måndag 12 augusti 2019

Vad är Toronto Välsignelsen?

Toronto Blessing är en förmodad utströmning av den Helige Ande på folket i Toronto Airport Christian Fellowship Church = Toronto flygplats kristen gemenskapskyrkan, tidigare Toronto Airport Vineyard Church = Toronto flygplats Vineyard kyrkan. Den 20 januari 1994 talade en pingst-pastor vid namn Randy Clark i kyrkan och gav sitt vittnesbörd om hur han brukade bli "berusad" i Anden och skratta okontrollerat. Som svar på detta vittnesbrott utbröt ett tumult/ kaos i församlingen med människor som skrattade, morrade, dansade, skakade, skällde som hundar och till och en del blev till och med paralyserade. Dessa upplevelser beskrivs som att den Helige Ande kom in i människornas kroppar. Pastorn i kyrkan, John Arnott, hänvisade till det som en stor Helig Ande fest. Namnet “Toronto Välsignelsen” gavs, och församlingen var snart i det internationella rampljuset.

När man belyser denna "välsignelsen" i Skriftens ljus, kan den knappast kallas sådan. Absolut ingenstans i Skriften kan man hitta ett prejudikat för vad som hände vid Toronto Flygplats församlingen. Det närmaste som Skriften kommer att beskriva paralyseringen och det bisarra beteendet som uppstod av Toronto Välsignelsen är dess dokumenterade effekter av demoniskt besittning (se Mark 9:17-18).
En i folkskaran svarade honom: "Mästare, jag har kommit till dig med min son som har en stum ande. Var den än får tag i honom slår den omkull honom, och han tuggar fradga och gnisslar tänder och blir stel.

Toronto Flygplatsförsamlingen blev känd för medlemmarnas känslomässiga utbrott och udda psykologiska yttringar. Pastor Arnott började fokusera nästan uteslutande på "den Helige Andes fest". Erfarenheterna hölls högre än Skriften. Detta var till och med för mycket för den extremt karismatiska vingårdsrörelsen, som klippte av banden med deras Toronto Flygplatsförsamling 1995, då gjorde de ett namnbyte till Toronto Flygplats Kristen Gemenskap.

En troendes fokus måste vara Jesus Kristus, ”vår författare och fulländare” (
Hebr 12:2), inte på sig själv, ens upplevelser eller ens den Helige Ande. Toronto Välsignelsen fokuserar på det sista, till nackdel för den bibliska tron. De troende kan ha kul, dansa, sjunga och till och med ropa till Herren. Men när en gudstjänst blir en fritt-för-alla buffé med spasmerkramper, anfall och okontrollerade utbrott - allt hänfört till den Helige Ande - är något fel. Kyrkan bör kännetecknas av anslutning till Guds ord (2 Tim 3:16), glädje (Fil 4:4) och ”rimlighet. . . känd för alla ”(Fil 4:5).
Och låt oss ha blicken fäst på Jesus, trons upphovsman och fullkomnare. För att nå den glädje som låg framför honom uthärdade han korset, utan att bry sig om skammen, och sitter nu på högra sidan om Guds tron.
Hela Skriften är utandad av Gud och nyttig till undervisning, tillrättavisning, upprättelse och fostran i rättfärdighet,
Gläd er alltid i Herren. Än en gång säger jag: gläd er
Låt alla människor se hur vänliga ni är. Herren är nära.

https://www.gotquestions.org/Toronto-blessing.htmlInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad är den verkliga betydelsen av att vara profetiskt?

av Drew B. McIntyre 30 april 2014 Det finns få roller i Skriften som missförståtts lika mycket som profetens. I konservativa kretsar minsk...