onsdag 11 september 2019

Vad är den nya apostoliska reformeringen?

Den nya apostoliska reformationen, eller NAR, är en icke bibelsk religiös rörelse som betonar erfarenhet av Skriften, mystik över läran och nutida ”apostlar” över Bibelns vanliga text. Speciell distinktion i den nya apostoliska reformeringen är andliga ledares och mirakelarbetarnas roll och kraft, mottagandet av ”nya” uppenbarelser från Gud, en övervikt på andlig krigföring och en strävan efter kulturell och politisk kontroll i samhället. Sökandet efter tecken och underverk i NAR åtföljs alltid av uppenbart falska läror.

Tillväxten i den nya apostoliska reformationen drivs främst genom små grupper och kyrkans plantering, ofta helt oberoende av en församling. Rörelsen är inte centralt kontrollerad, och många av dess följare kommer inte att identifiera sig själv som en del av den eller känner ens igen namnet. Samtidigt följer tusentals kyrkor och miljoner troende lärorna om den nya apostoliska reformationen. Populära lärare i samband med den nya apostoliska reformationen inkluderar C. Peter Wagner, Rick Joyner och Kim Clement.

Den nya apostoliska reformationen lär ut att Guds avsedda form av kyrklig styrning är apostlar och profeter, som innehar ledarskap över evangelister, pastorer och lärare. Detta har emellertid inte varit fallet för den stora majoriteten av de kristna genom historien. Så enligt den nya apostoliska reformationen började Gud återställa profeter och apostlar under de senaste trettio till fyrtio åren. Först nu, när kyrkan ordentligt styrs av lämpliga andliga ledare, kan den fullfölja sitt uppdrag. Detta uppdrag ses som mer än andligt eftersom den inkluderar kulturell och politisk kontroll.

I den nya apostoliska reformationen ses apostlarna som de högsta av alla andliga ledare, och de har särskilt befogenhet av Gud. Sann mognad och enhet enligt den nya apostoliska reformationen finns bara hos dem som underkastar sig sina apostlar ledning. När kyrkan förenar sig bakom apostlarna kommer dessa ledare enligt denna undervisning att utveckla större och större övernaturliga krafter. Så småningom kommer detta att inkludera förmågan att utföra masshelande och stänga av de fysiska lagarna. Dessa tecken är avsedda att uppmuntra till en massiv våg av konverteringar till kristendomen. Dessa apostlar är också avsedda att vara mottagare av en stor förmögenhetsöverföring (i ändens tid), vilket gör det möjligt för kyrkan att etablera Guds rike på jorden.

Profeter i den nya apostoliska reformationen är nästan lika viktiga som apostlarna. Dessa människor har fått befogenhet att få ”nya” uppenbarelser från Gud som kommer att hjälpa kyrkan att etablera herravälde. Enligt den nya apostoliska reformationen kan bara profeter och ibland apostlar få nya uppenbarelser. Evangelister, pastorer och lärare kan inte få det. Profeternas nya avslöjanden är avgörande för att övervinna världen och kyrkans framgång beror på att apostlarna följer den information som profeterna ger. De flesta av deras profetior är extremt vaga och lätta att tolka igen och den nya apostoliska reformeringen är villig att ändra dem eftersom de inte sätter någon standard för ofelbarhet för sig själva.

Enligt nytt apostoliskt tänkande förlorade mänskligheten sitt herravälde över jorden som en del av Adams fall. Så Jesu offer på korset löste inte bara vår syndaskuld, utan det gav mänskligheten - särskilt kristna - möjlighet att återta kontrollen över jorden. Den nya apostoliska reformeringen ser sju områden där troende förmodas har befogenhet och förväntas dominera: regering, konst, ekonomi, utbildning, religion, familj och media. Av dessa ser den nya apostoliska reformeringen regeringen som den viktigaste på grund av dess förmåga att påverka alla andra aspekter av livet. Som ett resultat uppmuntrar den nya apostoliska reformationen öppen kristen kontroll över politik, kultur och företag. På vissa sätt är detta inget ovanligt, eftersom människor bör förväntas rösta och lobbya enligt deras övertygelser. Den nya apostoliska reformationen anklagas emellertid ofta för att ha drivit för direkt teokrati.

Andlig krigföring, enligt Nya Apostoliska Reformation är tänkt att lösa världsliga oro. Till exempel ses ekonomiska problem eller hälsoproblem i en viss stad som ett resultat av en demonisk andes inflytande. Bön och forskning om det specifika namnet på den demonen och andra andliga discipliner tillämpas sedan i ett försök att bekämpa denna närvaro. Detta är nödvändigt inte bara för regionens hälsa utan också för att kyrkan inte kan ta ”herravälde” över det området förrän den demoniska kontrollen har upphört.

Bibliskt sett finns det stora problem med den nya apostoliska reformationen. Att påstå att kristna har tillgång till vissa andliga gåvor är en sak men deras distinkta inställning till apostlarnas och profeternas roll är långt från vad som finns i Bibeln. Närmare bestämt kräver apostels tjänst egenskaper som är omöjliga i dag. Exempelvis måste sanna apostlar vara personliga ögonvittnen till den uppståndna Kristus (1 Ko9:115:7–8)
Är jag inte fri? Är jag inte apostel? Har jag inte sett vår Herre Jesus? Är inte ni mitt verk i Herren?
Sedan visade han sig för Jakob och därefter för alla apostlarna. Allra sist visade han sig också för mig, som för ett ofullgånget foster.

Särskilt betecknade som apostlar av Jesus (Gal 1:1Apg 1:2Luk 6:13)
Från Paulus, apostel, utsänd inte av människor eller genom någon människa, utan av Jesus Kristus och Gud Fadern som har uppväckt honom från de döda.
fram till den dag han togs upp till himlen, efter att ha gett sina befallningar genom den helige Ande till de apostlar som han hade utvalt.
När det blev dag, kallade han till sig sina lärjungar och valde ut tolv av dem, som han kallade apostlar:

Redan verifierats med mirakulösa tecken (Matt 10:12 Kor 12:2Apg 5:12).
Jesus kallade till sig sina tolv lärjungar och gav dem makt att driva ut orena andar och att bota alla slags sjukdomar och krämpor.
Jag vet en man i Kristus som för fjorton år sedan blev uppryckt ända till tredje himlen. Om det var i kroppen eller utanför kroppen vet jag inte, Gud vet.
Genom apostlarnas händer skedde många tecken och under bland folket, och de var alla tillsammans i Salomos pelarhall.

Idén om nya uppenbarelser från Gud, särskilt de som kommer i form av vaga, lätt tolkade mysterier, strider mot idén om en tro som levereras ”en gång för alla” till mänskligheten (Jud 1:3). Det faktum att nya apostoliska reformationens profetier ofta visar sig vara falska antyder en falsk ande bakom dessa förutsägelser (5 Mos 18:22).
Mina älskade, trots min stora iver att skriva till er om vår gemensamma frälsning fann jag det nödvändigt att skriva och mana er fortsätta kämpa för den tro som en gång för alla har överlämnats åt de heliga.
När profeten talar i Herrens namn och det han säger inte sker eller kommer, då är det något som Herren inte har talat. Profeten har talat i övermod. Du ska inte vara rädd för honom.”

Detsamma gäller för mirakel: rörelsens ideologiska far C. Peter Wagner förklarade slutet  Europeiska galna ko-sjukan 2001 - och sjukdomen diagnostiseras och behandlas fortfarande ett decennium senare. Den nya apostoliska reformens tendens att behandla andligt krig som en typ av kristen voodoo är inte bara obiblisk, utan farlig.

På samma sätt motsäger betoningen på ett jordiskt kungarike Jesu egen förklaring att Guds rike var andligt inte politiskt (Joh 18:36). Det lägger en ohälsosam betoning på politiskt och världsligt godkännande snarare än Kristusliknande inflytande.
Jesus svarade: "Mitt rike är inte av den här världen. Hade mitt rike varit av den här världen, skulle mina tjänare ha kämpat för att jag inte skulle utlämnas åt judarna. Men nu är mitt rike inte av den här världen."

Även om det använder ordet ny är den nya apostoliska reformationen faktiskt en omarbetning av en mycket vanlig mycket gammal metod. Sedan kristendomen började har olika grupper påstått sig ha en ”ny uppenbarelse” från Gud för att korrigera alla fel i den nuvarande världen. Dessa rörelser hävdar att ”verklig” andlighet, mognad eller sanning bara hittas av de som lyssnar på sitt ledarskap. Vissa av dessa sekter, som Jehovas vittnen och mormoner, håller ut och blir religioner i sig själva. Andra bleknar bort.

Mycket av det som den nya apostoliska reformationen lär ut har åtminstone någon grund i Skriften, även om den bärs mycket längre än Bibeln avser. Det gör emellertid fortfarande dessa doktriner obibliska, och kristna bör helt klart avvisa den nya apostoliska reformationens läror och de som väljer att bli förknippade med den.

https://www.gotquestions.org/New-Apostolic-Reformation.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad är teofastisk rådgivning och är det bibliskt?

Theophostisc google översätter det med teofastisk, men jag hittar ingenstans att vare sig det eller teofostisk existerar på svenska. Så jag ...