fredag 16 april 2021

Den framväxande rörelsen = Emergent church movement

 Den framväxande rörelsen = the emergent Church Movement

Det lösa nätverket av evangeliska kristna säger att de försöker ompröva religionen och omforma den till det moderna livet.

Såsom omvärlden förändras så behöver kyrkan också förändras. Även om post-modernismen började på 1950-talet, försökte kyrkan inte riktigt följa efter dessa principer förrän på 1990-talet. Post-modernism kan ses som en upplösning av "kallt, svårt faktum" till förmån för "varm, otydlig subjektivitet." Den framväxande kyrkorörelsen kan ses på samma sätt.

Den framväxande kyrkans rörelse överensstämmer med det grundläggande postmodernistiska tänkandet - det handlar om erfarenhet över förnuft, subjektivitet över objektivitet, andlighet över religion, bilder över ord, utåt över inåt, känslor över sanning. Dessa reaktioner på modernismen anses vara nödvändiga för att aktivt engagera sin samtida kultur.

I själva verket avvisar den framväxande kyrkan all standardmetod för att göra någonting. Därför finns det ett stort utbud av hur långt grupper tar en post-modernistisk inställning till kristendomen. Vissa grupper går bara en liten bit för att påverka deras gemenskap för Kristus och förblir bibliskt sunda. De flesta grupper anammar emellertid det postmodernistiska tänkandet, vilket så småningom leder till en mycket liberal, lös översättning av Bibeln. Detta leder i sin tur till liberal doktrin och teologi.

Till exempel, eftersom erfarenhet värderas mer än förnuft blir sanningen relativ. Relativism öppnar upp alla möjliga problem, eftersom den förstör standarden att Bibeln innehåller absolut sanning, och förnekar tron att biblisk sanning kan vara absolut. Om Bibeln inte är vår källa för absolut sanning och personlig erfarenhet får definiera och tolka vad sanningen faktiskt är, blir en frälsande tro på Jesus Kristus meningslös.

Ett annat område där den framväxande rörelsen har blivit antibiblisk är dess fokus på ekumenism. Enhet bland människor som kommer från olika religiösa bakgrunder och mångfald som uttryck för gemenskap är starkt fokus för den framväxande rörelsen. Att vara ekumenisk innebär att kompromissa och detta resulterar i en urvattning av Skriften till förmån för att inte kränka någon. Detta står i direkt motsättning till avsnitt som Uppenbarelseboken 2:14-17, Jesu brev till kyrkan Pergamus, där kyrkan varnas för att tolerera dem som undervisar falska läror.

Upp 2:14-17 Men jag har något litet emot dig: du har hos dig några som hålla fast vid Balaams lära, hans som lärde Balak huru han skulle lägga en stötesten för Israels barn, så att de skulle äta kött från avgudaoffer och bedriva otukt. Så har också du några som på lika sätt hålla sig till nikolaiternas lära. Gör då bättring; varom icke, så skall jag snart komma över dig och skall strida mot dem med min muns svärd. Den som har öra, han höre vad Anden säger till församlingarna. Den som vinner seger, åt honom skall jag giva av det fördolda mannat; och jag skall giva honom en vit sten och ett nytt namn skrivet på den stenen, ett namn som ingen känner, utom den som får det. Detta översatt från gotquestions

De pratar inte ens om synd av rädsla för att det ska driva bort den postmoderna generationen. Den framväxande kyrkan har totalt urvattnat biblisk kristendom. MPR News”

Har man urvattnat kristendomen till att inte tala om synd, vad finns då för stopp när det gäller annat? Ingenting! Vi har pastor Carl Lentz, från Hillsong, USA som i en intervju med Oprah säger att Jesus inte är enda vägen till Gud, det finns flera vägar till Gud. Jesus själv sade; Joh 14:6 Jag är vägen, sanningen och livet och ingen kommer till Fadern utom genom mig. Idag är inte heller homosexualitet en synd längre. Vad säger skriften om detta? Det ser vi i 1:a brevet till församlingen i Korint. De som nu stöter sig på att jag tar upp detta bör läsa båda verserna noggrant, för homosexualitet är inte den enda synden. Då detta är utanför själva framväxande rörelsen så gör jag det mindre.

3 Mos 18:23 Du skall icke ligga hos en man såsom man ligger hos en kvinna; det är en styggelse.

3 Mos 20:13 Om en man ligger hos en annan man såsom man ligger hos en kvinna, så göra de båda en styggelse; de skola straffas med döden, blodskuld låder vid dem.

Romans 1:26–27, Fördenskull gav Gud dem till pris åt skamliga lustar: deras kvinnor utbytte det naturliga umgänget mot ett onaturligt; sammalunda övergåvo ock männen det naturliga umgänget med kvinnan och upptändes i lusta till varandra och bedrevo styggelse, man med man. Så fingo de på sig själva uppbära sin villas tillbörliga lön.

1 Kor 6:9-10 Veten I då icke att de orättfärdiga icke skola få Guds rike till arvedel? Faren icke vilse. Varken otuktiga människor eller avgudadyrkare eller äktenskapsbrytare, varken de som låta bruka sig till synd mot naturen eller de som själva öva sådan synd,varken tjuvar eller giriga eller drinkare eller smädare eller roffare skola få Guds rike till arvedel.

1 Timothy 1:8–10. Men vi veta att lagen är god, om man nämligen brukar den såsom lagen bör brukas, och om man förstår detta, att lagen är till icke för rättfärdiga människor, utan för dem som trotsa lag och myndighet, för ogudaktiga och syndare, oheliga och oandliga människor, fadermördare och modermördare, för mandråpare, för dem som öva otukt och onaturlig vällustsynd, för dem som äro människosäljare, lögnare, menedare eller något annat som strider mot den sunda läran --detta i enlighet med det evangelium om den salige Gudens härlighet, varmed jag har blivit betrodd.

Eftersom jag tog upp exemplen med homosexualitet vill jag även visa på hur Gud ser på synd. Jesus förklarar här att när vi hatar någon så har vi i princip redan dödat personen i vårt hjärta. Och när vi ser på någon som vi inte är gifta med , om vi är gifta eller vi är singel och den andra gift, då har vi redan begått äktenskapsbrott. Jag vet att många gärna drar upp homosexualitet som den värsta synden och det är i stort sett den enda synden som tas upp. Men Guds sätt att se på synd är dels att mycket med än så är synd, och dels att det är oändligt mycket värre när Gud ser på synd, än när vi ser på synd

Matt 5: 21-22 I haven hört att det är sagt till de gamle: 'Du skall icke dräpa; och den som dräper, han är hemfallen åt Domstolens dom.' Men jag säger eder: Var och en som vredgas på sin broder, han är hemfallen åt Domstolens dom; men den som säger till sin broder: 'Du odåga', han är hemfallen åt Stora rådets dom; och den som säger: 'Du dåre', han är hemfallen åt det brinnande Gehenna.

Matt 5:27-28 I haven hört att det är sagt: 'Du skall icke begå äktenskapsbrott.' Men jag säger eder: Var och en som med begärelse ser på en annans hustru, han har redan begått äktenskapsbrott med henne i sitt hjärta.

Framväxande kyrkor är flytande, svåra att definiera och bekräfta; de står i motsatt förhållande till det som varit och hänvisar till det som den "ärvda kyrkan. De införlivar och erkänner användandet av politiska och postmoderna element.

Framväxande hänvisar till hela den informella, kyrkbaserade, globala rörelsen, och den associeras till Tony Jones, Brian McLaren, Doug Pagitt och andra inom: "den framväxande skaran. Den som ses som skaparen av denna rörelsen är Doug Pagitt. Han berättade för MPR News att han anser att det inte borde finnas en hierarki inom kyrkan."

Brian McLaren har bl.a. skrivit en bok; Finding Our Way Again: The Return of Ancient Practices = Hitta vår väg igen: Återkomsten av gamla praktiseringar. Vet man detta är det inte svårt att se vart Bethel Redding fått idén om att ta tillbaka de gamla praktiseringarna som, Bill Johnson, säger att de ockulta och New Age har stulit. Rörelserna hänger ihop över gränserna och folket predikar över gränserna.

Denna tendens för kristna att se sig själva som eliten av de andliga människorna i världen är inte bara osmaklig för många av oss, det är också vansinnigt.

Detta är en röra utan dess like och faran är stor att man hamnar redigt fel om man följer det postmoderna, nya tänkandet. Vi är inte kallade att vara andra till lags eller försköna Evangeliet.

Evangeliet kommer alltid att vara stötande för en del. Det kommer alltid att få en person att känna antingen kärlek och frid eller hat. Vår uppgift är att predika evangeliet om Kristus, om synd och att syndens lön är döden, om himmel och helvete. Det är vår uppgift, kompromissar vi med det så är det inte det sanna evangeliet.

Matt 7:15-20 Tagen eder till vara för falska profeter, som komma till eder i fårakläder, men invärtes äro glupande ulvar. Av deras frukt skolen I känna dem. Icke hämtar man väl vindruvor från törnen, eller fikon från tistlar? Så bär vart och ett gott träd god frukt, men ett dåligt träd bär ond frukt. Ett gott träd kan icke bära ond frukt, ej heller kan ett dåligt träd bära god frukt. Vart träd som icke bär god frukt bliver avhugget och kastat i elden. Alltså skolen I känna dem av deras frukt.

Källor: https://www.gotquestions.org/emerging-church-emergent.html

https://www.mprnews.org/story/2013/09/10/daily-circuit-emergent-church-movement

https://en.wikipedia.org/wiki/Emerging_church

https://www.youtube.com/watch?v=9e0WSFNdG-I Caryl Matriciana om Emergent church

https://www.youtube.com/watch?v=VZDVG-rHHYU Carl Lentz with Oprah

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Teofostiska bönministeriet

Av Martin och Deidre Bobgan 1 augusti 2004 Inre helande översatt och inlagt med tillstånd Namnet Theo f osti sk finns kvar. Men istället f...