torsdag 22 augusti 2019

Vad är Sozo-ministeriet / Sozo-bön?

Sozo-ministeriet, eller Sozo-bön (sozo grekiska ordet för "rädda" eller "leverera"), definieras som "ett unikt inre helande och befrielse departement där huvudmålet är att komma till roten med de saker som hindrar din personliga anslutning till Fadern, Sonen och den Helige Ande. ”Sozo har sina rötter i den karismatiska rörelsen. Den skapades av en grupp människor från Bethel församlingen i Redding, Kalifornien, och modelleras efter andliga praktiseringar som observerades vid väckelser i Argentina. Gruppen som Sozo kom ifrån i är bunden till sådana avvikande rörelser som Toronto Välsignelsen och Nya Apostoliska Reformation.

En Sozo-session är utformad för att tillhandahålla Helig Ande ledd helhet och frihet för Sozoeen (den som söker befrielse). Sozo kräver närvaro av en medlare eller guide som är utbildad att gå med Sozoeen genom en tid med bön och reflektion som är tänkt att underlätta intimiteten med Gud. Undervisaren guidar Sozoeen genom tt gå upp för "Fadersstegen", där Sozoeen uppmuntras att "visualisera" Gud och tala till den bild av Herren som skapas i sinnets öga. Detta följs av att identifiera olika "dörrar" som har gjort att synd kan komma in i ens liv, stänga dem och "försegla" dem med Jesu blod. Hinder för processen identifieras som ”väggar” som måste rivas ner. När en "dörr" stängs eller en "vägg" rivs ner uppmanas Sozoeen att ge en enda klapp med händerna, förmodligen för att hjälpa till att lossa den lögn som hade rotat sig i hans eller hennes sinne. Tidigare onda sår gås igenom när olika "rum" i sinnet öppnas och söks igenom Sozo-utövare hävdar till och med att de kan spåra upp andliga sår som Sozoeen fått i livmodern! Naturligtvis finns inget av detta i Skriften.

Enligt Bethel Sozo webbplats är ett av målen med Sozo att göra det möjligt för deltagarna att "
hela sin relation med Gud för att göra det möjligt för denne att uppfylla sitt öde." Sozo syftar till fullständig läkning av kropp, själ och ande. Sozoeen kommer att veta att deras befrielse är fullständig när de kan urskilja att den ”starka mannen” har besegrats (baserat på Mark 3:27).
Ingen kan gå in i den starkes hus och plundra honom på det som är hans utan att först binda den starke. Sedan kan han plundra hans hus.

En av betoningarna av Sozo är att förlänga förlåtelse till dem som har skadat eller på något sätt begått ett brott mot Sozoeen. Förlåtelse beviljas för att åstadkomma vissa välsignelser:
Förlåtelsen befriar personen från de bördor denne burit.
Förlåtelsen befriar personen från ett ”fängelse av plåga”.
Förlåtelsen stänger den "dörr" som gav Satan tillgång till personens liv.
Förlåtelse tillåter personen att "gå ur vägen" och låta Gud ha en "direkt linje" till gärningsmannen

Intimitet med Gud är definitivt något vi borde söka och förlåta andra är ett biblisk bud. Men Sozos metodik är i bästa fall tveksam. Att få intimitet med Gud via en underlättad mental resa genom visualiseringar och nya andliga upplevelser är fyllt av fara. Vår motivation för förlåtelse borde vara mer än bara de välsignelser vi skördar från att "släppa taget." Vi förlåter i lydnad mot Gud och för att vi har blivit förlåtna (Kol 3:13). Mognad i Kristus kommer med utövandet av de andliga gåvorna i kyrkan och ”tala sanningen i kärlek” (Ef 4:11–16). Helgelse kommer genom Guds ord (Joh 17:17).
Ha överseende med varandra och förlåt varandra, om ni har något att anklaga någon för. Så som Herren har förlåtit er ska ni förlåta varandra.
Och han gav några till apostlar, andra till profeter, andra till evangelister och andra till herdar och lärare, för att utrusta de heliga till att fullgöra sin tjänst att bygga upp Kristi kropp tills vi alla når fram till enheten i tron och i kunskapen om Guds Son, som en fullvuxen man med ett mått av mognad som motsvarar Kristi fullhet.
Då är vi inte längre barn som kastas hit och dit och dras med av varje vindkast i läran, när människorna spelar sitt falska spel och listigt förleder till villfarelse. Nej, vi ska hålla fast vid sanningen i kärlek och på alla sätt växa upp till honom som är huvudet, Kristus. Av honom fogas hela kroppen samman och hålls ihop genom det stöd som varje led ger, med den kraft som är fördelad åt varje enskild del. Så får kroppen sin tillväxt och bygger upp sig själv i kärlek.
Helga dem i sanningen: ditt ord är sanning.

Sozos upplevelsebaserade, extra-bibliska praktisering är en mänsklig uppfinning och kräver mänskliga instruktioner - för att inte tala om betalningen av en "föreslagen donation." på många sätt närmare New Age-mystiken än kristendomen.

Bibeln berättar att 
den kristnes fred finns i bön och tacksägelse, inte genom att vara ”Sozoed” (Fil 4:6–7). En kristen öde är att förvandlas till Guds Sons avbild (Rom 8:29), och Gud kommer att slutföra sitt arbete i honom (Fil 1:6). En kristen har inget behov av extra program gjorda av människohänder när han redan har välsignats med ”varje andlig gåva i himmelska världen” (Ef 1:3). En kristen har det skriftliga Guds ordet och behöver inte söka fler budskap från Gud eller nya upplevelser på det andliga området.
Bekymra er inte för något, utan låt Gud få veta alla era önskningar genom bön och åkallan med tacksägelse. Då ska Guds frid, som övergår allt förstånd, bevara era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus.
Dem som han i förväg har känt som sina har han också förutbestämt till att formas efter hans Sons bild, så att Sonen blir den förstfödde bland många bröder.
Och jag är övertygad om att han som har börjat ett gott verk i er också ska fullborda det till Kristi Jesu dag.
Välsignad är vår Herre Jesu Kristi Gud och Far, som i Kristus har välsignat oss med all andlig välsignelse i himlen!

Ett av våra mål är att "inte längre vara spädbarn, kastas fram och tillbaka av vågorna och blåsas hit och där av varje ny läras vind" (Ef 4:14). Sozo är ännu en "lärovind" som mogna troende gör väl i att undvika.
Då är vi inte längre barn som kastas hit och dit och dras med av varje vindkast i läran, när människorna spelar sitt falska spel och listigt förleder till villfarelse.

https://www.gotquestions.org/Sozo-prayer.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Menade Jesus verkligen att vi är gudar, när Han citerade Ps. 82:6 i Joh 10:34

Problemet som kommit in med ”trosrörelsen = TR” och även ”NAR = Nya apostoliska reformationen”, är att mångt och mycket av hur de läser och ...