måndag 22 april 2024

SWEDENBORGIANISMEN

Swedenborg och Swedenborgs lära;

Svenskfödda Emanuel Swedenborg född 29 jan 1688 St Jakobs förs. Sthlm död 29 mar 1772 London England. Han var en teolog och mystiker, och blev mest känd för sin bok om livet efter detta, Himmel och helvete (1758). Swedenborg hade en produktiv karriär var som uppfinnare och vetenskapsman. Vid 53 års ålder (1741) gick han in i en andlig fas där han började drömma drömmar och få visioner, särskilt då påskhelgen, den 6 april1744.

Hans upplevelser kulminerade i ett "andligt uppvaknande" där han fick en uppenbarelse att Jesus Kristus hade utsett honom att skriva; Den himmelska läran för att reformera kristendomen. Enligt Den himmelska läran hade Herren öppnat hans andliga ögon så att han fritt kunde besöka himmel och helvete och samtala med änglar, demoner och andra andar. Enligt samma bok hade den sista domen redan hade inträffat 1757, året innan 1758 års publikation av ”De Nova Hierosolymaet ejus doctrina coelesti = Det nya Jerusalem och hans himmelska lära”.

Under de sista 28 åren av sitt liv skrev och publicerade Swedenborg 18 teologiska verk – och flera till som förblev opublicerade. Han kallade sig själv "Herren Jesu Kristi tjänare" i sann kristen religion, som han själv publicerade. Vissa anhängare av ”The Heavenly Doctrine = Den himmelska läran” tror att av hans teologiska verk är det bara de som publicerades av Swedenborg själv som är helt gudomligt inspirerade.

Andra har betraktat alla Swedenborgs teologiska verk som lika inspirerade och menar till exempel att det faktum att vissa verk "inte skrivits ut i en slutlig redigerad form för publicering gör inte ett enda påstående mindre trovärdigt än påståendena i något av de andra verken" . ”The New Church = den nya kyrkan”, även känd som Swedenborgianism, är ett restaurationistiskt kristendomssamfund som ursprungligen grundades 1787 och som består av flera historiskt besläktade kristna kyrkor som vördar Swedenborgs skrifter som uppenbarelse.

Från; https://en.wikipedia.org/wiki/Emanuel_Swedenborg



Vad är Swedenborgianism?

The New Church = Den nya kyrkan” och ”Church of New Jerusalem = Kyrkan av det nya Jerusalem” är alternativa namn för Swedenborgianism. Denna grupp, som har funnits sedan slutet av 1700-talet, ligger långt utanför ortodox kristendom i sin tro och kan definitivt betecknas som en kult.

Swedenborgianismen bygger sin lära på Emanuel Swedenborgs skrifter, hans utbildning var vetenskap, men ca 1750 hade han en vision där han trodde att Gud kom till honom och förklarade att han var Guds personlig budbärare av ny uppenbarelse. Ytterligare möten ägde rum med Gud och andra varelser i de andliga riken, han reste till. Detta låg till grunden för hans många skrifter.

Dessa skrifter inkluderar läror som: Gud har många namn, beroende på individens tro/religion; den helige Ande är inte Gud; Treenigheten existerar inte; Jesu Kristi död försonade inte vår synd; frälsning kommer genom att utöva det du tror, vilken religion det än kan vara; livet efter detta är andligt, men beroende på hur väl du levde i din fysiska kropp.

Ingen av dessa läror är förenlig med biblisk kristendom. Bibelns Gud är den enda sanne Guden (2 Mos 3:13-14; Jes 43:10). Alla andra gudar är avgudar; människans skapelser (2 Mos 20:4-5). Den Helige Ande förklaras definitivt vara Gud i Bibeln (Apg 5:3-4), liksom Jesus Kristus (Joh 1:1, 14) och Gud Fadern (Fil 1:2); Treenigheten är en giltig, biblisk verklighet. Bibeln är också mycket tydlig om Jesu ställföreträdande försoning av vår synd (1 Petr 2:24; 1 Joh 2:2), och att det bara är genom tron på Jesu liv, död och uppståndelse som frälsning är möjlig (Joh 14:6; 1 Kor 15:1–4). Efterlivet kommer att upplevas på en av två platser – himmel eller helvete – och det i en fysisk kropp (Upp 22).

Swedenborgianismen, och dess kyrkor oavsett vilket namn de använder, ligger så långt utanför den historiska, bibliska kristendomen som en grupp kan komma. Även om de kan göra anspråk på att basera sina läror på Bibeln, är varje undervisning befläckad av kätteri, förvirring och ibland ren galenskap.

Från; https://www.gotquestions.org/Swedenborgianism.html



Swedenborgs Teologi

Jag kommer bara ta de korta förklaringarna på deras teologi, vill man läsa mer ingående får man gå till länken under, det är på engelska.

Gud:

Är kärlek och visdom, men mest kärlek.

Guds kärlek fyller oss:

Vi skapades för att kunna att ta emot den kärleken genom de två delarna av oss själva som kallas förståelsen (att förstå andliga sanningar intellektuellt) och viljan (att handla på de sätt vi vet är rätt)

Vår härskande kärlek:

Genom att använda vår förmåga att lära, tänka och handla utvecklar vi vad som kallas vår härskande kärlek. Om vår härskande kärlek är inriktad på att göra gott för andra – våra grannar, våra samhällen, planeten, till och med Gud – då är vi på väg till himlen. Men om vår härskande kärlek är centrerad kring oss själva – självreklam, att vinna till varje pris, att få så mycket rikedom och makt som vi kan – då är vi på väg till helvetet.

Förnyelse:

Vi kan ändra vår härskande kärlek om vi vill. Om vi ser att vårt sätt att agera skadar oss själva eller andra, eller om vi känner att vi är på väg i fel andlig riktning, kan vi gradvis börja bli mer öppna för gudomlig kärlek och göra bättre val. Denna process av andlig tillväxt kallas förnyelse.

Användbarhet:

Andlig tillväxt handlar dock inte bara om att alla av oss får gudomlig kärlek som individer. Det handlar om att bli den typen av människor som kommer att föra in den kärleken till världen genom våra handlingar. För att verkligen växa måste vi göra saker som är gudomligt användbara.

Efterlivet:

När vi dör kommer vi att ledas till samhällen av människor som älskar samma sak som vi gör – vilket kan vara i antingen himlen eller helvetet, beroende på personen – så vi kommer aldrig att vara ensamma.

Änglar och demoner:

Varje ängel eller demon i livet efter detta, var en levande person. De människor som var goda och kärleksfulla under sin livstid fortsätter att lära och växa och uppleva djupare och djupare kärlek, i all evighet. Men de människor som valde själviskhet eller hat går till den plats där de är lyckligast: helvetet.

Fri vilja:

Men för att valet mellan gott och ont ska vara meningsfullt måste vi kunna lära oss och välja fritt. Ibland betyder det att människor kan välja att göra hemska saker mot varandra, precis som de kan välja att göra gott.
Gudomlig försyn:

Men oavsett vad som händer, arbetar Gud alltid för att vända händelser mot ett bra resultat. En del av designen är att vi ofta inte är medvetna om hur det gudomliga fungerar i oss och genom oss.

Ordet:

För att hjälpa oss räkna ut vår andliga väg gav Gud oss Ordet. Det har tagit många olika former i många olika kulturer och andliga traditioner. För kristna är det Bibeln.

Korrespondenser i Bibeln:

Om vi kan lära oss att läsa det dolda språket av korrespondenser i Ordet, finner vi att det är en berättelse om Herren – Gud på jorden och i himlen – och hur vi kan utveckla en relation med det gudomliga.

Korrespondenser i världen:

Det är också historien om människosläktet och alla andliga tidsåldrar som har fört oss genom historien till detta ögonblick. Och om du kan lära dig detta dolda språk börjar du inse att det inte bara finns i texten. Det är skrivet över hela vår värld – och över hela universum.

Universell människa:

Gud ville att vi skulle hitta den, för han ville att vi skulle veta hur vi skulle hitta tillbaka till honom. Mer än något annat vill han att vi ska bli en del av den stora, vackra kropp av kärleksfulla själar som vi kallar himlen.

Mer går att hitta om man klickar på varje länk. Det enda som jag lagt in är det som står på själva länkarna.; https://swedenborg.com/emanuel-swedenborg/theology/





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Teofostiska bönministeriet

Av Martin och Deidre Bobgan 1 augusti 2004 Inre helande översatt och inlagt med tillstånd Namnet Theo f osti sk finns kvar. Men istället f...