fredag 23 september 2022

Vad är unitarisk universalism?

Unitarismens historia




Unitarismen som en organiserad kyrka växte fram ur den protestantiska reformationen på 1500-talet e.Kr. Det började i Polen och Transsylvanien på 1560-talet och erkändes som en religion i Transsylvanien inom 10 år.

I England diskuterades unitariska idéer i mitten av 1600-talet i John Biddles (1615-62) skrifter, och den första unitariska församlingen kom till Essex Chapel i London 1774, grundad av en före detta minister i England, Theophilus Lindsey.

Den framstående vetenskapsmannen och ministern Joseph Priestley spelade också en nyckelroll i bildandet av rörelsen

Källa; https://www.bbc.co.uk/religion/religions/unitarianism/history/history.shtml

(Unitarian är en person som hävdar Guds enhet och förkastar treenighetsläran. Översättarens (mitt) tillägg.)

Enligt Brittanica så förenades Unitarianer med Universalister 1961 Amerikanska unitarianska sällskapet grundades 1825, lite senare än England. Universalister startade sin församling ca 1779.

Källa; https://www.britannica.com/topic/Unitarian-Universalist-Association

Den unitariska universalistiska hjärnan
















The Democraticis = Demokrati: Funktion; Användning av den demokratiska processen.

Tha Augmentum = Tillväxten: Funktion; Accepterar andra och ger uppmuntran till andlig tillväxt

The Justia Bonitas = Godheten: Funktion; Strävar efter rättvisa, rättvisa och medkänsla i mänskliga relationer.

The Dignitatem = Placeringen: Funktion; Upptäcker det inneboende värdet och värdigheten hos varje person.

The Veritas = Sanningen: Funktion; Söker ständigt efter sanning och mening.

The Omnes Terra = Hela Jorden: Funktion; Respekterar all existens ömsesidigt beroende nät.

Infinitum Conventus = En oändlig samling: Funktion; Uthärdar oändliga kommittémöten.

(Nog av mina tillägg)

Unitarisk universalism är en ganska liten, men ändå mycket inflytelserik, religiös grupp. Med omkring 300 000 registrerade medlemmar, mestadels i USA, blir de mer och mer populära. Relativism, tolerans och alternativa livsstilar är alla modeord som används av unitarisk universalism.

Det unitariska universalistiska namnet kommer från deras förnekande av treenighetsläran och deras tro att alla människor vinner frälsning. Enligt universalister är självaste tanken på att någon kan komma till helvetet inte förenlig med karaktären av en kärleksfull Gud.

Dess rötter går ända tillbaka till 1500-talet när unitariska övertygelser blev populära under reformationen. Unitariskt tänkande och universellt tänkande slogs samman under slutet av 1700-talet i Amerika under förnuftets tidsålder.

en tidens intellektuella elit vägrade att tro på sådana bibliska läror som totalt fördärv och evig fördömelse, utan anammade snarare idén om en kärleksfull Gud som aldrig skulle få någon att lida.

Anhängare av unitarisk universalism baserar sina övertygelser främst på sina egna erfarenheter och är inte engagerade i något religiöst system. De anser att individer har rätt att själva bestämma vad de ska tro på och att andra inte ska inkräkta på denna rätt.

Som ett resultat kan en sådan troende luta sig mot liberal kristendom, medan en annan kan luta sig mot New Age-andlighet. Det finns ingen riktig dogma utöver tolerans – för allt utom biblisk kristendom.

Unitariska universalister ser på Bibeln som en bok med poesi, myter och moralisk undervisning, en helt mänsklig bok och inte riktigt Guds Ord. De förkastar Bibelns skildring av en treenig Gud, och överlåter uppfattningen om Gud till varje individs fantasi.

För den unitariska universalisten var Jesus en bra morallärare, men inget mer. Han anses inte vara gudomlig, och varje mirakel som är förknippat med Honom förkastas som utanför mänskligt förnuft. De flesta ord om Jesus som finns nedtecknade i Bibeln betraktas som utsmyckningar från författarnas sida.

Bland de universalistiska övertygelserna: Jesus dog inte för att rädda mänskligheten från synd, eftersom människan inte är en fallen syndare; betoning läggs på mänsklighetens förmåga till godhet; synd är helt relativt, och själva termen används sällan; människan räddar sig själv genom personlig förbättring, frälsning är en rent världslig upplevelse, ett "uppvaknande" till omvärlden.

Detta är mycket viktigt, för döden är slutgiltig. De flesta unitariska universalister förnekar existensen av ett liv efter detta, så allt vi har på jorden är allt vi någonsin kommer att få.

Bibeln, å andra sidan, motbevisar dessa lögner. Jesus räddar verkligen mänskligheten, som var i ett fallen tillstånd sedan Edens lustgård och skild från Gud genom synd

Joh 10:15 Såsom Fadern känner mig, så känner också jag Fadern, och jag ger mitt liv för fåren.

Rom 3:24-25 och utan att ha förtjänat det blir de rättfärdiga av hans nåd, därför att de är friköpta av Kristus Jesus, vilken Gud har ställt fram som ett försoningsoffer genom tron, i hans blod, för att visa sin rättfärdighet, eftersom Gud genom sitt tålamod hade lämnat de tidigare begångna synderna ostraffade

Rom 5:8 Men Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog för oss, medan vi ännu var syndare.

1 Pet 2:24 Våra synder bar han själv i sin kropp upp på träet, för att vi, som har dött från synderna, skulle leva för rättfärdigheten. Genom hans sår har ni blivit helade.

Människan är inte god, utan syndig och hopplöst vilsen. Det är bara genom Guds nåd och tro på Kristi utgjutna blod på korset som mänskligheten kan försonas med en helig, transcendent Gud

1 Mos 2:16-17 Och Herren Gud gav mannen denna befallning: ”Du kan äta fritt av alla träd i lustgården, men av trädet med kunskap om gott och ont ska du inte äta, för den dag du äter av det ska du döden dö.”

(se även 1 Mos 3:1-19)

Joh 3:36 Den som tror på Sonen har evigt liv, men den som inte tror på Sonen ska inte få se livet, utan Guds vrede förblir över honom.

Rom 3:23 För alla har syndat och saknar härligheten från Gud,

1 Kor 2:14 Men en oandlig människa tar inte emot det som hör till Guds Ande. För det är en dårskap för henne och hon kan inte heller förstå det, eftersom det måste bedömas andligen.

Ef 2:1-3 Också ni var döda genom överträdelser och synder, i vilka ni förut vandrade efter denna världens sätt, efter fursten över luftens välde, den ande som nu är verksam i olydnadens barn. Bland dem levde också vi alla förut i vårt kötts begärelser och gjorde vad köttet och sinnet ville, och vi var av naturen vredens barn liksom de andra.

1 Tim 2:13–14 För Adam skapades först och sedan Eva. Och Adam blev inte bedragen, utan kvinnan blev bedragen och gjorde sig skyldig till överträdelse.

1 Joh 1:8 Han (Johannes döparen) var inte ljuset, men han kom för att vittna om ljuset.

Unitarisk universalism har ingenting gemensamt med biblisk kristendom. Det är ett falskt evangelium, dess läror strider mot Bibeln, och dess medlemmar motsätter sig starkt traditionell, biblisk kristen tro (samtidigt som de utger sig vara fria från diskriminering eller fördomar av något slag). Bibeln motbevisar tydligt unitarisk universalism på alla de viktigaste punkterna i dess läror.

https://www.gotquestions.org/unitarian-universalism.html





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Teofostiska bönministeriet

Av Martin och Deidre Bobgan 1 augusti 2004 Inre helande översatt och inlagt med tillstånd Namnet Theo f osti sk finns kvar. Men istället f...