lördag 9 juli 2022

Vad handlar den här versen egentligen om; Som han tänker i sitt hjärta sån är han?

 Diskussion mellan pastor Mike Winger och före detta New Thought / New Age anhängare Melissa Dougherty. De går igenom olika bibelverser som både de inom New Age, New Thought och Trosrörelsen med det som kommit fram ur trosrörelsen använder sig av. Melissa ger olika bibelverser som Mike förklarar vad de egentligen betyder. Videon är ca 2 timmar lång och de går endast igenom ca 15 av den hundratals olika skrifter som används av folk inom båda lägren.

Hon kommer ta skriftställena ur sina sammanhang, vilket de gör både i Trosrörelsen och det som kommit ur det som Nya Apostoliska Reformationen och i New Age.

(ingemos tillägg; Jag kommer inte översätta allting eller ens ordagrant, det skulle bli alldeles för många sidor, ser jag efter ca 10 min. vill man höra allting får man lyssna på videon. För den som inte vet det så är det sammanhang som gäller, tre till antalet. 1. Läs allting i sammanhang, vilket innebär 10 verser eller mer före och efter det ställe det handlar om.

2. Läs alla refererade verser listade inunder i sina sammanhang. En del kommer då visa sig vara mer förklarande och andra mindre, som t.ex. (obs taget ur sammanhang)




Allt vad vi ber om i tro, men inte sånt som vi lustar efter eller har begär till, som t.ex. högsta vinsten på lotteri, ny lyxbil, lyxkåk med mera. Det materiella står ju i kontrast mot Gud, då det är det som utgör en frestelse för oss.

3. Summan av kardemumman, det vill säga vad hela bibeln säger är det som det måste stämma in på.

I trosrörelsen så får man plocka ut inte bara verser ur deras sammanhang utan även delar av verser, vilket man också gör i New Age för att få dem att betyda det som man vill att det ska betyda, eller för att stämmer in på det som personen predikar om. Man kan kalla det för klipp och klistrings metod. På detta sätt kan man få bibeln att betyda vad som helst. Jag kommer lägga in hela bibelverser och stryka under den del som hon använder sig av.)




Nu börjar vi med det som denna del av videon handlar om;

Melissa

Nästa skriftställe på listan är;



(Ingemos tillägg; Jag har lagt till King James och en översättning av versen då King James ligger närmre originaltexten än våra egna översättningar.)

Du attraherar det du tänker på. ”som vi tänker med vårt hjärta så är vi”, ett tilldragande av energi. Detta använder även många trosrörelseförkunnare. Vad betyder det här för en kristen?

Mike

Kontext (sammanhang) är inte lika enkelt i ordspråksboken då det är en samling av uttalanden / ordspråk. Det är alltså en bunt av olika visa saker som sagts ihopsamlade. Ibland kan man hitta ett helt kapitel som är om samma ämne, men det är inte det vanliga. I det här fallet finns det några verser som är relaterade till varandra. Vers 6-8 är en sektion

Ordspr 23:6-8 Ät icke den missunnsammes bröd, och var ej lysten efter hans smakliga rätter; ty han förfar efter sina själviska beräkningar. »Ät och drick» kan han val säga till dig, men hans hjärta är icke med dig. Den bit du har ätit måste du utspy, och dina vänliga ord har du förspillt.

Översatt från the Amplified; Ät inte brödet av den som har ett hårt, motvilligt och avundsjukt öga, och begär inte heller hans läckra mat; Ty som han tänker i sitt hjärta, så är han. Som en som räknar, säger han till dig: Ät och drick, men hans hjärta är inte med dig utan han knotar över kostnaden. Den bit som du har ätit kommer du att spy upp, och dina berömda ord kommer att gå till spillo.

Ät och drick säger han, men han menar det inte. (Ingemos tillägg; Som i en svensk film där kvinnan säger; Varsågod, det är till för att gå åt och mannen rycker åt sig fatet och säger; Men inte på en gång) Vad det betyder är att ditt inre liv avslöjar dig och vem du är. Hans ord avslöjar honom inte, utan det är hans tankar som gör det. Så han säger, ät och njut, men i sig själv tänker han; å, så nu sitter han här och käkar min mat. Det riktiga du, är ditt inre jaget och det som du tänker.

Det handlar inte om att få saker till dig själv, utan det är ett avslöjande om vem du är som person. Masken som du sätter på dig kontra vad du verkligen tänker. Bibeln är verkligen hård angående detta, att mitt inre jag är den jag i verkligheten är. Jesus sätter fingret på det här när han säger om du lustar efter någon så har du redan begått äktenskapsbrott i ditt hjärta. Så mitt inre jag är som jag tänker och det visar mig på hur desperat jag behöver Jesus. Det har inget alls med att få saker eller dra till sig saker. Ditt tankeliv är sån du är, som du tänker sån är du.

Melissa

Ett väldigt enkelt sätt att beskriva det på. Det påminner mig om Efesierbrevet. Jag gillar att jämföra / eller sätta ihop Jakobs brev med Efesierbrevet, för här kommer tro utan gärningar in. Som förresten inte har något med frälsning att göra. Folk kan inte se din tro så du behöver ha gärningar som visar på att du har blivit frälst. Om du inte agera som om du är frälst kommer folk undra. Vi är frälsta av nåd och tro, inte av arbete. För Gud kan se våra hjärtan. Han kan se våra innersta tankar och begär. Han kan se vår tro, människor kan inte. Så de ser på det som de kan se och de ser på dessa för att se om vi är frälsta eller inte.

Ef 2:10 Ty hans verk är vi, skapade i Kristus Jesus till goda gärningar, vilka Gud förut har berett, för att vi skall vandra i dem.

Det går så att säga hand i hand, en är om att tro inte syns, den andra visar på den tro du har.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Teofostiska bönministeriet

Av Martin och Deidre Bobgan 1 augusti 2004 Inre helande översatt och inlagt med tillstånd Namnet Theo f osti sk finns kvar. Men istället f...