tisdag 20 april 2021

Försoningen Trosläran kontra klassisk kristendom

 Försoningen

Detta är trosrörelsens syn på försoningen. Till skillnad från traditionell syn vad som läggs in i försoningen så är den varken enkel eller vacker. Många lär ut att Jesus var tvungen att dö andligt på korset, betalningen för oss gavs inte på korset,utan i helvetet och Jesus behövde bli född på nytt i helvetet. Anledningen till detta är att Jesus när han kom till jorden la av sig sin gudomlighet och enkom var här som människa, just som oss.”

Bibeln å sin sida säger att Jesus tog vår syner på sig och att Jesus innan han dog sade; Det är fullbordat. Ingenstans står det att Jesus behövde gå ner i helvetet och där besegra Satan. Utöver det så läser vi om helvetet att den första gång helvetet kommer i bruk är när den satan kastas dit, i avgrunden i 1000 år, vilket är efter att Jesus kommit tillbaka. Upp 20:1-3

Joh 19:28-30 Eftersom nu Jesus visste att allt annat redan var fullbordat, sade han därefter, då ju skriften skulle i allt uppfyllas:»Det är fullbordat.» Där stod då en kärl som var fullt av ättikvin. Med det vinet fyllde de en svamp, som de satte på en isopsstängel och förde till hans mun. Och när Jesus hade tagit emot vinet, sade han: »Det är fullbordat.» Sedan böjde han ned huvudet och gav upp andan.

Enligt troslärans Teologi var Jesu arbetet på korset inte tillräckligt, dvs Jesus var tvungen att ta på sig Satans natur. Benny Hinn sade ”Jesus Kristus visste att det enda sättet han kunde stoppa Satan på var att helt och hållet bli ett med honom. Han tog inte min synd; Han blev min synd. Jesus blev synd, så syndare kan vara rättfärdiga i honom. Han blev ett med Satans natur, så alla som hade Satans natur kan ta del av Guds natur. Kenneth Hagin instämde med Hinn: ”Andlig död betyder mer än att skilja sig från Gud, det betyder att ha Satans natur. Jesus smakade andlig död - för varje människa. Synd är mer än en fysisk handling; det är en andlig handling. Han blev vad vi var, sedan blev vi vad han är. Jesus blev synd. Hans ande skilde sig från Gud. Och han gick ner i helvetet på vår plats.”

Om Jesus som trosläran undervisar inte var 100 % människa och Gud på jorden utan just som vi och behövde bli född på nytt. Hur kunde Jesus då dö för våra synder. Då. kunde ju vi själva ha dött för våra egna synder. Och då är hela vitsen med försoningen och det offer som Jesus gjorde helt menngslös.

Joh 15:13-14 Ingen har större kärlek, än att han giver sitt liv för sina vänner. I ären mina vänner, om I gören vad jag bjuder eder.

Lidandet och den trasiga kroppen på korset var inte tillräcklig för att förena oss med Gud. Frederick K.C. Price skrev: ”Tror du att straffet för vår synd var att dö på korset? Nej, straffet var att gå in i helvetet själv och avtjäna tid i helvetet åtskilt från Gud. . . . Satan och alla helvetes demoner trodde att de hade bundet honom och de kastade ett nät över Jesus och de drog honom ner till själva helvetets grop för att avtjäna vårt straff. ”

Låt mig klargöra en sak här. Idag har vi så många som på olika sätt målar upp helvetet som en plats som är satans egen domän, där han syr och ställer bäst han vill. Det är inte sant. Både helvetet och eldsjön ligger under Guds domän. Han styr allting i himmelen och på jorden. Allting är hans, inget av det och jag menar inget, tillhör satan. Idag har vi sett hur helvetet regeras av Satan i filmer och tv serier, som t.ex. supernatural och Lucifer, i den senare målas satan upp som en charmör. Låt er inte luras, helvetet är ett fängelse där satan kommer vara bunden i 1000 år och eldsjön är ett evigt fängelse med en evigt brinnande eld.

Adam och Eva åt av den förbjudna frukten, det gjorde att de föll. De kunde inte längre ha kontakt med Gud.
Alla som har fötts efter dem är automatiskt fallna människor, vi är det i och med deras fall. För att få kontakt med Gud igen, och vara ett fullkomligt offer för all framtid, kom Jesus till jorden, avlad av den Helige Ande och född av jungfrun Maria. Detta gjorde Jesus till 100 % Gud och 100 % människa båda på samma gång.

Så fort Guds förbundsfolk Israel syndade behövde de göra bot genom att offra ett djur, djurets blod fungerade som en slöja för Gud och när Gud såg på dem, så skylde denna slöja över synderna. Gud är så Helige så han kan inte se på se på oss syndiga människor utan blodet emellan.

Jesus var det felfria lammet (offret) en gång för alla. När vi blir frälsta ser Gud på oss genom blodet som rann, precis som han gjorde på offerdjuret, genom en slöja som skyler över det vi gjort. Helt rena utan skuld.

Jesus tog det straff som rätteligen tillhörde oss på sig själv. Jesu offer öppnade dörren till att ha kontakt med Gud fadern igen, men han gjorde mer än så, han gjorde den Mosaiska lagen om intet. En lag som ingen människa höll han, så vi skulle slippa hålla den. Vi är helt friköpta från lagens förbannelse och får tillgodoräkna oss Jesus rättfärdighet. Vi får en total omstart när vi dör med Jesus och uppstår med honom till ett nytt liv.

Källa: angående rosrörelsens lära, trots alla år i rörelsen kunde jag inte komma ihåg allting.

Aritkeln jag läst och tagit ifrån: http://givingananswer.org/2004/12/17/atonement-in-the-word-of-faith-movement/

Hank Hanegraff, Christianity In Crisis (Eugene, OR: Harvest House Publishers, 1997), 153

Benny Hinn, “Benny Hinn” program on TBN (15 December 1990); quoted in Hanegraaff, 155-6.

Kenneth E Hagin, The Name of Jesus (Tulsa: RHEMA Bible Church, 1979), 31.

Frederick K.C. Price, Ever Increasing Faith Messenger (June 1980); quoted in Hanegraaff, 163.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Teofostiska bönministeriet

Av Martin och Deidre Bobgan 1 augusti 2004 Inre helande översatt och inlagt med tillstånd Namnet Theo f osti sk finns kvar. Men istället f...