lördag 25 maj 2019

Hur ser Jehovas Vittnens tro ut ?

Vilka är Jehovas vittnen och hur ser deras tro ut?

Sekten idag känd som Jehovas vittnen började i Pennsylvania 1870 som en bibel-klass under ledning av Charles Taze Russell. Russell gav sin grupp namnet "Den Tusenåriga Gryningens bibelstudium." Charles T. Russell började skriva en serie böcker som han kallade "Det Tusenåriga Gryningen", som blev hela sex volymer före hans död och innehöll en stor del av den teologi som Jehovas vittnen nu håller. Efter Russells död 1916, skrev Russels personliga vän och efterträdare, domare JF Rutherford, Russell, den sjunde och sista volymen av "Den Tusenåriga Gryningen" -serien, "Det slutgiltiga Mysteriet" 1917. Vakttornets Bibel och Tract Society grundades 1886 och blev snabbt det medel genom vilket "Den Tusenåriga Gryningens -rörelse” började distribuera sina åsikter till andra. Gruppen var känd som "Russelliter" tills 1931 då, på grund av en splittring inom organisationen, de döpte den till "Jehovas vittnen." Gruppen som splittrades ur detta kom att kallas "Bibelstudenterna."

Vad tror Jehovas vittnen? Noggrann granskning av deras doktrinära ställning på sådana ämnen som Kristus, frälsningen, Treenigheten, den Helige Ande och försoningen, visar bortom alla tvivel att de inte håller sig till ortodoxa kristna ståndpunkter i dessa ämnen.

- Jehovas vittnen tror att Jesus är Mikael, ärkeängeln, den högsta skapade varelsen. Detta strider mot många skrifter som tydligt förklarar att Jesus är Gud (Joh 1:1,14, 8:58, 10:30).

- Jehovas vittnen tror att frälsning uppnås genom en kombination av tro, goda gärningar och lydnad. Detta motsätter sig otaliga skrifter som förklarar att frälsningen får man genom nåd genom tro (Joh 3:16, Ef 2: 8-9, Tit 3: 5).

- Jehovas vittnen avvisar treenigheten och tror att Jesus är en skapad varelse och den Helige Ande Guds livlösa kraft. Jehovas vittnen avvisar konceptet om Kristi substitutionsförsoning och i stället håller de fast vid en lösen-teori, att Jesu död var ett lösenbelopp för Adams synd.

Hur rättfärdigar Jehovas vittnen dessa obibliska läror? Först hävdar de att kyrkan har förstört Bibeln genom århundradena; Därför har de översatt Bibeln till vad de kallar ”New World Translation = Nya världens översättning”. ”Watchtower Bible = vakttornet Bibeln” och ”Tract Society = Traktat samhället” ändrade Bibeln så att den passar deras falska lära, snarare än att basera sin doktrin på vad bibeln faktiskt lär ut. Nya världens översättning har gått igenom många utgåvor, eftersom Jehovas vittnen upptäcker fler och fler skrifter som strider mot deras lära.

Vakttornet baserar sina övertygelser och doktriner på Charles Taze Russells ursprungliga och utvidgade lärdom, domare Joseph Franklin Rutherford och deras efterträdare. Vattentornets bibel- och traktatföreningen är de enda organen i kulten som hävdar att de har fått bemyndigande att tolka Skriften. Med andra ord, vad den styrande kroppen säger om en skriftlig passage ses som det sista ordet, och självständigt tänkande är avskräcks starkt. Detta står i direkt kontrast mot Paulus uppmaning till Timoteus (och oss) att studera för att bli godkända av Gud, så att vi inte behöver skämmas när vi hanterar Guds ord ordentligt. Denna förmaning, som återfinns i 2 Tim 2:15, är en tydlig instruktion från Gud till var och en av hans barn, att vara som Bereanerna, som dagligen sökte skrifterna för att se om de saker de lärde sig stämde överens med Ordet.

Det finns förmodligen ingen religiös grupp som är mer trogen än Jehovas vittnen med att få ut sitt budskap. Tyvärr är budskapet fullt av förvrängningar, bedrägerier och falsk lära. Må Gud öppna Jehovas vittnes ögon för evangeliets sanning och den sanna undervisningen i Guds Ord.


Vad är nyckeln när till att vittna för Jehovas Vittnen?

Jehovas vittnen säger att de är de enda sanna kristna, men de är varken protestantiska eller katolska. Den grundläggande doktrinära frågan som särskiljer dem från den ortodoxa kristendomen är treenigheten. De säger att treenighetsläran är en hednisk lärdom, men de förvränger det och säger att Fadern, Sonen och den Helige Ande måste vara tre gudar. De överensstämmer faktiskt med treenighetsläran när det står att Fadern och Sonen är två personer, men de föreställer sig att de måste bevisa detta för Trinitarierna. De misslyckas med att förstå hur de tre människorna består av Guds enda varelse, och så kommer de upp med tanken på en stor gud och en liten gud-två gudar. De säger att Jesus var skapad (Arianism), att han var Mikael ärkeängeln och att Jesus inte uppstod kroppsligen; kroppen försvann helt enkelt och han uppstod som en ande varelse. De säger att den Helige Ande inte är en person utan är Jehovas aktiva kraft eller energi.

Eftersom de säger att Jesus är en halv-gud, är deras förståelse för frälsning och försoning fel. De säger att Jesus, som var en perfekt man, han dog bara för att sona för Adams synd och att när vi dör, betalar vi med vår död straffet för vår egen synd. Endast cirka 10 000 Jehovas vittnen idag kan eventuellt hävda att de är födda på nytt och har ett himmelskt hopp. Resten säger att de inte vill gå till himlen för att vara med Herren utan de vill leva för evigt på den nya paradisjorden (Restorationism).

De tror att om de förbli trogna och lydiga till slutet av Kristus Jesus tusenåriga regering, har de förtjänat rätten att bli deklarerade som rättfärdiga, och det är därför de måste fortsätta sträva, utan försäkran om frälsning. Endast dagens "kvarleva" av de 144 000 kan säga att de är i det nya förbundet och att Kristus Jesus är deras medlare.

Alla måste vara lydiga mot ledarna (Vakttornets samhälle och dess styrande organ) om de vill överleva Armageddon. Att vara oense med vad styrelsen säger är att vara oeniga med Jehova, eftersom han använder dem som sin enda kommunikationskanal för att föra ut "sanningen". Endast de kunde "urskilja med andliga ögon" att Kristus Jesus började härska från himmelen 1914 , en osynlig "andra närvaro". De säger också att Kristus Jesus kommer aldrig att återvända till jorden, utan kommer att förbli i himlen där för att styra med 144.000 över jorden.

Med alla dessa obibliska övertygelser, var börjar man vittna för ett Jehovas vittne? Det finns bara ett ställe att börja med personen, Kristus Jesus, vars gudom är grunden till kristendomen. Jehovas vittnen kan inte förstå betydelsen av Jesu död och varför de måste bli födda igen för att få sina synder förlåtna. Innan de kan få fullt förtroende för Kristus Jesus färdiga arbete, måste de förstå att de inte är frälsta, vilket innebär att de för närvarande är förlorade i sin synd. Inget vittne har frälsningstrygghet som är den Helige Andes gåva till de som tillhör Fadern genom Kristus (Rom 8:16). Jesu Kristi fullständiga Gudom kan endast uppenbaras för dem av den Helige Ande, som de förvandlar till råvara, som el. För vittnen är den Helige Ande en "sak", inte en person.

Att vittna för ett Jehovas vittne måste göras i kristen kärlek och med medkänsla. Kom ihåg att de har blivit lurade att tro på ett falskt evangelium, men många har en äkta kärlek till Gud och är helt uppriktiga i sin tro. Var inte rädda för dem (1 Joh 4:17-19), men låt dem veta hur mycket du bryr dig om deras eviga frälsning. Dela ditt kristna vittnesbörd med dem. Prata med dem, diskutera andliga saker med dem, men låt dem inte göra vad de beskriver som en bibelstudie, som faktiskt är en studie av deras litteratur. Var medveten om att de inte kommer läsa någon litteratur från icke väktare eller delta i någon annan kyrkas gudstjänst.

De säger att de bara accepterar vad Bibeln säger, men deras Nya världens översättning av Bibeln har förändrats drastiskt för att reflektera deras teologi, och varje hänvisning i Nya testamentet till Jesu Kristi Gudom har tagits bort. Det kommer alltid som en överraskning för dem att träffa människor som älskar Herren, visar Andens frukt och använder Bibeln som grund för sin tro (Hebr 4:12). Tala sanning i kärlek (Ef 4:15). Rikta hela din konversation till Kristi person och behovet att sätta total tro på vad Han har gjort. Låt dem inte leda dig längs den väg de vill att du ska ta, nämligen att överväga hur du kan överleva Armageddon för att leva på en paradisjord. Detta är inte evangeliet. Framför allt, be för dem.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Menade Jesus verkligen att vi är gudar, när Han citerade Ps. 82:6 i Joh 10:34

Problemet som kommit in med ”trosrörelsen = TR” och även ”NAR = Nya apostoliska reformationen”, är att mångt och mycket av hur de läser och ...