onsdag 11 september 2019

Vad är den tredje vågen rörelsen?

The Third Wave Movement = Den tredje vågen rörelsen” är en pingst eller karismatisk rörelse som började på 1980-talet. Det kallas ibland ”Den tredje vågen av den Helige Ande” eller ”Tecken och underverkens rörelse.” Namnet ”Tredje vågen” myntades av C. Peter Wagner, professor vid Fuller Teologiska Seminarium. Han hänvisade till rörelsen som ”den tredje vågen” eftersom detta var den tredje av tre distinkta pingst / karismatiska rörelser i modern kristendom.

Den första vågen var den ursprungliga pingströrelsen som började i början av 1900-talet med Charles Parhams lärdor följt av Azusa Street Väckelsen. Den andra vågen kom sedan på 1960-talet med den karismatiska rörelsen. I den karismatiska rörelsen började pingstläror och praktiseringar att spridas till kyrkor och samfund utanför pingst. Denna våg förde ökad populariteten för "trosläran" eller "nämn det och kräv det" falska läror som fortfarande är populära i dag.

Sedan på 1980-talet började ytterligare en "rörelse av den Helige Ande", som förmodligen kännetecknas av "tecken och underverk", i Vineyard Church med lärorna från John Wimber, Mike Bickle, C. Peter Wagner, Jack Deere och andra. Professor Wagner karakteriserade denna tredje våg som ”en ny rörelse av den Helige Ande bland evangeliska som av en eller annan anledning har valt att inte identifiera sig med varken pingst eller de karismatiska.” Också känd som den neo-karismatiska rörelsen, denna tredje Våg av pingstlära och överskott blev mycket populär och ledde till många avvikande läror som Toronto välsignelse och skratt i anden.
Förutom att lyfta fram några av de melodramatiska praxiserna i pinse- och karismatiska rörelserna, går den tredje vågen ännu längre med sin betoning på det sensationella, inklusive påståenden om tecken och underverk utförda av "dagens apostlar och profeter."

De viktigaste lärorna från tredje vågen rörelsen inkluderar vad som kallas ”maktevangelisation.” Den grundläggande förutsättningen för maktevangelisation är att predikningen av evangeliet måste åtföljas av tecken och underverk för att människor ska kunna svara i tro. 

Förespråkare för denna uppfattning har ett obalanserat fokus på mirakel, talar i tungor, helande och profetior. De saknar det faktum att det är evangeliets budskap i sig som är Guds kraft till frälsning (Rom 1). Tredje vågens förespråkare förnekar i huvudsak tillräckligheten med Skriften och tror att Gud kommunicerar direkt genom dagens profeter och apostlar. Därför tror de att Gud ger ny uppenbarelse idag som undergräver Skriftens tillräcklighet och auktoritet. Dessa ”nya apostlar och profeters” ord blir viktigare än den tydliga skriften. Liksom med alla pingst / karismatiska rörelser spelar personlig erfarenhet en större roll för att fastställa "sanning" än vad läran gör.

Den tredje vågen är ytterligare en rörelse som bygger på människors erfarenhet snarare än på den sunda läran. Förespråkare för tredje vågen rörelsen trodde att den skulle framföra apostlar och profeter i slutet som skulle göra större mirakel än vad som gjordes av Gamla testamentets profeter eller apostlarna i Nya testamentet. Dessa ”nya apostlar och profeter” sades vara större än någon profet eller apostel som hade föregått dem. Denna undervisning har resulterat i att många falska profeter kom ut från tredje vågen kyrkorna.

Sedan starten på 1980-talet har den tredje vågrörelsen lett till ett stort antal förfalskade väckelser. I takt med att rörelsen utvecklades fortsatte obibliska praktiseringar som "skrattande i andan" att bli mer och mer bisarra. Under de senaste åren har vissa tredje vågen ledare och kyrkor börjat skilja sig från några av de mer avvikande praktiseringarna och försöker gå tillbaka till mer traditionella karismatiska praktiseringar. Denna tredje våg av pingstdag har lämnat en historia av falska läror och destruktiva praktiseringar i sitt kölvatten. Många har förts vilse.


https://www.gotquestions.org/Third-Wave-movement.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Teofostiska bönministeriet

Av Martin och Deidre Bobgan 1 augusti 2004 Inre helande översatt och inlagt med tillstånd Namnet Theo f osti sk finns kvar. Men istället f...