måndag 20 maj 2024

Vad säger Bibeln om energiläkning?

I en värld där människor ständigt tar tag i djupare mening, djupare spiritualitet och ett högre syfte, är energiläkning ytterligare en ny tids filosofi som presenterar sig som mycket önskvärd för människor. Födda med synd kommer vi alla till världen med den starka tron att vi är universums centrum - att vi har kontroll över vår hälsa, våra kroppar, våra liv, våra omständigheter och våra öden. De som inte har vänt sig till Gud för sanning har inget annat val än att söka efter det inom sig själva.

Utövandet av energiläkning är inte i sig en religion, men det är en väg till ens egen andlighet. Det leder oss på en personlig resa som uppmuntrar oss att fokusera på oss själva och hur vår energi är synkroniserad med kosmos, jorden och allt annat liv. Genom detta kan vi förmodligen lära oss att läka oss själva genom att använda klärvoyans för att "visualisera" där den negativa energin är för att bestämma orsaken till problemet, vare sig det är fysiskt, emotionellt eller andligt.

Reiki, en allmänt använt energiläkningsteknik, sades ha utvecklats av en buddhistisk munk som använde kosmiska symboler för läkning. Reiki påstår sig arbeta genom att ta bort hinder för flödet av livskraftenergi i hela kroppen. Dessa hinder påstås orsakas av negativa tankar, handlingar eller känslor, som vissa tror är den grundläggande orsaken till sjukdom. Många hävdar till och med att användning av denna metod är hur Jesus erhöll sin helande kraft, snarare än att tillskriva sin kraft till det faktum att han är Gud.

Användningen av energiläkning uppmuntrar oss att sätta vårt fulla förtroende till oss själva och våra egna kroppar, vilket är en form av dyrkan. För de flesta som deltar i energiläkning ges inget erkännande till den sanna Guden, och han får inte heller någon beröm för läkningen. Personen som använder dessa metoder för läkning har gjort sig till sin egen Gud. Att engagera sig i energiläkning är andligt farligt, för att säga det milt.

Bibeln berättar för oss att Jesus är den som kom för att läka. "Då sa Jesus:" Kom till mig, alla er som är trötta och bär tunga bördor, och jag kommer att ge er vila "(Matteus 11:28). Gud vill inte eller förvänta oss att vi ska hjälpa oss själva. Han är livskällan, av allt som är bra och sant. De som vägrar att erkänna Jesus kommer aldrig att komma till en plats för andlig läkning. ”För detta människors hjärta har blivit kallt; De hör knappast med öronen, och de har stängt ögonen. Annars kan de se med sina ögon, höra med öronen, förstå med sina hjärtan och vända om, och jag skulle läka dem ”(Matteus 13:15).


https://www.gotquestions.org/energy-healing-medicine.html





fredag 17 maj 2024

Ska eller bör en kristen någonsin bli involverad i hypnos / hypnotism ?

Hypnos är problematiskt för en kristen av flera anledningar:

1) Andens frukt är självkontroll (Gal 5:22-23). När vi följer Andens ledning kommer han att ge oss kraften att bättre kontrollera vårt eget jag. Hypnos innebär att kontrollen överförs från oss själva till en annan person.

2) Vi ska överlämna oss själva – kropp, själ och ande – till Gud. Rom 6:12-13 ger oss formeln för att övervinna synden: "Låt därför inte synden råda i din dödliga kropp så att du lyder dess onda begär. Offer inte er kroppsdelar åt synden, som redskap för ondska, utan offra er själva till Gud, som de som har blivit väckta från döden till livet; och ge honom delarna av din kropp som rättfärdighetens redskap." Det handlar om kontroll – som kristna kan vi låta synden styra oss, eller så kan vi låta Gud styra oss. (Se även Rom 6:16–23; 1 Kor 6:9–12; och Jak 4:6–7.) Skriftens formel lämnar inget utrymme för hypnos (att ge oss till en medmänniska).

3) Hypnos leder till ett förändrat medvetandetillstånd där sinnet är mycket mottagligt för förslag utifrån. Den mottagligheten är vad hypnotisören behöver för att modifiera beteendet hos sitt tilltänkta offer. Ordet mottaglig bör dock bekymra oss. Skriften säger att man ska vara vaksam och ”självbehärskad och alert. Din fiende djävulen går omkring som ett rytande lejon och letar efter någon att sluka 1 Pet 5:8”. Hypnotisören är inte den enda som vill modifiera vårt beteende; Satan vill också göra vissa ändringar, och vi bör vara försiktiga med att ge honom någon möjlighet att komma in med sina förslag.

4) Hypnotism främjas ofta som ett enkelt sätt att "omfokusera" oss själva och hitta svaret inom oss. Som troende på Kristus ska vårt fokus vara på vår Frälsare, inte på oss själva eller något annat (Hebr 12:2). Vi vet att svaren inte finns inom oss (Rom 7:18); lösningen vi behöver finns i Kristus (Rom 8:2).

5) Många av de tekniker som används i hypnos delas av mystiska, filosofiska och religiösa system, inklusive det ockulta. "Hypnotismens fader", Franz Anton Mesmer - från vars namn vi får ordet mesmerize - var själv en utövare av det ockulta. Hans metod att framkalla trans var mycket lik hur ett medium genomför en seans. Hypnotism, tillsammans med yoga och transcendental meditation, har alltid varit kopplat till andligt mörker. Den nyfunna respektabiliteten av dessa metoder har inte förändrat deras underliggande karaktär.

https://www.gotquestions.org/hypnosis-Christian.html







Vad är taoism/ daoism?

Taoism (även stavat daoism) är en religion vars anhängare mestadels finns i länder i Fjärran Östern som Kina, Malaysia, Korea, Japan, Vietnam och Singapore där dess tempel finns. Aktuella uppskattningar är att flera hundra miljoner människor utövar någon form av taoism, med cirka 20 till 30 miljoner på det kinesiska fastlandet. Detta är ganska anmärkningsvärt eftersom Kina på fastlandet är en kommunistisk nation och förbjuder många former av religion.

Taoismens ursprung kan spåras tillbaka till 300- eller 400-talet f.Kr. Liksom många religioner har taoismen sin egen uppsättning skrifter, den viktigaste som helt enkelt kallas "Tao". Andra texter ingår, och hela spektrumet av den taoistiska kanon är känt som Daozang. Ordet "Tao" kommer från tecknet i det kinesiska alfabetet med samma namn. Ordet betyder "väg" eller "stig".

Taoism har aldrig varit en enhetlig religion, och vissa forskare placerar den i tre kategorier: filosofisk, religionistisk och kinesisk folkreligion. På grund av detta är det svårt att precisera vad taoister tror på. Grovt uttryckt handlar Tao om universums flöde, eller kraften bakom naturlig ordning som håller allt i balans och ordning. Det anses vara en källa till existens och "icke-existens". Vissa österländska religioner hänvisar till detta som "yin och yang" i universum, vilket också kan uttrycka sig som de lika krafterna "goda" och "onda"

De flesta anhängare av taoismen tror på allt från polyteism (tron på många gudar) till förfäders-dyrkan. Taoister tenderar att dyrka mestadels på helgdagar i deras kalender när mat ställs ut som ett offer till gudarna eller andarna från avlidna förfäder. Andra former av uppoffringar inkluderar att bränna papperspengar så att de kommer att rematerialiseras i andevärlden för en avliden förfader att använda. Ett antal kampsportsgrenar som T'ai Chi Ch'uan och Bagua Zang har sina rötter i taoismen. Få människor i västvärlden utövar taoism, och det verkar som om några har förväxlat Tao med Zen, vilket framgår av böckerna Fysikens Tao av Fritjof Capra eller Puhs Tao av Benjamin Hoff.

Även om ordet Tao betyder "väg", är det inte den sanna vägen. Det finns många religioner som hävdar att de är ett av sätten att komma till Gud. Men Jesus Kristus sa att han är den enda vägen till Gud (Joh 14:6). Eftersom taoismen förnekar detta, misslyckas den genom att den inte gör något för att hantera mänsklighetens syndanatur.

Alla som någonsin har fötts (förutom Jesus) kom till världen med en syndig natur som ärvts från Adam i Edens lustgård, och det är den synden som skiljer oss från Gud. En helig och rättfärdig Gud måste döma synden. Men i sin barmhärtighet sände han sin Son Jesus (som var Gud i köttet) till denna värld för att dö på korset och byta ut sin rättfärdighet mot vår synd (2 Kor 5:21). Det är bara genom att acceptera denna försonande död och tro på Kristus som vi kan undkomma Guds dom och få evigt liv (Ef 2:8-9). Kristus, inte Tao, är vägen till evigt liv.

https://www.gotquestions.org/taoism-daoism.html





torsdag 16 maj 2024

Vad är en seans?

Att försöka kommunicera med de döda är inte på något sätt speciellt för den moderna västerländska kulturen. Gamla testamentet nämner medier och spiritister (1 Sam 28:3; 2 Krön 33:6; Jes 8:19; 19:3), och Nya testamentet nämner också ockulta sedvänjor (Apg 8:9). Genom hela Bibeln är det strängt förbjudet att kommunicera med döda människors andar (3 Mos 19:31; Gal 5:20).

Det enda exemplet i Bibeln på någon som håller en "séans" finns i 1 Sam 28. Kung Saul anlitade i desperation Endors medium för att kontakta Samuels bortgångna ande å hans vägnar. Otroligt nog var seansen en framgång – Samuel visade sig för häxan, som skrek av skräck och förvåning (vers 12). Mediets reaktion på att se Samuel indikerar att hon normalt förlitade sig på knep eller förväntade sig att en "bekant ande" skulle leverera sitt bedrägliga budskap. Men i det här fallet tillät Gud att Samuel blev kallad, och Samuel bråkade till och med Saul för att han "tog honom tillbaka upp" (vers 15)

Satan är "lögnens fader" (Joh. 8:44) som "utger sig som en ljusets ängel" (2 Kor 11:14). Detta gör en seans till en allvarlig sak och andligt farlig. Satan och hans demoner njuter av att lura människor. En seans ger dem ett gyllene tillfälle att imitera en avliden älskad och tala lögner för de levande.

Ett medium, någon som påstår sig vara en kommunikationskanal mellan den jordiska världen och andevärlden, förlitar sig antingen på illusion och slarv för att försörja sig, eller så är han eller hon i kontakt med en bekant ande – vilket är en demon eller oren ande som är inriktad på bedrägeri.

Eftersom Bibeln förbjuder kontakt med de döda borde vi inte ha något med seanser att göra. Att försöka ta emot kommunikation från en ande är inte ett sällskapsspel eller ringa avledning. Personliga, demoniska krafter är verkliga och de önskar oss aktivt illa (Joh 8:44; 1 Pet 5:8). Istället för att syssla med det ockulta bör vi ta på oss Guds fulla rustning och ta vår ställning mot mörkrets makter (Ef 6:11).

https://www.gotquestions.org/what-is-a-seance.html





Vad är spiritualism?

Under de senaste decennierna har det funnits en ökande fascination för att kommunicera med de döda. De populära tv-programmen ”Ghost Hunters = Spök-jägare, ”Beyond = Bortom” och ”Crossing Over = Gå över” ger goda exempel. Genom de berättelser som berättas av deltagarna på dessa och andra shower, beundras världen av berättelser om kontakt med den andliga världen, en del hjärtvärmande och andra fruktansvärda. De som deltar i den här typen av övningar förstår eller uppskattar inte alltid de avsevärda andliga riskerna som de tar.

Spiritualism är ett pseudo-religiöst system av delade begrepp där ett nyckeldrag är tron att en själ överlever efter den fysiska kroppens död och dessa okroppsliga andar är både villiga och kan kommunicera med levande personer. Liksom kristna tror spiritualister på en enda Gud – som de refererar till som "oändlig intelligens" – och att Gud håller varje själ ansvarig för sina handlingar och livsval, till skillnad från kristna.

Men spiritister tror inte att döden markerar den sista punkten i domen för en ande, utan själar har förmågan att lära sig, växa och utvecklas efter döden till progressivt högre nivåer av kunskap och perfektion. De tror inte att Jesu död betalade straffet för synd och att frälsning kommer av nåd genom tro på Kristus, utan snarare framskrider själar gradvis efter döden genom en rad steg mot ett tillstånd av andlig fullkomlighet. Det är därför en verksbaserad väg till "frälsning" efter döden.

Spiritualismen hade sin storhetstid under 1840-talet och vid sekelskiftet i Nordamerika och Västeuropa. Under dessa perioder av krig och omvälvningar sökte människor tröst genom kontakt med sina avlidna nära och kära. Historiker pekar ofta på den 31 mars 1848, som födelsedatumet för spiritualismens rörelse, när Margaret och Kate Fox från Hydesville, New York, först gjorde det häpnadsväckande tillkännagivandet att de hade kontaktat anden hos en mördad handlare i deras hem.

Handlaren kommunicerade med dem genom att knacka i bordet eller väggen. Efteråt blomstrade seanser bland den övre medelklassen och de rika i Amerika. Medier som Paschal Beverly Randolph och Cora Scott turnerade runt i landet och gav föreläsningar och demonstrationer. Under denna tid påverkade Franz Mesmers skrifter, vars namn termen mesmerism härstammar från, särskilt den spiritistiska synen på livet efter detta och kontakten med det övernaturliga.

Det fanns många berömda anhängare av spiritualism, inklusive Mary Todd Lincoln (fru till Abraham Lincoln) och Sir Arthur Conan Doyle, författaren till Sherlock Holmes-mysterierna. Under slutet av 1880-talet började utredarna avslöja många av de välkända medierna som charlataner, vilket bevisade att deras demonstrationer var påhittade. Harry Houdini blev tidigt populär genom sin kampanj för att avslöja bedrägliga medier.

Spiritualismen lockade många anhängare som var missnöjda med de etablerade kyrkorna och sökte reformer. Faktum är att många av de tidiga abolitionisterna och förespråkarna för kvinnors rättigheter var spiritualister. Spiritualistiska möten var några av de tidigaste platserna r kvinnor fick tala offentligt och auktoritativt i ett mansdominerat samhälle.

Radikala kväkare, som var besvikna på de etablerade kyrkorna på grund av deras misslyckande med att motsätta sig slaveri, använde intresset för spiritualism som ett offentligt forum mot slaveri. Även om rörelsen kulminerade i nödvändiga samhälleliga reformer, resulterade den i att många människor flyttade till en sekulär andlighet, fokuserade på personliga upplevelser och ogrundade budskap från andra sidan, och lade ned en personlig relation med Jesus Kristus.

Paulus hänvisade till religiösa trossystem som förnekar evangeliets sanning, försoningen för synder genom Jesu Kristi död på korset, som "att ha en form av gudsfruktan men förneka dess kraft" (2 Tim 3:1-5). Även om många spiritister går på söndagsgudstjänster, sjunger psalmer och tillber en enda Gud, är spiritualism och kristendom inte kompatibla trossystem.

Förutom sin tro på en evolutionär rörelse av själar genom progressivt högre himmelska plan, söker spiritualister sin sanning från kontakt med andar genom seanser, Ouija-brädor och medier. Många spiritister hävdar att de har sina egna personliga andliga guider, från vilka de får all slags information och vägledning för sina liv. För spiritualister är inte Bibeln den primära källan till sanning och kunskap om livet efter detta och Gud.

Bibeln innehåller faktiskt många stränga varningar mot spiritism (3 Mos 19:31; 20:6; 5 Mos 18:9-13). Israels första kung, kung Saul, bröt Guds bud att inte ägna sig åt spiritualism och förlorade till slut sitt rike på grund av det (1 Sam 15:23; 1 Krön 10:14). När apostlarna mötte människor som hade spådomsförmåga från kontakt med andar, kastade de ut dessa andar som demoner (Apg 16:16-18). Många skrifthänvisningar pekar på ett huvudskäl till att kristna inte bör söka kontakt eller råd med andar, nämligen att de andar som kontaktas är demoniska och kan ge opålitlig och vilseledande information (1 Joh 4:1).

Det är högst troligt att många kontakter med döda genom spiritism helt enkelt är fejkade. Andra så kallade möten med avlidna nära och kära genom användning av Ouija-brädor, medier och seanser är faktiskt möten med demoner som avsiktligt levererar falsk information. En vanlig lögn som många människor får genom övernaturlig kontakt är att det inte finns något helvete och ingen slutgiltig dom från Gud. Men Hebr 9:27 säger uttryckligen: "Det är bestämt om människan att hon ska en gång och sedan dömas." Döden är oundviklig, och det är också bedömningen. Synd åstadkommer den domen, och alla människor är skyldiga (Rom 3:23).

Det enda sättet för en person att undkomma domen är att få en oförtjänt förlåtelse från Gud genom att erkänna synden, acceptera att Jesus dog för den synden och en villighet att underkasta sig Kristus före sin död (Joh 3:16; Rom 3:24). Bibeln visar tydligt att de som dör utan Kristus kommer att lida en evighet i helvetet (Matt 25:41). Att tro på falska läror härledda från "andliga vägledare" kommer att leda många människor bort från Bibelns sunda lära, vilket är Satans avsikt (1 Pet 5:8; 1 Tim 4:1).

De som ägnar sig åt spiritualism ägnar sig åt aktiviteter som verkar ofarliga men som faktiskt öppnar dörren för demonisk kontakt, trakasserier och till och med innehav. Många anhängare av spiritualism har traumatiserats och skadats psykologiskt, om inte fysiskt, av kontakter med demoner, vilket började med seanser, Ouija-tavlor, psykiska konsultationer, Reiki-helanden och möten med medier. För alla dem som söker sanningen säger Jesus otvetydigt i Joh 14:6: "Jag är vägen och sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig."

https://www.gotquestions.org/spiritualism.html





Vad är spiritism?

Spiritism, enligt definitionen av dess grundare, Allan Kardec, är "en vetenskap dedikerad till förhållandet mellan okroppsliga varelser och människor." Kardec var en fransk pedagog vars riktiga namn var Hippolyte Leon Denizard Rivail. Kardec kodifierade ”Kardecist Spiritism Doctrine = Kardics spiritistiska lära”, vars syfte var att studera andar – deras ursprung, natur, öde och relation till den kroppsliga världen. Spiritismen blev en folkrörelse och finns nu representerad i 35 länder. Kardec skrev också Andarnas bok i ett försök att visa hur spiritism skiljer sig från spiritualism.

Huvudtanken med Spiritism är att odödliga andar reser från en kropp till en annan under flera livstider för att förbättra sig själva moraliskt och intellektuellt. Även om denna övertygelse låter likt reinkarnation, är den annorlunda genom att enligt Spiritism, kan inte andar komma tillbaka som djur eller någon lägre livsform. Andens migration går alltid framåt, och andar bor alltid i mänskliga kroppar. Spiritister tror att detta förklarar skillnaderna i temperament och intellekt hos människor.

Spiritismen hävdar också att kroppslösa andar kan ha välvilliga eller skadliga effekter på de levande och att människor kan kommunicera med andar genom seanser och medier. Spiritismen kom i fördel på 1800-talet, vid sidan av modernismen, och är förenlig med den filosofin på flera fronter, framför allt tron att människan ständigt kan förbättras genom rationell tanke. Författaren Sir Arthur Conan Doyle och hans fru var kända spiritister.

Spiritism är inte en religion utan snarare en filosofi och "livssätt", enligt spiritualister. Det finns inga ministrar, och gruppmöten består av att dela idéer om andar, hur de kan eller inte kan röra sig i världen, resultaten av dessa rörelser, etc. Spiritister värderar vetenskaplig forskning framför dyrkan eller regelföljande, även om de bekräftar moraliskt levande och rationella intellektuella strävanden.

Bibeln förbjuder helt klart spiritism. Guds folk ska inte göra några försök att kontakta andar. Seanser och nekromanti är ockulta aktiviteter som är förbjudna av Gud (3 Mos 19:31; 20:6; Gal 5:20; 2 Krön 33:6). Det faktum att spiritismen placerar det ockulta under en slöja av "vetenskap" gör ingen skillnad. Bibeln säger att andevärlden är förbjuden för oss, för vårt eget skydd.

De andar som spiritismen har att göra är inte mänskliga; Bibeln säger att människors andar möter dom efter döden (Hebr 9:27), och det finns ingenting i Skriften som tyder på att andar återvänder till de levandes land av någon anledning eller i någon form. Vi vet att Satan är en bedragare (Joh 8:44). Den rationella slutsatsen från Skriften är att all kontakt som spiritister har med "de avlidnas själar" faktiskt är kontakt med demoner i förklädnad (Upp 12:9). Spiritism är inte kompatibel med Bibeln och är andligt farlig. "Var alert och nykter. Din fiende djävulen går omkring som ett rytande lejon och letar efter någon att sluka” (1 Petr 5:8).

https://www.gotquestions.org/Spiritism.html


Vad är chakra/chakran?

Ett chakra är en andlig "kraftpunkt" som används i yoga och österländsk mystik. Ordet chakra beskriver ett element i ett mycket komplext tankesystem om kroppens energier.













Följande termer är förknippade med chakrat. Definitionerna återspeglar föreställningar som innehas av många hinduer, buddhister och yogautövare:

Prana – livsenergier som finns i delar av kroppen, även kallade "subtila vindar".

Subtil kropp – liknar en själ, detta är en energikropp som innehåller chakran.

Nadis – energikanaler, eller meridianer, som löper som ådror genom den subtila kroppen och fungerar som kanaler för pranan. Den centrala Nadi löper längs med eller inuti ryggraden och är associerad med det centrala nervsystemet.

Chakran – energipunkterna på ytan av den subtila kroppen. Beläget längs Sushumna eller centrala Nadi. Denna och två andra primära Nadis löper genom kroppens kärna, slingrar sig runt varandra och penetrerar chakran. I vissa traditioner är varje chakra ett centralt nav för tusentals Nadi. Varje chakra är förknippat med ett mantra "frö-stavelse" (vanligtvis ett sanskritord), och ofta med en speciell färg och gudom.

Chakra, eller chakran, spelar en roll i vissa typer av medicin. Akupunktur, till exempel, och andra typer av kinesisk medicin hävdar att de använder kroppsenergier och meridianer för att främja läkning. Oavsett om det finns chakran eller inte, har många människor funnit att akupunktur lindrar smärta. Så det kan finnas en fysisk fördel med akupunktur oberoende av den andliga filosofin bakom den.



Den verkliga faran med att tro på chakran ligger i de andliga övertoner som är kopplade till den. Chakran är centrala i en meditationsteknik känd som Kundalini, som bokstavligen betyder "det som är lindat". Kundalini är också namnet på en gudinna. Tron är att Kundalini är en gudomlig kraft som finns vid basen av ryggraden och, när den "väcks", färdas uppför ryggraden (den centrala Nadi) och genom varje chakra tills den når kronan på huvudet. Längs vägen ger denna ihoprullade "gudinna" andlig medvetenhet till individen. När den når det översta chakrat sägs denna kraft generera en outsäglig, stor mystisk upplevelse.

Människor som har ägnat sig åt denna typ av meditation har vittnat både om dess kraft och dess fara. En kristen kvinna beskriver sin erfarenhet före Kristus med mantra-meditation:

"Mantra-meditation är så förförisk eftersom det genererar en mycket kraftfull, till synes övernaturlig upplevelse som kan få en person att känna sig som om de faktiskt möter 'Guds närvaro' I efterhand tror jag att detta möte verkligen var övernaturligt. Bibeln säger att Satan själv kan maskera sig som en ljusets ängel (2 Kor 11:14). Så jag frågar dig:

skulle Satan våga vara så djärv att han faktiskt låtsas vara Gud? Självklart skulle han det. Han är ingen gentleman. Det är inte så att han skulle säga till sig själv, 'Ja, det skulle vara bedrägligt, det kan jag inte göra!' Jag undrar hur många gånger jag skulle kunna lura folk att tro att de möter Gud, innan någon börjar begripa vad jag håller på med?'

Och Satan gav mig mer än gärna en "upplevelse" om det vände mig bort från den enda sanna Guden." Hon fortsätter med att beskriva de skrämmande efterverkningarna av denna upplevelse. (Lyssna på hennes berättelse här: http://solasisters.blogspot.com/2010/01/fighting-for-faith-interview.html) på engelska”

Den andliga upplevelsen som uppnås genom denna typ av meditation är onekligen verklig, och den kan kännas som en koppling till det gudomliga, men den är inte från Gud. Bibeln säger att vi ska avvisa andliga budbärare som säger sig vara från Gud men talar "ett annat evangelium" (Galaterna 1:8). Och budskapet om österländsk mystik strider mot evangeliet.

Evangeliet berättar att Gud sträckte sig ner för att rädda mänskligheten, men österländska mystiker hävdar att människan kan, via olika tekniker som involverar chakran och Nadi, uppnå ett gudalikt tillstånd eller få kontakt med det gudomliga. Tro på chakran är ett bedrägeri som Satan använder för att leda människor bort från Herrens nåd. Andlig upplysning kommer inte genom chakran utan genom en relation med den sanne Guden (Psalm 36:9).

https://www.gotquestions.org/what-is-a-chakra.html





tisdag 14 maj 2024

Vad säger bibeln om reinkarnation ?

Att reinkarnera är bokstavligen att "förkroppsligas igen"; det vill säga, reinkarnation är en "återfödelse" till en ny kropp av kött och blod. I de flesta sammanhang hänvisar reinkarnation till processen, efter döden, där en själ återvänder i en ny kropp. Påståenden om att minnas ett "tidigare liv" innebär reinkarnation. Enligt vissa religiösa och filosofiska system involverar reinkarnation mer än mänskliga själar och kroppar: en hunds ande kan reinkarneras till en annan hund, annat djur eller människa. En människa kan reinkarneras som en annan människa eller ett djur,, t.ex. en hund eller en ko. Reinkarnation, även kallad själens transmigrering, vilar på begrepp som själens eviga, oskapade natur och behovet av att själen "mognar", växer, transformerar och utvecklas.

Naturligtvis finns det inget "bevis" för reinkarnation. Alla bevis som presenteras är helt subjektiva: känslor av déjà vu, återkommande drömmar, känslan av att man har en "gammal själ", irrationella fobier och en affinitet för andra kulturer och epoker tolkas alla, av vissa, som en bekräftelse på att de lever i ett annat liv i en annan kropp.

Begreppet reinkarnation, i någon av dess former, är helt utan grund i Bibeln. Sanningen är att vi dör en gång och sedan möter domen (Hebr 9:27). Bibeln antyder aldrig ens att människor har en andra chans i livet eller att de kan komma tillbaka som olika människor eller djur. Reinkarnation har varit en populär tro i tusentals år, men den har aldrig accepterats av kristna eller anhängare av judendomen eftersom den strider mot Skriften.

Det är bestämt om människan att hon ska en gång leva sedan dömas Hebr 9:27

Flera ställen i Skriften motbevisar tanken på reinkarnation. Jesus sa till brottslingen på korset: "I dag ska du vara med mig i paradiset Luk 23:43" - inte "Du kommer att få en ny chans att leva ett liv på jorden." ”Matt 25:46 berättar för oss att troende vid döden går vidare till evigt liv medan de icke troende går vidare till evigt straff”. Vi är skapade som individer, och vår identitet förändras inte efter döden (se Lukas 9:30).

Vissa som tror på reinkarnation pekar på Matteus 17:10–12 som bibliskt stöd för reinkarnation. Lärjungarna frågar Jesus om den allmänt undervisade profetian att Elia måste komma före Messias (vers 10; jfr Mal 4:5), och Jesus svarar genom att identifiera profetians "Elia" som Johannes Döparen (Matt 17:11– 13). Men Jesus lärde inte att Johannes Döparen var Elia reinkarnerad. Dels dog inte Elia; han fördes till himlen i en eldvagn (2 Kung 2:11), så att Elias bokstavliga "kommande" skulle ha varit en nedstigning från himlen, inte en reinkarnation. Jesus kallar Johannes döparen för "Elia" för att han kom i "Elias ande och kraft" (Luk 1:17), inte för att han var Elia i bokstavlig mening. Dessutom hade Elia själv precis dykt upp och pratade med Jesus (Matt 17:3), vilket visar att Elia inte hade ändrat sin identitet – han hade inte blivit Johannes. Slutligen hade folket tidigare frågat Johannes Döparen om han var Elia, och han sa: "Nej, det är jag inte" (Joh 1:21).

Tro på reinkarnation är en central grundsats i de flesta indiska religiösa traditioner som hinduism, sikhism och jainism. Många moderna hedningar tror också på reinkarnation, liksom vissa New Age-rörelser, tillsammans med anhängare av spiritism. För den kristne kan det dock inte råda några tvivel: reinkarnation är obiblisk och måste avvisas som falsk.

https://www.gotquestions.org/reincarnation.html



Ska kristna avslöja fel i läran?

  Av Harry Ironside, översatt och inlagt med tillstånd från Lighthouse trails. Ofta framförs invändningar – även av såna som har en sund tro...