måndag 25 juli 2022

Vad handlar egentligen detta om; Ingen rädsla finns i kärleken, fullkomlig kärlek driver ut rädslan ?

Diskussion mellan pastor Mike Winger och före detta New Thought / New Age anhängare Melissa Dougherty. De går igenom olika bibelverser som både de inom New Age, New Thought och Trosrörelsen med det som kommit fram ur trosrörelsen använder sig av. Melissa ger olika bibelverser som Mike förklarar vad de egentligen betyder. Videon är ca 2 timmar lång och de går endast igenom ca 15 av den hundratals olika skrifter som används av folk inom båda lägren.


Hon kommer ta skriftställena ur sina sammanhang, vilket de gör både i Trosrörelsen och det som kommit ur det som Nya Apostoliska Reformationen och i New Age.

(Ingemos tillägg; Jag kommer inte översätta allting eller ens ordagrant, det skulle bli alldeles för många sidor, ser jag efter ca 10 min. vill man höra allting får man lyssna på videon. För den som inte vet det så är det sammanhang som gäller, tre till antalet. 1. Läs allting i sammanhang, vilket innebär 10 verser eller mer före och efter det ställe det handlar om.

2. Läs alla refererade verser listade inunder i sina sammanhang. En del kommer då visa sig vara mer förklarande och andra mindre, som t.ex. (obs taget ur sammanhang)




Allt vad vi ber om i tro, men inte sånt som vi lustar efter eller har begär till, som t.ex. högsta vinsten på lotteri, ny lyxbil, lyxkåk med mera. Det materiella står ju i kontrast mot Gud, då det är det som utgör en frestelse för oss.

3. Summan av kardemumman, det vill säga vad hela bibeln säger är det som det måste stämma in på.

I trosrörelsen så får man plocka ut inte bara verser ur deras sammanhang utan även delar av verser, vilket man också gör i New Age för att få dem att betyda det som man vill att det ska betyda, eller för att stämmer in på det som personen predikar om. Man kan kalla det för klipp och klistrings metod. På detta sätt kan man få bibeln att betyda vad som helst. 

Nu börjar vi med det som denna fråga i videon handlar om; 



Melissa

Över till nästa sak. New Age´are har en rädsla som bygger på en hierarki av känslor och vibrationer - varje del sitter ihop med känslor. Så i mitten har du grunden som är att du är nöjd, sedan har du kärlek, emellan finns glädje, tacksamhet och bra känslor. Under finns avundsjuka, bitterhet och längst ner på skalan finns rädsla.

Har du känslor av rädsla så är du på den lägsta frekvensen. Om du tror att gud skickar människor till helvetet eller att Gud är avundsjuk så är din tro baserad på rädslor. De skrifter som de använder för detta är;

1 Joh 4:16-18 Och vi har lärt känna den kärlek som Gud har i oss, och vi har kommit till tro på den. Gud är kärleken, och den som förbliver i kärleken, han förblir i Gud, och Gud förblir i honom. Därigenom är kärleken fullkomnad hos oss, att vi hava frimodighet i fråga om domens dag; ty sådan Han är, sådana är ock vi i denna världen. Räddhåga finnes icke i kärleken, utan fullkomlig kärlek driver ut räddhågan, ty i räddhågan ligger tanke på straff, och den som är rädd är icke fullkomnad i kärleken.




Om igen ett skriftställe som används för att bekräfta att vi är gudomliga / små gudar. Vad säger Johannes här, vad betyder det?

Mike

Det första vi måste känna igen här är att det inte talar om rädsla i största allmänhet, utan en speciell rädsla. Här handlar det om rädsla för domen – rädsla för att när du dör kommer du bli dömd och hamna i helvetet. Fokuset på rädslan här är på domen, vilket förmodligen är den värsta sortens rädsla som någon kan ha. Låt oss börja med att läsa igenom från vers 17

1 Joh 4:17-19 Därigenom är kärleken fullkomnad hos oss, att vi hava frimodighet i fråga om domens dag; ty sådan Han är, sådana är ock vi i denna världen. Räddhåga finnes icke i kärleken, utan fullkomlig kärlek driver ut räddhågan, ty i räddhågan ligger tanke på straff, och den som är rädd är icke fullkomnad i kärleken. Vi älskar, därför att han först har älskat oss.

Det handlar inte om vilken rädsla som helst, utan den om domen som jag redan sagt. Rädsla - t.ex. om jag äter dessa rakblad så kommer jag dö, det är en sund rädsla. Men denna rädsla vänder sig till kristna som har Jesus, men fortfarande är rädda för domen. De förstår helt enkelt inte hur mycket Gud älskar dem – hur mycket Jesus har gjort för dem – att Han har renat dem och förlåtit dem.

En förståelse för vad Kristus har gjort för dem – förståelse av Guds nåd et.c. är det de behöver för att deras rädsla ska kunna försvinna. Men detta gäller endast för de som redan är i Kristus, inte för de ofrälsta, då det inte betyder att alla är frälsta.

Det finns olika sorters kärlek i skriften; Dimas lämnade aposteln Paulus för han älskade världen, den tid han levde i. Dimas kärlek var det som gjorde att han föll, för han älskade fel saker. Så fel sorts kärlek finns.

1 Joh 2:15 Älsken icke världen, ej heller vad som är i världen. Om någon älskar världen, så är Faderns kärlek icke i honom.

Vår kärlek ska vara för Gud. Det handlar inte om kärlek i största allmänhet eller att vara en kärleksfull person. Kärlek utan ett objekt är obegripligt, du kan inte säga kärlek och fylla i det som saknas – t.ex. jag kan inte älska våld, jag behöver sätta in Gud i tomrummet (våld i exemplet). (Matt 22:37-39, Mark 12:30-31 desamma som i Lukas)

Luk 10:27 Du skall älska Herren, din Gud, av allt ditt hjärta och av all din själ och av all din kraft och av allt ditt förstånd och din nästa såsom dig själv.

Det finns en prioritet när det gäller kärlek för de kristna - först Gud, sedan din nästa. Var grundad i Guds kärlek. Sedan finns det en hälsosam fruktan, även när det gäller domen. Vilket riktar sig till de som lever i uppror och de som inte ens känner Jesus. Jesus gjorde detta tydligt

Luk 12:4-5 Men jag (Jesus) säger er, mina vänner: Frukten icke för dem som väl kan dräpa kroppen, men sedan icke hava makt att göra något mer. Jag (Jesus) vill lära er vem ni skall frukta: frukta honom som har makt att, sedan han har dräpt, också kasta i Gehenna. Ja, jag (Jesus) säger er: Honom skall ni frukta.

Melissa

Detta är hur Doreen Virtue hade sitt aha ögonblick, när hon läste igenom bibeln och insåg att; Ojdå, detta är inte den Jesus som jag har trott på. Doreen precis som Melissa kom ur New Age.

Mike

Ja, jag älskar hennes historia om hur hon kom ur New Age och blev frälst, så underbart och så vackert.

Jesus säger; Jag ska berätta för dig vem du ska vara rädd för /frukta, frukta den som kan kasta din själ i helvetet efter att du dött. Ställer man Luk 12:4-5, Matt 10:27-28 mot 1 Joh 4:18, så kanske man blir fundersam om man inte förstår att Johannes talar till de redan frälsta. När Jesus talar om fruktan så är det för att det ska få dig att springa till honom för att få förlåtelse för dina synder och bli frälst. Den som helt och fullkomligt tar bort din synd och helar dig från ditt uppror, så att du sedan inte alls behöver ha fruktan för domen – på grund av vad Jesus har gjort för dig.

Ordspr. 1:7 HERRENS fruktan är begynnelsen till kunskap; vishet och tuktan föraktas av oförnuftiga.

Ordspr 9:10 HERRENS fruktan är vishetens begynnelse, och att känna den Helige är förstånd.

Fruktan för Herren handlar in om att vara rädd för, utan om en genuin medvetenhet om att fara är på färde, om man inte lyder Herren. Om jag fortsätter i mitt uppror mot Gud, trots vad Gud gjorde för oss när han sände Jesus för att ta vårt straff på sig, då bör jag känna fruktan.

Melissa

Jag fick några ”ljuset går upp” tankar under det där.

Johannes är min favorit lärjunge att läsa, varenda gång jag läser Johannes evangeliet, kämpar fortfarande lite med uppenbarelseboken.

Mike gör vi inte alla det, om uppenbarelseboken.

https://www.youtube.com/watch?v=d3NVJU82du8


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Teofostiska bönministeriet

Av Martin och Deidre Bobgan 1 augusti 2004 Inre helande översatt och inlagt med tillstånd Namnet Theo f osti sk finns kvar. Men istället f...