lördag 25 maj 2019

Är det nya perspektivet att se på Paulus bibliskt?


N.T. Wright och Det nya perspektivet att se på Paulus

Varje gång ett "nytt perspektiv" på någon biblisk doktrin uppstår, bör röda flaggor gå upp för att varna kristna om möjlig fara. I många fall är sådana "nya" idéer, läror eller perspektiv inte nya alls. Snarare är de samma gamla lögn från Edens trädgård när Satan först kastar tvivel på Guds ord: Gjorde Gud verkligen ...Sa Gud verkligen" (1 Mos 3:1). I den meningen är det "Nya Perspektivet att se på Paulus" gammalt genom att det försöker förneka det som Skriften undervisar klart och vad som har accepterats av kristna i århundraden. Det nya perspektivet att se på Paulus är inte bibliskt och verkar vara ett försök att omdefiniera och till och med förneka viktiga bibliska doktriner som ligger till grund för vår kristna tro.

Men ormen var listigare än alla andra markens djur som HERREN Gud hade gjort; och han sade till kvinnan: »Skulle då Gud hava sagt: 'I skolen icke äta av något träd i lustgården'?»

Tyvärr, är de lärdomar som propageras av de få som förespråkar "det nya perspektivet att se på Paulus", att det till och med vinner mark bland evangeliska kyrkor trots att några av dess ledande förespråkare är liberala nytestamentliga forskare från sekulära universitet. Mest kända bland som håller sig till ”det nya perspektivet att se på Paulus" är N.T. Wright, en noterad bibelvetenskaplig biskop i den anglikanska kyrkan, vars böcker verkar kunna påverka spridningen av denna besvärliga undervisning i evangeliska kyrkor.

Hjärtat i denna undervisning är att i hundratals, om inte tusentals år, har kristna allvarligt "missförstått" aposteln Paulus och hans läror - därav behovet av ett nytt perspektiv att se på Paulus. Tanken är att dessa dagens forskare är så kloka att de kan ta reda på det korrekta perspektivet att se på Paulus, när bibliska forskare från Kristi tid inte kunnat göra det, det grundas på fräckhet och till och med gränsöverskridande arrogans. Det "Nya Perspektivet att se på Paulus" är inte till skillnad från Jesus Seminariegruppen, som för flera år sedan bestämde att de kunde bestämma vad Jesus faktiskt sa och inte sa genom att rösta på vilka ord av Kristus i Bibeln som skulle tillskrivas Honom och som inte borde göra det. Den underförstådda arrogansen för dessa typer av "klokare än alla andra" attityder bör vara tydlig när de hävdar att kristna i nästan 2000 år har haft fel om Paulus.

Det finns fyra grundläggande principer om "Nya Perspektiv att se på Paulus." Först är att tronende kristna missförstår judendom från det första århundradet. De säger att Paulus inte kämpade mot judar som främjade en egen rättfärdighets- och arbetsbaserad frälsning och att fariséerna inte var lagiska. Ändå beskriver bibeln fariséerna som de som "försummade de viktigaste frågorna i lagen: rättvisa och barmhärtighet och trohet", "silandes mygg medan man svalde en kamel" och de som "städade upp koppens och fatets utsida , men inuti är fulla av girighet och släpphänthet "(Matteus 23:23-25). Ståndpunkten att fariséer från första århundradet inte var lagiska och att deras religion inte var självrättfärdigande och arbetsbaserad frälsning strider mot Jesu egna ord i detta och många andra avsnitt.

Ve eder, I skriftlärde och fariséer. I skrymtare, som given tionde av mynta och dill och kummin, men underlåten det som är viktigast i lagen, nämligen rätten och barmhärtigheten och troheten! Det ena borden I göra, men icke underlåta det andra. I blinde ledare, som silen bort myggan och sväljen kamelen! Ve eder, I skriftlärde och fariséer, I skrymtare, som gören det yttre av bägaren och fatet rent, medan de inuti äro fulla av vad I haven förvärvat genom rofferi och omättlig ondska!

Den andra principen om den här falska läran är att Paulus verkligen inte hade något problem med frälsningsläran som undervisades av hans judiska ledare. Hans motsättning mot dem var helt enkelt över hur de behandlade hedningarna och inte en grundläggande skillnad i hur man blir frälst eller rättfärdiggjord inför en helig Gud. Men i sina brev till galaterna och romarna fördömde Paulus tydligt och stabilt det rättsbaserade system av rättfärdighet som främjades av judarna som försökte locka galaterna bort från det sanna evangeliet budskapet. I själva verket sa han att alla som predikade ett annat evangelium än det han predikade att de var "evigt fördömda" (Gal 1:8-9). Återigen visar skriften att "det nya perspektivet att se på Paulus" inte är baserat på Skriftens vittnesbörd utan istället strider mot det, vilket gör det till en obiblisk undervisning med allvarliga följder för dem som följer det och leds av det.

Men om någon, vore det ock vi själva eller en ängel från himmelen, förkunnar evangelium i strid mot vad vi hava förkunnat för eder, så vare han förbannad. Ja, såsom vi förut hava sagt, så säger jag nu åter: Om någon förkunnar evangelium för eder i strid mot vad I haven undfått, så vare han förbannad.

Den tredje obibliska undervisnings principen om "Det nya Perspektivet att se på Paulus" - är att evangeliet handlar om Kristi herravälde och inte ett budskap om personlig frälsning och individuell återlösning från syndens fördömande. Visserligen är Kristi herravälde en viktig del av evangeliets sanning, men om det är allt det är, hur kan det vara de goda nyheterna? Ingen kan göra Kristus till Herre i sitt liv utan att först bli renad från synden och fått den Helige Ande som inneboende. Endast Guds Ande kan ge oss möjlighet att ge Kristi herravälde. Klart är att de kristnas hopp är att Kristus först och främst är en Frälsare vars offer har personligen och fullständigt verkat försoning för våra synder. Detta är skälet till att evangeliet är de goda nyheterna, för "det är Guds kraft till frälsning för alla som tror, först och främst för judarna" (Rom 1:16)


Ty jag blyges icke för evangelium; ty det är en Guds kraft till frälsning för var och en som tror, först och främst för juden, så ock för greken.

Detta lämnar oss med den fjärde och den allvarligaste obibliska undervisnings principen om "Nya perspektiv att se på Paulus" - Förnekandet av läran om rättfärdiggörelse genom tro, en central och icke-förhandlingsbar kristen doktrin. Enligt förespråkare av denna obibliska undervisning, när Paulus skrev om rättfärdiggörelse, talade han inte om personligt och individuellt rättfärdiggörelse, varigenom en skyldig syndare förklarats rättfärdig på grundval av sin tro på Kristus och Kristi rättfärdighet tillskrives syndaren. I stället hävdar de, att när Paulus skrev om rättfärdighet, så talade han om hur man kunde säga att en person var "medlem i förbundsfamiljen".

Enligt N.T. Wright, "Rättfärdiggörelse i det första århundradet handlade inte om hur någon kan upprätta ett förhållande med Gud. Det handlade om Guds eskatologiska definition, både framtida och nuvarande, av vem som faktiskt var en medlem av hans folk. "Problemet med denna princip om" Nya perspektivet att se på Paulus "är att det snedvrider den bibliska läran om rättfärdiggörelse genom tro och lär istället ut att Paulus rättfärdighetsprincip endast gällde hedningarna i förbundssamhället och inte alls om att en skyldig syndare förklarades rättfärdiggjord inför en helig och rättfärdig Gud. Enkelt uttryckt kan vi inte bortse från eller omdefiniera rättfärdiggörelse och fortfarande betraktas som kristen eller biblisk. I sina skrifter, argumenterar N.T. Wright ofta mot Kristi förädlade rättfärdighet, vilket är hjärtat och själen i det sanna evangeliet (2 Kor 5:21).

Den som icke visste av någon synd, honom har han för oss gjort till synd, på det att vi i honom må bliva rättfärdighet från Gud.

Precis som Satan ifrågasatte Guds ord till Eva, så ifrågasätter "det nya perspektivet att se på Paulus" de kristna troendes grundläggande doktriner, såsom den avslöjas av Bibeln, och på grund av detta bör "Nya perspektiv att se på Paulus" avvisas.






https://www.gotquestions.org/New-Perspective-Paul.html




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

SWEDENBORGIANISMEN

Swedenborg och Swedenborgs lära; Svenskfödda Emanuel Swedenborg född 29 jan 1688 St Jakobs förs. Sthlm död 29 mar 1772 London England. Han v...