söndag 8 september 2019

Vad är en apostel?

Jack Zavada 12 juli 2018

Definitionen av apostel (från den grekiska apostolos) är "en som skickas" eller "en bemyndigad". Termen (som uttalas uh POS ull) förekommer mer än 80 gånger i Nya Testamentet. I Hebr 3:1 tillämpas ordet på Jesus Kristus som sändes av Gud.

Hebr 3:1 Därför, ni heliga bröder som har fått del av en himmelsk kallelse, se på Jesus, den apostel och överstepräst som vi bekänner oss till.


I Lukasevangeliet använde Jesus "apostel" för att hänvisa till budbärare som sändes ut av Gud till att predika för Israel:

Därför har också Guds vishet sagt: Jag ska sända dem profeter och apostlar, och en del av dem ska de mörda och förfölja. Luk 11:49

Emellertid gäller den primära definitionen för en singel grupp män som hade den högsta rollen i den tidiga kyrkan. Apostlarna var Jesus Kristus 12 närmaste lärjungar som han valde ut tidigt i sin tjänst för att sprida evangeliet efter hans död och uppståndelse. I Bibeln kallas de för Jesu lärjungar tills Herrens uppstigning till himlen. Därefter kallas de apostlar.

Detta är namnen på de tolv apostlarna: först Simon som kallas Petrus och hans bror Andreas, sedan Jakob, Sebedeus son, och hans bror Johannes, Filippus och Bartolomeus, Tomas och tullindrivaren Matteus, Jakob, Alfeus son, och Taddeus, Simon seloten och Judas Iskariot, han som skulle förråda honom. Matt 10:2-4

Jesus tilldelade dessa män specifika uppgifter innan sin korsfästelse men det var först efter hans uppståndelse - när deras lärjungeskap hade slutförts - som han utnämnde dem till apostlar. Då hade Judas Iskariot hängt sig själv och ersattes senare av Matthias som valdes genom lottkastning. (Apg 1:15-26)


En av de dagarna reste sig Petrus bland bröderna – omkring 120 personer var då samlade – och sade: "Bröder! Skriftens ord måste uppfyllas, det som den helige Ande genom Davids mun hade förutsagt om Judas, han som blev vägvisare åt dem som grep Jesus. Han räknades som en av oss och hade fått del i samma tjänst. För pengarna som han fick för sitt brott köpte han en åker, och han föll framstupa så att buken brast och alla hans inälvor rann ut. Det blev känt för alla som bodde i Jerusalem, och åkern kallas på deras språk Akeldamak, Blodsåkern. I Psaltaren står det skrivet: Hans gård ska bli öde, ingen ska bo där, och: En annan ska ta över hans ämbete. Därför måste en av de män som har varit med oss under hela den tid då Herren Jesus gick in och gick ut ibland oss, från det att han döptes av Johannes till den dag han togs upp ifrån oss, en av dem måste vara ett vittne om hans uppståndelse tillsammans med oss." Man förde fram två: Josef Barsabbas, även kallad Justus, och Mattias. Och de bad: "Herre, du känner allas hjärtan. Visa vem av dessa två du har utvalt till att få den apostlatjänst som Judas övergav för att gå till den plats som var hans." Därefter kastade de lott mellan dem. Lotten föll på Mattias, och han räknades sedan som apostel tillsammans med de elva.

En apostel är en som får uppdrag

Termen apostel användes också i Nya testamentet för att beskriva en person som fick uppdrag och sändes av en gemenskap eller kyrka för att predika evangeliet. Saulus från Tarsus en förföljare av kristna som konverterade när han hade en vision av Jesus på vägen till Damaskus kallas också apostel. Vi känner honom som aposteln Paulus. Paulus sprider evangeliet till hedningarna över hela Medelhavet.

Pauls uppdrag liknade de 12 apostlarna och hans tjänst precis som deras leddes av Guds nådiga ledning och smörjelse. Paulus var den sista personen som bevittnat ett uppträdande av Jesus efter hans uppståndelse och han anses vara den sista av de utvalda apostlarna:

Men han som utvalde mig redan i moderlivet och som kallade mig genom sin nåd beslöt att uppenbara sin Son i mig, för att jag skulle förkunna evangeliet om honom bland hedningarna. Då rådfrågade jag inte genast människor av kött och blod. Jag gick inte upp till Jerusalem, till dem som var apostlar före mig, utan jag begav mig till Arabien och återvände sedan till Damaskus. Gal 1:15–17

Begränsade detaljer ges i Bibeln om apostlarnas pågående evangeliska arbete men traditionen säger att alla utom John dog martyrdöden för sin tro.

En apostels kvalifikationer

En apostel som definieras strikt av Nya testamentet finns inte längre idag eftersom dessa tre villkor måste vara uppfyllda: Personen måste ha varit ett ögonvittne till att Jesus var uppstånden (1 Kor 9:1); måste ha valts ut av den Helige Ande (Apg 9:15) och måste ha haft en tjänst som innehöll mirakulösa tecken och underverk (Apg 2:432 Kor 12:12).
Är jag inte fri? Är jag inte apostel? Har jag inte sett vår Herre Jesus? Är inte ni mitt verk i Herren?
Men Herren sade till honom: "Gå, för han är mitt utvalda redskap för att bära fram mitt namn inför hedningar och kungar och Israels barn.
Varje själ greps av bävan, och många under och tecken gjordes genom apostlarna.
Det som kännetecknar en apostel har blivit utfört hos er med all uthållighet, genom tecken, under och kraftgärningar.


En modern apostel fungerar vanligtvis som en församlingsplanterare - en som sänds ut av Kristi kropp för att sprida evangeliet och etablera nya samfund av troende.

Jesus sände ut Apostlarna

Mark 6:7-13 Och han kallade till sig de tolv och började sända ut dem två och två och gav dem makt över de orena andarna. Han befallde dem att inte ta med sig något annat på vägen än en stav – varken bröd eller väska eller pengar i bältet. Sandaler fick de ha, men inte två tunikor.  Han sade också till dem: "När ni kommer in i ett hus, så stanna där tills ni går vidare. Och om man någonstans inte tar emot er eller lyssnar på er, så gå därifrån och skaka av dammet under era fötter som ett vittnesbörd mot dem." De gick ut och predikade att människorna skulle omvända sig, och de drev ut många onda andar och smorde många sjuka med olja och botade dem.

Luke 9:1-6 Jesus kallade samman de tolv och gav dem makt över alla onda andar och kraft att bota sjukdomar. Han sände ut dem för att förkunna Guds rike och bota sjuka och sade till dem: "Ta inte med er något på vägen, varken stav eller väska, bröd eller pengar eller två tunikor. När ni kommer in i ett hus, så stanna där tills ni går vidare. Och tar man inte emot er, lämna då den staden och skaka av dammet från era fötter. Det blir ett vittnesbörd mot dem." De gick ut och vandrade från by till by, och överallt förkunnade de evangeliet och botade sjuka.

Matt 28:16-20 De elva lärjungarna gick till Galileen, till det berg dit Jesus hade befallt dem att gå. När de fick se honom tillbad de honom, men några tvivlade. Då trädde Jesus fram och talade till dem och sade: "Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar! Döp dem i Faderns och Sonens och den helige Andes namn och lär dem att hålla allt som jag befallt er. Och se, jag är med er alla dagar till tidens slut."

Nyckelord
En apostel var en officiell representant utvald för ett uppdrag.
* Jesus valde tolv män bland sina anhängare att vara sina apostlar.
* En Kristi apostel är en budbärare som sänds ut för att sprida ut det frälsande evangeliet.
* Jesu Kristi apostlar kallades ibland "De tolv".


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Edgar Cayce: ”Kristus var/är inte en människa” och svar

Vem var Edgar Cayce ? Av Marcia Montenegro  översatt och inlagt med tillstånd; Om jag anser att något kanske behöver klargöras, så är det i ...