måndag 22 april 2024

Vad är polyteism?

Polyteism är tron på att det finns många gudar. Om man bryter ner ordet kommer "poly" från det grekiska ordet för "många" och "teism" från det grekiska ordet för "Gud". Polyteism har kanske varit den dominerande teistiska synen i mänsklighetens historia. Det mest kända exemplet på polyteism i antiken är grekisk/romersk mytologi (Zeus, Apollo, Afrodite, Poseidon, etc.).

Det tydligaste moderna exemplet på polyteism är hinduismen, som har över 300 miljoner gudar. Även om hinduismen i grunden är panteistisk, håller den fast vid tron på många gudar. Det är intressant att notera att även i polyteistiska religioner regerar vanligtvis en gud över de andra gudarna, t.ex. Zeus i grekisk/romersk mytologi och Brahman i hinduismen.

Vissa hävdar att Bibeln lär ut polyteism i Gamla testamentet. Visserligen hänvisar flera ställen till ”gudar” i plural (2 Mos 20:3; 5 Mos 10:17; 13:2; Ps 82:6; Dan 2:47). Det forntida Israel förstod fullt ut att det bara fanns en sann Gud, men de levde ofta inte som om de trodde att det var sant, och föll ständigt i avgudadyrkan och dyrkan av främmande gudar. Så vad ska vi göra med dessa och andra ställen som talar om flera gudar? Det är viktigt att notera att det hebreiska ordet elohim användes för att referera till den ende sanne Guden och till falska gudar/avgudar. Det fungerade nästan identiskt med det engelska ordet "gud".

Att beskriva något som en "gud" betyder inte att du tror att det är en gudomlig varelse. Den stora majoriteten av Gamla testamentets skrifter som talar om gudar talar om falska gudar, de som påstår sig vara gudar men inte var/är det. Detta koncept sammanfattas i 2 Kung 19:18: "De har kastat sina gudar i elden och förintat dem, ty de var inte gudar utan bara trä och sten, formade av människors händer." Lägg märke till Ps 82:6, "Jag har sagt att 'ni är "gudar", ni är alla den Högstes söner.' Men ni måste ändå dö som människor dör, och falla som var furste faller."

Bibelns undervisning är tydligt emot polyteism. 5 Mos 6:4 säger oss: "Hör, Israel: Herren vår Gud, Herren är en." Ps 96:5 säger: "Ty alla folkens gudar är avgudar, men HERREN gjorde himlen." Jak 2:19 säger: "Du tror att det finns en Gud. Bra! Till och med demonerna tror det – och ryser.” Det finns bara en Gud. Det finns falska gudar och de som utger sig för att vara gudar, men det finns bara en Gud.

https://www.gotquestions.org/polytheism.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Teofostiska bönministeriet

Av Martin och Deidre Bobgan 1 augusti 2004 Inre helande översatt och inlagt med tillstånd Namnet Theo f osti sk finns kvar. Men istället f...