tisdag 27 september 2022

Vad är smörjelsen?

I Bibeln utförs smörjning med olja i religiösa ceremonier och användes för att sköta om (Rut 3:3; Matt 6:17), förfriskning (Luk 7:46), medicinska behandlingar (Luk 10:34) och begravningstraditioner (Mark. 16:1).


På engelska, skriven text nedan.

Ceremoniell smörjelse i Gamla testamentet var en fysisk handling som involverade smetande, gnuggande eller hällande av helig olja på någons huvud (eller på ett föremål) som en yttre symbol för att Gud hade valt och avskilt personen (eller föremålet) för ett specifikt heligt syfte.

Den hebreiska termen mashach betydde ”att smörja eller smeta med olja”. Oljan som användes för religiös smörjelse blandades noggrant med fina kryddor enligt en specifik formel som föreskrivits av Herren (2 Mos 30:22–32). Att använda denna olja för något annat ändamål var ett allvarligt brott som medförde straffet att bli "avskuren" från samhället (2 Mos 30:33).

Kungar, präster och profeter smordes utvändigt med olja för att symbolisera en djupare andlig verklighet – att Guds närvaro var med dem och att hans ynnest var över dem (Psalm 20:6; 28:8). Medan David fortfarande var en ung herde sa Gud åt Samuel att smörja honom till att bli kung över Israel (1 Sam 16:3). Från den dagen och framåt vilade Herrens Ande kraftfullt över Davids liv (1 Sam 16:13; Ps 89:20).

Århundraden före Davids tid hade Herren instruerat Mose att helga Aron och hans söner att tjäna som präster (2 Mos 28:41; 30:30; 3 Mos 8:30; 10:7). Gud bekräftade deras prästerliga tjänst med den brinnande härligheten av hans närvaro som förtärde deras offer. Heliga föremål, inklusive själva tabernaklet, var också avskilda eller invigda genom smörjelse för användning i tillbedjan och offerceremonier (1 Mos 28:18; 2 Mos 30:26–29; 40:9–11).

Bibeln innehåller en bokstavlig hänvisning till en profets smörjelse när Herren befallde Elia att smörja Elisa som profeten som skulle efterträda honom (1 Kung 19:16). Den innehåller också metaforiska hänvisningar till smörjelse för att indikera att profeter bemyndigades och skyddades av Herrens Ande för att utföra sin kallelse (1 Krö16:22; Ps 105:15).

Att smörja huvudet med olja var också en gammal sed av gästfrihet som visades för hedrade gäster. I Ps 23:5 framställer kung David sig själv som en uppskattad gäst vid Herrens bord. Denna praxis att smörja en middagsgäst med olja återkommer i evangelierna (Luk 7:46; Mark 14:3–9; Joh 12:3).

I Nya testamentet uppenbarar Jesus Kristus sig som vår smorde kung, präst och profet. Han är Guds Helige och utvalde Son, Messias. Faktum är att Messias, som bokstavligen betyder ”den smorde”, kommer från det hebreiska ordet för ”smord”. Kristus (Gr. Christos) betyder ”den smorde”.

Jesus förkunnade vid inledningen av sin tjänst: "Herrens Ande är över mig, eftersom han har smort mig för att förkunna goda nyheter för de fattiga . . . att förkunna frihet för fångarna och återhämtning av synen för blinda, att befria de förtryckta” (Luk 4:18; jfr Jesaja 61:1). Jesus Kristus uppfyllde Gamla testamentets profetia som den Smorde, den utvalde Messias (Luk 4:21). Han bevisade sin smörjelse genom de mirakel han utförde och det liv han offrade som världens frälsare (Apg 10:38).

Det finns också en mening i vilken kristna idag är smorda. Genom Jesus Kristus får de troende "en smörjelse från den Helige Ande" (1 Joh 2:20). Denna smörjelse uttrycks inte i en yttre ceremoni utan genom att ta del av den helige Andes gåva (Rom 8:11). I frälsningsögonblicket r de troende den Helige Ande, inneboende i sig och förenas med Kristus, den Smorde.

Som ett resultat tar vi del av hans smörjelse (2 Kor 1:21–22). Enligt en forskare uttrycker denna smörjelse "den helige Andes helgande inflytande på kristna som är präster och kungar åt Gud" (Smith, W., "Anointing," Smith's Bible Dictionary, reviderad utgåva, Thomas Nelson, 2004).

Nya testamentet förknippar också smörjelseolja med helande och bön. När Jesus sände ut lärjungarna för att predika evangeliet, "drev de ut många demoner och botade många sjuka och smorde dem med olivolja" (Mark 6:13, NLT). Jakob instruerar troende att "kalla de äldste i kyrkan att be över dem" när de är sjuka "och smörja dem med olja i Herrens namn" för att bli frisk (Jakob 5:14).

I karismatiskt religiösa kretsar talar de om "smörjelsen" som något som kristna kan och bör söka. Det är vanligt att de talar om ”smorda” predikanter, predikningar, tjänster, sånger etc. och råder andra att ”låsa upp sin smörjelse” eller ”vandra i smörjelsen”. Tanken är att smörjelsen är ett utgjutande av Guds kraft att utföra en uppgift genom den smorde.

Karismatiker hävdar att det finns företagssmörjelser såväl som olika typer av individuella smörjelser: den femfaldiga smörjelsen; den apostoliska smörjelsen; och, för kvinnor, Rut-smörjelsen, Deboras-smörjelse, Annas-smörjelsen, etc.

Vissa talar till och med om en "Davids-smörjelse" på musikinstrument - "smorda" instrument spelas av Gud själv för att driva bort demoner och dyrka en högre nivå än någonsin tidigare. Särskilda smörjelser sägs göra det möjligt för en person att använda sin andliga gåva i ”högre grad”. Karismatiker säger att speciella smörjelser tas emot genom att ”utlösa sin tro”.

Mycket av den karismatiska läran om smörjelsen går utöver vad Skriften någonsin säger. I sin hunger efter tecken och under söker många karismatiker nya och allt mer kittlande upplevelser, och det kräver fler utgjutelser, fler andliga dop och fler smörjelser. Men Bibeln pekar på en Andens smörjelse, precis som den pekar på ett dop:

"Den smörjelse som du har fått av honom förblir i dig" (1 Joh 2:27; se även 2 Tim 1:14). Samma avsnitt motbevisar också en annan missuppfattning, nämligen att Satan på något sätt kan "stjäla" en troendes smörjelse. Vi behöver inte oroa oss för att förlora smörjelsen vi fick, för Skriften säger att den finns kvar.

En annan avvikande lära om Andens smörjelse är "Mimshaks smörjelse". Mimshach är ett hebreiskt ord besläktat med mashach (”smörj”) och finns bara i Hes 28:14, där smörjelsen sägs ”täcka” och skydda”. Enligt vissa i trosläran -lägret är Mimshach -smörjelsen (som skänktes Lucifer före hans fall) tillgänglig nu för troende. Att ta emot denna smörjelse kommer att få allt man rör vid att öka eller expandera, och den smorde kommer att uppleva högre nivåer av framgång, materiell vinning, hälsa och kraft.

Istället för att jaga efter en ny smörjelse bör troende komma ihåg att de redan har den Helige Andes gåva. Anden ges inte delvis, Han kommer inte i portioner eller doser, och Han tas inte bort. Vi har löftet att "hans gudomliga kraft har gett oss allt vi behöver för ett gudfruktigt liv genom vår kunskap om honom som har kallat oss genom sin egen härlighet och godhet" (2 Petr 1:3).

https://www.gotquestions.org/anointed.html



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Edgar Cayce: ”Kristus var/är inte en människa” och svar

Vem var Edgar Cayce ? Av Marcia Montenegro  översatt och inlagt med tillstånd; Om jag anser att något kanske behöver klargöras, så är det i ...