett val och att de som inte tror på vad Jesus har gjort på korset är i problem när det kommer till evigheten (Joh 3:18).

Med vetskapen om att resultatet av vår eviga position bestäms av vår tro – eller avsaknad av sådan – kan vi ganska snabbt komma till slutsatsen att urvalet (att anpassas till Jesu bild) är villkorat av tro.

TL; DR: Tro är villkoret för frälsning baserat på vad Bibeln säger oss på mer än ett ställe. Detta motbevisar idén om villkorslöst val eller villkorslöst val.



Punkt tre: Begränsad försoning

Detta är kanske den mest kätterska delen av kalvinismen - tanken att Jesus inte dog för alla, bara de utvalda (förutbestämda frälsta).

Anledningen till att detta är en så central del av kalvinismen är att detta måste vara ett sant uttalande för att resten av denna tro ska ha en chans. Om begränsad försoning från vad Jesus gjorde på korset är sant, kan utvald frälsning också vara sann och kalvinister få ett försprång.

För att detta ska vara sant finns det flera saker som måste backas upp av skriften. Den första är att Jesus inte dog för oss medan vi var syndare. Den andra är att det absolut inte finns något val att följa Jesus och acceptera sanningen. Och sedan för det tredje måste vi hitta någonstans i skrifterna (vid mer än ett tillfälle) att försoningen på korset inte var för hela världen.



Som sagt, låt oss dyka in.

När vi tar itu med den första punkten, låt oss se vad Bibeln säger om huruvida försoningen gavs till oss i vår synd.

När vi gräver i detta finner vi att Jesus dog för oss medan vi fortfarande var syndare (Rom 5:8). Dessutom, enligt Jesus själv, var hela poängen med att han kom till jorden att rädda dem som behöver räddning (Mark 2:17).

Vi tar reda på vem som behöver frälsning baserat på vad Paulus skriver i sitt brev till romarna när han säger att "vi har alla saknat Guds härlighet" (Rom 3:23).

Detta betyder att vi alla är i en position av att behöva bli frälsta och kan bara bli frälsta – eller försonas med Gud – genom tro. Anledningen till att detta är avgörande är att begränsad försoning innebär att vi förtjänade nåd innan vi upplevde den eftersom den var förutbestämd, vilket inte är sant.

Vi har aldrig förtjänat Guds nåd, men den har gjorts tillgänglig som en gåva genom tro (Ef 2:8–10). Att tänka att du förtjänar Guds nåd eftersom du är en del av en utvald klubb - som du bekvämt är en del av vad fariséerna brukade argumentera med Jesus om (de trodde att deras blodslinje kunde rädda dem).



Låt oss fortsätta.

Vår andra analyspunkt här är att avgöra om Bibeln stöder idén om att ha ett val att följa Jesus eller inte. Även när det kommer till när Jesus började samla sina lärjungar, ser vi att de var tvungna att välja att följa honom efter att ha blivit kallade (Mark 1:16–20, Matt 4:18–22).

För att rädda detta från att bli överflödigt behandlas argumentet att vi inte har något val i frälsningen redan i de två första punkterna. Det korta och goda svaret på denna fråga är att vi absolut väljer att tro eller inte tro och detta avgör direkt var vi kommer att tillbringa evigheten.

Låt oss slutligen ta upp huruvida Jesu försoning erbjöds alla eller bara de som tror. Observera att detta skiljer sig från föreställningen att Jesu blod bara appliceras på de som tror. Skillnaden är en fråga om vem det erbjuds, inte en fråga om vem det omfattar.

Vi vet att frälsning är en gratis gåva som erbjuds alla människor (Tit 2:11–15) och att Gud vill att alla människor ska komma till omvändelse (2 Petr 3:9, Rom 10:5–15).

Detta är raka motsatsen till vad begränsad försoning lär.

Det är otroligt vad som kan hända när vi tillåter Gud att tala för sig själv genom sitt ord.

TL; DR: Begränsad försoning är en falsk lära att det som Jesus gjorde på korset inte görs tillgängligt för någon som tror. Frälsning är en gratis gåva till alla människor som nås genom tro och Gud vill inte att någon ska gå under, enligt Bibeln.



Punkt fyra: Oemotståndlig nåd


Den fjärde punkten i centrum för kalvinismens lära är idén om oemotståndlig nåd. Sammanfattningsvis är detta konceptet att de som verkligen är frälsta (eller förutbestämda att bli frälsta, borde vi säga) inte kommer att kunna motstå Guds nåd.

Återigen, allt detta går tillbaka till huruvida vi har vår egen fria vilja och förmågan att fatta våra egna beslut. De flesta kalvinister skulle härifrån hävda att de är på samma sida med icke-kalvinister och kommer att försöka få dig att hålla med om att frågan här verkligen handlar om Guds suveränitet – det är det inte.

Oemotståndlig nåd är en nåd som tvingas på oss istället för att erbjudas som en gåva. Nyckeln att komma ihåg här är att frälsning är en gåva som tas emot genom tro och nås av nåd - vilket betyder att nåd också är en gåva.

Om vi känner till Guds karaktär vet vi att han inte skulle ge oss en gåva genom att tvinga oss att acceptera den. Faktum är att vi vet att Gud vet hur han ska ge oss de bästa gåvorna eftersom Jesus likställer det som Gud ger oss med hur en kärleksfull far tar hand om sina egna barn (Matt 7:7–12, Luk 11:9–13).

En annan sak att tänka på är att temat för båda dessa ställen i skrifterna förklarar de gåvor som Gud är villig att ge dem som ber i tro är det faktum att de behöver begäras. Du måste välja att be Gud om saker som ligger på ditt hjärta, och som vi redan har diskuterat, måste du välja att ha tro.



Så vad betyder något av det eller har att göra med oemotståndlig nåd?

Stycken visar att vi måste välja att be om de saker vi har på vårt hjärta, vilket betyder att vi har förmågan att inte fråga samtidigt. Verser som stöder ståndpunkten att vi har förmågan att förhärda våra egna hjärtan inkluderar Ordspr 29:1 och Apg 7:51.

Påståendet i Apg 7:51 mot Israel är bokstavligen att ”ni står alltid emot den Helige Ande; som dina fäder gjorde, så gör du.”

TL; DR: Guds nåd är inte oemotståndlig baserat på vad vi finner i Bibeln. Se Apg 7:51 och Ordspr 29:1.



Punkt fem: De heligas uthållighet



Den sista punkten i kalvinismen vi kommer att ta itu med är de heligas uthållighet. Ur den kalvinistiska synvinkeln är denna del av deras lära den som de kan använda för att komma överens med alla trosfränder.

Det är konceptet att bli frälst för alltid när du väl är frälst och att du inte kan förlora din frälsning. Även om det är sant att troende har nåd och att sanna troende kommer att vandra i ödmjukhet eftersom de fortfarande inte är perfekta människor, så kan någon fortfarande förlora sin frälsning genom att gå bort från tron (1 Tim 1:18–20).



Vi är inte perfekta.

Poängen med dessa verser är att visa att det är möjligt för de som har sett sanningen att gå därifrån, men skillnaden är att när vi omvänder oss kommer Gud att förlåta oss (1 Joh 1:9).

En sista sak att komma ihåg när det kommer till kalvinism är att bara för att det finns en del som stämmer överens med skriften inom dess sammanhang betyder det inte att läran ska accepteras. Bibeln gör det klart att "lite syra gör hela degen sur" (Gal 5:9) – vilket betyder att en blandning av sanning med lögn fortfarande är en lögn.

För att inte utelämna detta måste vi också komma ihåg vem vår fiende är och hans syfte med att kämpa mot tron (1 Petr 5:6–11).

Paulus varnade att han var orolig för att Satan gick efter de troende på samma sätt som han gick efter Eva i början – genom att blanda lite sanning med en lögn (1 Mos 1–3, 2 Kor 11:3– 4).

Passagen i 2 brevet till Korintierna är extremt kraftfull eftersom den beskriver hur vi kan definiera lära som kommer från fienden. Så tydligt som möjligt gömmer sig fienden bakom halvsanningar och bakom "en annan Jesus" - det borde skrämma oss.

När du tänker på världens trosriktningar börjar det här verkligen vara vettigt.

Till exempel lär mormonismen att Jesus var en skapad varelse som verkligen är vår andebror som blev Gud – det är inte Bibelns Jesus.

Islam lär att Jesus bara var en profet och en bra lärare men inte gudomlig - det är inte Bibelns Jesus.

På samma sätt lär kalvinismen en Jesus inte kom för att frälsa alla och han gav oss inget ett val mellan evigt liv och evig fördömelse - det är inte Bibelns Jesus.

TL; DR: Lite syra gör hela degen sur. 1 Tim 1:18–20. Gal 5:9. 1 Mos k. 1–3, 2 Kor 11:3–4.

More from Four Corners Ministries = Mer från Fyra hörns Ministeriet

Följ

Ministeriets blogg tillägnad att berätta sanningen och utforska världen och aktuella händelser genom en biblisk lins.

https://medium.com/four-courners-ministries/five-reasons-calvinism-is-a-false-doctrine-746846723315





 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Teofostiska bönministeriet

Av Martin och Deidre Bobgan 1 augusti 2004 Inre helande översatt och inlagt med tillstånd Namnet Theo f osti sk finns kvar. Men istället f...