fredag 26 april 2024

TeoFostisk Attityd

av Martin och Deidre Bobgan 1 februari 2002 Inre helande

översatt och inlagt med tillstånd

Nyligen beställde någon på vår e-postlista ett exemplar av ”TheoPhostic Counseling ~ Divine Revelation or PsychoHeresy = TeoFOstisk rådgivning ~ Gudomlig uppenbarelse eller Psykologiskt Kätteri”? för att skicka till en vän som var involverad i TeoFostisk Rådgivning. Vännen som var inblandad i TeoFostik skrev ett brev till den som var ansvarig för att skicka boken.

Kvinnan började sitt brev med att citera Apostlagärningarna. I Apg 5 gick Gamaliel, en farisé och lagläkare, i förbön å apostlarnas vägnar och gav följande råd:

Och nu säger jag er: Avhåll er från dessa män och låt dem vara i fred, ty om detta råd eller detta verk är av människor, kommer det att gå om intet. Men om det är av Gud, kan ni inte störta det. så att ni kanske finner er kämpa mot Gud. Apg 5:38-39.

Denna anhängare av TeoFostisk Rådgivning har tillämpat Gamaliels ord felaktigt på främjare och utövare av ett mycket tvivelaktigt psykologiskt inre helande system, som förvränger och missbrukar Skriften. Men ska vi tillämpa dessa verser på varje person och verksamhet som involverar kristna? Ska vi tillämpa dem på sekter och falsk undervisning i kyrkan? Nej, inte om vi vill följa hela Guds råd! Man bör vara försiktig med att använda verser ur sitt sammanhang. Ett gammalt exempel på dålig exegetik baserad på två verser handlar om de katastrofala resultaten av att kombinera Matteus 27:5, som hänvisar till när Judas "gick och hängde sig", med Lukas 10:37, "Gå och gör likadant."

Ed Smith, upphovsmannen till TeoFostisk Rådgivning, säger sig ha fått detta direkt från Gud. När en person påstår sig ha mottagit läror, principer eller metoder direkt från Gud, har de kristna en plikt att vara som judarna i Berea, som berömdes för att de ”dagligen granskade skrifterna för att se om dessa saker var så” Apg 17:11. Troende ska ”bevisa allt; behålla det som är gott” (1 Tess. 5:21). Dessutom måste troende konfrontera misstag och avslöja dem (Gal 2:11-14). Det är faktiskt bibliskt oansvarigt att inte undersöka lärorna hos dem som påstår sig ha en direkt uppenbarelse från Gud.

De TeoFosiska supportern sa i sitt brev, "Idag fick jag en ond bok som kallar typen av TeoFostisk bön för människor för ett psykologiskt kätteri. Jag öppnade inte ens boken." Även om vi har fått ett antal kritiska brev angående vår bok TeoFostisk Rådgivning, har ingen hittills dokumenterat några fel. Det faktum att Ed Smith hävdar att han fick sin inställning från Gud själv borde ha varit en varning nog för människor. Men den här kvinnan som bestämt stöder TeoFostik och som inte ens kommer att öppna vår bok har haft en TeoFostisk upplevelse, som i hennes fall är kraftfull nog för att hon ska undvika att läsa vår bok eller någon annan kritik. Hon är inte villig att göra det som Skriften kräver.

Följande är en kort beskrivning av TeoFostisk teori och praktik: Nuvarande problem beror på tidigare (oftast riktigt tidiga) händelser, tidiga tolkningar av dessa händelser ("lögner") och deras medföljande känslor. "Lögnerna", som driver nuvarande tänkande, känslor och beteende, är inbäddade i tidiga minnen, belägna i det "mörka rummet", som måste nås genom att "driva" in i det förflutna på jakt efter tidiga "minnesbilder" som känns på samma sätt som den negativa känsla som följer med den nuvarande problematiska situationen.

Under denna undersökning uppmuntras klienten att hitta Jesus och beskriva vad Jesus gör och säger. När minnet som innehåller den "ursprungliga lögnen" har hittats måste terapeuten identifiera "lögnen" (t.ex. "Jag är dålig", "Det är mitt fel", "Jag är värdelös"). Sedan kommer "röra om mörkret", vilket innebär att klienten upprepar "lögnen" om och om igen för att intensifiera sina känslor och förbereda honom att höra Gud tala "sanning" direkt till honom, och därigenom ersätta mörkret med "ljus".

Är TeoFostik en gudomlig, nutida uppenbarelse från Gud som Smith hävdar, eller är det en av Smith utformad variant av en eller flera av de många psykoterapier han lärde sig och använde, till vilka han lade inre helande koncept och tekniker? Kristna behöver veta svaret på denna fråga om denna spirande rörelse. TeoFostik supportern sa: "Det finns över 33 tusen människor som har utbildats i programmet för grundläggande utbildning." Enligt henne finns det "också ett stort antal" som har utbildats i andra TeoFostiska program.

Vi lever i en intensivt upplevelseorienterad era av kyrkan där Bibeln är vriden för att passa emotionella upplevelser av alla slag, såsom tillhandahållandet av TeoFostiska metoder. Vårt ministerium är organiserat för att motsätta sig psykologisering av tron och TeoFostisk Rådgivning är ett av de många psykologiska tillvägagångssätt som har psykologiserat tron genom att använda psykologiska tekniker, metoder och teorier, alla kombinerade med skrifterna, varav de flesta har använt eisegesis och citeras ur sitt sammanhang .

TeoFostisk Rådgivning kan se och låta bibliskt, men det är bara ett annat psykologiskt kätteri. Och det sprider sig snabbt i kyrkor, av vilka några tidigare har försökt att vara bibliska i att hålla fast vid trons grunder. Detta snabba framsteg avslöjar det växande bedrägeri som Jesus varnade oss för.

hela 1900-talet har Freuds och andras psykologiska idéer i hög grad påverkat hur världen tänker. Dessutom har deras idéer sipprat in i kyrkan både direkt och indirekt genom predikningar, böcker, radio, bibelhögskolor och. Seminarier. Vi har sett intrånget accelerera under de senaste tre decennierna så i den grad att psykologiskt tänkande ofta har företräde framför bibliskt tänkande, att möta sina känslomässiga behov verkar mer pressande än att söka Guds rike, att öka sin självkänsla är mer eftertraktad än att ödmjuka sig själv. under Guds mäktiga hand, och rådgivning rekommenderas oftare än att ta upp sitt kors.

Tillsammans med det psykologiska intrånget har det kommit en betoning på känslor och ett accepterande av utombibliska religiösa erfarenheter och seder. För många har innebörden av gudomlig uppenbarelse förändrats från en stängd Skriftkanon till vad som helst som någon kommer att tänka på under vissa omständigheter och skapade förväntningar.

Med dessa förändringar på plats, vädjar TeoFostisk Rådgivning till många kristna som letar efter ett sätt att hjälpa sig själva och andra som lider.

PAL V10N1 (January-February 2002)

https://pamweb.org/inner-healing/theophostic-mind-set/





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Teofostiska bönministeriet

Av Martin och Deidre Bobgan 1 augusti 2004 Inre helande översatt och inlagt med tillstånd Namnet Theo f osti sk finns kvar. Men istället f...