tisdag 10 september 2019

Vad är "New Age" -religion, och varför kan inte kristna hoppa ombord?

Av Barbara Curtis

Om du inte har stött på det tidigare, skulle det vara svårt att undvika det nu. Oprah rullar ut den röda mattan för New Age: en veckas kurs med New York Times bästsäljande guru Eckhart Tolle och en daglig sändning med Marianne Williamson vilkens ”En kurs i mirakler” lockade sökande för trettio år sedan när jag snubblade tog mig igenom att upptäcka sagolandet; min egen gudomlighet och utöva universums krafter för att skapa min egen verklighet.

Men jag kände inte Jesus då - det vill säga jag kände honom inte som Guds Son. Jag kände honom bara genom min guru som lärde mig att Jesus var en stor andlig mästare. Min guru som blandade citat från Nya testamentet med citat från Bhagavad-Gita för att skapa en spirituell grund för människor som jag - för hipp för cool för sofistikerad för att binda sig till det trånga tänkandet inom kristendomen.

Som en som på ett mirakulöst sätt ryckts ut från New Age kan jag bara hoppas att kristna som älskar och litar på Oprah inte kommer sudda ut sina troslinjer. Oprah har sagt att även om hon är uppvuxen baptist  tror hon inte längre att Jesus är det enda sättet att nå Gud. Det låter så mycket mer rationellt och medkännande, eller hur?

Varför kan vi inte bara komma överens?

Det finns frågor som vi inte har svar på. Och det finns frågor som inte söker svar utan snarare öppnar en dörr som leder till "en bredare väg" frågor som den som ställdes för länge sedan: "Har inte Gud sagt att du kan äta av varje träd i trädgården?"

New Age-tro

New Age bygger på begrepp som låter nästan oemotståndliga. Liksom Eva hör moderna guruer som Tolle och Willamson svada och börjar tro att deras fäder är för styva, för smala - att Gud aldrig skulle införa en "irrationell" gräns mellan oss och "full kunskap om den andliga världen ."
Ibland smyger sig lögnen subtilt in som när kristna börjar undersöka natur eller holistisk medicin - alternativ som kan ge Gud äran men i många år avskyddes av kristna och blev därmed New Age-territorium som standard. Eller en läkare kan rekommendera yoga eller meditation för att minska stress. Oavsett hur upplyftande och oskyldig vissa New Age-rutiner verkar behöver kristna bedömning i dessa områden precis som vid havsstranden de behöver veta var undervattens strömmarna börjar.

Ju mer vi förstår skillnaderna mellan New Ages religion och kristendom desto mindre utsätter vi oss själva och desto bättre kan vi ta itu med förvirringen hos människor som - som jag en gång var - verkligen söker sanningen.

Vad är New Age exakt? Omöjligt att begränsa New Age är faktiskt ett stort smörgåsbord av övertygelser och praxis. Varje New Age´are fyller sin bricka med det sortiment som passar hans aptit. Allt är liberalt kryddat med självcentrering. Det är verkligen en Ha-det-din-väg religion - därmed dess moderna lockelse.

Även om det finns många grenar av New Age tankar - allt från meditation till ”firewalking = Eldvandring” - kommer de från ett gammalt träd. Rötterna till New Age-trädet spridde sig över hela världen till Indien. Man kan tro att det desperata, nedbrutna mänskliga tillståndet i ett land som domineras av hinduismen skulle tala högre än ord om religionens sanning. Men New Age´are verkar blinda för motsättningen.

Istället tror den typiska New Age´aren:

* Gud är i allt (panteism)
* Alla saker är ett (monism)
* Människan är Gud
* Sinne skapar verklighet
* Ens egen erfarenhet validerar sanningen

New Age Relativism

New Age´are tror inte på ondska. Därför accepterar inte människors problem som separering från Gud genom synd. Istället tror de att var och en av oss har glömt sin egen gudomlighet. Därför är New Ages lösning att söka "högre medvetande" genom meditation, yoga, kristaller, kost, andningsövningar, kanalisering, andeguider och mer. Var och en av dessa olika metoder har samma syfte: att väcka guden i människan.

Även om dessa metoder kan tyckas för långt ut för att utgöra ett hot för dem som följer i sanningen, måste de kristna vara på sin vakt. Under de senaste tjugo åren har New Age inflytande stadigt smugit sig in i vår kultur i skolor, företag och läkarkontor. Sedan Star Wars har filmer dominerats av New Age andlighet. Reinkarnation, karma, det kosmiska medvetandet - alla dessa en gång dunkla idéer har blivit vanliga.
En verklig förståelse av New Age-praxis gör en sak tydlig: österländska metoder kan inte blandas in i kristendomen för att producera något bättre. New Age´are är universalister och tror att alla vägar leder till Gud. De anklagar kristna för att vara intoleranta och trångsinta. Men Guds ord förutser detta: "Gå in genom den trånga porten. Den port är vid och den väg är bred som leder till fördärvet, och det är många som går in genom den. Men den port är trång och den väg är smal som leder till livet, och det är få som finner den." Matt 7:13-14

De goda nyheterna är att Nya Age´arens breda acceptans på sätt och vis har nyckeln till att få honom tillbaka på den smala vägen. De flesta New Age´are värderar Jesus högt och tror att han är en stor andlig lärare eller guru. Många kommer att studera de ord han talade även om de vrider det en aning.

Hur kan vi nå dem under så subtilt bedrägeri? Svaret är Jesus själv. Eftersom Jesus är "vägen, sanningen och livet", kan han själv vara den gemensamma grunden där New Age´aren och den kristna kan mötas även om en står i mörkret och en i ljuset.

Här är en femstegssätt för att diskutera Jesus med New Age´are

1. Vem tror du att Jesus är?

2. Vem sa Jesus att han är?

Guds Son (Joh 11:4) "Jag och fadern är ett" (Joh 10:30).

3. Vad sa Jesus om andra andliga vägar?
"Ingen kommer till Fadern utom genom mig" (Joh 14:6).

4. Jesus var antingen den han sa att han var eller så var Han en bedragare. Med tanke på hans påståenden kan vi inte logiskt tro att han bara var en bra lärare för då skulle Han ha underivsat falskhet snarare än sanning (detta är ett argument från C. S. Lewis).

5. Jesus ensam är "vägen, sanningen och livet" (Joh 14:6).

New Age´are är mycket förvirrade. Det beror på att de inte har hittat sanningen, utan bara det som passar in i det andliga perspektivet de har konstruerat. Liksom i Edens trädgård har lögnen aldrig förändrats.

Men sanningen har inte heller förändrats. Bli inte avskräckt om du inte ser omedelbara resultat från att du delar med New Age´are. I många fall - som mitt - när de äntligen kommer till Kristus beror det på att Gud hade planterat frön och vattnat länge. Fortsätt bara be och älska och dela Jesu ord (av erfarenhet skulle jag säga att de verkligen inte kommer att höra mycket annat).

Och kom ihåg, Gud älskar också New Age-sökande!

Barbara Curtis, nu en produktiv kristen författare, var en New Age sökande i sju år innan hon lärde sig sanningen om Jesus Kristus 1987. Hon bor med sin man Tripp i ett snabbt minskande bo med 6 av sina 12 barn i Waterford, Virginia.


https://www.crosswalk.com/faith/spiritual-life/what-is-new-age-religion-and-why-cant-christians-get-on-board-11573681.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad är den verkliga betydelsen av att vara profetiskt?

av Drew B. McIntyre 30 april 2014 Det finns få roller i Skriften som missförståtts lika mycket som profetens. I konservativa kretsar minsk...