tisdag 20 april 2021

Gudagnista är det kristet?

 Gudagnista

Gudagnista är en term som används i New Age, för att nå upp till det gudomliga inom dig. Det är vanligast inom gnosticism och mystiskt orienterade religioner. Jag får leta ett tag för att få grepp om detta. Även om man har en hum om någonting, så är det ju inte samma sak som att verkligen få ljus över vad som exakt menas.

Idag tänker man mycket på vår gemenskap med hela skapelsen; att vi är lika intimt sammanlänkade med solen, månen, stjärnorna som med naturrikena under oss. Alla gudagnistor i världsrymden är en enhet i sitt innersta eftersom de har samma ursprung. En enhet med skillnader - det är hemligheten med livets mysterium. I vårt innersta jag är vi ett med alla andra människor. De stoiska filosoferna i antikens Grekland och Rom förstod att det i universum, liksom i var och en av dess otaliga varelser, finns en skapande makt i besittning av planen för och syftet med sin existens, och denna makt kallade de logos, vilket för dem var spermatikos, "fröbärande", och ur logos utgår en skara av individuella "frö-logoi" som efter att ha manifesterat sig tillräckligt länge slutligen återvänder till sin källa: "oförstörbara frömakter, oräkneliga till antalet. utspridda i hela universum, överallt skapande, befolkande, formgivande, förökande sig.

Vad menas med den inre guden, det personliga egot, det högre och det lägre jaget, och hur förhåller dessa sig till det dagliga livet? Den inre guden är den mest upplysta delen av oss och aktiv när vi utövar människans finaste egenskaper: tolerans, kärlek, förståelse och medkänsla. Buddhisterna kallar den inre guden för den levande inre buddhan. Hinduerna kallar den för Ishvara eller Brahma i sin Brahmapura eller Brahma-stad - den kosmiska anden i människan. De kristna kallar den för JAG ÄR eller den immanente Kristus. Inom varje människa finns en individuell inre gud och dess alltid närvarande kraft som den första princip eller ursprungsenergi, vilken leder människans framåtskridande från det materiella livet till det andliga. Den inre guden i människan, hennes egen essentiella gudomlighet.

Varför finns det ens folk inom dessa rörelser använder ordet gudagnista, är obegripligt för mig. Vi ser här att det helt klart inte handlar om klassisk kristendom. Gud är ande, och vi är födda i en kropp, med både en ande och en själ, det är den kristna förklaringen. Så eftersom vi har en ande i oss finns det en inneboende längtan efter kontakt med Gud som är ande. Jag tar med försa citatet för att visa på att Gud är ande.

1Mos 1:2 Och jorden var öde och tom, och mörker var över djupet, och Guds Ande svävade över vattnet.

1 Mos 1:26 Och Gud sade: »Låt oss göra människor till vår avbild, till att vara oss lika; och må de råda över fiskarna i havet och över fåglarna under himmelen och över boskapsdjuren och över hela jorden och över alla kräldjur som röra sig på jorden.» Och Gud skapade människan till sin avbild, till Guds avbild skapade han henne, till man och kvinna skapade han dem.

Pred 3:11 Allt har han gjort skönt för sin tid, ja, han har ock lagt evigheten i människornas hjärtan, dock så, att de icke förmå att till fullo, ifrån begynnelsen intill änden, fatta det verk som Gud har gjort.

Men den kan inte nås genom att söka i olika mystiska saker och filosofier. Och Treenigheten, d.v.s. Gud Fadern, Sonen Jesus Kristus och den Helige Ande är inte, och har heller aldrig varit samma Gud som i alla andra religioner, fast då under olika namn. Kristna kallar inte denna inre inneboende gudagnista för jag är, vi kallar denna inneboende hjälpare, för den Helige Ande eller rent av Jesus.

Israel vilket är Guds förbundsfolk beskrivs i bibeln som det sanna olivträdet, vi kristna är endast en inympad gren på detta träd. Alla de andra gudarna är helt enkelt det, andra gudar. De är inte desamma som den kristnes Gud. Om de vore de så skulle det vara samma väg för kontakt med deras gudar. Då skulle de också ha en av sina gudar som offrade sig för deras synder. Det är endast de kristna som har det, och det är för att judarna inte har fått den insikten ännu. Men vår tid, hedningarnas tid är nästan uppe, och då kommer evangeliet ännu en gång gå tillbaka till förbundsfolket Israel.

Rom 11:17-2 Men om nu några av grenarna hava brutits bort, och du, som är av ett vilt olivträd, har blivit inympad bland grenarna och med dem har fått delaktighet i det äkta olivträdets saftrika rot, så må du icke därför förhäva dig över grenarna. Nej, om du skulle vilja förhäva dig, så besinna att det icke är du som bär roten, utan att roten bär dig. Nu säger du kanhända: »Det var för att jag skulle bliva inympad som en del grenar brötos bort.» Visserligen. För sin otros skull blevo de bortbrutna, och du får vara kvar genom din tro. Hav då inga högmodiga tankar, utan lev i fruktan. Ty har Gud icke skonat de naturliga grenarna, så skall han icke heller skona dig. Se alltså här Guds godhet och stränghet: Guds stränghet mot dem som föllo och hans godhet mot dig, om du nämligen håller dig fast vid hans godhet; annars bliver också du borthuggen. Men jämväl de andra skola bliva inympade, om de icke hålla fast vid sin otro; Gud är ju mäktig att åter inympa dem. Ty om du har blivit borthuggen från ditt av naturen vilda olivträd och mot naturen inympats i ett ädelt olivträd, huru mycket snarare skola då icke dessa kunna inympas i sitt eget äkta olivträd, det som de efter naturen tillhöra!

Easwaran var en indiskt född andlig lärare och författare, samt en översättare och tolk av tidiga hinduiska texter som Upanishaderna och Bhagavad Gita; han berättar; Jesus var en anmärkningsvärd lärare av visdom eller flerårig tradition, en filosofi som har undervisats "från årtionde till årtionde i den ena kulturen efter den andra. Några få punkter (så vitt jag förstår det) om gudagnistan:

1. det är ett ”ljus i själen som är oskapad och oskaplig
2. detta gudomliga väsen förverkligas.
3. denna upptäckt är livets verkliga och högsta mål.
4. när vi realiserar detta mål, upptäcker vi samtidigt att gudomligheten i oss själva är en och samma i alla - alla individer, alla varelser, hela livet.”

Anledningen att jag valde ta med detta, är för att här förklaras det hur dessa ser på Jesus; inte som Guds son, utan som en lärare bland många andra, vilken ingår i både hinduismen och buddismen om jag förstått det rätt.

Är gudagnista bibliskt? Nej och åter nej. Vi kan inte heller använda ordet, då det inte har någon som helst relevans för oss so kristna. Gör vi det så blandar vi, och Gud hatar blandning. Gud måste tillbes i ande och sanning. Läser vi i GT så ser vi att Gud inte mottog fel offer på rätt plats och inte heller rätt offer på fel plats. Vi kan inte lämna skriften och gå utanför den ramen.

Joh 4:22-24 I tillbedjen vad I icke kännen, vi tillbedja vad vi känna -- ty frälsningen kommer från judarna – men den tid skall komma, ja, den är redan inne, då sanna tillbedjare skola tillbedja Fadern i ande och sanning; ty sådana tillbedjare vill Fadern hava. Gud är ande, och de som tillbedja måste tillbedja i ande och sanning.»

Källor: https://cac.org/discovering-inner-divine-spark-2018-01-29/

https://www.theosociety.org/pasadena/sverige/TeosofiskaBokforlaget/Att_tanda_tusen_lampor/07_Karma.htm

https://www.theosociety.org/pasadena/sverige/Artiklar/Resan_till_den_inre_guden.htm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Teofostiska bönministeriet

Av Martin och Deidre Bobgan 1 augusti 2004 Inre helande översatt och inlagt med tillstånd Namnet Theo f osti sk finns kvar. Men istället f...