måndag 26 september 2022

Myten om en gång frälst, alltid frälst –

– avslöja falska doktriner

Av Ryan A. French 20 Sep 2016












Få falska doktriner är farligare än det kalvinistiska påståendet om "evig säkerhet" eller "en gång frälst, alltid frälst". Denna övertygelse har blivit genomgripande långt utanför den teologiska akademins räckvidd. "En gång räddad, alltid räddad" är ett populärt mantra för den genomsnittliga kristna med "låg information". Den korsar konfessionella gränser, blöder mellan teologiska spektrum och glider in i vardagliga dogmer.

Läran om evig säkerhet säger i huvudsak att ingenting kan få dem att uteslutas från Gud när en person väl är frälst. Utan att gå för djupt, bör det noteras att det finns många variationer och intriger av denna doktrin. I sin mest extrema form kan en person teoretiskt sett bli räddad och mörda sin fru samtidigt som den förblir "villkorslöst" frälst. Andra skulle hävda att om någon skulle begå en sådan avskyvärd handling, blev han aldrig "riktigt" frälst till att börja med .

Tyvärr motsäger denna farliga doktrin helt Skriften, och den används ofta som en rökridå för att rättfärdiga syndiga livsstilar. Med andra ord, "en gång frälst, alltid frälst" tilltalar vår mänsklighets mest köttsliga inriktningar. Det ger falsk legitimitet för synd, falsk tröst till syndare och bygger en pseudo-biblisk barriär mellan otaliga syndare och omvändelse.

Läran om evig säkerhet motsäger helt och hållet Skriften, och den används ofta som en rökridå för att rättfärdiga syndiga livsstilar. Med andra ord, "en gång frälst, alltid frälst" tilltalar vår mänsklighet mest köttsliga inriktningar.

Det är kusligt hur den kalvinistiska föreställningen om evig trygghet delar likheter med Satans förförelse av Eva i Edens lustgård. Ormen försäkrade Eva: "Ni skall visserligen inte dö (1 Mos 3:4)." Den sataniska implikationen är att Eva kunde leva i olydnad utan rädsla för gudomliga konsekvenser.

Läran om evig säkerhet gör samma falska påstående, och den härstammar från samma sataniska källa. Här är det primära avsnittet i Skriften som används för att stödja konceptet en gång frälst, alltid frälst:

Rom 8:35-39 Vem kan skilja oss från Kristi kärlek? Nöd eller ångest eller förföljelse eller hungersnöd eller nakenhet eller fara eller svärd? Det står ju skrivet: För din skull dödas vi dagen lång, vi blir räknade som slaktfår. Men i allt detta vinner vi en överväldigande seger genom honom som har älskat oss. För jag är övertygad om att varken död eller liv, varken änglar eller furstendömen eller makter, varken något som nu är eller något som ska komma, varken något i höjden eller i djupet eller något annat skapat ska kunna skilja oss från Guds kärlek som är i Kristus Jesus, vår Herre.

Först och främst är detta ett oerhört uppmuntrande avsnitt i Skriften, men det talar om Guds villkorslösa kärlek, inte villkorslös frälsning. Med noggrann granskning kommer du att upptäcka att synd inte en enda gång nämns i sammanhanget med detta löfte. Som med andra passager som används för att stödja O.S.A.S;

Joh 3:15 För att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad, utan ha evigt liv.

Joh 5:24 Sannerligen, sannerligen säger jag er: Den som hör mitt ord och tror på honom som har sänt mig, han har evigt liv och kommer inte under domen utan har övergått från döden till livet.

Joh 10:28 Och jag ger dem evigt liv, och de ska aldrig någonsin förgås, och ingen ska rycka dem ur min hand.

Rom 8:1 Därför finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus, som inte vandrar efter köttet, utan efter Anden.

1 Kor 10:13 Ingen annan frestelse har drabbat er än den som vanligen möter människan. Men Gud är trofast, han ska inte låta er frestas över er förmåga, utan när frestelsen kommer ska han också bereda en utväg, så att ni kan härda ut.

Tonvikten ligger alltid på yttre krafter som inte har någon auktoritet över ditt personliga ansvar gentemot Gud.

Låt oss uttrycka det så här; ingenting kan tvinga dig att skilja dig från Gud förutom dusjälv. Satan kan inte få dig att göra det lika lite som han fick Eva att göra det. Eva utövade sin fria vilja. Adam utövade sin fria vilja. Och de fick båda lida av konsekvenserna av sina handlingar. Synd skiljer oss från ett rätt förhållande till Gud, men det tar oss inte bort från Guds kärlek. Till exempel;

Rom 5:8 Men Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog för oss, medan vi ännu var syndare.

Gud älskar oss även när vi är i synd, men att säga att korset gjorde synden acceptabelt är att helt undergräva korsets nödvändighet. Frasen; 

1 Pet 2:21-22 För till detta blev ni kallade, eftersom också Kristus led för oss och lämnande oss en förebild, för att ni ska följa efter i hans fotspår, han som inte gjorde någon synd, inte heller fanns svek i hans mun.

1 Petr 2:24-25 Våra synder bar han själv i sin kropp upp på träet, för att vi, som har dött från synderna, skulle leva för rättfärdigheten. Genom hans sår har ni blivit helade. För ni var som får som gått vilse, men nu har ni vänt om till Herden och till honom som vakar över era själar.

Ingenting kan tvinga dig att skilja dig från Gud förutom du själv. Satan kan inte få dig att göra det lika lite som han fick Eva att göra det. Eva utövade sin fria vilja. Adam utövade sin fria vilja. Och de fick båda lida av konsekvenserna av sina handlingar.

Men vi har fortfarande inte tillräckligt avslöjat läran om evig säkerhet. Få människor skulle argumentera mot den bibliska betoningen på att leva över synd. Många skulle säga att ett rättfärdigt liv är det bästa sättet men inte ett krav för himlen efter lydnad mot evangeliet. Så låt oss ta en titt på flera skriftställen som bevisar att det är möjligt att kasta bort vår frälsning och trampa på Guds nåd.

Liknelsen om såningsmannen ger oss insikt i den aktuella frågan. Jesus talar om individer som omedelbart tar emot evangeliet med glädje, men när lidande eller förföljelse uppstår på grund av Ordet faller de bort (Mark 4:16, Luk 8:13).
Betrakta dessa självförklarande skrifter från Hebreerbrevet:

Hebr 6:4-6 För de som en gång har blivit upplysta, och som har smakat den himmelska gåvan och har fått del av den Helige Ande, och som har smakat Guds goda ord och den kommande världens krafter, men sedan har avfallit, för dem är det omöjligt att på nytt bli förnyade till omvändelse, då de själva på nytt korsfäster Guds Son och öppet hånar honom.

Hebr 10:26-27 För om vi syndar med vett och vilja sedan vi har fått kunskap om sanningen, återstår inte mer något offer för synderna, utan en säker, fruktansvärd väntan på dom, och hetta av en eld som ska förtära motståndarna.

Hebr 10:38-39 Men den rättfärdige ska leva av tro, men om han drar sig undan, så har min själ inte behag i honom. Men vi hör inte till dem som drar sig undan och går förlorade, utan till dem som tror och räddar sin själ.

Dessutom talar Petrus tydligt om människor som återvänder och "övervinns" av "världens föroreningar", och säger att det skulle vara bättre om de aldrig hade känt till "rättfärdighetens väg" i första hand (2 Petr 2:20-22). Men Jesu ord är de mest kraftfulla:

Matt 7:21-23 Inte var och en som säger till mig; Herre, Herre, kommer in i himmelriket, utan den som gör min himmelske Faders vilja, som är i himlen. Många kommer att säga till mig på den dagen: Herre, Herre, har vi inte profeterat i ditt namn? och i ditt namn drivit ut onda andar? Och gjort många underbara gärningar i ditt namn? Och då ska jag bekänna för dem: Jag har aldrig känt er: vik ifrån mig, ni som gör orättfärdighet.

Vi kan fortsätta och fortsätta att visa den bibliska nödvändigheten att vi inte får avvika från tron efter frälsningen eller riskera gudomlig dom. Jag lämnar dig med en lista över skrifter som visar att frälsta individer måste fortsätta att "arbeta på sin frälsning med fruktan och bävan;

Fil 2:12 Därför, mina älskade, såsom ni alltid har varit lydiga så ska ni med fruktan och bävan arbeta på er frälsning, inte bara i min närvaro utan ännu mycket mer nu i min frånvaro.

Guds barn kan:

1. Avfalla från nåden 

Gal 5:1-4 Stå därför fasta i den frihet som Kristus har frigjort oss till och låt er inte på nytt fångas under ett träldomsok.Se, jag Paulus säger er: Om ni låter omskära er, ska Kristus inte vara till någon nytta för er. Och än en gång försäkrar jag varje människa som låter omskära sig att han är skyldig att hålla hela lagen. Ni har blivit skilda från Kristus, ni som vill bli rättfärdiga genom lagen. Ni har fallit ur nåden.

Gal 5:13 För ni är kallade till frihet, bröder. Låt bara inte friheten ge köttet något tillfälle, utan tjäna varandra genom kärleken

2. Låta sig ledas bort med villfarelse –

2 Pet 3:17 Men ni, älskade, eftersom ni vet detta i förväg, så var på er vakt så att ni inte förleds av de ogudaktigas villfarelse och förlorar ert fäste

3. Fara bort från sanningen –

Jak 5:19-20 Bröder, om någon bland er kommer bort från sanningen och någon omvänder honom, så ska han veta, att den som omvänder en syndare från hans villoväg frälser en själ från döden och skyler över en mängd av synder.

4. En svag broder kan gå under –

1 Kor 8:11 Och ska den svage brodern, som Kristus har lidit döden för, gå förlorad genom din kunskap?

5. Falla i fördömelse –

Jak 5:12 Men framför allt, mina bröder, svär ingen ed, varken vid himlen eller vid jorden, inte heller någon annan ed, utan låt ert ja vara ja, och ert nej vara nej, för att ni inte ska falla under domen.

6. Komma bort från hoppet –

Kol 1:21-23 Också ni, som tidigare var främmande och i ert sinnelag fiender genom onda gärningar, har han nu försonat i hans jordiska kropp genom döden, för att han skulle ställa fram er inför sig, heliga, fläckfria och fria från anklagelser, om ni förblir i tron, grundade och fasta, och utan att låta er rubbas från hoppet i det evangelium som ni har hört, som blivit predikat för allt skapat under himlen, och vars tjänare jag, Paulus, har blivit.

7. Förneka den Herre som köpt dem –

2 Pet 2:1 Men det fanns också falska profeter bland folket, liksom det bland er kommer att finnas falska lärare, som smyger in förödande falska läror. De till och med förnekar Herren, som har köpt dem, och drar över sig själva plötsligt fördärv.

8. Gå bort från den levande Guden –

Hebr 3:12 Bröder, se till att inte någon av er har ett ont otroshjärta, så att han avfaller från den levande Guden

9. Kan försvinna –

1 Kor 9:27 Utan jag disciplinerar min kropp och tvingar den till lydnad, för att jag inte ska predika för andra och själv inte hålla provet.

10. Kan bli förbannade barn –

2 Pet 2:14 De har ögonen fulla av hor och kan inte upphöra med att synda. De förleder ostadiga själar. De har ett hjärta som är väl övat i girighet, de är förbannelsens barn.


https://ryanafrench.com/the-myth-of-once-saved-always-saved-debunking-false-doctrines/?subscribe=many_pending_subs#subscribe-blog-blog_subscription-7




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Teofostiska bönministeriet

Av Martin och Deidre Bobgan 1 augusti 2004 Inre helande översatt och inlagt med tillstånd Namnet Theo f osti sk finns kvar. Men istället f...