onsdag 24 april 2024

Vad är teofastisk rådgivning och är det bibliskt?

Theophostisc google översätter det med teofastisk, men jag hittar ingenstans att vare sig det eller teofostisk existerar på svenska. Så jag tar teofostisk, och ber om ursäkt om det är fel.

Ordet "teofostisk" kommer från två grekiska ord som betyder "Gud" och "ljus". Teofostisk rådgivning är i grunden "Gud som bringar sanningen i ljuset." Teofostisk rådgivning utvecklades ursprungligen av Dr. Ed Smith. Den primära teorin bakom teofostisk rådgivning är att många frågor som kräver rådgivning, såsom depression och ilska, är baserade på falskheter som en person tror baseras på kommentarer från andra, felaktiga läror och/eller dåliga erfarenheter i livet.

Målet med teofostisk rådgivning är att leda en person till Jesus för helande och tillåta Honom att uppenbara sanningen för den lidande. Exempel på detta skulle vara en ung man som tror att han var skyldig till sina föräldrars skilsmässa, eller en kvinna som upplever konstant skam som ett resultat av en sexuell handling som hon känner att Gud inte kommer att förlåta henne för.

Teofostisk rådgivning försöker avslöja lögnerna och berätta sanningen om att vi inte är ansvariga för andras syndiga handlingar och att Gud kan och kommer att förlåta oss och rena oss från alla våra synder.

Är teofostisk rådgivning biblisk? Som framgår av stycket ovan finns det en viss sanning i teofostisk rådgivning. Många människor tror lögner om smärtsamma händelser i sina liv. Dessa lögner kan orsaka smärta, depression och obibliska övertygelser om Gud, förlåtelse och frälsning. Att avslöja dessa lögner för sanningen i Guds ord och Jesu kärlek och nåd kommer att ge andligt och känslomässigt helande. I denna mening, ja, vissa aspekter av teofostisk rådgivning är bibliskt baserade.

Samtidigt, när vi söker någon form av rådgivning, måste vi vara visa och omdömesgilla (Jak 1:5). Även om vissa som utövar teofostisk rådgivning kan vara gudfruktiga kristna män och kvinnor med en äkta kärlek till Herren och hans ord, kan detta inte sägas universellt för alla som påstår sig använda teofostisk rådgivning. Inte alla känslomässiga problem är resultatet av en lögn. Inte varje traumatisk händelse behöver tas upp och hanteras för att en person ska uppleva Guds kärlek och glädjen av att känna honom.

Vissa teofostiska rådgivare gräver alldeles för djupt in i den obibliska psykologins arena, såsom undertryckt minnesterapi. Som med alla former av "kristen rådgivning" är det en enorm skillnad mellan rådgivning enligt Bibelns lära och rådgivning med hjälp av ogudaktig psykologi samtidigt som man bifogar skrifthänvisningar här och där. För en ytterligare förklaring av denna sanning, läs följande artikel: ”Psychology and Biblical counseling = Psykologi och biblisk rådgivning”.

På alla områden i livet måste kristna vara visa och urskiljande när de söker råd. Vi bör inte acceptera vad någon rådgivare säger utan att först jämföra det med Skriften (2 Tim 3:16-17) och bära fram det i bön (Fil 4:6-8). Vissa aspekter av teofostisk rådgivning kan ge andligt helande, om de används bibliskt. Men teofostisk rådgivning kan vara ett stort ont om den är frikopplad från en solid biblisk grund. Innan vi överväger teofostisk rådgivning rekommenderar vi starkt att du grundligt undersöker frågan och noggrant undersöker rådgivaren för att se hur han/hon använder Bibeln i sina rådgivningsmetoder.

https://www.gotquestions.org/theophostic-counseling.html



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Teofostiska bönministeriet

Av Martin och Deidre Bobgan 1 augusti 2004 Inre helande översatt och inlagt med tillstånd Namnet Theo f osti sk finns kvar. Men istället f...