lördag 7 september 2019

Vad är en apostel?

Ordet apostel betyder "en som sänds ut." I Nya testamentet finns det två primära användningar av ordet apostel. Den första handlar specifikt om Jesus Kristus tolv apostlarna. Den andra handlar generellt om andra individer som skickas ut för att vara budbärare / ambassadörer av Jesus Kristus.

De tolv apostlarna hade en unik position. Med hänvisning till Nya Jerusalem säger Upp 21:14: "Stadsmuren hade tolv grundstenar, och på dem stod de tolv namnen på Lammets tolv apostlar." De tolv apostlarna hänvisas också till i Matt 10:2 ; Mark 3:14; 4:10; 6:7; 9:35; 14:10, 17, 20; Luk 6:13; 9:1; 22:14; Joh 6:71; Apg 6:2; och 1 Kor 15:5. Det var dessa tolv apostlar som var evangeliets första budbärare efter Jesu Kristi död och uppståndelse. Det var dessa tolv apostlar som var grunden för kyrkan - med Jesus som hörnstenen (Ef 2:20).

Matt 10:2-Detta är namnen på de tolv apostlarna: först Simon som kallas Petrus och hans bror Andreas, sedan Jakob, Sebedeus son, och hans bror Johannes, Filippus och Bartolomeus, Tomas och tullindrivaren Matteus, Jakob, Alfeus son, och Taddeus, Simon seloten och Judas Iskariot, han som skulle förråda honom.

Mark 3:14 Han utsåg tolv som han kallade apostlar.

Mark 4:10 När han blev ensam, frågade de tolv och de andra som var med honom om liknelserna.

Mark 6:7 Och han kallade till sig de tolv och började sända ut dem två och två och gav dem makt över de orena andarna.

Mark 9:35 Jesus satte sig ner, kallade på de tolv och sade till dem: "Om någon vill vara den förste, så ska han vara den siste av alla och allas tjänare."

Mark 14:10 Men Judas Iskariot, en av de tolv, gick bort till översteprästerna för att utlämna Jesus åt dem.

Mark 14:17 När det blev kväll kom Jesus dit med de tolv.

Mark 14:20 Jesus svarade dem: "Det är en av de tolv, den som doppar i skålen tillsammans med mig.

Luk 6:13-16 När det blev dag, kallade han till sig sina lärjungar och valde ut tolv av dem, som han kallade apostlar: Simon, som han också gav namnet Petrus, hans bror Andreas, Jakob och Johannes, Filippus och Bartolomeus, Matteus och Tomas, Jakob, Alfeus son, och Simon som kallades seloten, Judas, Jakobs son, och Judas Iskariot, han som blev förrädare.

Luk 9:1 Jesus kallade samman de tolv och gav dem makt över alla onda andar och kraft att bota sjukdomar.

Luk 22:14 När stunden var inne lade han sig till bords, och apostlarna tillsammans med honom.

Joh 6:70-71 Jesus svarade dem: "Har jag inte själv valt ut er tolv? Ändå är en av er en djävul." Han menade Judas, Simon Iskariots son. Det var han som skulle förråda honom, och han var en av de tolv.

Apg 6:2 Då kallade de tolv samman alla lärjungarna och sade: "Det är inte bra om vi försummar Guds ord för att göra tjänst vid borden.

1 Kor 15:5. och att han visade sig för Kefas och sedan för de tolv.

Ef 2:20 Ni är uppbyggda på apostlarnas och profeternas grund, där hörnstenen är Kristus Jesus själv.

Denna specifika typ av apostel finns inte i kyrkan idag. Kvalifikationerna för denna typ av apostel var: (1) att han sett den uppståndna Kristus (1 Kor 9:1), (2) att ha uttryckligen valts av den Helige Ande (Apg 9:15), och ( 3) att ha förmågan att utföra tecken och underverk (Apg 2:43; 2 Kor 12:12). De tolv apostlarnas ansvar, som lade kyrkans grund argumentera också för hur unika de varVi arbetar inte nu två tusen år senare fortfarande på grunden.
Är jag inte fri? Är jag inte apostel? Har jag inte sett vår Herre Jesus? Är inte ni mitt verk i Herren?
Men Herren sade till honom: "Gå, för han är mitt utvalda redskap för att bära fram mitt namn inför hedningar och kungar och Israels barn.
Varje själ greps av bävan, och många under och tecken gjordes genom apostlarna.
Det som kännetecknar en apostel har blivit utfört hos er med all uthållighet, genom tecken, under och kraftgärningar.

Utöver de unika tolv apostlarna från Jesus Kristus finns det också apostlar i generisk mening. Barnabas benämns som en ”apostel” i Apg 13:2 och 14:3-4. Andronicus och Junias identifieras möjligen som apostlar i Rom 16:7. Samma grekiska ord som vanligtvis översätts ”apostel” används för att hänvisa till Titus i 2 Kor 8:23 och Epaphroditus i Fil 2:25. Så det verkar definitivt vara utrymme för att termen apostel används för att hänvisa till någon förutom de tolv apostlarna till Jesus Kristus. Den som ”sändes” kunde kallas apostel.
När de tjänade Herren och fastade sade den helige Ande: "Avskilj Barnabas och Saulus åt mig för den uppgift som jag har kallat dem till."
Paulus och Barnabas stannade där en längre tid och talade frimodigt i förtröstan på Herren, som bekräftade sitt nåderika ord genom att låta tecken och under ske genom deras händer. Men folket i staden delade sig så att vissa höll med judarna och andra med apostlarna.
Hälsa Andronicus och Junia, mina landsmän och medfångar, som är högt ansedda bland apostlarna och som kom till Kristus före mig.
Titus är min vän och medarbetare hos er, och våra andra bröder är församlingarnas sändebud till Kristi ära.
Jag tyckte dock det var nödvändigt att skicka tillbaka Epafroditus till er, min broder, medarbetare och medkämpe som ni sände för att hjälpa mig med vad jag behövde.

Exakt vad skulle vara en apostels roll utanför de tolv apostlarnas roll? Det är inte helt klart. Från definitionen av ordet är en apostel idag det närmaste att betrakta som en missionär. En missionär är en Kristi följeslagare som sänds ut med det specifika uppdraget att förkunna evangeliet. En missionär är Kristi ambassadör för människor som inte har hört de goda nyheterna. Men för att förhindra förvirring är det troligtvis bäst att inte använda termen apostel för att hänvisa till någon position i kyrkan idag. De allra flesta förekomster av ordet apostel eller apostlar i Nya testamentet hänvisar till Jesu Kristi tolv apostlar.

Det finns några i dag som försöker återställa apostels position. Detta är en farlig rörelse. Ofta söker de som gör anspråk på apostels ämbete myndighet som är lika med eller åtminstone konkurrerar med de ursprungliga tolv apostlarnas myndighet. Det finns absolut inga bibliska bevis som stöder en sådan förståelse av apostelns roll idag. Detta passar in på Nya testamentets varningar mot falska apostlar (2 Kor 11:13).
Sådana människor är falska apostlar, oärliga arbetare förklädda till Kristi apostlar.
På sätt och vis är vi alla kallade att följa Jesus Kristus som apostlar. Vi ska alla vara hans ambassadörer (Matt 28:18-202 Kor 5:18-20). Vi ska alla vara "de som skickas ut" (Apg 1:8). Vi ska alla vara predikanter av de goda nyheterna (Rom 10:15).
Då trädde Jesus fram och talade till dem och sade: "Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar! Döp dem i Faderns och Sonens och den helige Andes namn och lär dem att hålla allt som jag befallt er. Och se, jag är med er alla dagar till tidens slut."
Och allt kommer från Gud, som har försonat oss med sig själv genom Kristus och gett oss försoningens tjänst. Gud var i Kristus och försonade världen med sig själv. Han tillräknade inte människorna deras överträdelser, och han har anförtrott oss försoningens ord. Vi är alltså sändebud för Kristus, och Gud vädjar genom oss. Vi ber på Kristi uppdrag: låt försona er med Gud!

Men när den helige Ande kommer över er, ska ni få kraft och bli mina vittnen i Jerusalem, i hela Judeen och Samarien och ända till jordens yttersta gräns." 

Och hur ska några kunna predika om de inte blir utsända? Som det står skrivet: Hur ljuvliga är inte stegen av dem som förkunnar det goda budskapet!


https://www.gotquestions.org/what-is-an-apostle.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Menade Jesus verkligen att vi är gudar, när Han citerade Ps. 82:6 i Joh 10:34

Problemet som kommit in med ”trosrörelsen = TR” och även ”NAR = Nya apostoliska reformationen”, är att mångt och mycket av hur de läser och ...