onsdag 4 september 2019

Vad säger Bibeln om visualisering?

Visualisering är en process för att bilda mentala bilder. Ofta innebär visualisering att man föreställer sig händelser eller situationer som inte existerar eller som inte har hänt ännu. Visualisering kan vara andligt frisk eller andligt ohälsosam beroende på situationen och orsakerna till visualiseringen.

En basketbollsspelare kan visualisera sig själv sätta en svår boll eller en skidåkare kan föreställa sig att hon navigerar i en sluttning innan hon börjar åka nerför. Musiker, skådespelare, författare och andra artister kan använda visualisering för att skapa en bild i sina sinnen innan de skriver ner eller spelar ut det. Alla använder visualisering till viss del. Vi ser vad vi vill äta innan vi gör eller köper maten. Vi föreställer oss vad vi vill ha på oss innan vi tar på det. Vi föreställer oss att samtal händer innan de händer. Visualisering är ett sätt vi förbereder oss innan vi vidtar åtgärder. Det finns inget obibliskt med tendensen för människor att visualisera på detta sätt. Det är faktiskt klokt att överväga resultat innan man vidtar åtgärder (Luk 14:28).
Om någon av er vill bygga ett torn, sätter han sig inte först ner och beräknar kostnaden och ser om han kan fullfölja bygget?
Men moderna självhjälpsguruer främjar ofta visualisering som ett sätt att förändra verkligheten och få vad du vill. Genom en teknik som de kallar ”kreativ visualisering” lovar de allt från ekonomisk framgång till ett bättre kärleksliv baserat på kraften i det mänskliga sinnet att "materialisera" ens tankar, "locka" framgång och "skapa" sig den verklighet som man vill ha. Detta är inget annat än New Age humanism som förlitar sig på en icke-befintlig kraft i sinnet och det är helt obibliskt. Denna typ av visualisering är relaterad till falska läror om lagen om attraktion kraften i positivt tänkande och troslärans ord. Det mänskliga sinnet har ingen makt att skapa en verklighet eller omforma världen till sin smak oavsett hur fokuserade tankarna eller ren visualiseringen är. Enbart Gud skapar och varje god och perfekt gåva kommer från honom (Jak 1:17).
Allt det goda vi får och varje fullkomlig gåva är från ovan. Det kommer ner från ljusens Far, som inte förändras eller växlar mellan ljus och mörker.

I stället för att jaga efter tomma löften om världslig framgång genom visualisering bör vi lita helt på Herren vår Gud. "Bekymra er inte för något, utan låt Gud få veta alla era önskningar genom bön och åkallan med tacksägelse. " (Fil 4:6).


https://www.gotquestions.org/Bible-visualization.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad är den verkliga betydelsen av att vara profetiskt?

av Drew B. McIntyre 30 april 2014 Det finns få roller i Skriften som missförståtts lika mycket som profetens. I konservativa kretsar minsk...