torsdag 25 april 2024

Edgar Cayce: ”Kristus var/är inte en människa” och svar

Vem var Edgar Cayce ?
Av Marcia Montenegro översatt och inlagt med tillstånd; Om jag anser att något kanske behöver klargöras, så är det i lila.

Edgar Cayce (1877-1945), som kom att bli känd som den "sovande profeten", var söndagsskollärare och medlem av Kristi lärjungars kyrka (protestantisk rörelse i USA och Kanade som kom ur det 2:a stora uppvaknandet under 1800-talet). Trots denna yttre kristna identitet var Cayce i sitt tidiga liv öppen för ockulta metoder. Enligt Edgar Cayces webbplats kunde Cayce "se och prata med sin bortgångne farfars ande och lekte ofta med "imaginära vänner" som han sa var andar på andra sidan" ("Vem var Edgar Cayce?" på ARE [Föreningen för forskning och upplysning] webbplats).

Det fanns ett spiritistiskt inflytande* i kristna kyrkor på 1800-talet och början av 1900-talet, så kanske är detta en delförklaring till Cayces tidiga tendenser. Men det är uttryckligen förbjudet i Bibeln att kontakta de döda och rådfråga dem som utövar det: 3 Mos 19:31, 20:6; 5 Mos 18:11; Jes 8:19; och 1 Krön. 10:13-14.

Vändpunkten i Cayces liv som slungade honom till berömmelse började 1901 när Cayce, efter ett långvarigt fall av laryngitis, som kortvarigt helades av en hypnotisör. Besvären kom tillbaka och en annan hypnotisör, Al Layne, fick Cayce att diagnostisera orsaken till sjukdomen när han var i trans. I sitt transtillstånd angav Cayce orsaken som en psykologisk förlamning och sa att struphuvudet behövde mer blodflöde. Hypnotisören föreslog sedan att mer blod skulle flöda till röstlådan och efter 20 minuter förklarade Cayce, fortfarande i trans, att han var botad. Cayce kom inte ihåg vad han sa under transtillståndet.

Trans i artikeln, betyder ett sort hypnotiskt tillstånd, vilket man kan försätta sig själv i, efter att man lärt sig hur.

Efter att ha föreslagit Cayce att han (Cayce) skulle gå in i trans och diagnostisera sjukdom och behandling för Layne, gjorde Cayce det, resultatet var effektivt. Layne föreslog sedan att Cayce skulle erbjuda transhelande till allmänheten, vilket han gjorde. Cayce fick brev från människor, gick in i trans, diagnostisera problemet och gav råd för behandling.

Cayces medicinska avläsningar som gavs i dessa transtillstånd (avläsningarna började med de berömda orden "Vi har kroppen") gjorde Cayce allt mer känd. År 1923 övertalades Cayce att göra en andlig läsning för en man vid namn Arthur Lammers, en student i metafysik, det ockulta och esoterisk astrologi. Cayces läsning (i transtillstånd) inkluderade information om astrologi och reinkarnation. När Cayce lutade sig åt detta var han tveksam och undrade hur han kunde ha sagt dessa saker eftersom de stod i konflikt med hans kristna uppväxt.

Cayce fortsatte att tvivla på denna information men Lammers fortsatte och försökte övertala honom. Det som till slut övertygade Cayce var själva transrösten: "I slutändan ska hans transröst, "vi" av läsningarna, också ha haft en dialog med Cayce och till slut övertalat honom att fortsätta med den här typen av läsningar" (Det mesta av ovanstående information finns här 1 ; se även artiklar här 2). Således lät Cayce sig luras av just den röst han hade tvivlat på!

här 1 https://en.wikipedia.org/wiki/Edgar_Cayce#cite_note-MM_14-9

här 2 https://near-death.com/?q=edgar+cayce länkarna är inte översatta

Akashiska ”record = uppteckningar"

På frågan om källorna till den medicinska och andliga informationen som gavs under trans, gavs två:

Den ena var personens omedvetna eller undermedvetna sinne; den andra var det som kallades naturens universella minne, Jungs kollektiva omedvetna eller Akashic Records. Det här är "Recording Angel = inspalande ängel" eller "Livets bok" (se artiklar).

Konceptet med Akashic Records är vanligt i New Age och ockulta studier. Denna skribent fick höra i psykiska utvecklingsklasser (innan hon blev kristen) att Akashic Records var som ett gigantiskt arkivskåp i det astrala riket. Dessa register är tillgängliga genom vissa psykiska gåvor eller krafter. Många tror att det är här synska och andra hämtar information (det finns andra teorier för informationskällorna också).

Cayces läsningar medan han var i trans var från början medicinska, men vände sig senare alltmer till det andliga. Läsningarna transkriberades, numrerades och katalogiserades noggrant. Faktum är att de kan hittas idag i det enorma biblioteket i huvudkontoret för Cayces rörelse, ”Association for Research and Enlightenment = A.R.E. = Association för undersökning och upplysning”, i Virginia Beach, Virginia (besökt av denna författare under hennes New Age-år).
Cayces läsningar delas in i fem kategorier: "(1) Hälsorelaterad Information; (2) Filosofi och reinkarnation; (3) Drömmar och drömtydning; (4) ESP och psykiska fenomen; och (5) andlig tillväxt, meditation och bön.”

Cayces Kristus

Källor pro Cayce, fortsätter myten att Cayce var kristen på grund av Cayces religiösa bakgrund och på grund av en omdefiniering av kristendomen. Denna kristendom är en förfalskning som fanns redan på Cayces tid, och som lade grunden för många framtida New Age-koncept. Många webbplatser och källor hävdar att Cayce var kristen.

Prefixet pro har också betydelsen av ”framför” "förut" eller "före". Alla dessa sinnen är verksamma i förespråkare: någon som föreslår (framför) en idé eller som är för en idé. En förslagsställare föreslår en idé eller förespråkar ett förslag eller ett förslag. Definitioner av förespråkare.

Följande är ett utdrag från en pro-Cayce artikel:

Cayce och hans familj var bibelläsande kristna. Ändå, när han lade sitt yttre jag åt sidan och lyfte sitt djupare sinne in i Enheten med vad läsningarna kallade 'Universal Consciousness = Universellt medvetande', kom ett nytt perspektiv på Jesus Kristus genom honom till oss...( “Toward a Universal Christ = Mot en universell Kristus” av John Van Auken)

Det "nya perspektivet" inkluderade åsikten att en Kristus-anda sänkte sig över olika män genom historien (inklusive den historiska Jesus), som började med, enligt denna lära, den första inkarnationen i Atlantis omkring 106 000 f.Kr. Denna syn på en Kristusanda, en ande av universellt medvetande som sänkt sig över olika andliga lärare, finns också i ”New Thought = Ny Tanke”-rörelsen (dess rötter går tillbaka till Emmanuel Swedenborg och som resulterade i ”Unity, Christian Science and Religious Science Churches = Enhet, Kristen Vetenskap och Religiösa Vetenskapliga kyrkor” idag ).

New Thought-lärare omdefinierar synd som att de inte inser att vi är naturligt kopplade till Gud från födseln och okunniga om människans inneboende gudomliga natur. Dessa föreställningar antogs av New Age-rörelsen och finns även där. Detta är precis motsatsen till Bibeln, som lär att bara Gud är gudomlig och helig, och att människan föds skild från Gud genom sin syndanatur och i sitt naturliga tillstånd fortsätter att göra uppror mot Gud:

"Jag är HERREN, och det finns ingen annan; förutom mig finns ingen Gud” Jes 45:5. Jesus sa: "Ty ur hjärtat kommer onda tankar, mord, äktenskapsbrott, otukt, stölder, falskt vittnesbörd, förtal" Matt 15:19

I två av Cayces läsningar sa han att Kristus-anden (som förenade sig med Jesus) är "kärlekens universella medvetande" och att Jesus kom så att vi kunde veta att vi är ett med Fadern som Kristus visste att han var (kom ihåg Jesus och Kristus är olika för Cayce):

Kristus anden är det universella kärleksmedvetandet som vi ser manifesteras i dem som har glömt sig själv, eftersom Jesus [mannen], ger sig själv så att andra kan få veta sanningen. Han [Jesus] kom till jorden för att vi, som själsväsen, skulle veta att vi är oss själva och ändå ett med honom; som han, Mästaren, Kristus, kände sig själv och ändå ett med Fadern." (Läsningar 1376-1 och 3003-1; källan är inte längre online).

För Cayce var den historiske Jesus en skapad varelse som levde många liv genom reinkarnation.

Stycket nedan är från en artikel som förklarar en Edgar Cayce läsning om Jesus:

Edgar Cayce sa att Kristusanden inte bara inkarnerades i västvärlden. Cayce förklarar att varhelst konceptet om en Gud och ett brödraskap, systerskap förkunnades, fanns Kristus-anden där. ….

"Kristus är inte en man. Jesus var mannen; Kristus budbäraren; Kristus i alla tider, Jesus i en, Josua i en annan, Melkisedek i en annan; dessa var de som ledde judendomen! Dessa var de som kom som det löftesbarnet, vad gäller löftets barn; och löftet finns i dig, att du leder som han har gett dig: "Föd mina får." (Från John Van Auken)

Resten av den här artikeln är en diskussion om och svar på denna idé om Kristus-anden och att Kristus-anden måste ta på sig inkarnationer.

Kristus Ande

Budskapet i denna läsning, "Kristus är inte en man "är inte att förneka Jesu mänsklighet utan snarare att förkunna att det finns en Kristi ande som sänkt sig över Jesus, och att denna ande sänker sig över andra som uttrycker kärlek och har "glömt jaget” som Jesus gjorde. Så "Kristus är inte en människa" betyder att "Kristus" är en ande som stiger ned över vissa män. Jesus var människa, inte Gud, och bara en av många som hade Kristusanden.

Men Bibeln lär oss att Jesus är den "unika" Guds Son, och han uppfyllde över 300 profetior om Messias i de hebreiska skrifterna. Detta betyder att Jesus var unik och var den ende som uppfyllde dessa profetior: "För de gärningar som Fadern har gett mig att utföra – just de gärningar som jag gör – vittnar om mig, att Fadern har sänt mig." Joh 5:36 (se även Joh 10:25, 38; 14:10,11). Det finns i verkligheten ingen "Kristus ande"; det finns bara Jesus och han är den ende som är Kristus. "Kristus" är det grekiska ordet för "den Smorde", vilket även "Messias" betyder. Endast en person i historien uppfyllde detta, och det var Jesus.

Begreppet "Kristusmedvetande" eller "Gudsmedvetande" har inte sitt ursprung i Bibeln, utan återspeglar istället New Thought-rörelsen. Denna rörelse använder begrepp och termer från kristendomen men ger dem en annan innebörd. New Thought-ledare lärde ut (och lär fortfarande ut) att människan är gudomlig och att Jesus bara var en man, en upplyst lärare – precis motsatsen till vad Bibeln lär.

Tidigare rötter

Konceptet med en Kristus-ande eller en kosmisk ande som kommer över olika människor genom historien har sina senaste rötter i teosofin, en esoterisk kult som startades av ockultisten Madame Blavatsky, som påstod sig ta emot budskap från olika diskarnerade varelser. Teosofi är en blandning av hinduism, gnosticism och ockult esotericism.

Det fanns många gnostiska sekter men vissa gnostiska åsikter har påverkat dagens tro. Gnostikerna trodde att kroppen och den materiella världen var ond, och därför kunde en gudomlig varelse bara vara ande och inte verkligen inkarnerad. En av åsikterna var att Jesus bara verkade ha en kropp (docetism). En annan lära av de så kallade "kristna gnostikerna" var att "Kristus" gick in i Jesus vid hans dop och lämnade före korsfästelsen (undervisad av Cerinthus).

Med tiden fanns det övertygelser om att det fanns en Kristusande som sänker sig över olika män som är andligt avancerade. Dessa föreställningar dök upp i teosofin och dess utlöpare, som alla påverkade New Thought och den moderna New Age-rörelsen.

Dessa gnostiska och New Age-smaksatta synpunkter finns i Edgar Cayces läror. De finns inte i Bibeln. Även om dessa grupper använder Bibeln, läser de in sina egna betydelser i texten; bibeltexten stöder faktiskt inte någon av dessa åsikter.

Jesus är evig

Jesus Kristus har alltid funnits som den andra personen i treenigheten med Fadern. Han inkarnerades genom att lägga mänsklig natur till sin gudom, och detta hände bara en gång i historien, när han föddes av jungfru Maria i en mirakulös födelse. Detta är händelsen som änglar förebådade och herdar prisade, och det här är barnet som de hedniska magikerna tillbad (se Matteus kapitel 1 och 2 och Lukas kapitel 1). Aldrig tidigare hade en sådan händelse inträffat, eftersom detta var den enda gången som Jesus Kristus inkarnerade.

Jesus gav inte upp sin gudom för att inkarneras utan lade mänsklig natur till sin gudom. Så Jesus Kristus var helt och hållet Gud och helt och hållet människa.

När Jesus nu kom till distriktet Caesarea Filippi, frågade han sina lärjungar: ’Vem säger folket att Människosonen är?’ Och de sade: ’En del säger Johannes Döparen; och andra, Elia; men ytterligare andra, Jeremia, eller en av profeterna.' Han sade till dem: 'Men vem säger ni att jag är?' Simon Petrus svarade Honom Du är Kristus den levande Gudens Son: 'Välsignad är du, Simon Barjona, ty kött och blod har inte uppenbarat detta för dig, utan min Fader som är i himlen.'” Matt 16:13-17

Jesus sade till dem: "Sannerligen, sannerligen säger jag er, innan Abraham föddes, är jag." Joh 8:58

I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud. John 1:1

...som väntar på det välsignade hoppet och vår store Guds och Frälsares, Kristi Jesu, härlighet. Tit 2:13

Jesus, som Guds Son och andra person i den treeniga gudomen, visade sin gudom när han var på jorden. Han talade om att ha ära hos Gud "innan världen började" (Joh 17:5).

Jesus är den ende Messias, den enda Kristus

Namnet Jesus Kristus beror på att Jesus är det namn som gavs till honom vid hans inkarnation på jorden, men Kristus är hans titel, och han är den ende som någonsin haft denna titel, och är den ende som kan ha denna titel. "Kristus" är helt enkelt det grekiska ordet för "Messias". Det finns bara en Messias, alltså bara en Kristus. Jesus är universell i den meningen att han dog för att betala straffet för synder, och var och en som tror på honom blir frälst.

I motsats till Cayce och New Age läror, hade Buddha, Krishna eller andra andliga lärare aldrig en "Kristus ande" eller "Kristus medvetande". Jesus Kristus kom med ett specifikt budskap, ett budskap som var ganska olikt, och till och med motsatt, de budskap som påstås ha getts av Buddha och andra.
Jesus själv varnade för falska Kristus:

"Ty många kommer att komma i mitt namn och säga: 'Jag är Kristus' och kommer att vilseleda många" Matt 24:5

Jesus sa också:

..så om någon säger till er: ’Se, här är Kristus’; eller: 'Se, han är där'; tro honom inte, för falska Messiaser och falska profeter kommer att uppstå och kommer att göra stora tecken och under för att om möjligt vilseleda även de utvalda.” Matt 24:23-24

Jesus är Lammet och Återlösaren

Människan kan inte betala för sina egna synder och bli behaglig för Gud eftersom människan har en fallen syndig natur. Det är därför Jesus inkarnerades, för att leva det perfekta livet och vara det fläckfria lammet som betalar straffet för synder.

Då såg jag, och jag hörde rösten från många änglar runt tronen och de levande varelserna och de äldste; och antalet av dem var myriader av myriader och tusentals tusentals, och de sade med hög röst: 'Värdigt är Lammet som slaktades att ta emot makt och rikedom och vishet och makt och ära och välsignelse.'” Upp. 5:12, 13

Cayce lär att människan kan vara perfekt, men Gud säger till oss att vi är hopplösa utan återlösning, och denna återlösning kommer genom tro på Kristus:

Men nu, förutom lagen, har Guds rättfärdighet uppenbarat sig, bevittnad av lagen och profeterna, ja, Guds rättfärdighet genom tron på Jesus Kristus för alla dem som tror. för det finns ingen skillnad; Ty alla har syndat och saknar Guds härlighet, eftersom de blivit rättfärdigade som en gåva av hans nåd genom återlösningen som finns i Kristus Jesus. som Gud offentligt visade som en försoning i sitt blod genom tro." Rom 3:21-25

På vilken grund och vilken auktoritet görs därför anspråket att ha en Kristusande eller Kristusmedvetenhet? Den görs inte utifrån Bibeln, eftersom vi inte hittar några bevis för en sådan uppfattning där. Snarare har denna lära om en Kristusanda eller Kristusmedvetande sitt ursprung i lärorna från olika män och kvinnor som förkastade den historiska Jesus som den unika Guds Son och Skriftens tydliga lära.

Jesus och Kristus-anden som Edgar Cayce lärde ut är falska och strider mot Guds uppenbarelse och den sanne Jesus Kristus.

*Spiritualism är en systematiserad religion baserad på tron att de i andevärlden (de dödas värld) kan erbjuda visdom till dem på jorden. Påstådd kontakt med de döda erbjuds i deras gudstjänster. Några av Cayces religiösa åsikter avslöjade spiritualistiska övertygelser.

Kategorier ” New Thought = Nya tanke”

https://www.christiananswersnewage.com/article/edgar-cayce-christ-is-not-a-man-and-response






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Teofostiska bönministeriet

Av Martin och Deidre Bobgan 1 augusti 2004 Inre helande översatt och inlagt med tillstånd Namnet Theo f osti sk finns kvar. Men istället f...