torsdag 22 augusti 2019

Vad betyder det att få en dubbel portion?

Sex gånger i Bibeln hänvisas specifikt till en ”dubbel del.” När någon får en dubbel portion får han en gåva dubbelt så stor som den som ges till andra.

Begreppet den dubbla portionen nämns först i Mose lag: ”Han ska i stället erkänna sonen till den oälskade som sin förstfödde och ge honom en dubbel lott av allt han äger. Eftersom denne är förstlingen av hans livskraft tillhör förstfödslorätten honom. ” 5 Mos 21:17. En förstfödd son hade rätt att få två gånger arvet efter fadern till skillnad mot de andra sönerna utöver rätten till arv.
Eftersom Hannah inte kunde få barn, försökte hennes man att döda sin sorg med en extra välsignelse. ”Men åt Hanna gav han en dubbelt så stor del, för han älskade henne även om Herren hade gjort henne ofruktsam. ” 1 Sam 1: 5

Nära slutet av Elias tid på jorden erbjöd han sin assistent Elisa en gåva: "Vad kan jag göra för dig innan jag tas från dig?" Elisa svarade: "Låt det vara en dubbel del av din ande på mig" ( 2 Kung 2:9). Elisa var att betraktas som Elias efterträdare och hans begäran att bli ”dubbelt välsignad” hade att göra med makten i det profetiska kontoret. Att Elisa verkligen hade fått en dubbel portion bekräftas i 2 kung genom de många mirakel som Elisa utförde.
När de hade kommit över sade Elia till Elisha: ”Be mig om vad du vill att jag ska göra för dig, innan jag tas ifrån dig.” Elisha sade: ”Låt mig få en dubbel arvslott av din ande.” Han svarade: ”Du har bett om något svårt. Men om du ser mig när jag tas ifrån dig, då kommer du att få det. Annars blir det inte så.” 2 Kung 2:9-10
Jes 61:7 lovar en dubbel del av glädje och välsignelse över Israel: Ni ska få dubbelt igen för er skam, och de som förödmjukades ska nu jubla över sin del. Därför ska de få en dubbel lott i sitt land, evig glädje ska de få,"

regering under tusenårsskiftet kommer att leda till evig glädje. I ett besläktad avsnitt återgav Gud till Jobb dubbelt så mycket som han ursprungligen hade innan sin prövotid: Och Herren återupprättade Job när han bad för sina vänner. Herren gav Job dubbelt så mycket som han hade haft förut. ” Job 42:10. Det kan sägas att Job fick en ”dubbel del”.
Men inte alla dubbla delar överför välsignelse. Upp 18:6 talar om dom över Babylon och säger: Ge henne lika för lika, ge henne dubbelt igen för vad hon har gjort. Häll upp dubbelt åt henne i bägaren som hon har blandat.” Här indikerar den dubbla portionen en tung dom. Idén bakom termen är fortfarande en "stor mängd."

Eftersom Mosaisk Lag föreskrev en dubbel portion för förstfödda söner har konceptet använts genom historien för att hänvisa till Guds rikliga välsignelse. Jesus Kristus kallas ”den förstfödde över hela skapelsen” (Kol 1:15), en titel som indikerar hans position som den välsignade och rättmätiga arvingen för alla saker.
Han är den osynlige Gudens avbild, förstfödd före allt skapat, 


https://www.gotquestions.org/double-portion.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Menade Jesus verkligen att vi är gudar, när Han citerade Ps. 82:6 i Joh 10:34

Problemet som kommit in med ”trosrörelsen = TR” och även ”NAR = Nya apostoliska reformationen”, är att mångt och mycket av hur de läser och ...