måndag 25 juli 2022

Vad handlar egentligen det här om; Död och liv har tungan i sitt våld ?

 Diskussion mellan pastor Mike Winger och före detta New Thought / New Age anhängare Melissa Dougherty. De går igenom olika bibelverser som både de inom New Age, New Thought och Trosrörelsen med det som kommit fram ur trosrörelsen använder sig av. Melissa ger olika bibelverser som Mike förklarar vad de egentligen betyder. Videon är ca 2 timmar lång och de går endast igenom ca 15 av den hundratals olika skrifter som används av folk inom båda lägren.


Hon kommer ta skriftställena ur sina sammanhang, vilket de gör både i Trosrörelsen och det som kommit ur det som Nya Apostoliska Reformationen och i New Age.

(Ingemos tillägg; Jag kommer inte översätta allting eller ens ordagrant, det skulle bli alldeles för många sidor, ser jag efter ca 10 min. vill man höra allting får man lyssna på videon. För den som inte vet det så är det sammanhang som gäller, tre till antalet. 1. Läs allting i sammanhang, vilket innebär 10 verser eller mer före och efter det ställe det handlar om.

2. Läs alla refererade verser listade inunder i sina sammanhang. En del kommer då visa sig vara mer förklarande och andra mindre, som t.ex. (obs taget ur sammanhang)




Allt vad vi ber om i tro, men inte sånt som vi lustar efter eller har begär till, som t.ex. högsta vinsten på lotteri, ny lyxbil, lyxkåk med mera. Det materiella står ju i kontrast mot Gud, då det är det som utgör en frestelse för oss.

3. Summan av kardemumman, det vill säga vad hela bibeln säger är det som det måste stämma in på.

I trosrörelsen så får man plocka ut inte bara verser ur deras sammanhang utan även delar av verser, vilket man också gör i New Age för att få dem att betyda det som man vill att det ska betyda, eller för att stämmer in på det som personen predikar om. Man kan kalla det för klipp och klistrings metod. På detta sätt kan man få bibeln att betyda vad som helst. 

Nu över till det som den här delen av videon handlar om;









Melissa

Nästa är lätt att förstå tror jag.

Ordspr. 18:21 Död och liv har tungan i sitt våld, de som gärna bruka henne få äta hennes frukt.



Enligt New Age och trosrörelsen tror jag, så betyder det att vi med vår tunga kan tala in död och liv i en persons liv. Men det betyder väl något helt annat för en bibeltroende kristen, eller hur Mike?

Mike

Jag har hört kristna som också gått överstyr med den här versen.

Melissa

Ja, det är ju ett stort problem att detta även har smugit sig in i kyrkorna.

Mike

Ja, men det är också så att denna vers lätt kan bringa en förståelig förvirring. Här hör två verser ihop, så vi tar dem tillsammans;

Ordspr 18:20-21 Av sin muns frukt får envar sin buk mättad, han varder mättad av sina läppars gröda. Död och liv har tungan i sitt våld, de som gärna bruka henne få äta hennes frukt.

Att läsa dessa verser ihop förändrar din förståelse av dem en liten aning. Frukten av en mans läppar är det som vi säger, och det som vi säger kommer tillbaka till oss och påverkar oss. Låter som om det stämmer in på New Asges tolkning av det, eller hur?

Melissa

Ja!

Mike

Men det är mer till detta. Jag tror det menas att vi kommer få äta upp våra ord, ”for better or worse = för bättre eller sämre (i med och motgång)”. Det kan antingen leda till vår eviga död eller vårt eviga liv. Vad vi säger har stor påverkan på våra liv. Ordens makt är något stort i ordspråksboken. Orden skapar dock inte vår realitet utan vi kommer få ta hand om det vi säger / stå till svars för det vi säger.

Det finns en intressant statistik (i USA gissar jag) om varför folk blir av med sina jobb. Vilket inte beror i första hand på att de inte jobbar bra, utan på att de har dålig attityd. Jag fann det verkligen intressant. Och när jag började tänka på människor runt omkring mig som förlorat jobbet så handlade det inte om att de kom för sent eller inte gjorde sina uppgifter utan de hade problem med dålig attityd och käftade emot, eller varit elaka mot konsumenter. Deras språkbruk, användandet av svordomar, käfta emot och så vidare kom tillbaka mot dem själva.

Samma sak kan sägas om gifta par som ändar upp i skilsmässa, det beror ofta på att en eller båda parter inte kan kontrollera sin tunga. De häver ur sig så vidriga saker att det till slut tar död på äktenskapet. Vi kan även sätta in vänskaper som blivit förstörda på grund av elaka tungor och skitsnack. Krig har uppkommit på grund av vad ledare har sagt till varandra.

Att liv och död bor på vår tunga är en mer praktisk sak, än en mystisk sådan.

Jag hade en vän som efter åratal på ett bra jobb med pension och andra förmåner helt plötsligt tappade kontrollen och sa till sin chef; Jag slutar.

Ordspr 29:11 Dåren släpper all sin vrede lös, men den vise stillar den till slut.

Efter en vecka eller två gick han tillbaka till sitt jobb och trodde han kunde få det tillbaka, men chefen sa till honom; Jag har fått nog av dig. Du jobbar bra men jag står inte ut med dig, så du är avskedad. Efter det kunde han inte hitta något jobb och så småningom började han använda droger. Ytterligare några år senare så dog han som ett resultat av sin livsstil.

Melissa

Det är så sorgligt.

Mike

Ja. Och det började med att han inte kontrollerade sin tunga på arbetsplatsen. Så visst har tungan liv och död i sig, men det är inte du som påverkar det du säger, utan snarare att det du säger kommer tillbaka mot dig. Med andra ord inte en skörd och sådd sak som i attraktionslagen.

Melissa

Det är helt enkelt en konsekvens av det vi säger.

Mike

Ja, om vi lägger till den mystiska idén att vi skapar det vi säger med eller utan Guds inblandning. Det är helt obibliskt. Negativitet är inte förbjudet ens en gång, utan det är dåraktigt tal som är förbjudet. Tala inte dåraktigt eller dåraktiga saker, det är tanken. Det säger inte; Var inte negativ, för ibland kan negativa ord vara något positivt.

Både positiva och negativa saker kan användas för att manipulera oss. Jesus sade negativa saker til en del och positiva´till andra, men han ljög inte.

Melissa

Tack för att du klargjorde detta och jag beklagar det som hände din vän.

https://www.youtube.com/watch?v=d3NVJU82du8


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Teofostiska bönministeriet

Av Martin och Deidre Bobgan 1 augusti 2004 Inre helande översatt och inlagt med tillstånd Namnet Theo f osti sk finns kvar. Men istället f...